Pražské Dýmkobraní 2022

Do Prahy se slétly hordy zvědavých dýmkařů i dýmkařek na premiérovou zimní ekšn, oujé. Pohupovali se a klepali sebou do tónů DJs a často i zimou, uličkami proudili od stánku ke stánku a dýmem naplnili opravdu celou obří holešovickou tržní halu. A přesto, že se hala nacházela přímo u vyhlášeného hanbince, my jsme se za letošní Pražského Dýmkobraní hanbit nemuseli. Právě naopak!

Dýmkodávání
(autor: Jiří Staněk)
V sobotu 3.12. proběhla v pražských Holešovicích po letech velká dýmkařská, opravdu zimní akce! Melu tady samozřejmě o třetím ročníku Pražského Dýmkobraní, které letos nabídlo multižánr s dýmkařskými i jinými prodejci a výrobci, workshopy, světelnými instalacemi, dobrým žrádlem i pitím a velkou loungí. To zní jako recept na úžasnou dýmkařskou slezinu. A taky že byla!

Toulky historií

Dýmkobraní je dítkem Petra Stieglera (Hookah Backstage), Martina Mayera (Pěkná Brynda, Iris), Michaela Segeti (Czech Hookah Club) a vlastně také chlapců z Blackhawk. Nejprve nás v pandemickém roce 2020 narvali do fešného holešovického vnitrobloku. První ročník byl drobný a probíhal za neskutečného vedra, na chodníku byste zvládli uklohnit anglickou snídani. Ale bavilo nás to, zástupců komunity i značek se dostavilo požehnaně. Kam dále?

Pražské Dýmkobraní
Chcete tombolu? Joooo!
(autor: Michale Motygin)
Druhý ročník zůstal na stejném břehu Vltavy, ale přenesl se do cool areálu Radlické Kulturní Sportovny na pražském Smíchově. Vedro se nekonalo, kvalitou se Dýmkobraní vyhouplo opět o kus výše. Obě akce jsem provázel svými průpovídkami i účastí v komentovaném aftermovie. Tentokrát jsme si mohli poslechnout i nějaké to hudební představení, odstřelit dýmku tlakovou bombičkou a ukovat si u kluků z Epic Crafts poker, kleště či klepátko na dveře v podobě varlat (kéž by!). Všechny akce se konaly v závěru léta, proto ta letošní, už z povahy prosince, musela proběhnout jinak. Tak jak, bejby?!
Tržnice v dýmu

Letošní prostor byl opravdu fešný, takový tučňák císařský ve formě haly. Šedá betonová podlaha, vysoké vybílené zdi, černé trámoví – o jasnou barvičku navíc se postaraly stánky vystavovatelů. Ambiciózní prostor měl v průběhu akce problém s nízkou teplotou. Každý se zahřál podle gusta, ale pokud by měla mít akce jedinou výtku, zmínil bych vytápění. Neváhám tvrdit, že jsme bradavky v pozoru i husí skurku měli ten den všichni. Ze zimy. Jasně.

Pražské Dýmkobraní
S tou oranžovou v kapuci je tučňák kompletní!
Halou vedly dva prostorné bulváry, které rámovaly tři lajny stánků. V zadní části byla spousta pivních setíků, na které catering posílal dýmky těm nejotužilejším – byla tam slušná klemra, avšak každý měl možnost vyskočit ven a zahřát se o velký vuzek žhavých uhlíků Cocoloco (uhelného partnera akce skrze Shanti). 

U vstupu byly jedny tajemné a druhé očividně označené dveře, hajzlíky poznaj všichni. A že na nich byl občas nával, když zkombíte plný měchýř či střeva s nutností umýt korunky a hadice! Druhé dveře vedly do horního patra, kde se nacházela místnost pro workshopy, rozhovory a show všeho druhu. Zakončím popis tučňáka prostoru boční sekcí s cukrárnou na jedné straně a světelným umčem propojeným s dýmkařským systémem Iris na druhé.

Pražské Dýmkobraní
V šeru Iris svit
(autor: Jiří Staněk)
You see?
Mrazivá show

Letos jsem měl na zhodnocení všech stánků a vyzkoušení novinek poměrně málo času, protože jsem se překvapivě také objevil mezi stánkaři – pokud se tedy roll-up, rozvrkočená židle a stůl vůbec stánkem nazývat dají. Spíše z legrace jsem tedy zakotvil, Dýmkařskou bichlí stůl obložil a do korunky Tanžík naložil. Nečekanou, několik hodin trvající komunitní promenádu před stolem zapříčinily tři skutečnosti – podepisoval jsem i prodával bichle dlouho vyprodané, nabíjel Tanž a kecal s každou duší a možná především kouřil z přitažlivého prcka Amotion s náustkem velmi bizarních parametrů. Všem díky, byli jste boží. A teď už k nabídce fesťáku jako takového! Začneme...

Pohledy, sosák a fialka
- autorem nosatý stánkař
Pražské Dýmkobraní
Sosák a friendship!
(autor: Shanti)
od vchodu! Workshop zóna v rukou Jituš Michalíkové, Kryštofa Drdy a Jana Rubeše nabídla sérii přednášek, zábavně-poučného povídání, rozhovory a nabíjecí i jiné tematické semináře. Nedostavilo se akorát dýmkařské stvoření z Only Fans, škodaaa, to mohl být hodnotný bizár. Účast ani úspěch zhodnotit nedovedu, měl jsem čas do zóny zavítat až v závěru akce. Ohlasy měla pozitivní! Ale rozhodně by zóna uvítala lepší značení, ne každý věděl, kde ji z fleku hledat.

Pražské Dýmkobraní
Pojďme si povídat!
Pražské Dýmkobraní
Milé děti, povím vám příběh o...
(autor: Jiří Staněk)
Na začátku haly trůnily hrancle Faency Fries, z jídla byla v nabídce ještě cukrárna a mlasknout jste mohli také asijské speciality od Shi-Shi. V první části to u mixáku i kola štěstí rozjížděli němečtí uhlíkáři Cocobration, hned vedle prodával všelicos Dobrý tabák (hlavní sponzor) na stánku s marvin smoke (k vyzkoušení byly bublátory marvin Lite po faceliftu) a o boční stěnu se opřelo Medite, které v dýmkách Sea Bloom od Meduse představovalo několik nových příchutí ve světlé i tmavé variantě. 

Pražské Dýmkobraní
Kuk na to DSko!
Pražské Dýmkobraní
Wheel of Fortune!
Pražské Dýmkobraní
Medůzky v akci (tím nemyslím dámy)
Mimo ortodoxní dýmkařský tovar se zde prodával kratom, elf bary, vapy, náhražky tabáku a dokonce jedna CBD/tabáková směs do korunky. Za vypíchnutí stála Tesla, která měla danou zelenou variantu tabáku propagovat – komplet ověšená neořezanýma átrojkama s reklamou, no smrt. Avšak i tento, pro nás dýmkaře exotický sortiment, se stal součástí Dýmkobraní a značky jako Kratom Atom, Space Smoke, Smoke Island, Greensha, HQD a další celou akci zpestřily.

Pražské Dýmkobraní
Přitažlivý reklamní poutač, což?
(zdroj: Hookahweek)
Dante Hookah přivezl 3D tiskárnu, rozdával vytištěné pokery zadáčo a představil vylepšené modely dýmek, nasazovací pláště a fešný dýmkařský kufřík! Hookamonk nabízel své korunky a HMS v minimalistickém pojetí u zmíněného Tesla stánku Greensha, kde měli k dispozici také dýmku s e-HMS WARP. Tradičně k vyzkoušení byl i tabák THEO, kde o úsměvy a dobrou kuřbu i náladu nebyla nouze. Epic Crafts zase rozdávali svou kovovou radost ve formě pokerů, kleští a doplňků – bohužel bez kovárny, ta výheň by se zde opravdu šikla!

Pražské Dýmkobraní
Tiskařův ráj
Pražské Dýmkobraní
Škoda, že nesvítila tematicky zeleně!
Pražské Dýmkobraní
Ooooj, mamo Theo!
Pražské Dýmkobraní
Epic dýmec
Společný stánek Tea Vole a Chillmy nabízel kromě vlastního sortimentu k prodeji i vyzkoušení také německou tabákovou značku Shades. Space Smoke hned vedle dovezl mrtě past, korunek a příslušenství – fialová barva everywhere! U Hookah Backstage jste mohli sehnat všechno možné dýmkařské a zakouřit si craftový tabák Entropi od Petra Roubce. Prodejní sekci doplnilo Izzy Smoke, u kterého byla možnost okoštovat dvousložkový tabák Mixto.

Pražské Dýmkobraní
Chill
Pražské Dýmkobraní
Fialový, lehce umazaný vesmír
Pražské Dýmkobraní
Backstage sale
Pražské Dýmkobraní
No tě mix!
(autor: Jiří Staněk)
Vždy sví a ve výzdobě stánku bizarní Valravn Crafts ukázali kromě svých typických produktů také novou, klasickou korunku Zephyr v mnoha barvách. Pražští Wood Works Club dovezli výrobky ze své chráněné dílny, mezi kterými zářila nádherná prkýnka ze dřeva a pryskyřice, prodávali také krásné náustky, středy těl a jiné vychytávky.
Pražské Dýmkobraní
A Zephyr se točí!
Pražské Dýmkobraní
Tradiční estetika Valravn
Pražské Dýmkobraní
Truhlářská banda!
Oslím můstkem zpět ke cateringu, protože byl výborný. Ke zmíněným pochutinám přidám pivko od Vinohradského pivovaru, drinky od Pěkné Bryndy a skvělé čajíky z produkce Klubu Čajovna! Skvěle to pojalo Shi-Shi, které prezentovalo trojici pražských podniků – dovezli jídlo, v reprácích dunivou muziku, super dýmky a Páju Nguyena! Dýmkařsky se o nás starala parta z Blackhawk, která měla k dispozici marvin Lite v desítkách kusů – zde opravdu nedýmil jen ten, kdo vyloženě nechtěl.

Pražské Dýmkobraní
Lehce, opravdu jen lehce zadýmená catering zóna
Pražské Dýmkobraní
Čajíky!
(zdroj: Hookahweek)
Pražské Dýmkobraní
Vyčerpaní?
Pražské Dýmkobraní
Honzík se stal strejdou, tak slavil!
Komunitní radost

Co více jsme si mohli přát? Dostali jsme zimní dýmkařské shledání, které bylo napěchované zábavou, produkty a hlavně skvělými lidmi. Prostor byl nevšední a to se mi na Dýmkobraní líbí, protože vybírají zajímavá místa a zahalí je dýmem – mega cením! Po roce s bezprecedentním počtem dýmkařských akcí u nás i na Slovensku musím říct, že tečka v podobě Dýmkobraní se opravdu povedla. Respekt a velký dík všem organizátorům, vystavovatelům, sponzorům, návštěvníkům i harcovníkům z workshop zóny!

Pražské Dýmkobraní
Tombolení!
(autor: Jiří Staněk)
Nejsme Rusko (uff) a extrémně velký trh také ne, takže akce rozměrů ShishaMesse nebo Hookah Club Show se dost možná nikdy konat nebudou. Velmi bych si to přál, na druhou stranu jde vidět, že rok za rokem naše scéna pořádá co do kvantity i kvality stále lepší fesťáky, srazy a dýmkařské akce všeho druhu. Jen tak dál. Kde budou tyto akce třeba za pět let? Těším se, až to zjistím!

A ještě dodatek, den předem jsem pořádal v Kaviáru skvělou diskuzi v rámci Hookah Talk Show s matadory české dýmkařské scény – Alexem Terentievem (iSmoke), Daliborem Buríkem (CHC/Hookahweek), Majdou Nicolaou (Resolution Tobacco) a Tomem Štávou (iSmoke). Záznam diskuze můžete omrknout right here!


Jakub Kopáček

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram