Dýmkařská bible #6 - Metody nabíjení korunek

Dnes odhalím šokující pravdu. Na tom, jak tabák naházíte do korunky, záleží. Korunek je spousta, tabáků horda a ne všechny fungují podle stejného klíče - prásk do korunky, alobal on the top and burn that fucker down. Tento díl bude tedy taková směs MacGyvera a vaření s Jamie Oliverem s přídavkem poctivé ruční práce (:O). Korunky připravit!

Za sedmero horami a řekami, v časech, kdy nebyl Kaloud, AoT, ani Islámský stát, byly tady obyčejné korunky. Aladin budiž nejlepším přítelem, jehla v ruce, alobalové kreace. Přestaly už mi působit léky, budu tedy věcnější. Kdo neumí dobře nabít klasickou korunku s alobalem, neměl by se do dalších vůbec pouštět, je to takový naprostý základ. Dnes je to všechno děsně jednoduché, i úplný začátečník (třeba po přečtení mého sluníčkového blogísku) si může pořídit kvalitní věci a kouřit s nimi, je to snadné. Před takovými 5 lety by se vám vysmáli, alobal s klasickou best vole, ne? Ne.


Krájení, sekání, filetování...

Tabák se vám dostane do ruky v různém stavu, někdy je to až na žalobu. Tak například, tabák smotaný v kuličkách, tabák z nasekaných 5cm klacků, list tabáku velikosti pivního podtácku. Říká se tomu cut, nebo-li nasekání tabáku. Každá značka ho má jiný, což občas vyžaduje specifické nabíjení. Jen tak letem světem, třeba Tangiers je černý vláknitý tabák bez klacků, vyzerá ako tabák na motání cigár. Starbuzz má spoustu smotaných listů, Nakhla zase mrtě klacků, Al Fakher 50g na atomy rozsekaný a nacpaný do sáčku. O tom dnes ale mluvit nechci.

Cut, cut, cut
Když tabák nasekáte na ultraatomární kousky, spálí se rychle jako mravenci pod lupou. Velké listy mají zase problém se uceleně propálit a mohou zacpat vývody korunky. Tohle jsou dva extrémy, ale v praxi je to tak, že tabák je většinou nasekaný rozumně. Jakmile je více času a mám chuť si s korunkou fakt vyhrát, tak dělám mixy tím způsobem, že si od každého tabáku, který v korunce chci, vezmu kousek a střelím ho na prkno. Nůž, řízy říz a je to pěkně na menší kousky, light and airy! Zlatá střední cesta je základem úspěchu, takže když už se rozhodnete k úpravě tabáku na prkýnku, vzpomeňte si, že nesekáte na drobno cibuli.

Další informace ohledně cutu, vlhkosti a tabácích najdete ve starší Dýmkařské bibli o tabácích!



Fantastic four

Sice ne tak sexy, jako třeba trojka, každopádně funkční. Čtveřici základních nabití jsem věnoval menší video.



  • nadrobit - fluffy pack
  • umačkat a nadrobit - semi-dense pack
  • umačkat - dense pack
  • přebít na komínek - overpack

Těch pár pojmů nyní vysvětlím, jedná se o základ, který můžete nabíjet do většiny korunek na trhu.

Fluffffffy 
FLUFFY PACK

Nadrobit, rozštěpit, rozpárat. Jelikož mám rád poctivou ruční práci (:O), všechno tohle dělám manuálně. Jasně, strčit to do mixéru je taky řešení, ale ještě jsem neslyšel, že by někdo kouřil pesto. Pro vás, co si nechcete ušpinit ruce, vemte si nůžky a trošku tabák nastříhejte nebo použijte nůž a prkýnko. Takto zpracovaný tabák uchopte do rukou, přesuňte se nad korunku a jemným třením mezi prsty tabák pomalu sypejte do korunky. Pak už jen stačí uvolnit dírky a dále už tabák nedusat. Raz, dva, tři, jde se kouřit!
Tento typ nabíjení je vhodný k široké škále tabáků, nicméně Tangiers takhle kouřit nedoporučuju. Neužijete si to a mnohem lepšího výsledku docílíte při použití dense packu.

SEMI-DENSE PACK

Tady už trochu zatlačíme na pilu. Jak jste viděli na videu, zase jsem drobil. Slovo SEMI chápejte jako částečně, takže na tu korunku nechoďte s lopatou a nesnažte se vyklepat bábovičku (jakže byla ta říkanka?). Uděláte si drobenkový základ, který v korunce udusáte tak, aby k sobě tabák pevně přilnul. Jako polevu použijete zbylou část tabáku, kterou na tento základ nadrobíte. Při 300°C pozvolna opékáte zhruba hodinu a půl. Měl bych vydat kuchařku, mimochodem.
Demonstrace v Samsarisu
Tímto stylem se skvěle nabíjí korunka Samsaris, která má vnitřek rozčleněný do několika komor, podobá se tomu víru, co vždycky sledujete když vypouštíte starou vanu (ať mi nikdo neříká, že se na to nekouká). Tabák nabijete do těchto komor, udusáte a potom už jen nadrobíte druhou vrstvu...tadááá, nejlepší způsob kouření Samsu. Dobré využití má i při nabíjení Apple On Top, tak plácejte bando.
DENSE PACK

Narvat až po okraaaaaj
Tu lopatu už máte dávno v ruce, že? Přišel její čas. Tento styl je ideální pro korunky typu phunnel (jo, ty s tou dírou uprostřed). Amerikáni používají vidličku, aby dovnitř narvali solidní nálož tabáku a potom si jedou dusací bomby. Jmenuje se Oyster Fork a opravdu netuším, co je na tom tak zázračného a vůbec, jsou to lenoši a tuhle práci zvládnou i vaše pazoury. Nacpěte korunku k prasknutí a na rozdíl od overpacku, všechen tovar umačkejte do tvaru parádního doughnutu. Koblížek proto, že jakmile tabák pořádně zmrtvíte žhnoucími uhlíky, při čištění se často podaří vyloupnout udusaný tabák, který i po celé session drží u sebe a v jeho středu je díra, proto tedy doughnut.
Tímto stylem se nabíjí právě tabák Tangiers, a to pořádným udusáním do phunnelu. Funkční je to stejně pro Al Fakher, Nakhlu a pár dalších.

OVERPACK

Řekl někdo overpack?
Správný muž musí v životě zasadit strom, postavit dům a zplodit syna. Pokud je to dýmkař, měl by alespoň jednou postavit kopec. Dafuq? Kopec? Ano, nezapomněl jsem si vzít léky, u overpacku skutečně kopce tvoříte. Doslova horu tabáku. Tady se šetření tabákem nevyplatí, naopak to bez velkého množství tak nějak nejede. Jednoduše nabijete korunku tak, že tabák leze přes okraj v množství stejném, jako už je pod okrajem korunky. Po lopatě, nabijte korunku po okraj a stejné množství dejte ještě navrch, utvoří se kopec.
Nejlépe to funguje s klasickými korunkami, zvlášť s těmi syrského typu. U některých tabáků se dá overpack praktikovat i s Kaloud Lotusem, osobně jsem toho ale nikdy velký fanda nebyl (jsem líný to čistit :/). U tohoto stylu je důležité, aby se tabák naopak přichytil na alobal a regulérně řval pod náporem tepla, heh. Odměnou vám budiž nepřekonatelný buzz efekt a mraky dýmu, to jde.
Overpackují se tabáky Tangiers, Haze, Nakhla, Fumari a obecně tabáky, které snesou více tepla při zachování chuti.

S alobalem na věčné časy

Tak jistě, fantastická čtyřka není všechno. Hlavně experimenty s alobalem pomohly dýmkařům lépe kouřit při nedostatku inovačních korunek a bezalobalových řešeních. Proto je modelařina důležitou součástí umění každého správného kuřáka.

PEPA STAJL

Na Pepka!
Ha, k téhle srandě jsem natočil takové malé video. Není mi tam vidět do obličeje, takže vřele doporučuju! Nicméně o co jde. Pepastajl je taková sranda, kterou praktikuje pár čajoven a kterou Pepa Kinský popularizoval i pro nás obyčejné cucáky (teda smrtelníky, zrovna jsem dojedl nanuk, tak se omlouvám). Nabijete korunku a rozpícháte alobal, potud klasika. Pak vezmete dlouhý pruh alobalu a obtočíte ho kolem korunky, v podstatě jako byste dělali tarbuš. Do pazoury krabičku od tabáku (AF 50g) nebo krabičku od sirek a vložíte ji do poloviny vzdálenosti mezi koncem tarbuše a rozpíchaným alobalem. Jednou rukou držíte krabičku a druhou přiťápnete okolní alobal ke krabičce. Cílem je, aby se vytvořily drážky pro zachycení uhlíků.
Jakmile se vám to povede, stačí vložit dva uhlíky, které tímto budou pár cm nad alobalem, potom dolů půjde čistě jen horký vzduch, což promění klasickou korunku ve výkonný kouřostroj, to chceš. Keep trying!

KAZAŽSKÝ STYL

Půjčil jsem si z našeho videjka
Borat by záviděl, ano, kazašský styl (dále jen kazach). V podstatě taková jiná verze Pepastajlu, akorát bez krabiček. Na krabičky zde sere Bílý tesák, tady se bude kroužkovat! Přesně tak, potřebujete opět klasicky nabitou korunku s rozpíchaným alobalem. Teď to kreativnější, pruh alobalu půlíte tak dlouho, než je z něj prakticky centimetr široký proužek, který zabalíte do podoby kruhu. Stabilizujete ho buď přehnutím přes horní okraj nebo svorkou z koníka (kancelářská sešívačka, nebo tak něco, my tomu říkáme koník). Kruh umístíte na korunku a překryjete jednou vrstvou alobalu, tu rovněž rozpícháte. Pro lepší výkon to můžete obalit dalším pruhem alobalu a vytvořit tarbuš. Kazach je fajn pro iSmoke bowl a jiné klasické korunky s velkým průměrem.

ŠNEK
Táák

Tady více než u ostatních platí, že alobal je magické udělátko, které za malou práci poskytne hodně, hooodně muziky. Utrhnete pás alobalu, přeložíte ho stejně jako u kazacha a pak už ho jen v prstech vytvarujete do podoby nudle. Místo do vařící vody ho však stočíte do podoby šnečí ulity, víru, či zkrátka spirály. Položíte na nabitou korunku s rozpíchaným alobalem, uhlíky navrch a jedete bomby.

Šutry, pomazánky and shit

Až vám začne střílet v hlavě a budete chtít šutry z domácí skalky narvat do korunky, čtěte! Namazat pomazánku do korunky, ne na chleba? Čtěte! I pro vás mám tedy pár tipů.

ŠUTRY

Vidíte to krásné zátiší?
S klasickýma korunkama tady moc nepochodíte. Hlavní součástí těch šutrů je přece melasa, která se odpařuje a mlží vaše blízké okolí. Tím pádem je jí tam jako imigrantů ve vlaku Budapešť-Mnichov...hodně. V klasice by vám melasa protekla do dýmky a to by jako nešlo, vážení! Proto menhiry vždycky ládujte do vortexů a phunnelů, komínek zadrží melasu tam, kde má být. Do Samsarisu je moc nedoporučuju, nicméně v ostatních korunkách s Kaloud Lotusem si vedou vcelku dobře.
Žádný zvláštní nabíjecí tip asi nemám, zkrátka je rozprostřete po korunce a nechte místo mezi alobalem/kaloudem/badchou nějaký ten centimetr, či dva.

POMAZÁNKY
Mmm, mazanec!

Nedávno jsem recenzoval True Cloudz, což jsou dle mého názoru asi ty nejlepší pomazánky u nás, výjma Nutelly samozřejmě. Nejlépe fungují ve phunnelech všecho druhu, třeba i v Samsarisu. Do klasiky bych to necpal, bál bych se horší funkčnosti. Stačí vzít lžičku, nabrat kus té malty a hodit jej do korunky. Pomocí prstů ji rozkvedláte a ukazováčkem pomažete nejdříve po stranách a poté po celé korunce. Budete ulepení, budete nasraní a vaše korunka bude vypadat jako večeře z minulého týdne. Ale chuť i výdrž + klaudy budou moc dobré.

KOMPOTY

Věřte nebo ne, do korunky můžete navalit i kompot. Teda, spíš něco na ten způsob. Kouří to velmi podobně. Jedná se o De Cloud, je to vaporizované ovoce naložené v melase. Při mém prvním střetu s tímto bizárem bych přísahal, že jsem měl chuť spíš na fleku to kiwi a jahody sníst, než abych to strkal do korunky. Každopádně jsem se odhodlal a teda povím vám, čistit připálené kiwi z dýmky byl zážitek srovnatelný s kolonoskopií. Nešlo to tak do hloubky (:O), ale byl to děs běs, nešlo to dolů. Dá se to nabít prakticky do čehokoliv, ale berte v potaz množství melasy (liší se od druhu ovoce), takže jsem spíš pro vortex.
Ne, ne a NE!

Korunka po korunce

Aby to bylo kompletní a získali jste trošku představu, co a jak nabíjet do každé korunky, zkusím to teď v krátkosti rozdělit podle obecně nejpoužívanějích korunek, k tomu vhodné tabáky plus nějaké vychytávky bokem, však to znáte.

KLASICKÁ KORUNKA

  • vhodné tabáky - Nakhla, Al Fakher, Habibi (sráč), Romman, Starbuzz, Adalya, Start Now, 7 Days, Serbetli, Al Ryan, atd, zkrátka tabáky s menším množstvím melasy (ano, i SB už není, co býval)
  • vhodné nabití - fluffy pack, overpack 
  • alobalíme - 4 vrstvy alobalu nebo 2 vrstvy grilovacího, 3 kokosáky NEBO badcha/phoenix
  • hele, broo a nějaký tip nemáš? - Něco by se našlo, bro! Odhalte si dírky (ehm) v korunce pro lepší proudění vzduchu, nechávejte prostor mezi alobalem a tabákem (ne u overpacku), vylepšete Pepastajlem nebo Kazachem.

Klasika!

VORTEX
  • vhodné tabáky - Al Fakher, Starbuzz, Fumari, Haze, Pure, UT, Adalya, Start Now, Brodator, Fantasia, Jeff"s 7 (sráč), Medité (au) + šutry a pomazánky
  • vhodné nabití - semi-dense pack, fluffy pack
  • alobalíme - 4 vrstvy alobalu nebo 2 vrstvy grilovacího, 3 kokosáky NEBO Kaloud Lotus
  • hele, broo a nějaký tip nemáš? - S vortexem se dá vyhrát na milion způsobů, jedině snad kůžičky Ládi Hrušky by v něm nefungovaly. Dejte si tabák do správného hrníčku a prostě zkoušejte. Okolo komínku si odhrňte tabák, pro lepší proudění vzduchu. Nedírkujte alobal nad komínkem.
    Vortex!
PHUNNEL
  • vhodné tabáky - vše se 3 litry melasy, hlavně Haze, Fumari, Tangiers atd + šutry a pomazánky
  • vhodné nabití - overpack, dense pack, semi-dense pack
  • alobalíme - 4 vrstvy alobalu nebo 2 vrstvy grilovacího, 3 - 4 kokosáky NEBO Kaloud Lotus
  • hele, broo a nějaký tip nemáš? - Dlouho se tvrdilo, že phunnely jsou pro Slováky (no offense). S alobalem fungují jakž takž, nejlepší výsledek docílíte s Flavor Saverem (posh varianta alobalového šneka). Nejlepší je na to plácnout Lotus a máte po starostech. Nebo použijte scalli mod (kovový plíšek, strčí se na komínek a rozvádí vzduch všemi směry, taková hvězdička). 
    Phunnel!
APPLE ON TOP
  • vhodné tabáky - s velkou odolností vůči teplu, to je americká Nakhla, Fumari, Haze, Starbuzz, Adalya, Start Now atd.
  • vhodné nabití - fluffy pack, brutální dense pack
  • alobalíme - no, tady nealobalíme, 4 kokosáky na dense pack, 3 na fluffy
  • hele, broo a nějaký tip nemáš? - Jsou tu dva způsoby nabití. Ten první je tak 12-15 g tabáku, pěkně rozdrobit, uvolnit dírky a pohoda jazz. Druhý způsob teprve odemyká pravý potenciál AoTu. Buď těsněním nebo uvolněným portem na šlauch zakryjete komínek. Nabijete 3 vrstvy tabáku, každý mohutně utlačíte, s nabíjením se zastavíte těsně pod vyrytou čárkou u konce korunky. Uvolníte komínek a bum, narvali jste 25-30 g korunku, která je schopná vydržet i 2,5 h. Použitím Provostu (tarbuš přímo pro AoT) můžete session ještě prodloužit.
Dám ho znova, tohle se mi totiž opravdu povedlo!
HOT SHOT RT
  • vhodné tabáky - v podstatě jakýkoliv
  • vhodné nabití - dense pack
  • alobalíme - 4 vrstvy alobalu nebo 2 vrstvy grilovacího, 1-2 kokosáky NEBO badcha/phoenix
  • hele, broo a nějaký tip nemáš? - Korunka na krátkou session nebo na testování nové příchutě. Je malá, má spoustu dírek a vleze se do ní tak 5-9 g tabáku. Umkačkejte tabák, uvolněte většinu dírek a jedeeeem.

Hot Shot RT!
SAMSARIS
  • vhodné tabáky - Starbuzz, Fumari, Fantasia, Haze atd. + pomazánky
  • vhodné nabití - semi-dense pack, fluffy pack
  • alobalíme - to by moc nefungovalo, že? dáme na to pěkně Kaloud Lotus
  • hele, broo a nějaký tip nemáš? - Jedna z nejkontroverznějších korunek posledních let. Jedni ji opěvují, druzí natvrdo hejtí. Funkční je, tabáky z ní ale chutnají trošku jinak (silikon, neasi). Často se drolí, hnědne a zapáchá - to nechceš. Nejlepší je umačkat tabák do komor a potom nadrobit zbytek.
    Samsaris!
FRESH KORUNKA
  • vhodné tabáky - tabáky s menším podílem melasy, nebo vámi lehce vysušený tabák
  • vhodné nabití - fluffy pack
  • alobalíme - 4 vrstvy alobalu nebo 2 vrstvy grilovacího, 3-4 kokosáky NEBO badcha/phoenix
  • hele, broo a nějaký tip nemáš? - Záleží hodně na ovoci, které použijete. Pomrdanč je plný šťávy, proto tabák vysušte. Jablko je na tom trochu lépe. Ananas má šťávy jako čtrnáctka po dočtení poradny v Bravu, taky suště. Kokos je taky hodně fér. Jak na to?


Pomrdanč!
THE END
POKRAČOVÁNÍ PŘÍŠTĚ
DALŠÍ DÍL: DÝMKAŘSKÁ BIBLE #7 - Náhrady alobalu

Jakub Kopáček

8 komentářů :

  1. Není zač, snad už je to troch jasnější :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, máš nějaké typy na nabíjení Powerbowl RT? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nazdar Jardo, co se týče Powerbowlu, tak tam použij menší množství tabáku (10-13 g) a to vyboulení s dírkami nech kompletně volné, ulož tabák jen po stranách. Jinak klasický shit s alobalem, popřípadě zkus Kaloud :)

      Vymazat
  3. Furt nechápu ten Overpack, však když je to nad rimem tak se to musí hned pálit ne? Jednou se kaloud dotýkal Dakr Sidu a už se pálil. Tak wtf k čemu to je?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Darkside ti tolik tepla nezvládne. Overpack je pro tepelně odolný tabák, tímto z něj dostaneš o mnoho víc síly. Spoustě tabákům nevadí přichycení na HMS, naopak je to pořádně nakopne. Tak zhruba k tomu to je :)

      Vymazat
  4. Ahoj a na klasickou korunku nedoporučujes HMS?

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, dnes už jsou na trhu dobré klasické korunky, které s HMS výborně fungují. Třeba Smokelab v2, UPG Standard, VDK Turek a jiné.

    OdpovědětVymazat

Instagram