Dýmkařská bible #3: Tabáky

Alert! Bolí mě v krku, nemůžu kouřit...sad story. Ideální čas o dýmkaření aspoň něco napsat. Jelikož se mi doma válí nějaké to kilo tabáku, které teď nemůžu kouřit, tak třetí díl Dýmkařské bible věnuji právě jim. Nevíš, co je to melasa, buzz či cut? Tak čti, ty mongol!

Tabáku je jako cigánů bez práce, tedy mnoho (no offense). V naší republice se vyskytuje pouze zlomek toho obrovského kvanta značek a i ten kvůli naším pitomým zákonům stojí jako tkaničky Versace. Popíšu vám tedy základní značky a u každé z nich vám poskytnu doporučení ohledně výběru dobré příchutě. Mrknem taky na tabák obecně, vysvětlím vám jeho složení a vlastnosti. Jdem na to :)

Tabák

Tabák do vodní dýmky se skládá z nasekaných tabákových listů a melasy, která obsahuje chuťovou složku, sirup, glycerin a konzervační látky. Tohle je základní složení, které se u jednotlivých výrobců liší dále už jen různou chuťovou složkou, typem tabáku a poměrem všech tabákových komponent.

Tabákové listy jsou vesměs různé variace odrůdy Virginie, v menším zastoupení je pak odrůda Burley a Isphani. Liší se hlavně obsahem nikotinu, který je největší hlavně u vysokých odrůd Virginie, Isphani a pomyslného stropu dosahuje u odrůdy Dokha (to už je fakt peklo!).

Co se týče dalších složek tabáku, tak třeba glycerin může za to, že se nám z dýmky valí tolik dýmu. Při opatrné manipulaci lze dýmivost podpořit přímým nalitím pár kapek glycerinu na tabák v korunce, ale je to hodně ošemetné. Dáte více než 4 kapky a je to v prdeli.

Nasekaný tabák Virginia (bez melasy)
Nasekaný tabák Virginia (bez melasy)
Chuť je unikátní pro každou značku. Od trpkých příchutí, přes sladké ovocné až po vyloženě fresh příchutě. Poslední zmíněné jsou dnes velkým hitem, spousta tradičních příchutí se míchá s mátou a dostávají tak lehčí a pro mnoho lidí stravitelnější příchuť. Nejsem bohužel (bohudík?) chemik, takže vám složení už více nepřiblížím.

Melasy jsou hlavním pojidlem celého tabáku. Vyskytují se v základních barvách - červená, žlutá, hnědá a zelená. Dále se to už zase liší pouze ve značce, některé tabáky v melase doslova plavou (viz. Fumari), z jiných by jste nevymačkali ani čajovou lžičku melasy (viz. Nakhla). Většina tabáků je dodávána už s vmíchanou melasu, některé se prodávají zvlášť jako tabák + lahvička melasy (je tam nižší daň, proto levnější a vyhledávanější, viz. Jeff 7 Elements).

Melasy Molamix
Melasy Molamix pro dodatečné zvlhčení tabáku

ODOLNOST VŮČI TEPLU

Jsou tabáky, které můžete pálit hodiny, stačí měnit uhlíky. Jsou tu i takové, které usmažíte v řádu minut. Čím to je? Vezmu dvě základní značky a postavím je proti sobě!

Al Fakher je zástupce těch tabáků, jenž větší přísun tepla zkrátka nesnesou. Nejsou proto úplně ideální pro Kaloud Lotus. Spálit ho jde velmi snadno - málo vrstev alobalu + 3 a více uhlíků, ideálně ještě tarbuš na korunce,  Při delším kouření Fakheru (tj. více než hodinu a půl) se jeho chuť vytrácí a jestli je teplo z uhlíků dostatečné, výsledný dým už je cítit pouze spáleninou. V tomto případě doporučuji nabít korunku novou, další várka uhlíků už tomu nepomůže.

spálený tabák
Spálený tabák
Nakhla je oproti tomu tabák, který řadíme do kategorie těch, jenž snesou mnohem větší teploty. Vydrží klidně více várek uhlíků, záleží na přípravě. Při náznaku pálení stačí sundat uhlíky, korunku vzít, položit vrchem na stůl a zakrýt přívody vzduchu (nefoukat, jen přidáváte ohýnku kyslík, takže to ve finále jen zhoršujete), vyfouknout dým z vázy a za pár minut můžete s novými uhlíky směle pokračovat. Chuť si Nakhla většinou zachovává.

CUT

Tímto pěkným (teplým) cizím slovem označujeme druh nasekání tabáku. Cut (čti kat) se liší občas až velmi razantně. Před lety jsem z jednoho druhu tabáku vytáhl smotaný list, který měl na délku přes 5 cm, dost cool. Další tabáky jsou nasekané tak na jemno, že si je člověk splete s tím cigaretovým.

V tabácích bývají velmi často klacíky a stonky. Ohledně nich panuje lehká kontroverze - jeden tábor tvrdí, že by se měli strkat společně s tabákem do korunek, protože nasávají velké množství melasy a tabák dále zvlhčují, druhá skupina je vesele vyhazuje a tvrdí, že klacky jsou hlavní příčinou přepalování tabáku a ničení jeho chuti. Pokud mám na přípravu více času, klacíky nakrájím na menší kousky a nacpu je tam pěkně i s tabákem, takže jsem spíš z prvního tábora :).

tabákový cut
Odlišný cut a barva melasy
Cut se mění také s gramáží. Například tabáky Doobacco se velmi liší v rámci svých edic, edice Gastro (500 g) je velmi na jemno nasekaná, edice Premium (100 g) má cut hrubší a jejich 5g balení už mají lístky hodně nahrubo. To samé je u Al Fakheru, v 50g baleních je tabák velmi na jemno nasekaný s menším obsahem melasy než třeba u 250g nebo 1kg balení.

VLHKOST A SKLADOVÁNÍ

Na vlhkosti co? Záleží. To vám potvrdí každá čtenářka 50 Shades of Grey. Zpět ale k tabáku. Je typické, že v menších baleních (50 g > X) je taky menší podíl melasy. Od 100 g výše se podíl melasy zvyšuje. Čím je tabák vlhčí, tím pomaleji se spaluje.

V klasické korunce je velké množství melasy na škodu, protože zcela určitě dírkami proteče skrz dýmku do vázy a zničí kompletně chuť. To dojebe den. Pro vlhčí tabáky se používají korunky typu vortex nebo phunnel, jejich vyvýšené ostrůvku totiž zabraňují melase stéct dovnitř dýmky.

krabička na tabák
Ideální ke skladování tabáku
Aby tabák vydržel čerstvý a zachoval si svoji chuť a melasu, musí být řádně skladován. Na rvaní tabáků do lednice se vyserte rovnou, to tam dejte radši chladit pivo. Nejefektivnější metodou je zabalení tabáku do takzvaných dealeráků a uchovat je na chladnějším suchém místě. Pokud je tabáku více, skvěle poslouží plastové krabičky na jídlo, jsou toho plné obchody i internety a je to poměrně levné.

BUZZ EFEKT


Skvělý pocit, kterého dosáhnete většinou v prvních pár minutách kouření velmi silného tabáku (s velkým obsahem nikotinu). Vaše hlava brní, zvláštní pocit pohody a opravdu "high" stav. Způsobuje to usazování a rozkládání nikotinu ve vašem krevním oběhu. Buzz efekt může mít i velmi nepříjemnou dohru, takzvaný dýmkařský black-out.

silová škála tabáků pro vodní dýmky
Srovnání tabáků podle síly buzzu
Jedná se o stav bezvědomí v řádu několika sekund, kdy se zkrátka zhroutíte a váš mozek se jakoby restartuje, v jednu chvíli stojíte a v druhé se probouzíte na zemi. Stává se to většinou ve špatně větrané místnosti a při nedostatku cukru a tekutin. Proto se dýmka pokuřuje většinou s čajem, doplňujete tekutiny i cukry.

Nejlepší tabák na trhu (světovém), který vám poskytne dlouhotrvající buzz efekt - to jsou tabáky značky Nirvana (jsou namíchány s již zmíněnou Dokhou). Dále jsou výborné taky tabáky značky Tangiers, některé Starbuzzy a staré dobré dvojité jablko od Nakhly.

Herbal

K herbalu se vyjádřím jen velmi krátce. Jsou to bez-nikotinové bylinné směsi, které se využívají jako náhražka tabáku z různých důvodů. Od normálních tabáků bývají podle obalu hůře rozeznatelné, obvykle jde jen o velmi malý nápis někde v rohu balení. Může se stát, že směs obsahuje i pecky, jadýrka a další odpadní produkty. Herbaly jsou z většiny tím, co jsi jako laikové dovezete z dovolených (nebo aspoň mě vždycky rodiče vozili herbaly -_-). Mezi známé značky patří Soex, Fantasia Herbal Al Fakher Herbal.

Soex herbální směs do vodní dýmky
Herbaly Soex
Kamínky

Další náhrada klasického tabáku - minerální kamínky naložené v melase. Dle mého názoru to chutná zkrátka děsně, tabák nenahradíš. Je to ale dostupná alternativa pro kuřáky, kterým ještě nebylo 18. Kamínky se dají recyklovat, zalít je znova melasou a vesele kouřit dále. Chuť ale není čistá, má to takový chemický ocas na jazyku, ale proti gustu žádný dišputát. V kombinaci s tabákem se dají kouřit taky. Mezi známé značky patří Starbuzz, Fantasia, Bigg, Mya a Shiazo.



kamínky vodní dýmka
Kamínky značky Mya

Zvláštnosti 


Lidé si do korunek rvou ledacos. Vybral jsem 2 bizarnosti, které možná neznáte.

Hookah Squeeze je pasta, kterou se vymazává korunka. Má mnoho barev i příchutí, dá se kouřit samotná nebo v kombinaci s tabákem. Za mě pěkný humáč.

gel Hookah Squeeze
Hookah Squeeze
DeClaud je zase značka vaporizovaného ovocného produktu, který asi nejvíce připomíná džem. Na jemno nasekané ovoce spojené melasou, strčíš do korunky, vesele kouříš. Při pohledu na některé příchutě by je člověk spíš radši zakousl.

ovoce vodní dýmka DeCloud
DeClaud
Značky a doporučení

Naše česká rokle nám nabízí docela slušný výběr tabáků - více než 14 značek. Oproti několika desítkám dostupných za hranicemi ale dost chabé číslo. U každé z uvedených značek vypíchnu příchuť, která je fakt top a přidám ještě pár značek u nás (zatím) nedostupných.

TABÁKY DOSTUPNÉ V ČR

AL FAKHER

tabák Al Fakher
Al Fakher
Tuhle klasiku všech klasik snad ani není třeba představovat - je zkrátka všude. Značka v současnosti prochází redesignem balení a na trh uvádí nové mixy. V obchodech ho naleznete za velmi nesympatických 200 Kč za 50g balení, tolik k nenažranosti našeho státu ;). Dalšími variantami jsou 250g a 1kg balení. Produktová řada AF Gold je dražší v řádu korun. Melasa červená, cut jemný, téměř bez klacíků. Chutě pestré, výdrž solidní, dovoz z UAE.

čo bych vypichol: AF Máta - jedna z nejlepších mát do mixů, AF Granátové jablko - sladká dobrota, AF Gold Černý hrozen - s červenou Vineou ve váze je to vrchol blaha.

NAKHLA

tabák Nakhla
Nakhla
Spolu s Al Fakherem je Nakhla základním kamenem českého dýmkaření, opět nehynoucí klasika. Některé příchutě jsou v dýmkařském světě dosud nenapodobeny a jsou tedy chuťově unikátní, Vyšší řada Mizo nabízí rovněž širokou paletu příchutí. Mezi další řady patří Ice a Nakhla Mix. Nakhlu mají velmi rádi v USA. Cena stejná jako u Fakhera, tj. 200 Kč za 50g balení, poté už jen 250g varianta. Cut je hrubý, klacíků je spousta, melasa je hnědá a je jí hrozně málo. Dovoz z Egypta.

čo bych vypichol: Nakhla Earl Grey - unikátní příchuť čaje, která je dodnes mým velmi oblíbeným tabákem, lepší na trhu sehnat nelze! Nakhla Černý tropik - velmi trpká, těžká a zvlášť lahodná příchuť, která na trhu nemá obdoby. Nakhla Dvojité jablko - nehynoucí klasika, která v podání Nakhly šponuje chuť lékořice do nebeských výšin. Nakhla Mizo Máta - pro mě dosud nepřekonaná máta, je velmi silná a chutná. Nakhla Mizo Liči - další unikátní příchuť, velmi dobrá do mixů

ULTIMATE TOBACCO


tabák Ultimate Tobacco
Ultimate Tobacco
Tabáky značky Ultimate jsou na tuzemském trhu krátce. Příchutě jsou pojmenovány podle barev a jedná se o vcelku příjemné mixy. U Ultimatu je zvláštní, že opravdu každému chutná jinak, proto ustálit seznam nejlepších příchutí je hodně subjektivní. Cena přes 200 Kč za 50 g. Cut hrubší, hodně stonků, melasa hnědá (až do žluta), dovoz z EU.

čo bych vypichol: UT Black - vhodná alternativa k AFG Černý hrozen, lehký chemický ocas, ale výborná příchuť, UT Green - velmi dobrá máta, příjemně chladí

ROMMAN


tabák Romman
Romman
Romman je na našem trhu už pár let a vede si vcelku slušně. Tabák si našel své místo v čajovnách a díky široké paletě příchutí je mezi laiky dost vyhledávaný. Cena 40g a 50g balení se pohybuje pod 200 Kč. Cut hrubší, obrovské klacíky a stonky, melasa hnědá, dovoz z Jordánska.

čo bych vypichol: Romman Limetka - silná a trpčí limetka, která při dobrém naložení poskytne dobrý buzz efekt. Romman Okurka - okurkový tabák? No jasně! Skvělá příchuť v kombinaci s Mizo Mátou, ideální na letní měsíce. Romman Turecká káva - nejsem příznivcem kafe, ale tenhle tabák nabízí výbornou možnost, jak si chutné kafe vychutnat i v dýmce.

TAKE AWAY


tabák Take Away
Take Away Tobacco
Tabák Take Away dorazil spolu s tabáky Doobacco od našich přátel ze Švýcarska. Chlubí se špičkovou kvalitou a velkým výběrem příchutí. Za mě teda nesplňuje ani jedno, ale to je zase čistě subjektivní hodnocení. Původně se na trh dodávaly ve vakuovaných sáčcích, nyní se prodávají v pixlách s lahvičkou melasy pro vlastní mix. Za 200g balení je cena velmi sympatická - 250 Kč. Zvláštní řadou jsou příchutě s přídomkem Frozen. Cut jemný, klacíky téměř žádné, melasa hnědá, dovoz ze Švýcarska.

čo bych vypichol: TA Frozen Pear - vynikající hruška, velmi sladká a hodně osvěžující,

DOOBACCO


tabák Doobacco
Doobacco
Někdo ho považuje za seno a odpad, další na něj nedají dopustit (seňor Kinský :D). Každopádně kvalitní tabák, který rovněž pochází ze Švýcarska. Chlubí se prvotřídními, leč divně nasekanými Virginskými listy a kvalitním výběrem příchutí. Prodává se snad ve všech myslitelných baleních - 5g a 10g shoty, 35g pixly (De Luxe edice) 100g krabičky (Premium edice), 500g kyblíky suchého tabáku s lahvičkou melasy (edice Gastro určená spíš pro čajovny). Je to dražší tabák, ale své zákazníky si určitě najde. Cut se liší od balení (Gastro šíleně jemné, Premium hrubší), spousta stonků, melasa hnědá, dovoz ze Švýcarska.

čo bych vypichol: Doobacco Cigar Cognac - velmi originální příchuť, plná a bohatá chuť koňaku s trpkým nádechem třešní. Doobaco Ice Apple - vychytaná příchuť trpkého jablka s fresh přídavkem. Doobacco Gastro Maracuja - moje nejoblíbenější maracuja na trhu, velmi sladká a chutná.

STARBUZZ


tabák Starbuzz
Starbuzz
O tomhle tabáku slyšel snad už každý, kdysi synonymum dýmkařského nebe a tajemný tabák z USA, ke kterému se čas od času někdo dostal. Dneska se už normálně dováží i k nám, sice za nekřesťanské peníze, ale oficiálně dostupný. Chuťově už není to, co býval. Dnes je v módě měnit zajeté receptury, většinou k horšímu. Tabák se také liší pro jednotlivé země, např. německý SB má méně melasy a má jiné lehce jiné složení (kvůli zdejším zákonům). Stále se ale jedná o špičkový tabák s velkou nabídkou originálních příchutí. Z edic můžeme zmínit Bold, Acid a nová řada Vintage.  Prodává se v 50g krabičkách (v USA), dále ve 100g a 250g pixlách. Cena 100g pixly u nás atakuje hranici 700 Kč. Právě pixly jsou častým sběratelským artiklem, jsou kovové a na výstavce pěkné. Cut je hrubší, stonků málo, melasa je hnědá a červená, dovoz z USA.

čo bych vypichol: Starbuzz Blue Mist - nejznámější a svého času nejlepší příchuť od SB, skvělá borůvka s mátou. Starbuzz Code 69 - máš rád gumové medvídky? Tohle je příchuť přesně pro tebe! Starbuzz Hard Rush - vcelku neprávem opomíjená příchuť, vynikající sladká ovocná žvýkačka. Starbuzz Blue Surfer - mix ananasu a máty, chuťovka. Starbuzz Pirates Cave - citrón s kolou, tahle příchuť mi téměř vždycky nakope zadek nehorázným buzz efektem. Starbuzz Pumpkin Pie - skvělý vánoční tabák, spousta skořice a lahodná chuť.

FANTASIA


tabák Fantasia
Fantasia
Fantasia je na českém trhu jen chvíli, přišla společně se Starbuzzem oficiální cestou v roce 2014. Neoficiálně je tady s námi už nějaký ten pátek. Produktová řada je velmi široká (v tomhle případě však kvantita převažuje nad kvalitou), balení je promakané (dealerák na 2x, skvělý design krabičky, kartička se způsobem nabití). V USA tento tabák většinou odsuzují, že prý je to seno atd. Prodává se v 50g krabičkách s cenou přes 200 Kč, za hranicemi je i ve formě 100g pixel. Cut je jemný, stonků málo, melasa červená nebo hnědá (až do oranžova). dovoz z USA.

čo bych vypichol: Fantasia Cactus Breeze - asi moje nejoblíbenější příchuť tabáku vůbec, naprosto originální chuť, kterou jsem si zamiloval hned na první potah. Fantasia Adios Motherfucker - výborná ostružina, jeden z mojich oblíbených tabáků. Fantasia Black Mamba - granátové jablko, vhodná alternativa ke stejné příchuti od AF.

NUBIA


tabák a melasa Nubia
Nubia Tobacco
Další zástupce tabáků tzv. urob si sám. Tabák mě opravdu ničím neoslnil, jedná se o dost silný průměr. Za 20g balení tabáku s 60 ml melasy (výsledek asi 100 g směsi) si prodejci říkají o slušných 175 Kč. Takže vcelku dobrá ekonomická volba. Cut je jemný, stonků hodně, melasa hnědá, červená i zelená, dovoz z Německa.

čo bych vypichol: Nubia Borůvka - příchuť lehce převyšující zbytek portfolia, vcelku chutná borůvka

JEFF'S 7 ELEMENTS


tabák a melasa Jeff's 7 Elements
Jeff's 7 Elements
Kontroverzní Jeff! Tabák je nekvalitní, melasy hnusné. Jen pár argumentů, které používá většina dýmkařského světa v ohledu k tabákům Jeff's 7 Elements. Existuje však i početná skupina, která na tabák nedá dopustit - velmi levný, velké množství, široká paleta melas. Za 20 g tabáku a 130 ml (výsledná asi 200g směs) melasy necháte okolo 200 Kč. Cut jemný, téměř bez klacíků, melasa hnědá, červená i zelená, dovoz z Německa.

čo bych vypichol: J7E Dračí ovoce - jedna z použitelných příchutí, dobrý ovocný mix. J7E Lemon Mint - při dobrém naložení velmi dobrý lemon-mint tabák.

HOOKAH FREAK


tabák Hookah Freak
Hookah Freak
Jedna nejmenovaná čajovna v jednu chvíli uváděla, že se jedná o nejlepší tabák na světě! Ten tabák musí být tedy skvělý, ne? Opak je pravdou, Hookah Freak je téměř nekouřitelné seno, ztráta času i peněz. Opět pouze subjektivní hodnocení, pro někoho to může být top. Prodává se v 35g baleních za zhruba 160 Kč. Cut hrubší, klacíků dost, melasa červená a hnědá, dovoz z EU.

čo bych vypichol: Hookah Freak Berry Bang - asi jediná příchuť, která za něco stojí, jedná se o velmi slušnou třešeň s trochou máty,

HABIBI


tabák Habibi
Habibi
Král všech sraček a trafikových pultů, to je Habibi. Dostupné v každém Gecu, tvářící se kvalitně. Není horšího omylu, tohle je totiž pure shit, za který by platil jen blázen nebo laik. Opravdu nechutný tabák. Prodává se v 40g krabičkách za zhruba 170 Kč. Cut hrozný, klacíků spousta, melasa hnědá (ona tam nějaká je?), dovoz z pekla.

čo bych vypichol: TO PO MNĚ FAKT NECHTĚJTE!

SINDIBAD

tabák Sindibad
Sindibad

Další vládce českých trafik. Kvalitou lehce převažuje Habibi, ale žádný zázrak to také není. Tabák je neuvěřitelně suchý a bez zalití další melasou téměř nekouřitelný. Krabička o váze 40 g výjde na solidních 135 Kč. Cut jemný, téměř bez klacíků, melasa hnědá (pokud nějaká), dovoz z EU.

čo bych vypichol: Sindibad Švestka - neoslní, ale zase úplně neznechutí, asi jejich nejlepší příchuť

MEDITÉ


tabák Medité
Medité (All rights to Jan Žižka)
Jediný zástupce tabáku z ČR, vyrábí ho firma Meduse, která stojí za celosvětově (nedýmící) úspěšnou řadou designových vodních dýmek. Tabák je skvěle balený, od malých 10g shotů, přes 50g dózy, po 150g pixly. Ceny od 70 Kč do 780 Kč. Bohužel jen pár příchutí stojí za zmínku, jako celek ty tabáky moc nefungují. Cut hrubší, stonků hodně, melasa hnědá, export z ČR.

čo bych vypichol: Medité Kokos - velmi dobrý kokosový tabák, osobně mi dost chutná. Medité Limetka - asi nelepší příchuť z celé série

TABÁKY VE SVĚTĚ

ADALYA

tabák Adalya
Adalya
Momentálně moje nejoblíbenější značka. Turecký tabák určený pouze na export se stal mým favoritem z toho důvodu, že za dobré peníze poskytuje skvělou kvalitu, velké množství tabáku a širokou škálu příchutí. Prodává se v 50g baleních, 200g pixlách a v 1kg balících. Cena se pohybuje kolem 14 za 200 g. Cut je jemný, hodně stonků, červená a hnědá melasa, dovoz z Německa (pochází z Turecka).

čo bych vypichol: Adalya Lime On The Rocks - skvělá ledová limetka, naprosto omračující chuť. Adalya Mango Tango - sladké mango ve své nejlepší podobě, v té tabákové. Adalya Blue Ice - ledová borůvka, která v létě příjemně osvěží.

FUMARI


tabák Fumari
Fumari
Unikátně balený tabák, který se přímo koupe v melase a je plný chuti? Jo, Fumari! Tenhle tabák občas zápasí s tím, že dvakrát nechutná stejně. Má kolísavou kvalitu, ale když naleznete dobré balení, určitě vám bude chutnat. Prodává se ve 100g vakuovaných sáčcích, které se dají sehnat od 350 do 450 Kč. Cut je jemný, stonků je málo, červená a hnědá melasa, dovoz z USA.

čo bych vypichol: Fumari Blueberry Muffin - vymazlená borůvka, konečně bez fresh serepetiček. Fumari Spiced Chai - nehorázně super věc, chutná to jako sahlep, spousta skořice. Fumari White Gummi Bear - stejně jako u Code 69 od SB, výborní gumoví medvídci. Fumari Mandarine Zest - slušná příchuť mandarinky, nic světoborného, ale své příznivce si to najde.

START NOW


tabák Start Now
Start Now
Další z méně známých tabáků, který skrývá velký potenciál. Spousta příchutí,é balení a velká gramáž. Prodává se v 250g a 1kg baleních, přičemž 250 g výjde na zhruba 15€. Cut je hrubší, klacíky téměř žádné, melasa červená a hnědá, dovoz z Německa (pochází z Jordánska).

čo bych vypichol: Start Now Cactus Lime - zajímavé spojení příchutí, které spolu zvláštním způsobem dobře spolupracují, určitě vyzkoušet. Start Now Frozen Choco Coco - většina tuhle příchuť hejtuje, mě naopak velmi chutná, zkrátka čokoláda s kokosem.

FREESTYLE


tabák Freestyle
Freestyle
Německo je jako pokladnice neobjevených tabáků, tohle je další z nich. Tenhle značka pojmenovává své tabáky velmi zvláštně, třeba Kouřící Šmoula (weird!). Freestyle je tu s námi jen krátce, teprve jeden rok. Jsem zvědav na jeho vývoj. Prodává se v 150g pixlách za zhruba 14€. Cut jemný, spousta klacíků, melasa hnědá, dovoz z EU.

čo bych vypichol: Freestyle Mystic - totálně ledová žvýkačka, protáhne řádně dutiny

SOCIAL SMOKE


tabák Social Smoke
Social Smoke
Sociální zkuřka! Amerika se opět hlásí o slovo s touhle lacině balenou, ale velice chutnou tabákovou srandou. Velmi dobrý tabák, který k nám pomalu prosakuje přes Velkou louži. Je to trochu dražší tabák, za 250 g si vám řeknou o nějakých 25€. Cut hrubší, klacíků fůra, melasa hnědá, dovoz z USA.

čo bych vypichol: Social Smoke Absolute Zero - tohle je paní Máta! Nehorázná síla, která přebije jakýkoliv další tabák. Social Smoke Chai Latté - podobná příchuť jako Fumari Spiced Chai, prostě hodně skořice (to já rád!).

TANGIERS


tabák Tangiers
Tangiers
V Americe ještě zůstaneme a podíváme se na zdaleka nejzajímavější tabák, který tam mají. Tuhle raritku je opravdu těžké sehnat, téměř nikdo ji nevozí. Tahle značka se odlišuje snad ve všem. Zvláštní balení, jiný typ tabákových listů (jiná odruda, tmavé listy), téměř žádná melasa, žádné dobarvování tabáku. Říká se, že kdo jednou zkusí, už se k normálnímu tabáku nevrátí. Za 250g balení chtějí v USA zhruba 17 dolarů. Cut je ultrajemný, žádné klacíky, melasa bezbarvá, dovoz z USA.

čo bych vypichol: Tangiers Cane Mint - chutná máta, která se za mořem těší velké popularitě. Tangiers Bacon - ano, opravdu tabák s příchutí slaniny...nelze nezkusit :D

HAZE


tabák Haze
Haze
Poslední americký příspěvek do skupinky - tabák značky Haze. Tenhle tabák je neuvěřitelně odolný, téměř nespalitelný. V Americe z něj úplně stříkaj, tenhle jediný tabák ze všech zmíněných jsem ještě neochutnal, takže mohu maximálně zprostředkovat cizí názory. Balené je to v parádních kovových plechovkách o gramáži 100 a 250 g, za ně chtějí 10 a 18 dolarů. Cut hrubší, klacíků hodně, melasa hnědá a červená, dovoz z USA.

čo bych vypichol: Haze Cucumberita - prý parádní koktejlová příchuť. Haze 5 Cents a Cup - všichni ho žerou, složení neznám.

AL WAHA GOLD

tabák Al Waha Gold
Al Waha Gold
Vracíme se zpět na Starý kontinent s Al Wahou Gold. Svého času to byl perfektní tabák, výborně balený, přetékající melasou, velmi chutný. Dnes po změně receptury už to není, co to bývalo. Někdo ten tabák zkrátka zničil. Za 250g sáček vysypete 450 Kč. Cut šílený (některé listy jsou velikosti solidního taháku), klacíků mrtě, melasa hnědá a červená, dovoz z Jordánska.

čo bych vypichol: AWG Citrón - nejlepší citŕon, co jsem kdy kouřil (dokud ho někdo nezkazil). AWG California Dream - sladká žvýkačka, která má z každého ovoce něco. AWG Blue Guava - za mě asi nejlepší guava, opět dokud nezměnili recepturu -_-

AL AJAMY

tabák Al Ajamy
Al Ajamy Gold
Velmi chutný tabák od našich arabských přátel. Vyskytuje se normálně, i v edici Gold. Většina chutí je nepoužitelných, ale existuje jich pár, které za to stojí. Tabák se dodává v 50g krabičkách a 200g plechovkách, obojí s cenou do 20€. Cut velmi hrubý, klacků spousta, melasy červené a hnědé, dovoz z UAE.

čo bych vypichol: Al Ajamy Hruška - výborná sladká hruška, doporučuji vyzkoušet.

ARGELINI


tabák Argelini
Argelini
Tento tabák byl s velkou pompou uváděn na český trh. Jak to dopadlo? Fiasko. Majitel nejmenovaného brněnského podniku měl velké oči, spousta slibů, 2 velké dodávky a pak se po něm slehla zem. Každopádně, tenhle tabák není vůbec špatný, má parádní balení a některé příchutě jsou fakt top. V kovových krabičkách po 100 a 250 g stojí asi 10 a 17 dolarů. Cut je jemný, téměř bez klacků, melasa hnědá a červená, dovoz z UAE.

čo bych vypichol: Argelini Blue Legend - něco na způsob Blue Mist od SB, skvělá borůvka s trochou limetky. Argelini Champagne - výrazná chuť šampaňského, moc velká dobrota.

SERBETLI

tabák Serbetli
Serbetli

Tohle byl můj první dovážený tabák, ve své době (před 4 lety) to byl fakt top. Velké množství levného a vcelku dobrého tabáku. Tabák měl jednu velkou nevýhodu, vlivem špatného balení se totiž často kazil. Tabák se prodává ve 200g balení, cenu už si ale opravdu nepamatuju (v Turecku to bylo stejně pár korun). Cut hrubý, klacíků spousta, melasa červená, zelená a hnědá, dovoz z Turecka.

čo bych vypichol: Serbetli Višeň - do teď moje velmi oblíbená višeň, kterou si vždycky rád dám. Serbetli Máta - hodně fresh zelená máta, vypadá sice jako mořské chaluhy, ale chuťově je moc dobrá.

MAZAYA

tabák Mazaya
Mazaya

Jestli jste vydrželi číst až do teď, mám pro vás poslední egyptskou lahůdku, tabák Mazaya. Překvapení minulého roku, skvěle balený tabák s pestrou paletou klasických ovocných příchutí. Taková egyptská klasika zabalená do nového kabátu. Navíc je velmi levný, za 50g balení chtějí 4 dolary a za 250g krabičku chtějí dolarů 13. Cut velmi jemný, bez klacků, melasa červená a hnědá, dovoz z Egypta.

čo bych vypichol: Mazaya Dvojité jablko - nejlepší dvojité jablko, co jsem kdy kouřil, pro fanoušky lékořice povinnost! Mazaya Borůvka - opět jedna z nejlepších borůvek na trhu


THE END
POKRAČOVÁNÍ PŘÍŠTĚ
DALŠÍ DÍL: DÝMKAŘSKÁ BIBLE #4: ÚDRŽBA DÝMKY

Jakub Kopáček

60 komentářů :

  1. Ahoj Kubo,
    Moc pěkné shrnutí, z uvedených značek jsem zkusil zhruba polovinu a s tvým hodnocením souhlasím. Určitě sem ještě zavítám, až budu mít chuť na něco nového a nevšedního. Za mě ti tu chybí tabáky Afzal, zkoušel jsem čistou mátu a teď kouřím hrozen-máta, obě příchutě jsou naprosto famózní. Cut - na drobno, spousta červené melasy, dostatek nikotinu a dlouhá výdrž, určitě stojí minimálně za zkoušku. :) D.V.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, máš pravdu, tabáky Afzal jsem už taky měl, ale opomenul jsem je přidat. Za mě hodně výborné hrozno, máta taky hodně příjemná, cut a chuť přesně jak si popsal.

    OdpovědětVymazat
  3. Ještě bych dodal Medité pomeranč. /plně boží čistej pomeranč bez chemie :D

    OdpovědětVymazat
  4. Zdarec, mám jednu otázku. Kde se dá levně sehnat Fumari tabák?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejlevněji na trhu u nás ho má iSmoke.cz, jinak v Německu je na e-shopech, pak jinak risknout Ameriku.

      Vymazat
  5. Ahoj, mám dotaz na kladování v lednici. 50G krabičky tam skladuju už dlohý čas. Proč - balení by mimo lednici snadno vysychalo, pokud bych nepoužil gumičku, což je taky možnost. Proč nedávat do lednice podle tebe? Rozdíl jsem nepozoroval. Díky za články :)

    OdpovědětVymazat
  6. Je to zbytečné :) radši si tabák přesyp do uzavíratelných krabiček, je to dobrá prevence proti vysoušení a ztrátě chuti. Tabák by se měl skladovat v pokojové teplotě, při vytažení z lednice si to prodělá teplotní šok a změní se jeho vlastnosti.

    OdpovědětVymazat
  7. ahoj, super příspěvek moc rad bych vyskoušel některe tabaky..Neměl bys odkaz na nějaky eshop kde nakupuješ? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Vítku, pokud jde o tabáky v distribuci u nás, tak beru z ismoke.cz a shishastyle.cz, když beru něco ze zahraničí, tak elwano.de, smoshi.de.

      Vymazat
  8. Ahoj, máš nějaké zkušenosti s tabáky značky Assal Tabak a Score Tobacco? Pokud ano, měl jsi někdy Assal Tabak - Blue X nebo Score Tobacco - Tea time/Fruity Shake?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nazdar Martine, Assal Blue X jsem neměl, ale od Assalu je perfektní Hrozno a Cola Orange. Ke Score jsem se ještě nedostal, nicméně z málo známých značek doporučuju Wanted a Golden Pipes.

      Vymazat
  9. Ahoj, parádní stránky, je fajn, že v naší malé zemi už to není jen o TopMarku, Nakhle a RZU. Mám dotaz ohledně výběru tabáku. Potřebuji tabák, který bude suchý (ideálně virginie), chystám se experimentovat s vlastními melasami a příchutěmi, ale nechci klasicky nabízenou vlhkou Nubii ani J7E, a na našem trhu se dají sehnat všemožné směsky do cigaret/dýmek apod., ale do toho se mi jít nechce... Máš třeba tip, na nějaký ať už náš, či německý e-shop, kde by se taková záležitost dala sehnat? Díky, Dominik.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nazdar, Dominiku, díky za fajn zhodnocení! Pokud si chceš vyrábět sám, tak dobré listy seženeš na zde (https://www.facebook.com/tabakovelisty.cz/), neměl jsem s nimi nikdy problém, ale jsou teď nějací neaktivní. Určitě vezmi Virginii, až si s tím trochu pohraješ, tak zkus i tmavý tabák. Co se týče melas, tak PNX, Al Waha a Adalye jsou v pohodě. Zkus mrknout na smoshi.de, shisha-net.de, shisha-world.de, elwano.de.

      Vymazat
    2. Ahoj, tvoje stránky jsou boží, konečně někdo kdo to dělá v Čr na úrovni. Chtěl jsem se jestli tabáky předtím propíráš když si je mícháš sám nebo rovnou naléváš melasu a jak dlouho tak čekáš, mě se nikdy moc nepodařilo dosáhnout kvality jako u kupovaného. Předem díky, Honza.

      Vymazat
    3. Nazdar, díky za povzbuzující slova! Co se toho tabáku týče, propírám vždy minimálně jednou, pak normálně naliju melasu a nechám 2 týdny spát, tak dvakrát týdně to otevřu a prohrábnu. Ono je i důležitý tvar té nádoby, aby se ta melasa koncentrovala v tabáku a nebyla tam suchá místa :)

      Vymazat
    4. Děkuji mnohokrát a veselé velikonoce:) , Honza.

      Vymazat
  10. Parádní článek! Jde vidět, že tomu rozumíš, ale zároveň to píšeš vtipně a na plnou hubu se nebojíš napsat svůj názor. Zájímá mě, jestli máš se značkou Tangiers vlastní zkušenost a zmiňované příchutě jsi zkoušel. Mám teď totiž možnost nechat si dovézt tabáky z Ameriky, tak chci mít jistotu, že vyberu to nejlepší. Samozřejmě bych vzal i jiné značky, ale nemůžu toho vzít pět kilo, tak chci vybrat správně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nazdar Michale, díky moc! Jinak než od huby by to asi nešlo. Jo, Tangiers je kvalitní tmavý tabák a příchutě má vyvážené, má několik produktových řad podle síly, doporučuji Kashmir Peach, Cane Mint, Orange Soda, Horchata například. Mrkni na můj článek o tmavých tabácích, tam se o Tangiers dozvíš víc.

      Vymazat
  11. Kurva to byl vyzivny clanek. Parádní počteníčko stejně jako ostatní čĺánky.

    OdpovědětVymazat
  12. Skvělej článek.. mohl by si udělat menší update na tabáky od Haze? Plánuju si je objednat z Německa, ale nevim který vzít..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nazdar, napiš mi normálně na FB stránku do zpráv a něco vybereme :) Update bude, ale až v knižním vydání!

      Vymazat
  13. Jen můj malý poznatek. Pasta Hookah Squeeze se mi ossvědčila JEN když jsem si korunku vytřel jejich mátou a mrskl k ní třeba nějakého Fakhera.
    Serbetli jsem snad ještě neměl dobrý. Zkujsil jsem žlutý meloun, jahodu, jablko, mátu, zelené jablko se skořicí a ještě cosi a když mi to někdo nabídne, tak překvapivě odmítnu (to já FAKT nedělám)...
    Skladování - mi přišla lednice jako zbytečnost. Když mi příjdou tabáky, mrsknu je do uzavíratelných krabek typu lock & lock. V klidu se mi tam vlezou i AF kilovky.

    OdpovědětVymazat
  14. Supr článek! Jen tak dál! Chci se zeptat..u Nakhla uvádíš příchuť Earl Grey..nevíš náhodou, kde se dá sehnat? Díky..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach, kdyby to tak jednoduše :/ Tohle je stará edice Sheherezade, která už se nevyrábí. Dneska je Earl Grey ceněný jako sběratelská komodita, když už někdo prodává, nejde s cenou pod 500 Kč/50g. Já takhle objevil spoustu Earl Greye třeba v no-name trafice ve Španělsku, takže doporučuju se na cestách dívat po něčem podobném.

      Vymazat
  15. Jsem moc ráda, že někdo udělal web s touto tématikou. Hodně mi dalo :)

    Chci se zeptat, jestli máte nějakiu zkušenost s tabáky 7days? Dostala jsem na ně tip a uvažuji nad tím, jestli ta investice stojí za to.

    Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, 7Days už se dost zlepšilo, je v něm méně klacků a má i slušnou tepelnou odolnost. Pokud si chceš znásilnit plíce, jdi do Cold Death. Jinak Cold Lime, Cold Peach a Cherry Cherry Lime and Berry.

      Vymazat
  16. Hoj! Parádní článek, ale za mě bych přidal ještě "tabák" Al Sultán. Ať si udělá názor každý sám, ale za mě bych do korunky narval radši i bordel z předchozích session napadaný do koupelnového sifónu než todlecto. Furt by i po propláchnutí tunou mýdla chutnal míň chemicky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nazdar, díky! Ty, Al Sultan mě budí v noci s křikem ze spaní, to fakte neee.

      Vymazat
    2. René.
      Ahoj připadá mi že si AlSultan jsou strašně chemicky udělamé a některé ovocné příchutě jako je banán nebo ananas hrozně škrábou v krku než se rozkouří, taky nechápu proč se někde prodávají v trafikách za strašnou cenu jako je 255kč. Chtěl bych se zeptat co si o tom myslíš Jakube díky za odpověd.

      Vymazat
    3. Ahoj René, nejsi sama, komu to tak připadá. Nemají vyvážený podíl aromatizátorů a tabák nesnese moc tepla :/

      Vymazat
  17. Ahoj! Došla mi dokha, snažil jsem se to v ČR sehnat ale bohuel neúspěšně. Nevěděl bys kde bych ji mohl v ČR sehnat? Nechci objednávat z UK za 40 GBP :D

    Děkuju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, pokud chceš dolů, tak nejlépe z Ruska/Ukrajiny. Na českém trhu ještě není, občas ji mají překupníci. Na německém trhu je taky, mrkni na http://www.dokha.de/Turbo-Dokha-Tabak/

      Vymazat
  18. Wow, nádhernej výčet, s většinou publikovaných písmenek spíše souhlasím. Jen teda došlo k masivní aktualizaci cen, za 200 kč už není nic.

    OdpovědětVymazat
  19. Ahoj, to je pravda, tento článek je 3 roky starý. Jeho aktualizaci si schovávám do knížky prozatím :) Díky za milá slova.

    OdpovědětVymazat
  20. Ahoj, potřeboval bych poradit nějaký eshop, kde bych mohl sehnat levnejší tabák.
    Co jsem zatím koukal tak u nás je cena více méně podobná, ale v Německu jsou tabáky levnější.
    Tady v komentářích jsem objevil servry elwano.de a smoshi.de. Ani jeden mi nefungoval. Psali, že nedováží tabák do ČR.

    Máš nějaké typy na stránky?
    Předem se omlouvám, jestli jsi to už někde psal. Jsem jen na začátku bible.

    Díky za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  21. Nazdar, věnoval jsem tomu článek tady :) Snad pomůže.

    https://www.dymkaruvkoutek.cz/2016/10/nemecko-v-dymu-2-jak-si-tabak-objednam.html

    OdpovědětVymazat
  22. Ahoj výborný článek roky z něj čerpáme s kámoši inspiraci když jsme v poslední době koupili adalye nebo tabáky od mazaye a hodně dobre díky za ně! Přesto bych chtěl poprosit jestli by jsi měl čas tak by určitě spousta lidí ocenila kdyby byla možná aktualizace článku. Přece jen spousta tabáku je už normálně dostupná v ČR jako výše zmíněná adalya mezaya nebo fumari. Rovněž by bylo vhodné informovat o tom jak se změnily receptury (a výrobci) tabáku jako al fakher a hlavně nakhla (nekouritelne suché seno). Popřípadě přidat nové tabáky dostupné na českém trhu jako Golden pipe al sultán (hrůza) nebo salamander. Přesto díky za skvělou encyklopedii aktualizace by byla ale po více než 3 letech přece jen pro začínající dymkare potřebná. ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nazdar, díky za milá slova. Tož je to blog, takové příspěvky zakonzervují dýmkaření v čase :D Aktualizaci určitě plánuji, ale teď píšu knížku a něco z toho bude určitě součástí, takže až potom. Aktuální doporučení (půl roku staré) je v článku Německo v dýmu 2!

      Vymazat
  23. Ahoj Kubo, super článek. Chtěl bych se na něco zeptat, vezmu to stručně. Při kouření mi jde především o dým (super hustota, aby se s tím daly dělat blbiny :D). Měl bys doporučení který tabák je na to nejlepší, nebo posléze si sám umíchat?

    Díky moc za odpověď

    OdpovědětVymazat
  24. Nazdar, z hlediska tabáku bys měl sáhnout po tepelně odolných, dobře melasovaných tabácích. Především však jde o styl nabití, použití alobalu/HMS, tvoji korunku atd. Kdybys potřeboval poradit, napiš mi do zpráv na FB Dýmkařův koutek.

    OdpovědětVymazat
  25. mám úplný lama dotaz...dýmku si dávám pravidelně v čajovně a uvažuju o koupi.
    Kolik tabáku se tak běžně dává pro dva méně vytrvalé kuřáky. Jde mi o ekonomikou stránku věci, jasně že jde o odhad :-) díky moc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nazdar, to záleží na korunce, kterou používáš :). Na takové běžné kouření stačí 15 g, na session přes hodinu a půl 20 g a více.

      Vymazat
  26. ahoj co si myslíš ohledně tabaku chaos a funky flav tabacco a k tomu korunka typhu puhunel ?

    OdpovědětVymazat
  27. Ahoj, Chaosy jsou velice melasovité a do phunnelu je doporučuji bez dotyku s alobalem/HMS. Je to na pohodu tabák, avšak některé příchutě jsou strašně chemické. Funky Flav je vyloženě průměr.

    OdpovědětVymazat
  28. Ahoj chtěl bych jsem se zeptat kde koupit starbuzz??🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, dnes už jen v Německu a Španělsku, co se týče Evropy :) Můžeš mrknout tady pro aktuálnější příchutě a značky: https://www.dymkaruvkoutek.cz/2016/10/nemecko-v-dymu-2-jak-si-tabak-objednam.html

      Vymazat
  29. Ahoj, co bys doporučil jako nejmenší zlo člověku, který momentálně nemůže nikotin, ale nechce se vzdát dýmky? Herbal, kamínky, pasta, kombinace, nebo ještě něco jiného? A na co si při takovém kouření dát speciálně pozor - snadné přehřívání, nebo naopak je potřeba víc tepla apod.?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, testoval jsem toho už hromadu a překvapivě u mě aktuálně vyhrává Smokeisland. Je to směs na bázi celulózy. Pracuje se s tím stejně jako s tabákem, teplo to snese jako běžná světlota. Překvapivě to drží dlouho chuť, dýmí to parrrrádně a za mě je to přijatelná alternativa za tabák. Mrkni → https://www.smokeisland.cz/

      Vymazat
  30. Ahoj, pravě jsem si zakoupila Mazaya jahodu a višeň a nedokážu se dostat přes ten pach... Máš nějaké foboručení na dobrou světlou jahodu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Markét, Mazaya každému nesedne, takže chápu. Hmm, můžeš zkusit jahodovou sušenku od Elementu (Element Water Cooki Monster) nebo dát šanci jahodě od Al Fakheru (Red Patch).

      Vymazat
  31. Zdravíčko, něměl bys něaké doporučení k element earth/water ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, mrkni na nový článek o černých tabácích u nás, kde jsem se Elementu věnoval :)
      https://www.dymkaruvkoutek.cz/2021/03/tabakovy-trh-v-cr-2-cerny-tabak.html

      Kdybys potřeboval nějaké konkrétní doporučení, klidně napiš.

      Vymazat
  32. Musím souhlasit s výběrem. U Fumari jsem bohužel nejspíš narazil na jeden z méně kvalitních tabáků a to zrovna Gummi bear, celkem škoda. Ale Adalya je asi top.

    OdpovědětVymazat
  33. Ahoj. S přátelit jedeme dneska na nákup tabáku do Německa, je možné poradit nějaký moc dobrý světlý tabák? Klidně i dražší. Co takhle Social smoke? Zkušenosti prosím :-). Nebo i jiné doporučení prosím. Díky Petr

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Peťo, jak jsi nakoupil? Promiň, vyskočilo mi to až teď. Social Smoke je skvělý, ale neseženeš ho všude. Ze světlého bych aktuálně doporučil Starline, Shisha Cartel, Hookain a klasiku Maridan.

      Vymazat
  34. Zdravím... Za pár týdnů jedu na delší dobu do Turecka. Máte někdo zkušenost s tamním tabákem? Jinou než jablko🤣
    Dík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Pavle, sháněj se po Serbetli, Revoshi, Adalyi nebo Eternal :)

      Vymazat

Instagram