Dýmkařské akce 2024

Cestování po dýmkařsku s agenturou Dýmkařův koutek už provozujete mnoho let, jaká je letošní nabídka zájezdů? Nechte se omámit vůní dálek a vyražte třeba do pralesa, případně do Ostravy. Dýmkařské akce neznají hranic, výběr zde najdete mezinárodní i tuzemský. Kam vyrazit?

dýmkařské akce 2024
Dýmkařské akce už se nesou! Tohle je zrovna polský příspěvek, ale o žádné akci tam nevím.
(zdroj: Jiří Staněk)
Minulý rok byl u nás opravdu akční, povedl se. Všechna čest organizátorům, značkám a návštěvníkům – kvalita šla nahoru. Sice opět na louži, ale Dýmky na Kopci přesto nabídly zábavu a možnost setkání pražské i republikové komunity. Chybělo nám Pražské Dýmkobraní, mrzení. Ostrava v dýmu vyšla na výbornou a hostila poprvé oficiální Hookah Battle! Povedl se také neformální Dýmkařský komunitní sraz v Benátkách nad Jizerou. Skvělou vlaštovkou byla i akce pod taktovkou Craftium & Anima Hookah v Českých Budějovicích. 

Z mé kuchyně dorazily tři Hookah Talk Show v pražském Kaviáru, a to se šťabajznou Ruth z dýmkařské asociace, americkým triem z Tangiers a Regal Hookah a s výběrem z hroznů slovenské dýmkařské scény. Pak tu byl povedený B2B sedánek a na závěr roku komunitní sraz v Brně, který jsme dali dohromady s HookahWeekem a Queen Luxury Lounge. Co nás čeká letos?

Dýmky na Kopci

Dýmky na kopci
A nezaprší! Čtyřikrát za sebou už stačilo...
(zdroj: DnK)
  • kdy: 8.6.2024
  • kde: Strahov, Praha
  • co to jako je: tradiční dýmkařský sraz s vystavovateli a komunitou mezi bloky kolejí Strahov
Nejdéle v řadě pořádaná dýmkařská akce u nás, Dýmky na Kopci, samozřejmě proběhne i letos, a to opět v červnovém termínu. Loni to problém s deštěm nevyřešilo, letos vzýváme dýmkařské bohy a zaplatíme práškovací letadlo nad Strahovem. Mladá, nadšená organizátorská crew z Klubu Čajovna to letos plánuje opět povýšit. Nechť slunce svítí, ať pro vás připravíme všechny ty věci z let minulých, o které nás déšť připravil. Je vysoce pravděpodobné, že vás akcí provedu i letos!

Čeká vás tradiční sedánek mezi kolejními bloky, dýmky si můžete přinést vlastní nebo vložit důvěru do rukou cateringu. K dispozici bude uhelná zásoba, koryto s vodou, gril, jídlo i pití. Součástí akce vždy byly workshopy a přednášky, těšit se na ně můžete dozajista i letos. Samozřejmostí jsou stánky vystavovatelů, svou účastí nás jistě potěší tabákové i dýmkařské značky a prodejci. Sledujte událost a těšte se na vskutku výborný ročník!

Mrkněte na report z dosud nejšílenějšího ročníku!

Ostrava v dýmu

Ostrava v dýmu
Můj výhled z pódia
(zdroj: OvD)
  • kdy: 27–28.7.2024
  • kde: Dvorana (Czech Hookah Club), Ostrava
  • co to jako je: kombinace srazu a menšího veletrhu pod širým nebem, letos komornější, ale zato více komunitní edice ve Dvoraně
Je málo dýmkařských akcí, kde se u jednoho stánku může potkat hardcore vyznavač dýmu, babička s vnučkou, hlásná trouba Hare Krišna a turista. Ostrava v dýmu je na porubské náměstí už jako doma a s každým ročníkem roste do široka i do krásy, přesto si zachovala punc skvělé dýmkařské akce. Přidružení k Festivalu v ulicích se ukázalo jako dobrý nápad, protože kromě dýmek se nám dostalo i kulturních zážitků, moře žrádla i nápojů a hudební produkce. Vystavovatelé mají akci rádi, protože zde mají šanci skončit na nule či dokonce s hezkým ziskem – je to dáno právě zapojením nedýmkařské veřejnosti.

Letos tomu bude jinak! Z důvodu kulervoucích podmínek pronájmu od města se akce po třech letech loučí s Porubou a Festivalem v ulicích. Vrací se blíž k prvotnímu místu konání, a to do Dvorany. Je to vnitroblok napojený na Czech Hookah Club. Žádní kolemjdoucí civilové, nebo alespoň v mnohem nižší míře. Bude to intimnější zážitek, muhaha.

A tak parta kolem Czech Hookah Clubu a HookahWeeku svolává dýmkaře i dýmkařky již popáté do Ostravy. Rozhodně se můžeme těšit na úplně jiný ročník než ten předešlý! Minule jste mohli narazit na spousty stánků tuzemských i zahraničních značek, akční pódium s Hookah Battle, dýmkařské podniky a čajovnu zásobující dav dýmkami i nápoji, k tomu úžasnou prezentaci Craftium & Anima Hookah. Dýmku si jako vždy můžete přinést i vlastní, bude pro vás nachystáno uhlí, korýtko i místa k sezení. Navíc můžete využít zázemí CHC.


TBA

Spousta klasických akcí ještě nemá datum konání, případně nejsou vidět/slyšet přípravy na nový ročník. Jakmile o nich něco zjistím, info zde doplním. Z kategorie to be (snad) announced vybíráme, jako v té pitomé reklamě na potraviny:

  • Čajomír & Shisha Fest – status neznámý. Šlo o největší čajovnu pod širým nebem českým, akce se konala na holešovickém výstavišti v srpnovém termínu. Hemžilo se to tam milci čaje, čajmeny a jejich kumpány, rodinkami, expaty a také pár dýmkaři. Propojili svět dýmu a čaje ve formě doprovodného Shisha Festu.
  • Dýmkařský komunitní sraz – v sobotu 17.8. klasicky v Benátkách nad Jizerou. Krásný dýmkařský freestyle, který již několik let svědomitě páchá parta kolem Blackhawk Hookah Events! DKS je ryzí sraz, který je oproštěn od značek a výrobců. Někteří si tam přeci jen cestou najdou, ale je to takové civilní – od dýmkařů pro dýmkaře. O program je ale vždy postaráno, stejně tak o zábavu, krásné prostředí u řeky, jídlo i pití a hlavně chill. Na tuhle akci jezdím s radostí, vždycky tu dobře pokecám, pobavím se a vypnu. Hodně se dýmí, pije a chilluje.
  • Pražské Dýmkobraní – status neznámý. Banda kolem Michaela Segeti (CHC), Petra Stieglera (Hookah Backstage) a Martina Mayera (Pěkná Brynda) dala dohromady první zimní dýmkařskou akci, která se v roce 2022 náramně povedla, až na tu kosu uvnitř haly. Tuzemští i zahraniční vystavovatelé, industriální holešovická hala – i takhle může vypadat recept na povedenou dýmkařskou akci. Již předtím proběhly dva skvělé ročníky v Holešovicích a v Radlické kulturní sportovně. V roce 2023 akce nebyla a není moc indicií, že by se konala letos, můžeme jen doufat. Prozatím mrkněte na reporty z posledního předposledního ročníku.
Co mi tu chybí a někdo by se toho mohl chytit? Dýmkařský ples. Ano, udělejte to někdo. Dýmkařský tábor/camp. Můj vysněný projekt, který ale před sebou každý rok sunu. Podnikové akce spojené s degustací jídla, dýmek i nápojů – vše propojeno mezi sebou. Komunitní srazy na krajské bázi. Vzdělávací konference typu Prokachaem. Pořádná česká verze Hookah Battle. Budu snít dále a co půjde, tak i zrealizuji či minimálně podpořím organizátory.

Zahraniční akce

Ochudili byste sami sebe, kdybyste nezkusili, co dýmkařský svět nabízí. Proto vás vyzývám, drahá hordo, zabalte si baťoh a vzhůru na planetární dýmkařské akce. Na které z nich můžete v tomto roce zavítat?

Pokud jste na cestách světem, využijte mou mapu ověřených dýmkařských podniků, které jsem na cestách vyzkoušel, nebo na ně získal doporučení od přátel a z komunity. A když už budete na vandru, hoďte očkem na příručku dýmkaře-cestovatele!

DE: ShishaMesse

shishamesse
Dáme Tanž?
  • kdy26.–28.4.2024 + 14.–16.6.2024 
  • kde: Frankfurt, Německo + Sevilla, Španělsko
  • co to jako je: tradičně největší evropská veletržní zábava věnovaná dýmkám
Po roce opět na veletržním place v Dojčlandu. Tuhle akci mám prokouřenou zleva doprava, na ShishaMesse jsem zavítal šestkrát a dokonce tam i vystavoval, takže vám s radostí předám pár tipů. A pokud máte rádi přehřátou vodu ve váze, skočte na letní edici do španělské Sevilly!

Je to skvělý začátek pro vás, kdo jste ještě nebyli na zahraničním dýmkařském veletrhu. Všude se povalují stovky dýmek, které můžete vyzkoušet. Za skvělou cenu si tam také nakoupíte a uchlácholit někoho na vzorky zdarma je taky relativně jednoduché. Osaháte si dýmky a příslušenství světových značek, oceníte baby v přilehlých outfitech, ulovíte selfíčko se známými ksichty dýmkaření. Užijete si tam určitě více světloty a badchi nežli černého tabáku s HMS, ale tahle situace se s každým ročníkem zlepšuje.

Abych byl upřímný, letos od toho nic nečekám. Německý trh je v prdeli, 25g restrikce s nimi hrozně zamávala. Jedu tam primárně kvůli lidem. Tradičně jsou součástí vapy, na to už jsme si zvykli. Široké zapojení trávy bylo v minulém ročníku na přesdržku, ale musí nějak naplnit výstavní prostor. Letos je to ještě větší bizár, protože tam bude i část věnovaná nikotinových sáčkům. Hodně uff!

První den je pro určen pro byznysová zvířata a je obecně klidnější, alespoň se slyšíte a máte čas vše v klidu prozkoumat. Sobota a neděle je otevřená všem. Cestovat sem můžete autem nebo letadlem, ve Frankfurtu je spousta ubytka od prašivých děr až po hotely hodné krále. Místní lounge stojí za vyližprdel, své dýmkařské chutě můžete ukojit během dne či na afterparty před blízkým Motelem One a pak večer objevovat město.

Mrkněte na reporty z návštěv minulých: 20162017201820192022 a 2023!

DE: InterTabak

InterTabak
I takto může vypadat kuřácký veletrh
  • kdy: 19.–21.9.2024
  • kde: Messe Dortmund, Německo
  • co to jako je: nejdéle pořádaný kuřácký veletrh v Německu, vhodný pro výrobce a obecně podnikatelskou sféru dýmkařskou
Tolik hal a pouze jedna, dnes už ani zcela, věnovaná dýmkám, pff. InterTabak je veletrh s přesahem do všeho kuřáckého, od výroby a zpracování tabákových listů přes doutníky, cigarety, IQOS, vape scénu až po aditiva, CBD, melasy a vláčky. Navštívil jsem ho pouze jednou a musím říct, že to pro koncáky nemá valný smysl. 

Výlet je to pěkný, ale bez motivace navazovat kontakty, uzavírat obchody, prezentovat svou značku nebo hledat stroje pro výrobu tabáku či kapacity na výroby dýmek/příslušenství je to zbytečná cesta. Minimálně pro ryzí dýmkaře, kterým je věnovaná pouze jedna hala. Výrobců zde není mnoho, bohužel. Na druhou stranu, pokud vás zajímá tabák, jeho výroba a zpracování po všech stránkách, je to jasná volba. Mrkněte na můj pár let starý report!

SAE: World Shisha Dubai

World Shisha Dubai
Tahej to!
(zdroj: worldshishadubai.com)
  • kdy14.–15.2.2024
  • kde: Dubaj, SAE
  • co to jako je: dýmkařské expo arabského světa s ruskou (pa)chutí
V tradičním dýmkařském regionu se něco děje! Právě teď, takže pokud to chcete stihnout, bude to kvapík – článek píšu později, mi scuzi. Ano, pořádají vlastní expo již několik let. Setkává se zde arabský svět v dýmkařské podobě, k vyzkoušení je spousta lokálních značek, dýmek v tradičním i moderním hávu, luxusní kousky a o šejky v mundúrech není nouze. World Shisha Dubai má také přesah do výroby tabáku, lze vidět různé technologie, stroje i listy samotné od lokálních dodavatelů.

V důsledku konfliktu na Ukrajině do Dubaje migrovalo mnoho Rusů a svoji dýmkařskou kulturu přinesli s sebou. Proto se zde na expu vyskytuje i řada ruských značek, například takový John Calliano zde rozšířil svůj Hookah Market a i pobočku lounge Hookah Place. Prima k vyzkoušení pro zahraniční návštěvníky, kterýmž je ruský trh nedostupný, ale pachuť nesmyslného konfliktu a zmaru je cítit stále. Vystavují zde i české značky jako Shisha Original, Anima Hookah nebo Izzy Smoke.

BR: Expo Hookah Brasil

Expo Hookah Brasil
Jednu vlhkou a pralesní, prosím!
(zdroj: expohookah.com.br)
  • kdy23–25.5.2024
  • kde: Estancia Alto da Serra, Brazílie
  • co to jako je: tradiční dýmkařské akce v brazilském pralese
Partička jménem Hookah Friends pořádá akce a dýmpárty od roku 2013, v uplynulých letech se to vše rozrostlo až do události s názvem Expo Hookah Brasil. Brazilská dýmkařská kultura je jedinečná, bohatá o tabáky a dýmky specifických chutí i vlastností. Navštívit tuhle akci je na mém bucket listu, to mi věřte. Kdy jindy si dáte dýmku na okraji pralesa? Zavítal sem i Hookah John, podle jeho slov jedinečný zážitek. Takže jestli máte extra toulavou, bookujte letenky!

TBA WORLDWIDE

Opět jde do akce kategorie neohlášených, ale dříve pořádaných světových akcí. Co se v posledních letech pořádalo a mohlo by i letos?

  • Fest Dýmu (SK) – status neznámý. Parta kolem žilinských dýmkáren MANGO café & bar a Gotham dva roky po sobě uspořádala skvělou akci, byť jsme se tam loni upekli zaživa. Akce bývá v červenci, logicky v Žilině. Skvělý moderátor Timo Jančár, stage, dýmkařské stánky, bar i žrádlo, doprovodný program v podobě několika disciplín dýmkařského klání, vystoupení taneční crew, štědré tomboly atd. Doufejme, že světlo světa letos spatří třetí ročník! 

  • SHISHAFEST (SK) – status neznámý. Akce v Bojnicích pod taktovkou Touareg shisha a Ľuboše Cifríka, která mi v posledních letech uniká. Zúčastnil jsem se prvního ročníku Shishafestu, který byl sice skromný, ale plný energie, dobré nálady a kvalitních dýmek. Dnes je to plnokrevná akce, obvykle se koná v září. Pro našince je to celkem zájezd, ale Moraváci to mají coby kamenem z Eiffelovky dohodil. Snad to letos vyjde.
  • Hookah Expo Worldwide (USA) – status neznámý. Největší, primárně dýmkám věnovaný sedánek v Americe, se minulý rok nekonal a je to velká škoda. Tohle bejby je Hookah Johna. Jde o setkání hráčů amerického dýmkařského průmyslu s komunitou v jednom z hotelů ve Vegas. Tangiers, Regal, Alpaca a spousta dalších značek zde vystavuje, místní komunita akci velmi cení a na mém pomyslném seznamu mi u HEW taktéž chybí křížek. Tak snad tento rok!
  • Sunset Smokes (USA) – status neznámý. Boží akce, kterou jsem navštívil v listopadu 2023. Přímo v centrále Tangiers v arizonském Phoenixu, rodinná atmosféra, hardcore dýmkaři, kam se podíváš. A podíval jsem se také do továrny, oujé! Vše o této cestě si můžete přečíst zde. Věřím, že se letos podaří uspořádat druhý ročník, jel bych hned.
Za oponou agrese

Léta jsme k této zemi dýmkařsky vzhlíželi, je to přeci jen dýmkařská velmoc jako žádná jiná. Produkuje suverénně nejvíce kvalitních tabáků, dýmek i příslušenství, místní podniková kultura je na vrcholu, veletrhy patří k světové špičce a místní tvůrci spolu s komunitou mají neskutečné znalosti i přesah. Rusko si svůj morální hrobeček kope již několik let, jejich agrese vůči Ukrajině ale vše změnila.

Nejen že se tam na akce nedostaneme a zůstávají tak pro nás za oponou, ale pokud budu mluvit za sebe – nejel bych tam ani tak. Třeba jednou, ale rozhodně ne nyní. Pokud je váš morální kompas nastaven jinak a do země se dostanete, kam se vydat?

Na Hookah Club Show už ne, zavřeli krám. Alespoň to tak vypadá, protože organizátoři místo toho pořádají Wine Club Show 😅. Stan z Hookah Battle sice tvrdí, že v závěru roku něco bude, ale doby nejlepšího světového dýmkařského veletrhu jsou podle mě sečteny.

Byl to největší dýmkařský veletrh na světě, který jsem měl možnost dvakrát navštívit. Množství černého tabáku, dýmek a příslušenství desítek značek a doprovodné show mě ohromilo. Bejvávalo. Mrkněte na report z ročníku 2018 a 2020!

Aktuálně je největší open-air dýmkařskou akcí v Rusku John Calliano Festival pořádaný přední hvězdou tamní dýmkařské scény – Antonem Gaivoronskym alias Johnem Callianem. John si potrpí na dobré a stylové, no, všechno. Lokace, design, nabídku zážitků, dobrou hudbu i alkohol. JohnCalliano Festival má skvělý vibe, moře místních i zahraničních značek v prostých stáncích i designových obludnostech a pořádá se od roku 2017 v Moskvě vždy v jiném tématu (naposled si hráli na cigány).

Jakub Kopáček

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram