ShishaMesse 2023

Ztraceni v páře a ganji. Tak trochu. Desátý ročník ShishaMesse sliboval opravdovou pecku a já jsem skutečně rád za těch několik skvělých lidí a stánků. Podle mě to ale nijak zářné nebylo a potvrdilo se mi, že nejen 25g balení tabáku s německým dýmkařským průmyslem opravdu zamávalo. Co letos Frankfurt nabídl?

ShishaMesse 2023
Boží, jen to chce víc dýmek!
Tahle masová kuřba převlečená za veletrh proběhla ve dnech 28.–30.4. na frankfurtském výstavišti. Kdybych měl citovat sám sebe (jako pan Klaus) z loňského článku: „Kdo měl dosud hlavu zabořenou v RZU a neví, vo co go, tak ve zkratce. ShishaMesse je největší evropský dýmkařský veletrh pro spotřebitele (InterTabak v Dortmundu má sice delší tradici i větší výstavní plochu, ale je zaměřen na B2B). Jezdím na něj s radostí od roku 2016 jako návštěvník, vystavovatel, bloger i rekreační opilec s extrovertní mánií. Můžete zhodnotit změny a různé produkty let minulých v mé starší tvorbě: 2016201720182019 a 2022!“

Je to skvělá první akce pro všechny dýmkařské veletržní panny a paníky. Stovky dýmek k vyzkoušení, nákupy za výhodnou cenu, vzorky zdarma. Možnost otestovat novinky, ocenit hostesky i arabské bradky a ulovit pár vteřin času známých dýmkařských ksichtů. Akce spíš pro světlotáře, ale několik stánků s černotou se vždy najde. První den je určen pro byznysová zvířata a je obecně klidnější, alespoň se slyšíte a máte čas vše v klidu prozkoumat. Sobota a neděle je otevřená všem. Místní lounge stojí za vyližprdel, své dýmkařské chutě můžete ukojit během dne a pak večer objevovat město či dorazit na  afterparty s dýmkami před Motel One Messe Frankfurt.

Lesk a bída veletrhu

Jak už jsem si postěžoval v úvodu, letos to primárně o dýmkách nebylo. Přítomné dýmkařské značky, které jezdí rok co rok, buď zachovaly nebo omezily velikosti stánků a štědrost prezentace. Velké stánky určitých výrobců z let minulých zcela chyběly, bez zastoupení byla Wookah, Lirra, dále Shisha Cartel, Mazaya, Starbuzz, Elwano, Darkside a další.

ShishaMesse 2023
Hlavně že tohle je tam každý rok :D
Předpokládám, že za současné válečné, inflační a energetické situace prostě nebyly euroše na špás. Pro většinu vystavovatelů je totiž výlet na Messse značně ztrátový, což lze v dobrých časech obhájit. Bylo tedy třeba volné prostory udat, takže již tradičně nalétli vapařští supi a rozebrali místa. To už mě nijak zvlášť nezlobí, pouze nejsem jejich cílový zákazník.

Ale co mi TRHÁ PRDEL AŽ K LOPATKÁM je přítomnost travky ve všech legálních formách. Zabíraly tak čtvrtinu výstavního prostoru. Léta bojujeme za to, abychom nebyli asociováni s drogama, huliči a zeleným listem obecně – bum, jebnem to k dýmkám. K stánku nám chodili lidi s očima jako angoráci a ptali se nás, jestli jsou ty dýmky s hašišem. Běžte s tím do prdele, prosím pěkně.

ShishaMesse 2023
Je libo stoner šperk?
ShishaMesse 2023
Nebo skleněnku?
Na desáté výročí slibovalo ShishaMesse něco extra. Well. Měli tam pouze velkou lounge, často zející prázdnotou. Na pódiu v neděli proběhl alespoň Hookah Battle, jinak žádné přednášky, edukace, soutěže atd. Dokonce ani žádná ofiko párty, tak v čem to tedy bylo tak výroční? No škoda.

Co se mi líbilo?

Tradičně to pro mě bylo o lidech, kteří nezklamali. Přijela spousta přátel z celého světa, ať už komunitní tvůrci nebo zvířata z byznysu, se kterými jsem se za ta léta spřátelil. Novou tváří pro mě byl Marik Cosmo, ruský blogger a tvůrce Cosmo Bowl. Jinak letmým výčtem Ayhab z Narguile Uzmani (Turecko), Adam Kwaja (VB, @shishacentral), Gabriel Sakamoto (Brazílie), Emille Desvall (Švédsko), Stan Medkov (Rusko, Hookah Battle), Alex Grünling (DARKSIDE), celá parta z Tangiers/Regal/Alpaca a další. 

ShishaMesse 2023
Marik Cosssssmo
Skvěle jsme pokecali, mám spoustu dalších hostů do Hookah Talk Show a kvalitně jsme zadýmili na veletrhu i před Motelem One na výživné after.

ShishaMesse 2023
A takhle ty after vypadaj!
ShishaMesse 2023
Marco Kirbach, ambasador Nash v Dojčlandu a správně jebnutý dýmkař
Česká stopa

Přijeli všichni harcovníci, kteří vystavovali v minulém roce, a to s novinkami! Velmi mě baví, že se česká sféra v zahraničí rok od roku hlasitěji hlásí o slovo. Tak co si pro nás kdo nachystal?

Shisha Original představila dýmku Freya, oproti minulému roku již ve funkční verzi. Během roku do ní ve spolupráci s Manapipes narvali chytrou dýmkařkskou technologii, reaktivní osvětlení a dýmkařské statistiky i ovládání pomocí appky. Hezká dýmka s čistými liniemi, do portfolka se hodí!

shisha original freya manapipes
Chytrá Freya
Anima doplnila svůj oblíbený model o dosud neviděné barvy těl a podstavců, k tomu navíc nový model! Připomíná leknín plovoucí na hladině, na druhou stranu také dýmku Crab od Meduse Design. Žebrovitý podstavec na vysokých nožkách, středová skleněná báň a magnetické uchycení těla k váze + tácek z porcelánu.

anima hookah
Anima v novém
Stánek Theo a Izzy Smoke se od minulého roku zredukoval cca o 80 %, avšak přes skromnou prezentaci nabídli nové příchutě Theo. Například BLVCK MAN:GO A TUTTO (ostružina), k tomu SLTD CRML (slaný karamel). První zmíněné příchutě mě hodně bavily, karamelu jsem na chuť nepřišel. K dispozici byla část sortimentu Izzy. Letos tedy minimalisticky, ale s nadšením.

theo tabak
Chuťovka!
Hookamonk zabral menší prostory u jednoho z vchodů, s jejich technologií jim ale průvan žádný problém s uhlíky nedělal. Ukázali hotový Warp v druhé verzi a představovali lidem své pojetí dýmkařské budoucnosti. Fandím!

hookamonk warp
Na tenhle Warp se hezky kouká!
Oproti minulým járům se zjevil a nadchnul Caesar Crystal Bohemiae, tvůrce těch nádherně broušených váz české produkce. I přes vysokou cenovku odrážející kvalitu je návštěvníci kompletně rozebrali, wow. Na stánku jim tam dýmkařil Tomáš Šťáva, za mě super kooperace.

caesar crystal váza
Co známe a milujem
tomáš šťáva
Letos i spousta Čechů na cestách! Za pultíkem Indy, dýmky i přes silné větrání supr
Zahraniční hráči

Začnu mírným zklamáním. Ačkoliv lidi z Tangiers miluju, ve veletržní prezentaci hodně plavou. Namísto stánku ART (Alpaca+Regal+Tangiers) se spojili s německým Hookainem, kde na menším stánku měli nuzný koutek. V první hodině v pátek někdo přišel a skoupil úplně všechny dýmky Regal, takže po další dva dny si nikdo nemohl nic koupit (kromě merche, taky rychle pryč). I přes vysokou cenovku to prostě naštve. Zakouřit si Tangiers? Tůdle, celou dobu na stánku jela JEDNA, max dvě dýmky. A to často s náhražkou Teasha. Do rukou to museli vzít Tomáš Majer, Milenko a další z pražského Kaviáru, kteří jim v sobotu pomohli. Potěšil však George, který s malým kufrem na kolečkách plným Tangiers zásobil spoustu lidí (kteří o tom věděli, mohli si koupit).

tangiers and regal hookah
Nějaké problémky tady?!
teasha
Sice kouřitelné, ale oproti Tangiers?
Kaviar Prague
Problém vyřešen <3
Překvapil mě Hide, nový tabák z Pobaltí. Světlá i černá linka, příjemné příchutě. Nejvíc mi chutnaly citrusové, ale i berries měli provedeny solidně.

hide tobacco
Majitele jsem si hned zafixoval podle okulárů
hide tobacco
Desítka příchutí v každé řadě
Steamulation ukázalo veřejnosti svůj nový model Ultimate. Upřímně? Mám model PRO X a nedám na něj dopustit (dnes už je PRO X III + nový Ultimate). Nic mě nepřinutilo ani přemýšlet o tom, že bych měl koupit nový model. Přibyly vyřezávané lajny doplňující design, kroužek pro nasunutí dýmky do klasické vázy bez kliku, lehčí kuličky ventilu a kulička v difuzoru proti vytopení. Já vím, co chcete furt vymýšlet? Ale nechalo mě to pro tento rok zcela klidným.

steamulation ultimate
Tak už i Steamku si strčíte do ďoury #Ultimate
Oduman vydal novou cestovní dýmku, která jede ve stylu VYRO One a Amotion Roam. Pekelně těžká, zpětný ventil z boků, obecně použitelná – Oduman Probubble. K tomu ještě pár bizarních nevkusek (dýmek) k doplnění jejich sortimentu. Plus Shisha Turbine přidalo k jejich žhaviči nahřívačku HMS.

oduman probubble
Zajímavý krok od Odumanu, ale tak proč nenaskočit na hype
shisha turbine
Vlastně proč ne, akorát tyhle žhaviče se ventilátorem střílí popel po celé místnosti...
Moze to rozjelo jako každý rok. Velký stánek, všudypřítomná horda lidí, spousta nových produktů. Ukázali Amotion Futr, dýmku klasického střihu s polymerem, ABS a nerezí. Cením design průhledného návleku, ale na mě už to je trochu moc plasťák. Dále inovovaný model Breeze Pro. Ten se převlékl komplet do nerezu tradičně v kombu s akrylovým pláštěm. Novinkou je tlačítko na srdci dýmky, kterým vaše profouknutí přesměrujete rovnou do korunky v celém objemu. Nikdo tady neobjevil Ameriku, je to známá technologie například z dýmek Nube Unique. Na druhou stranu funguje skvěle, se stiskem tlačítka si opravdu a efektivně ochladíte tabák v korunce pomocí profouknutí dýmky. 

amotion futr
Futřík od Amotion, líbí se mi detail korunky – vše hraje a ladí!
Moze Breeze Pro
Breeze Pro!
moze breeze pro
Zatlač a ochlaď!
Zcela novým produktem v portfoliu je Flash Bang, dýmka s tělem věrně imitujícím zábleskový granát. Asi úlitba fandům CSka. Příjemný bizár! Z boku stánku měly prostor dýmky KVZE, kteří začali přidávat středové serepetičky ala Maklaud na těla. K tomu ještě ukázali prckoidní verzi modelu GRID.

moze flash bang
Booom
moze flash bang
Přenosná dýmka, určitě
moze flash bang
Stylová prezentace
KVZE
Sám Aljoscha (hookaze), malý i velký Grid a hodně kýčovitá květinka
Objevem veletrhu pro mě byla značka Crown, kterou známe i u nás pro její uhlí. Mají také černotku! V Rusku to není žádná novinka, ale od války to pro mě byla první příležitost vyzkoušet. No jéje, vychytané chutě! Nejvíc, a do toho jsem se regulérně zamiloval, mě oslovila příchuť Yuzu-Honey – medem zjemněná exotická citrusovina.

crown charcoal
Yummy
crown charcoal
Bohužel na to nemám v obýváku místo :/
Kvalitu doručil opět Black Burn, který měl vůbec největší tabákový stánek. Z druhé strany byly další značky distributora New Tobacco, tedy Nash, Dozaj (vyslovuje se Dozááááž, jou) a Fumelo. U BB byly dýmky El Bomber ve spešl edici s logem, k vyzkoušení byla celá německá nabídka a novinky navíc. Tam jsem se rád zastavoval, né že ne.

BlackBurn tobacco
Černý Rusák
BlackBurn tobacco
Kuříte a hned na tabletu ohodnotíte
new tobacco world
Oblíbená část Messe
Pro fanoušky Shishabucks stojí za zmínku, že se populární model Micro ukázal v novém designu horní kovové části a downstemu. Nabízí lehčí tah, pevný konektor na hadici a trochu upravený zpětný ventil.

shishabucks
Zajímavé, ale už trochu nuda po letech
A závěrem ještě Mr. Wood, který představil prckoidní dýmku plnou dřeva a nerezu. Model Prisma nemá sice úplně tácek, ale tah je příjemný, dekor skvěle provedený a vzhled je celkově neotřelý. Cenovka cca 5 500 Kč. Může bejt, ale cílovka opět nejsem.

Mr. Wood Prisma
Co vám to připomíná? Prismatickééé
Shrnutí

V osekané, ale stále smysluplné formě se ShishaMesse vrátilo i letos. Covid si už nikdo nepamatuje, na druhou stranu všechny válcují aktuální krize. Tráva za mě opravdu nemá na dýmkařském veletrhu co dělat, tak doufám, že si organizátoři vyndají blunt z pusy a zaměří se opět více na dýmky. Penízky ale nesmrdí, na rozdíl od... však vy víte. I přesto byla nálada skvělá a já dostal přesně to, pro co jsem do Frankfurtu přijel – zábavu, nové kontakty, možnost vyzkoušet novinky (byť jich nebylo tolik) a spojení s mezinárodní scénou. Jako každoročně díky Liborovi z Shanti a Shisha Original za přijetí do dýmkařské výpravy. Vidíme se příští rok znovu, a jak doufám lépe!

Stream


Pár bizárů

shishamesse 2023
A na druhém konci je haš, ha!
shishamesse 2023
David Guetta z Wishe + Hasbulla
shishamesse 2023
Když jsem se v patnácti rozhodoval, co dál dělat...
shishamesse 2023
Tu som!
shishamesse 2023
Cocoyaya, indická bizarnost
shishamesse 2023
Hooky feat. Richard Orlinsky, pro dýmení ve stoje
shishamesse 2023
Tyhle podvodné koule z poutí tam byly letos požehnaně
shishamesse 2023
A tohle taky
shishamesse 2023
:D
shishamesse 2023
Stoneři mají i agentury, to se podívejme

shishamesse 2023
Psi, celebrity a balící papírky

Jakub Kopáček

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram