Ostrava v dýmu 2023 & Hookah Battle!

Povedlo se to i počtvrté, a to nejlíp. Porubskou hlavní třídu zahalila oblaka dýmu, prošly jí davy dýmkařských nadšenců i civilů, vystavovatelé s elánem servírovali mraky produktů a služeb. Ostrava v dýmu byla bez nadsázky tuzemskou akcí dýmkařského ro(c)ku! Neobešla se bez deště, popálenin a výpadků elektřiny, na druhou stranu nabídla skvělé novinky, legendární Hookah Battle a třeba uhelnou překážkovou dráhou – jako fakt. Tak sakra Kubo, jaké to bylo?!

Ostrava v dýmu 2023
Pohleďte se mnou na zemi dýmu zaslíbenou
(autor: Jiří Staněk)
Potkali jsme se o slunném víkendu na přelomu června a července, akce probíhala v pátek a sobotu (30.6.–1.7.) v Ostravě-Porubě. Oproti minulému ročníku jsme si nezabrali kousek Alšova náměstí – minule jsme tam byli tak trochu v zákrytu, což byla škoda. Ústrky nestrpíme! Proto organizátoři, kteří již tradičně akci spojují s probíhajícím Festivalem v ulicích, ukousli festivalu část Hlavní třídy – Ostravu v dýmu tvořila dlouhá nudle ve stromové aleji přímo mezi domy o celkové rozloze 5000 m². Tohle rozhodnutí boostlo přirozený pohyb lidí a zvýšilo celkovou návštěvnost akce, gut džob!

Ostrava v dýmu 2023
Jednu nudli, prosím
(zdroj: Ostrava v dýmu)
Celou akci tradičně upekl tým kolem Czech Hookah Club a HookahWeek, tedy Dalibor Burík, Jiří Staněk a další šikulové. Jak je vidno, každým ročníkem zkušenější parta ostravských nadšenců stanovuje laťku pro všechny dýmkařské československé akce. Letos na OvD přivábili 32 značek (českých i zahraničních), akce se rozrostla o stage a přibylo také mnoho míst pro dýmkařský chill. Silné zázemí Festivalu v ulicích nabídlo blízký plac se žrádlem a pivkem všeho druhu, obligátní toiky, bohatý kulturní program a co je hlavní, přilákalo na OvD spoustu návštěvníků mimo dýmkařskou obec – rodiny, opilce, následovníky Hare Krišna i důchodce.

Ostrava v dýmu 2023
Háré, hárééé, háré krišnááá
To vše zabaleno do krásného počasí, které pouze v sobotu na hodinu zhyzdil déšť. Ale co, lid se semkl ke stánkům a dýmilo se dál bez větších překážek. Programově se o OvD staral a taky jej svým hlasem provázel Jan Rubeš, který nadšeně tvoří a podílí se na dýmkařských akcích pod přezdívkou RubyHookah. Tentokrát na pódiu přivítal Jituš Michalíkovou, se kterou bořil dýmkařské mýty, kluky z Dáme Dýmku rozpovídal na téma recenzování dýmkařských podniků, Ľuboše Cifríka se vyptal na slovenskou dýmkařskou scénu a uvedl také překážkovou dráhu, kterou odvážlivci museli proplout s nosičem plným žhavého uhlí v pazouře. Povedený program!

Ostrava v dýmu 2023
Hop, sun, skok!
Tabák a porcelán

Začneme hezky od cedule, která nás titulovala jako dýmkařský & čajový festival. Tak já už jdu, jdu, jdu... prásk, obří bílé iglú vám po pravici vypálilo sítnice. Kdo to, co to?! No přece Anima a Craftium, kteří nám před akcí slibovali prezentaci v našich končinách nevídanou. Jak slíbili, tak doručili. Svůj plac skvěle doplnili o bar s míchačkami a malé venkovní sezení, ale korunu tomu dala stanová kopule s prezentací dýmek, ochutnávkou tabáku a sezením na pohodlných gaučících.

Ostrava v dýmu 2023
Iglú
(autor: Jiří Staněk)
Prémiové porcelánové dýmky Anima u nás dobře známe, proto nás Víťa Bechynský překvapil novým modelem Lotus. Ze všech komentářů typu to vypadá jako Meduse už mu muselo zvonit v palici, ale novinka na žebrovitém podstavci s bytelnou vázou (funguje i bez podstavce), magnetickým uchycením těla a porcelánovým táckem ala lotosový květ fungovala skvěle a zaujala svým osobitým stylem i bez záměny s dýmkami brněnského výrobce. O dýmku svědomitě pečoval Kuba Keller, takže o kvalitu bylo postaráno.

anima hookah
Animální rodinka
(autor: Jiří Staněk)
Pro Craftium to byla světová premiéra. Vše o nové značce tabáku z Českých Budějovic si můžete do ušisek naservírovat prostřednictvím našeho společného podcastu, avšak čeho jsme se dočkali na OvD? Prrrrrrofesionální prezentace! Bylo to jako vystřižené z Hookah Club Show, opravdu. Vlad Frolov, Vašek Alexa a jejich tým nabídli bílý pult s přibitými držáky na náustek (top), řadou bílých MattPearek s Cosmo Bowly a tablety. TA-BLE-TY! Na každém z nich bylo grafické znázornění příchutí, možnost ohodnotit je známkami jako ve škole, v rohu svítila doba aktivity dýmky a v případě přebíjení milé upozornění, že se tak děje. Úžasně provedené.

Craftium Tobacco
Le Tablet a držáčky
A co vám to vlastně polechtalo plíce? Podle zpětné vazby z festivalu jste hodnotili jako nejlepší Hazenud (pražené lískové oříšky). Mi osobně nejvíce chutnala úžasná lesní jahoda Wildy Strabws, z mé zkušenosti velmi věrná, což je v tabákové podobě vzácnost. Osobní top tři završuje Plam (švestka) a Viole (fialka). Ochutnat jste mohli příchutě Mangifera (mango), Forest Berree (lesní plody), Jelyco (coloví medvídci), Lemgrass (citronová tráva), Persica (broskev), Cina Bisci (skořicový šnek), Redberree (červené bobulky) a Frostium (mentol, nabito v Animách).

Byl to úspěch a launch, jaký u nás na veřejné akci nepamatuji. A to si pište, že si toho návštěvníci i organizátoři všimli. Tandem Animy a Craftia získal ceny za nejlepší tabák, dýmku i stánek roku od OvD a také ocenění nejlepšího stánku od Hookah Battle! No ty kráááávo. Přeji mnoho úspěchů.

Dýmkařská radost vlevo

Pokračujeme v krasojízdě. S bílým iglú po levici přes chodník sousedil stánek čajovny Déva, která občerstvovala přítomné svou nejlepší nabídkou a navodila opravdovou čajovnickou atmošku koberci k sezení a dávkou mandal. Hned vedle rozjel svůj punk ostravský Smokehill, který sídlil v jurtě. Vymazlené chuťovky z místní občerstvovny i dýmkárny si návštěvníci užívali ve vanách a barelech – vyrobené posezení bylo boží a patřilo k tomu nejujetějšími inventáři OvD.

Ostrava v dýmu 2023
Dééva v mandalách a kobercích

Ostrava v dýmu 2023
Jurtička

Ostrava v dýmu 2023
A tohle je prostě boží!
Tato „levá“ strana festivalu dále pokračovala uhelným stanovištěm, jehož pánem byl Zdeněk Flagar. Odolal žáru, dešti, popáleninám i puchýřům – zásoboval celý festival uhlíky Izzy Coco (uhleným parťákem festu byl Izzy Smoke). Posílám high five, skvělá práce. Následovala chill zóna a stage, kde se konal zmíněný program i Hookah Battle. Levou stranu uzavíral catering ostravského Skyfall, kde bylo možné zakoupit i uhlí Hades od značky Endless Smoke. A řádila tam má oblíbená Temi ze zlínského Leaves, kterou jsem rovněž v podcastu rozpovídal na mnoho témat.

Ostrava v dýmu 2023
Museli to nafouknout
(autor: Jiří Staněk)
Dýmkařská radost vpravo

S animálním Craftiem sousedilo posezení a catering ostravské Infinity Lounge a podniku Chillzone. Tělo na těle, všichni návštěvníci vypadali spokojeně. Jsme na ulici a idem hore. Narazíme na stánek Taboo, úspěšné evropské světloty, která válí hlavně ve Španělsku. Vyrábí ji hned za humny v Polsku a právě tabáková fabrika Orion ji přijela prezentovat na letošní OvD. Stánek skromný, prezentace nemastná neslaná, ale určitě si to své ochutnavače našlo.

Ostrava v dýmu 2023
Tak si zachillujem

Ostrava v dýmu 2023
Taboo trochu budgetově
(autor: Jíří Staněk)
Hned vedle se duo Petrů staralo o nákupůchtivé davy u stánku Hookah Backstage, kde byl k ochutnání craftový tabák Entropi, chytrá dýmka Iris a k prodeji náser dýmkařského vybavení, čajíků a dalších nezbytností.

Ostrava v dýmu 2023
Peťulka nabíjí
(autor: Jiří Staněk)
Hello, hello Fumelo. Opodál vyslanci pražského podniku Smokehouse nabízeli k ochutnání novinku na českém trhu – jemnou černotku Fumelo polské výroby. Směs osvědčených příchutí s experimenty typu kvas, limonáda Bajkal a estragon návštěvníky zaujal, kluci za dýmkami si tedy mákli. Z boku se k nim družil tabák Miami Chill a uhlí Al Duchan, kde na smysly návštěvníků kromě tabáku útočily také hostesky.

Ostrava v dýmu 2023
K vyzkoušení všechno, jen je zajímavé, že mají melasu ve váze při použití phunnelů

Ostrava v dýmu 2023
Lejdís
A kdo tu měl kule na to přinést na OvD něco opravdu spešl? Tokule. Distributor značek Adalya a Honey Badger si pro nás připravil milé překvapení – dovezl tabák Starbuzz Vintage. Jedna z prvních černot, kterou jsme si masivně užívali v roce 2016, se v 50g dózách dostala až na OvD. Legendární tabák tak poprvé okusil vody oficiální české distribuce. Moje topky White Mist a Peach Spice mizely z krabic v mžiku oka a nejen ty. Má osobní cena za throwback roku putuje do správných rukou.

Ostrava v dýmu 2023
Díky, kluci!
(autor: Jiří Staněk)
Techno-mniši z pražského Hookamonk ukázali svou aktuální verzi elektronické dýmky Warp, kterou tvoří kompletní dýmka ala Shishabucks Micro, kovová korunka se silikonovou nožkou a elektronické HMS s displejem a světýlky. Kdo ještě nezkusil, měl možnost se přesvědčit o kvalitě a funkčnosti bezuhlíkového konceptu. Navíc zaslouženě získali stříbrnou medaili od Hookah Battle za svůj produkt, kterým inovují svět dýmu a jeho prostřednictvím dělají dobré jméno českému dýmkaření.

Ostrava v dýmu 2023
No fakt, bez uhlíků!
(autor: Jiří Staněk)
Valravn Crafts svůj punkový přístup k řemeslu opět otiskl ve stánku i produktech. Plná vana korunek? Stačí si jednu vylovit. K tomu levitující HMS, bar s míchačkami, nové korunky Zephyr, dýmky Beryl a posezení pro dýmuchtivé. Sice toho spoustu nedovezli (v plánu bylo nové HMS, leč roztavilo se v kyselině) a mnoho nenaspali, ale i přesto jako každý rok zaváleli! Oceněni byli bronzovou medailí od Hookah Battle.

Ostrava v dýmu 2023
Ideální na koupačku

Ostrava v dýmu 2023
#kuřpičo
Spojené síly Chillmy a TeaVole přivezly letní osvěžení v podobě vychlazených čajů a ověřených příchutí Chillmy, k tomu představili také tabákovou novinku Shades. Příjemná kuřba!

Ostrava v dýmu 2023
Ham
Izzy Smoke nabídli svůj výběr východních produktů v čele s Cosmo Bowls, dostupným HMS Blade Hookah Silver a tabákovou míchačkou Mixto. K vyzkoušení i nákupu toho bylo opravdu hodně, kluci z Izzy jsou v tomto skvělí. 

Ostrava v dýmu 2023
Až na ty elf bary gut!
Ríša z Underground Hookah Shop dovezl spoustu východního zboží, merche známých značek a jedinečné tematické korunky Monster. Radost pohledět, dozajista z nich i kouřit. Ke koupi byla také ruská čajová směs Brusko, která je alternativou k Chabacco.

Ostrava v dýmu 2023
Alien vs. šaman
Printy Hookah oproti minulému roku povýšili z fanouškovského projektu na regulérní 3D manufakturu dýmkařských zázraků. Jejich stánek překypoval nejen roztodivnými dýmkami, ale také rekvizitami od Marvelu, které těšily mladší návštěvníky akce. Zájem o fotku se štítem Kapitána Ameriky a helmou Iron Mana byl značný, návštěvníci mohli také hlasovat o nové tematické dýmce. Zaujaly mě také komplet 3Dtištěné vázy, teleskopické náustky a popkulturní dýmkařsky využitelné postavičky.

Ostrava v dýmu 2023
Povedené rekvizity!

Ostrava v dýmu 2023
Prostě to vytiskni
Vymazlenými barevnými komby, tvary, délkami a provedením ukázali kluci z Wood Works Club, že osobní náustky dělat prostě umějí. A nejen ty! K vidění i koupi byly nádherné nosiče z cyklistického řetězu v kooperaci s Craftman's Haven. Přidejte k tomu stylová tabáková prkna, dlouhé náustky, korále k osobním náustkům a návleky na těla dýmek. Pánové doručili kvalitu a řemeslo, ostatně jako vždy.

Ostrava v dýmu 2023
Všechno máme!
Pravou stranu Ostravy v dýmu uzavíral catering ostravských podniků Klaud a Marvins, který obšťastnil dýmem asi nejvíce návštěvníků. Přes chodníček jim sekundoval Czech Hookah Club - The Monstr, u kterého byl k dostání také festivalový merch.

Ostrava v dýmu 2023
Lajtky ready
(autor: Jiří Staněk)

Ostrava v dýmu 2023
Pohodička
(autor: Jiří Staněk)
Ocenění dravci

Kdopak nám to uspěl?
  • stánek rokuAnima & Craftium
  • příslušenství rokuWood Works Club
  • korunka rokuValravn Crafts Zephyr
  • tabák rokuCraftium
  • dýmka rokuAnima Lotus
  • ocenění Hookah Battle: 1# Anima & Craftium, 2# Hookamonk, 3# Valravn Crafts
Ostrava v dýmu 2023
Wood Works Club!
(autor: Jiří Staněk)

Ostrava v dýmu 2023
Davča z Valravn :D
(autor: Jiří Staněk)

Ostrava v dýmu 2023
Anima a Craftium pobrali zbytek!
(autor: Jiří Staněk)
Fajne to bylo! Svítím z toho doteď jako kolotoč v Černobylu. Opravdu každým rokem je tahle akce větší a lepší, hordy lidí přicházejí okoštovat aktuální i nové výplody či jen tak pobýt a navázat dýmkařské kontakty. Ze zpětné vazby stánkařů je vidno, že jsou nadšení a konečně to pro ně byla výdělečná akce. Organizátoři nyní létají na obláčku a nabilo jim to baterky, což rozhodně poznáte na následujícím ročníku. Děkuji opravdu všem, kdo v tom měli prsty, stejně tak vystavovatelům i návštěvníkům – je mi ctí se každý rok na akci tak či onak podílet, baterky mám dobité i já! A že jsme to potřeboval, jak se dočtete níže.
Stream z akce!


Jak se dělá Hookah Battle

Je to vskutku malý zázrak, že se Hookah Battle podíval do Česka. Už jsme jej zkoušeli přivábit v minulosti, ale covid a válka zkomplikovali všechno. Navíc nám chyběla pořádná akce s nějakou historií a kvalitou. V roce 2023 jsme díky Ostravě v dýmu získali jedinečnou šanci, konal se zde Hookah Battle Slavic Cup 2023. Hookah Battle je soutěž dýmkařské kreativity a zkušenosti, koná se již 15. rokem. Vašim úkolem je ohromit porotu dýmkařským zážitkem. Hodnotí se dýmka z hlediska estetiky (vyrobená/zkrášlená/bizár/konvenční), nabitý mix, jeho chuť, množství dýmu a show, kterou dýmku uvedete/doprovázíte. Verdikt vynáší odborná porota složená ze zkušených dýmkařských osobností.

Hookah Battle Slavic Cup 2023
Sláááva
Účast je zdarma, stačí pouze registrovat sebe/svůj tým – můžete soutěžit sólo, v grupě až tří lidí, reprezentovat značku, podnik či projekt. Možností je spousta! Proč se zúčastnit? Je to jedinečná šance ukázat své dýmkařské umění, což s sebou nese zvýšení povědomí o vás nebo značce, kterou reprezentujete. Navíc z toho může kápnout i hezká tuzemská či mezinárodní spolupráce! Sběrem bodů v ratingu Hookah Battle Hall of Fame za účast či umístění na bedně se můžete stát Legendou a získat spešl prsten, možnost být sudím na jakémkoliv HB a pozvání na vymazlené akce. Všichni zúčastnění navíc získají věcné ceny od sponzorů akce, tedy dýmky, příslušenství atd. a certifikát účastníka/výherce + medaile pro ty nejlepší.

Letos byla možnost vyhrát i DARKSIDE INSPIRATION. Stačilo věrohodně odpovědět na otázku, co vás pohání či inspiruje k tvorbě i působení v dýmkařské komunitě/průmyslu. Vítěz získal 500 EUR v proplacených cestovních nákladech do jakékoliv země, aby se účastnil dalšího Hookah Battle.

A teď už k tomu, co nabídla Ostrava. Soutěže se zúčastnilo 11 týmů z Česka, Slovenska, Polska a Ruska. Jmenovitě SmoKing (Alex Aturov, Slovensko), Krutoy Lounge (Andrey Lukashuk, Polsko), Virginia Group (Arseniy Zakharov, Rusko), CHC Smoke Point (tým tří, Slovensko), Loft no.8 (Artem Soshin, ČR), Shisha Time (Šimon Heider, ČR), Shisha Spot (Michal Hake, Polsko), Hookah + (Marian Ferencz, Slovensko), Chaos Hookah Lounge (Martin Jiřička, ČR), Dobrá čajovna Roxy (Jana Kmentová, ČR) a Dreams (Švýcarsko). Uff, to bylo vyčerpávající. Gratuluji, jestli jste dočetli až sem.

Hookah Battle Slavic Cup 2023
Soutěžící, get ready!
(autor: Jiří Staněk)
Akcí provázel v angličtině Stan Medkov, capo di tutti capi celého Hookah Battle. Moje maličkost se postarala o moderování v českém jazyce, ale stejně jsem mluvil asi třemi jazyky. Je záhodno říct, že jsem překlady pojal tradičně po svém, takže mám radost, že mé narážky a vtípky padly na úrodnou půdu vysmátého publika. Silnou šestku porotců tvořili pánové Dalibor Burík (OvD/CHC/HookahWeek, ČR), Ľuboš Cifrík (Touareg Shisha, Slovensko), Vincenc Borovec (marvin smoke/Dobrý tabák/marvins & Klaud, ČR), Christakis Katikaridis (Tittoperonetti/Hookah Joy, Řecko), Jan Rubeš (RubyHookah, ČR) a Jerzy Czernek (Orion, Polsko). Opět vyčerpávající výčet, mi scuzi.

Hookah Battle Slavic Cup 2023
Palec hore, poroto!
(autor: Jiří Staněk)
Co bylo k vidění? 3D tištěný Taj Mahal od SmoKing s SO Aristo uvnitř a masalou ve váze. Replika varšavské radnice, dýmovnice sloužící k udušení sudích a slušný mix od Krutoy Lounge. Krabice s popcornem, která se ucpávala či pro změnu vůbec netahala od Virginia Group. Neskutečný syrský čajový obřad, show laděnou do hudby a unikátní dýmku Al Jamal s old school phunnelem od CHC Smoke Point. Elektronický Hookamonk Warp od Loft no.8 a 3D tištěný Groot na dýmce Izzy od opavského Smoke Point.

Hookah Battle 2023
Trnavský Taj Mahal v kombu s SOčkem, sedí to hezky!
(autor: Jiří Staněk)

Hookah Battle 2023
Krutá polská radnice a dusivé dýmovnice
(autor: Jiří Staněk)

Hookah Battle 2023
Popcorn nefungoval, sorry
(autor: Jiří Staněk)

Hookah Battle 2023
Kardamom rozbitý, čajík nalitý, dýmka ready a vzhůru pro první místo!
(autor: Jiří Staněk)

Hookah Battle 2023
Zrovna vypadla elektrika, Warpík ale běžel
(autor: Jiří Staněk)

Hookah Battle 2023
Groot bez tácku
(autor: Jiří Staněk)
Dále tradiční Khalil Mamoon a mix dvojitých jablek od Shisha Spot. Klifides s vymazleným mixem, doprovodným chilli alkoholickým drinkem a nachos ve stylu Aztéků od Mariana z Hookah +. Chaos nám naservíroval tradičních 70:30 (Tangiers Orange Soda, Cane Mint) s vylepšením od Chillmy a rozdával pitíčka Tea Vole. Jana z Dobré čajovny byla Stanem ukecána pár hodin před konáním akce a předvedla se pohodovým mixem a hlavně velkou odvahou do toho skočit na poslední chvíli, cením! Švýcarský boy z Dreams předvedl své vlastní HMS s úchytem a úžasnou rukavici, ve které lze manipulovat se žhavým uhlím

Hookah Battle 2023
Double Apple experience
(autor: Jiří Staněk)

Hookah Battle 2023
Marian nám to vysvětlí!
(autor: Jiří Staněk)

Hookah Battle 2023
Odvážná Jana!
(autor: Jiří Staněk)

Hookah Battle 2023
Echt gold
(autor: Jiří Staněk)

Hookah Battle 2023
Hodně šikovná rukavička
(autor: Jiří Staněk)
A jak se kdo umístil? První místo urvalo CHC Smoke Point, kluci slovenští nás svou čajovo-dýmkařskou show uchvátili. Na druhém místě skončili polští reprezentanti z Krutoy. Třetí místo a k tomu DARKSIDE INSPIRATION opanoval Marian Ferencz, mladá puška, kterou čeká v dýmkaření ještě velká budoucnost – jeho zápal, píle a trocha bláznovství jsou pozitivně nakažlivé. Výhercům i zúčastněným ze srdce gratuluji a velký dík směřuje i k porotě, velkému počtu diváků a orgům OvD!

Hookah Battle 2023
Hodnocení tájm
(autor: Jiří Staněk)

Hookah Battle 2023
Hurá, je vyhlášeno! Úlevu může vidět, oči mám jako stoner
(autor: Jiří Staněk)
Jak se nedělá Hookah Battle

Povím vám příběh. S celou organizací a jejím představeným, Stanem Medkovem, spolupracuji už 5 let. Našli si mě a nabídli mi možnost být porotcem vůbec prvního Slavic Cupu v Kyjevě, psal se rok 2018. Úžasná zkušenost, mraky kontaktů a zářez do dýmopisu. V roce 2019 jsem tu samou roli přijal v Sofii a porotcoval bulharskou verzi soutěže. Od té doby pro ně streamuju akce, pořádal jsem českou verzi Lounge & Shop Interior Award atd. 

Ostrava v dýmu 2023
Kubík a Staník
Jak léta plynula, každá show a spolupráce byla obtížnější. Technické chyby streamů, špatná domluva, řešení věcí na poslední chvíli, nejasné podmínky, otřesná a opožděná komunikace. Ale stále jsem pro dobro naší komunity spolupracoval, aby se bylo na co dívat a jednou byl Hookah Battle i v našich končinách.

Nuže, Slavic Cup se blížil a do akce zbývalo několik měsíců. Já i orgové OvD jsme je urgovali, ať začnou s propagací a lákáním týmů k účasti. Prd se stalo, na všechno byl čas. Jejich politika je taková, že vždy dělají na aktuální akci, tím pádem nadcházející akce začínají pořádně řešit až několik týdnů před jejich konáním. A to je žalostně pozdě!

Přesuneme se tři týdny před konání akce. Téměř nulová propagace, u nás o tom skoro nikdo nevěděl. Alespoň orgové OvD, já i Ruby jsme dávali něco ven. Stránky akce nebyly lokalizované, přihlášeno bylo tak 6 týmů (z plánovaných 12), neoslovili žádné porotce. Začínal jsem mít bobky a větřil průser, tak jsem se je snažil nakopnout, seč to šlo.

Máme 10 dní do konání akce. Konečně se probudili. Začali oslovovat, svými kanály i našim prostřednictvím, různé lidi a týmy k účasti. Když vezmete v potaz, že příprava na takovou soutěž trvá určitý čas, bylo to opět dost pozdě. Z vlastní iniciativy jsem jim přeložil stránky do češtiny, tu lokalizaci nebyli schopni ani celistvě nasadit. Pomocí jejich divného systému nominace porotců jsem tam vložil alespoň tři zástupce z ČR, protože tam dosud nikdo nebyl nominovaný.

Pět dní do konání akce. Vypadá to, že týmy se na poslední chvíli sehnaly. Několik porotců to HB odmítlo, protože dát někomu vědět tak krátce před akcí s tím, že má jet do Ovy, je prostě blbost. Po urgování sehnali i mezinárodní porotce, protože je v propagačních materiálech slibovali (doporučil jsem třeba Ľuboše). Navrhli mi, že by se mnou chtěli točit video před akcí o české dýmkařské scéně. Souhlasil jsem a začal dělat scénář.

Tři dny před akcí přiletěl Stan do Prahy. Měl jsem se s ním potkat v Loftu, dojel jsem tam. Čekal jsem půl hoďky, pak napsal, že je v druhém Loftu. Ok. Dorazím tam a tam je půlka prostoru uzavřená, majitel slaví narozeniny. Na patě se otáčím, z trapnosti situace je mi k smíchu a v tom na mě mává od stolu oslavence Stan, že vše v cajku a mám si přisednout. Až po tom, co mě i oslavenec ujistil, že cajk, tak sedám. Chtěl jsem se domluvit na natáčení, přičemž mě nemile překvapil zprávou o tom, že v tom nebudu jenom hrát, ale budu to i točit. V kapse se mi otevíral imaginární nůž, protože tohle jsme si nedomluvili (vědět to, sehnal bych odpovídající vybavení nebo kameramana).

Dooobře, improvizace. Sešli jsme se další den, natočili jsme to u mě v obýváku na telefon a s rekordérem, který používám na podcasty. A pak mě překvapil znovu, a to tím, že chtěl svézt autem do Ovy. Já chtěl cestovat vlakem a dokonce jsem mu koupil i lístek. A do toho se kruciprdel zmíní, že ještě přiletěl porotce z Řecka, kterého mám taky svézt. Takže ideálně autem, prosím. Super, stal se ze mě taxikář. Uff, hlavně aby akce byla.

Den před akcí a vlastně i v den akce jsme ještě dotáčeli zmíněné video. Nezmiňuju fakt, že dvakrát to nenatočilo celou sekci a museli jsme přetáčet. Konečně jsme na OvD, akce se připravuje. Nejednou problém, chybí Hookah Battle banner přes stůl. Podle smlouvy jej měli přivést, to nebyla starost orgů. Velké mrzení, naštvání orgové i Stan, všichni slušně pěnili. Díky Jiřímu Staňkovi, který to pár hodin před akcí ještěrvíkde vytisknul, se to stihlo a přikurtovalo ke stolům tunou lepící pásky. 

Soutěžícím nikdo pořádně nevysvětlil technikálie a pravidla, takže jsem to musel multijazyčně rychle udělat pět minut před akcí. K tomu si dva dny před akcí z HB vzpomněli, že potřebují celou akci natočit. Narychlo sehnaný fotograf/kameraman měl co dělat, aby ze Stana nevyskočil z kůže.

K moderaci jsem nedostal pořádný scénář, pouze seznam týmů, porotců a sponzorů. Musel jsem silně vařit z vody. K tomu moderovat v češtině, překládat Stanův komentář z angličtiny do češtiny a komentáře československých porotců zbylým dvěma mezinárodním zpátky v angličtině. Už se mi z toho lámala prdel až k lopatkám. Do toho nám 7x vypadla elektřina, takže mic out.

Akce se povedla, byl to úspěch. Tohle byla zkušenost, ze které se moje nervy budou regenerovat ještě dlouho. Berte tohle jako takové nahlédnutí pod pokličku organizace renomované akce, byl to punk.

Jakub Kopáček

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram