ShishaMesse Frankfurt 2019

Frankfurtská jízda je za mnou, takže jaké to bylo? Šílené. Každý rok je ShishaMesse jiné a letos se tam sjela největší jména, zajímavé značky a taky my z naší banánové republiky jsme dovalili zadky a vystavovali jako Czech Hookah Group. Kebab do ruky a čti!


Vystavujeme, oujé!
Veletrh ShishaMesse probíhal ve dnech 26.–28.4. na frankfurtském výstavišti. Na ShishaMesse už jezdím nějaký ten pátek, takže se nebudu zdržovat představováním celé akce. Můžete si vše připomenout hýrzdetu a tady.

Hledá se dělník

Minulý rok jsem přijel jak paša prakticky k hotovému stánku, a tak veleještěr usoudil, že bych si letos měl zašpinit ty své baculaté ruce. Mimo nás tam musely dovalit i produkty, z Brna tedy vyrazila karavana dodávek narvaných tak, že by si to vzadu nelajznul jediný migrant. Zastávka na benzínkovou dýmku byla samozřejmost, tentokrát se nic nerozbilo a my jsme v dobré náladě dojeli do metropole.

Stánek nám trochu svítil
Ve čtvrtek jsme trochu ztuhlí dorazili na výstaviště a začali nasávat okolní prach a pot polské dělnické síly, která tam stavěla většinu stánků. My Poláky nepotřebovali, jel jsem tam přeci já a kluci z Ostravy, to vychází nastejno. Namísto dýmek nás čekaly paleťáky, rudly, koberce a montáž stánku. Dýmku k práci nám zatrhli sekuriťáci, kteří hrozili pokutou tisíc euro a dalšími plky o tom, že dnes je to nekuřácké. Lol. V porovnání s největšími značkami jsme ale čučkaři, stánek Zoma montáží připomínal stavbu dvoupatrového domu a připojování 60 tabletů, televizí a foťáků na stánku Darksidu byla taky dost jiná liga. Každopádně postaveno, zapito a nyní vzhůru do víru veletrhu!

Někteří z nás si dávali dvacet i během konstrukce :D 
Češi čarují

Všichni pořád třepou o tom, že chtějí vidět inovativní produkty, dýmkaření stagnuje a nenabízí nic nového. A tak jsme přivezli produkty, které jsou zajímavé nebo ojedinělé. V rámci Czech Hookah Group působí Shanti, Shisha Original, Marvin smoke, Klifides a Manapipes. Jelikož je Shanti importér, distributor a velkoobchodní prodejce, přivezl i další produkty jako Hookah Motors, Cernunn Mouthpieces, Soft Smoke, korunky Solaris, Kaloud Lotus a další věci. SOčko ukázalo nové barevné provedení váz i těl u Moodu, Marvini jejich ocelové a barevné eloxované dýmky, Klifides zářil s uměleckými dřevěnými dýmkami a Manapipes ukázalo první spojení technologie a vodních dýmek ever. Přijeli jsme dobře vybaveni a zpětná vazba byla skvělá – prodala se spousta věcí, influenceři točili jedno video za druhým, distributoři chtěli mraky zboží, běžní návštěvníci byli spokojení. Za našim stánkem vystavovali také Meduse jejich nový model Sea Bloom a prototyp černoty Meduse Noir, který jim ocenil sám majitel Darkside. Čeští párci se letos předvedli v plné síle.

Klifidi & Marvini
(zdroj: Jiří Staněk)
SO
(zdroj: Jiří Staněk)
Manapipes & Marvin
Známé ksichty

Letos to byl opravdu kulervoucí meeting velkých ikon světového dýmkaření. Do Frankfurtu si to přijeli omrknout Hookah John, John Calliano TV, Hookah Boss, provokatér Sarkis, Hookah Place TV a němečtí Hookaze, BCG, Shisha Journal a mnoho dalších. Všichni zmínění také navštívili náš stánek, nepokecal jsem akorát s Hookah Bossem, kterého jsme prošvihnul při rychlé cestě na hajzl. Naše produkty je velmi zaujaly, ze systému Manapipes byli vedle a dokonce došlo i na Dýmkařskou bichli, kterou jsem několika z nich věnoval. Světe div se, líbila se jim a třeba oba Johnové mají zájem pomoci dostat bichli do USA a Ruska. To jsem si málem stříknul do trenek, tvl.

John Calliano TV si tu něco točí
Starý kámoš John
Co se mi líbilo?

B2

Tyhle americké dýmky se do Evropy skoro nepodívají a já osobně po nich házím očkem už nějakou chvíli, bylo tedy prima si je vyzkoušet všechny na jednom místě. Docela zklamání bylo, že v korunkách Alpaka nebyl žádný Tangiers – tss! Ceny dobré, provedení originální a tah výborný.

Bítů
(zdroj: instagram.com/b2hookah/)
Elwano & Rusko

Naše dobře známé Elwano vzalo několik ruských značek a přivezlo je s sebou na veletrh. Duše, Geometry Hookah, Werkbund, Union, Concept Design, VZ, Hardwood, Oblako a mnoho dalšího tam bylo na čumendu i ke koupi. Za mě velký dobrý!

Jen malá část produktů, stánek byl dost velký!
(zdroj: facebook.com/ShishaJournal/)
AEON

Velice povedené nerezky, které z Německa prorazily až do Ruska. Nedivím se, jsou to kvalitní dýmky z hlediska materiálů, tahu i designu. Vázy vyrábějí v ČR a jsou švihlé pěkným barevným vzorem. Zaujala mě Edition 3 a jejich kolaborace s Darkside.

Mmm!
(zdroj: aeon-shisha.com)
Shisha-Automat

Světe div se, prodej dýmkařského tovaru se přesouvá také do světa automatů. Kafíčko, bagety a cigára vyměníte za tabák, uhlíky a korunky – zbytek je běžný nákupní automat. Platíte cash i kartou, velice jednoduché. Tak snad nějaký automat bude brzy i u nás :D 

Juraj a automat :D
Steamulation

Ti se letos vytasili s verzí Steamulation Pro, která má velice podivný systém zpětného ventilu. Na druhou stranu je vybavena cool funkci regulaci tahu na úrovni konektoru na hadici. Pro profouknutí dýmky musíte chytit do pazoury tělo a zatlačit ho dolů do srdce – dafuq? Ta regulace tahu probíhá prostým otočením vývodu na hadici, k dispozici je několik možných poloh. Šikovné!

Systém regulující tah
Jejich HMS je další kapitola. Namísto manipulačních pacek má silikonem obalené kruhy podobně jako Quasar, nabízí regulaci teploty změnou vzdálenosti uhlíků od tabáku (prostě uhlíky na patra, těch pozic je tam více) a má 3 různé průměry, které by měly sedět na většinu korunek. Jakože funguje to, ale má to svá ale. Zbytek v recenzi.

Už si s ním doma hraju (:O)
Darkside

Temná strana si to tam prostě ukradla. S velkým rozpočtem, obřím stánkem a masivní reklamou přivezli do Německa nejenom stejnojmenný tabák, ale i jejich další skvělý produkt – světlotu Daily Hookah pod novým názvem Starline (pro Evropu, 20,99 €/200 g). Příznivá cenovka (17,90 € na veletrhu, 22,99 €/200 g pro ofiko prodej poté), výběr oblíbených příchutí (Supernova, Pear, Red Tea a další) a linek Base (Soft) i Core (Medium), později také Rare. Dělá to jedna fabrika, takže vlastnosti i chuť jsou stejné jako u ruských verzí. Přivezli také přehlídku ruských dýmek a korunek, kterou vystavovali spolu s tabákem. U každé dýmky byl i tablet na zaznamenání zpětné vazby (Němci tam z toho padali do mdlob, moc silné :D), kouřilo se z dýmky ze společné dílny Aeonu a Darkside. V prodeji by měl být do měsíce, max. dvou. O dovozu do ČR se jedná, oujé.

Vtipné bylo, že lidi po Darksidu skákali jak po uzeném. Týpek tam kupoval třeba 500 kusů a oni se ho jen zeptali, jaké chce příchutě. Uff!

Klid před bouří
Matrix efekt!

Další drobnosti
  • náustek ve tvaru činky od Lava
  • nová příchuť Black Lime od Kismet Noir
  • Alchemist dostupný v Evropě (brzy ve Španělsku)
  • Regal Hookah na stánku Fumari
  • Ježíš na stánku Zomo
  • zmenšené verze Mr. Wood
Co mě štvalo?
  • mizerně připravené/nejedoucí dýmky na většině stánků – jako obvykle
  • free shit competitions – tisíc lidí řve a chytá uhlíky s cenou několika centů za kus, magořina
  • nemožnost si pořádně zabrouzdat všemi stánky – byl jsem vystavovatel
  • spousta levných kopií a minimální pokrok na německém trhu
  • dýmky od Adalye – předražené, divné a na první pohled trochu cheap dýmky
  • bolavé nohy, hlasivky v hajzlu a pár hodin spánku denně
Shrnutí

Další veletrh za mnou, počtvrté ve Frankfurtu a stále je co objevovat. Přijel jsem unavený jako otrok po dokončení pyramidy, tohle budu dospávat ještě nějakou chvíli. Co mi zůstalo v palici?

1) Na veletrh se cpe čím dál více uhlíkářů. Netuším, zda skořápky tolik vynášejí, nebo v Indonésii někdo vysadil nový prales, každopádně byly tam desítky nových značek, o kterých jsem jaktěživ neslyšel.

2) Veletrh se čím dál víc zvětšuje a expanduje do jiných zemí. Letos jsme měli ještě větší halu, i když opticky tam bylo méně stánků – bylo tam totiž několik obřích, které zabíraly místo ostatním. Letos nás čeká ještě ShishaMesse v Seville a Berlíně.

3) Ruské značky provádějí evropskou invazi. Stále více se jich dováží nejenom k nám, ale i do ostatních států EU. Bude zajímavé sledovat, jaké další značky tady najdou oddané zákazníky!

4) Dochází ke spoustě kooperací, z toho mám radost jako bezďák z nového kabátu. Značky spolupracují a výsledky jejich snažení lze vidět v podobě cool produktů!

5) Česká republika ukazuje dýmkařskému světu, že dokáže vytvořit úchvatná dýmkařská díla, z nichž většina opravdu funguje. A lidé to taky náležitě ocenili. Jsem na nás pyšný, protože pokud budeme vyvážet více podobných produktů, dýmkařský svět už nás nebude moci přehlédnout!

Streamy



Fotky

























Jakub Kopáček

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram