Příručka dýmkaře-cestovatele

Vy též pořád někam lítáte, šlapete, jezdíte nebo šplháte. Máte boty sedmimilky? Tak dobrá! Příval generických dotazů, kterými mě ohledně cestování s dýmkou/za dýmkou častujete, se podobá vlně identických fotek z koncertu Eda Sheerana. Proto dobrý pan Šourek poskládal dohromady menší cestovatelskou příručku, která vám přijde na cestách vhod!


Vzhůru na cesty. Doslova!
Je léto, že jo. I kdyby nebylo, v dnešní době letenek v hodnotě basy Plzní a pohodlných krosen může cestovatelská horečka žhavit celoročně. Klobouček na palici, ponožky do sandálů, ledvinku přes rameno jako největší swagíř nasadit! My, dýmkou políbení, si samozřejmě rádi spojíme dovču i s dýmkařskou turistikou. A je jedno, jestli svého miláčka necháme doma a nasáváme z plných plic místní dýmkařskou kulturu, nebo ho zafačujeme do spoďárů a vezmeme na cesty s sebou. Jak se na takovou cestu připravit?

Letem světem

„Dobré poledne, hordo, hlásí se vám kapitán. Let do nejbližší dýmkárny potrvá dvě hodiny, zapněte sobě i dýmkám bezpečnostní pásy. V první třídě už se žhaví, pro cestující v ekonomické třídě jsme jako pozornost připravili sample kokosáků zdarma. To, co uvidíte za oknem, není dým z nebeské dýmkárny, nýbrž mraky, tak žádný povyk. Pohodlně se usaďte a užijte si let. Kapitán out!“

A takhle nějak by mohlo vypadat každé letadlo. Nicméně sorry jako, lítáme hlavou v oblacích. Dnes už se v letadle nemůže poctivě kouřit (:O) ani na hajzlu a šlukovku ala Kumar byste protáhli marně. Jak tedy na letadla?

ZAVAZADLA

Není na tom nic složitého. Dýmka a většina příslušenství je bez omezení při letecké přepravě u zavedených aerolinek. Lokálně to může být omezeno, ale obecně je to celkem vzato v cajku. Dýmku nemusíte zavírat do klece a prokázat se papíry či očkováním, to se hodí. Svého miláčka si tak můžete převézt v příručním i odbaveném zavazadle, otázkou je, kde mu bude nejbezpečněji. S odbavenými bágly se při nakládání tradičně hraje volejbal přes rampu, takže pamatujte na dostatečnou výztuž z ručníků a triček. Takový ochranný kondom by neměl chybět ani v příručáku, nicméně pod vaším dohledem by se dýmce nic stát nemělo. Ideálně všechno rozložte na díly a rozmístěte je ála Tetris po zavazadle.

Vyřešeno
Některé letecké společnosti mají problém s vázami, protože se mohou zničit a s velkými střepy byste mohli vyhrožovat posádce a unést letadlo. No, to přeci děláme každý den, no ne? Tak bacha. Pokud s sebou taháte poker delší než 6 cm, tak ten vám také mohou zabavit (#nebezpečnýpich). S extra dlouhými a špičatými kleštěmi se radši taky moc nerozjíždějte. V případě extravagantních dýmek se vám může dostat výslechu, protože evidentně vypadají jako zbraň hromadného dýmení ničení. Nezapírat, nezatloukat – vysvětlete jim, že jde o dýmku, společně se zasmějte a měli byste mít klid.

Co se tabáků týče, ideálně je převážejte přesypané do uzavíratelných sáčků – šetří to prostor. Případné otázky od celníků už sice ne, ale zatím jsem se do žádného křížového výslechu a ke kontrole dutin kvůli regulérnímu množství tabáku nedostal. V případě uhlí zbystřete, protože v tomhle jsou kontroly dost náladové. Například v Rusku a na Ukrajině mi pravidelně vyhazují uhlíky z báglu do koše, možnost vzplanutí a tak podobně (RIP všechny mé samply z veletrhů). Jinde jsem na takový problém nenarazil.

Jeden křížový výslech jsem přeci jen zažil, a to kvůli plynové bombě. Jako mladé jelito jsem táhl v báglu s vařičem i zmíněnou bombu, což se letištní kontrole tuze nelíbilo. Pan Kopáček se tedy dostavil do kanclu, kde mu bylo vynadáno do magorů, bomba byla zabavena a já jsem o kozy asijské tanečnice unikl prohlídce dutin. Netahejte plynové bomby do letadla. Případnou náhradu si můžete sehnat v cílové destinaci. V případě elektrického žhaviče jsem bez problémů prošel s jedním v odbaveném zavazadle, se žhavičem v příručáku jsem to ještě nezkoušel. Ideálně tahám vařič (šroubovací hořák) a plyn splaším na místě.

KONTROLY, CELNÍCI A PSI

Pokud nepřešvihnete limity a netaháte s sebou drogovou sadu mladého chemika, neměli byste mít při cestě dovnitř a ven z letiště žádný problém. Zdůraznil jsem slovo ven, protože primárně se řeší dovoz do cílové země – případné problémy tedy nastávají nejčastěji po příletu. V případě, že s sebou taháte přeci jen víc, než dovoluje legislativa, vsadím se o půl království a princeznu bez syflu, že dozajista nekráčíte po příletu přes bagáž halu k celní budce a euforicky nežádáte o proclení. Z mé zkušenosti, a to jsem častokrát ten limit o nějaké ty stogramy až kilo přešvihnul, je přímá cesta z letiště ta nejlepší. Poker face, sebejistý krok, zamíchat se do davu turistů a tradá k východu.

Když si vytáhnete Černého Petra, hodí po vás celním okem a zvolí si vás k namátkové kontrole, tak klídek. Pejska hlavně nepetujte, možná by vám ukousnul pazouru. Záleží hodně na náladě celníků, jednou mě vzali a měl jsem lehce nad, ale logistické operace v báglu, úkryty ve fuseklích a velké množství časáků je od důkladnějšího zkoumání odradily. Většinou se stačí prokázat dokladem o koupi, takže účtenky raději nevyhazujte (důkaz osobní spotřeby).

Ručka šmátralka
Jestli vás prošustrují a odhalí tabák nad limit, stane se následující. Tabák zajistí a sdělí vám částku, kterou musíte zaplatit (daně + clo ze zemí mimo EU). Pokud je nezaplatíte, tabák jim propadne. Nemám osobní zkušenost (naštěstí), takže netuším, jestli vám nechají tabák do limitu a zbytek vyhodí, či shrábnou všechen tovar. Někteří celníci se s tím nepářou, hned vše zabaví a už se diskutuje o postihu. Pokud s sebou taháte ve sportovní tašce desítky kilo tabáku, dozajista si popovídáte s poldama. Takže zodpovědně a bacha na limity!

Ty limity

Abyste uchránili své dutiny, bankovní konta i svobodu před újmou, vyplatí se sledovat vývozní & dovozní tabákové limity. Nezapomeňte, že když některá země dovoluje odvézt více tabáku, než je běžné, záleží vždy na limitech cílové země. To znamená, že když si třeba z Dubaje přivezete 500 g tabáku a cestujete do ČR, tak ta povoluje pouze 250 g tabáku ze třetí země (osvobozeného od daní/cla). Každá země to má prostě trochu odlišně, takže pár destinací pro váš přehled*:

  • Česká republika
    • v rámci EU 1 kg tabáku, dovoz z třetích zemí 250 g
    • v případě platby daní a proclení: 74,9 % clo ze třetích zemí (+ 25 % současná trumpovská daň z USA navíc), 2236 Kč/kg spotřební daň, 21 % DPH
  • Evropská unie
    • 1 kg tabáku, dovoz z třetích zemí 250 g
  • USA
    • 21 let+, do země 250 g, ze země neomezen (moc se mi tomu nechce věřit, ideálně dodržujte také 250 g na osobu)
  • Rusko
    • do země 500 g, ze země 250 g
  • Egypt
    • 200 g
  • Turecko
    • do země 250 g, ze země 2 kg (pro jistotu se zde také držte těch 250 g)
  • Tunisko
    • 400 g
  • SAE (Dubaj atd.)
    • 500 g
  • Velká Británie
    • zatím dle EU, po Brexitu (?) se uvidí
  • Brazílie
    • 250 g
  • Vietnam
    • 250 g
  • Thajsko
    • 250 g
  • Bali
    • 100 g
  • Austrálie
    • zákaz dovozu tabáků v jakémkoliv množství, ze země 25 g (lol)

* Aktuální v době vydání článku. Limity se vztahují na osobu. Kde není uvedeno jinak, vztahuje se na dovoz i vývoz.

V rámci cestování letadlem také nezapomínejte na klasické váhové limity vaší bagáže, někdy to zkrátka nabobtná, ani nevíte jak.


Moje dýmka v cizí zemi

Balení nesnáším. Jakmile jde ale o transport dýmky do zahraničí, projedu si důkladně následující check list:

  • cestovní dýmka (modulární/skladná, odolná), tácek, váza (odolná/dobře chráněná při přepravě)
  • těsnění na korunku a hadici (pokud je potřeba)
  • hadice, náustek
  • kleště, uhlí, mřížka na žhavič (v cíli může být plynový sporák, v každém případě beru kempingový vařič bez bomby), elektrický žhavič (když okolnosti, transport i destinace dovolí)
  • korunka, HMS nebo alobal & poker
  • tabák (větší zásoby když nejde koupit na místě, menší nebo žádné v očekávání bohatých žní)

PŘÍPRAVA

V mnoha destinacích po světě není pitná kohoutková voda, takže si to radši zkontrolujte a v případě nezdaru použijte balenou. Samozřejmě neperlivou, holoto, jinak by vám to v palici pěkně hvízdalo. V případě žhavení uhlíků se obraťte na nejbližší otevřený oheň či plynový sporák, ale bezpečněji to půjde se žhavičem – plynovým či elektrickým. Indukce je pomalá a smradlavá – tu NE, sklokeramika flekatí a zachází – tu taky NE. Pokud jste si žhavič nepřibalili s sebou, tak nezoufejte. Do dnes si pamatuju, jak jsem kokosáky nahříval v řeckém hotelu zapalovačem a zhruba 30 minut je fénoval do ruda. Uff.

Pokud jste v hotelu a jinde bez žhaviče, musíte si pomoci starými hnusnými RZU ve spolupráci s alobalem. Ideálně nehořlavá podložka (chodník postačí), dva RZU na jeden kokosák, udělat alobalovou kapsu s komínem, rozložit, dát dovnitř rozžhavené RZU, na ně položit kokosáky, na ně z vrchu druhou vrstvu žhavých RZU, zabalit kapsu, zprovoznit komín a 15 minut vyčkat. A lup, kokosáky jsou (ne úplně ideálně) nažhavené. Rozfoukat a jedem! Když v místnosti narazíte na požární hlásič, můžete ho zkryplit nasazenou šprckou (na hlásiči, ne jinde) či sáčkem utěsněným lepicí páskou.

I takhle to někdy žhavením pomocí RZU dopadne :D 
Zbytek přípravy už by měl být rutinní v závislosti na prostředí, avšak packovat dýmku zavěšení na skále nebo v základním táboře na Everestu má přeci jen svá specifika. O všech možných místech pro dýmkaření se můžete dočíst v podrobném letním článku!

DÝMKAŘENÍ

„Takže si zadýmím úplně všude, třeba i ve Vatikánu, Kubo?“ No, bylo by to určitě kůl, ale chce to zapnout zdravý rozum a Google pro menší rešerši. Třeba takové Thajsko, tam je dovoz, držení a užívání samotných vodních dýmek zakázáno pod hrozbou až 5 let v chládku. Vlastně v totálním parnu a s ladyboyem v zadku. Na dýmku tam přeci jen narazíte a můžete si ji v místních barech dát (staré dobré úplatky poldům), ale opravdu tam nic nevozte ani odtud nevyvážejte. V USA je třeba mnohými samosprávami zakázáno kouření na veřejnosti, jinde zase zákaz prodeje tabáků. Ne, že bych to nějak extrémně pocítil na svých cestách, dýmkách či u Johna.

Bacha na mýdlo ve sprše..
Obecně se můžete setkat se zákazy prodeje, kouření na veřejnosti/v objektech/v přírodě, manipulace s ohněm na veřejnosti/v přírodě (uhlíky nevyjímaje), požárními hlásiči a vysírkou od místních strážců zákona. Ideálně si zkontrolujte tahle omezení před tím, než si s nadšením nabalíte celý svůj gear a pak na místě zjistíte, že to bude asi trochu složitější.

Shopaholic

Lovecká sezóna započala. Na mušce máte tabáky, dýmky i cool příslušenství z dýmkařských velmocí. Jak je to s převážením věcí jsme si už řekli, takže jak je nakoupit? Mám pro vás pár obecných a několik konkrétních tipů!

  1. Nezavrhujte trafiky a tabákové kiosky. V Německu, Španělsku, USA, Turecku či Egyptě narazíte na základní i nadprůměrný výběr dýmkařského tabáku, musíte mít jen štěstí na prodejnu a skladové zásoby.
  2. Kupujte pouze známé tabákové značky. Jistě, místní crafty i speciály mohou překvapit, ale povětšinou je to hnusný herbal či nekouřitelné seno. Platí to hlavně pro arabské země. Na druhou stranu klidně směle objevujte, osobní zkušenost je nepřenositelná!
  3. Když vám to destinace a prořízlá pusa dovolí, nebojte se smlouvat. Ve vyspělejších ekonomikách a v pro smlouvání nevhodných zemích zřejmě narazíte, ale zkuste to!
  4. Na letištích většinou koupíte velký kulový, čest výjimkám – Tunisko, Egypt, Turecko, SAE a další arabské státy.
  5. Pokud se zdržíte delší dobu, ideální je si objednat věci z místních e-shopů a nechat si je doručit do místa pobytu. S recepcí, domácím či kamarády už se nějak dohodnete.

Světové tipy

Toulavé botky mě zavedly na mnoho dýmkařských míst po naší planetě, proto se rád podělím o pár mých/cizích ověřených tipů na podniky i obchody v různých končinách.

V Německu je několik dobrých podniků, určitě neváhejte s návštěvou Baba Lounge (Selb), Mokai (Berlín) nebo MIG Lounge (Essen).

Na Mallorce si dáte super dýmku v hlavním městě v kavárně Nativo, mají skvělý setup i dobrý výběr tabáku. Dobře nakupíte v Global Hookah a v trafikách Tobacco (v rámci celého Španělska, ideálně ty s certifikací Shisha Store – třeba tady).

Ukrajina nabízí mimo radiace také slušnou dýmkařskou nadílku. V Kyjevě zavítejte na dýmku do HYPE BaruZmistu či Fog Factory. Nakoupit s dovozem můžete v Tornado-shopu nebo Kalynachik.

Nabídka Fog Factory
V Dubaji na dýmce se nelekejte jednorázových šlauchů, jsou tam bohužel přikázány zákonem. Dobrou dýmku s výhledem na fontánu a mrakodrapy najdete například v Huqqa.

Na cestách po USA jsem dobře nakoupil ve 5starhookah a u Hookah Johna v Los Angeles, dále v Las Vegas u House of Smoke, doporučit mohu i Juicy Hookah v New Yorku. Na dýmku skočte do Hookah Place v Los Angeles, ART Hookah Lounge v San Diegu nebo třeba do Oasis v Las Vegas.

Rusku je toho hromada. Petrohrad nabízí Hookah Box nebo Tangiers Lounge k posezení u kalyanu, pro nákup potom Piter Smoke nebo Smokelab. V Moskvě na nákup třeba do Hookah MarketuHookah Cat nebo Kalyan4You a na dýmku do Hookah TimeShishka či místního Hookah Place.

Starý Londýn sice nemá v lásce kouření v uzavřených prostorech, i tam však najdou zajímavé podniky. S trochou černoty například ve Smoke Labu.

Výlet na Kypr můžete opepřit super dýmkou v Shisha Buzzu v hlavním městě. Když přejdete v Nikósii hranici s Tureckem, tak se zamotejte v uličkách a kousek u předělané mešity je obchůdek se Serbetli.

Záběr přímo z onoho kyperského obchůdku!
Když zaskočíte za hranice do Polska, v Krakově se vám dostane prima dýmky v ByClouds, ve Wróclavi zase v RS Shop & Lounge dobře nakoupíte a ještě si dáte černotku v cool prostředí.

Pokud vás volají bratia na Slovensku, tak v Blavě vyzkoušejte Shisha Chill, v Prievidzi CHC Inferno, Smoking Hookah v Trnavě či My Hookah Bar v Košicích.

Turecku jsem si tuze oblíbil Istanbul, který nabízí tradiční perlu s tombakem Çorlulu Alipaşa Madrasa, dále Desarj a rooftopový Lulu Lounge. Mňamky z dovozu můžete sehnat po kontaktu s @tangierstr.

Çorlulu Alipaşa Madrasa, oujé
Na indonéském Bali navštivte Bali Lounge, jiný Bali Lounge, dále podnik od Kalyanbali či Eden.

V japonském Tokiu skočte pochillovat do Garage Azabu nebo Ebisu. V Kochi zase do Circusu (lol).

Určitě toho v budoucnu bude ještě celá hrouda, tak mě nesekýrujte, že tu snad něco chybí a do komentářů doplňujte tipy! Nezapomeňte, že limity dovozu/vývozu se mění rychle jako spojenci Starků, takže to sledujte. Cestujte a objevujte dýmkaření na naší planetě :)

Jakub Kopáček

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram