ShishaMesse 2022

Po třech covidových letech se Frankfurt opět zahalil dýmem a pošlapanými hygienickými náustky, ShishaMesse se vrátilo v plné parádě. Letos jsem se z kabátu vystavovatele převlékl opět do trika nadšeného a networkující (něco jako twerk) návštěvníka! Můj obří nos se tedy s radostí zabořil mezi stánky, dýmky i tabáky. Co objevil?

ShishaMesse 2022 Frankfurt
Dýmko-lidííííí, řítí se jak lavina!
Tahle masová kuřba převlečená za veletrh proběhla ve dnech 6.–8.5. na frankfurtském výstavišti. Kdo měl dosud hlavu zabořenou v RZU a neví, vo co go, tak ve zkratce. ShishaMesse je největší evropský dýmkařský veletrh pro spotřebitele (InterTabak v Dortmundu má sice delší tradici i větší výstavní plochu, ale je zaměřen na B2B). Jezdím na něj s radostí od roku 2016 jako návštěvník, vystavovatel, bloger i rekreační opilec s extrovertní mánií. Můžete zhodnotit změny a různé produkty let minulých v mé starší tvorbě: 2016201720182019!

Je to skvělá první akce pro všechny dýmkařské veletržní panny a paníky. Stovky dýmek k vyzkoušení, nákupy za výhodnou cenu, vzorky zdarma. Možnost otestovat novinky, ocenit hostesky i arabské bradky a ulovit pár vteřin času známých dýmkařských ksichtů. Akce spíš pro světlotáře, ale několik stánků s černotou se vždy najde. První den je určen pro byznysová zvířata a je obecně klidnější, alespoň se slyšíte a máte čas vše v klidu prozkoumat. Sobota a neděle je otevřená všem. Místní lounge stojí za vyližprdel, své dýmkařské chutě můžete ukojit během dne a pak večer objevovat město či spustit afterparty s dýmkami na ulici.

Hlad a žízeň postcovidová

My máme hlad, my chceme... veletrh dýmu, řekl bych. Jinak si nemohu vysvětlit ten náser lidí a lavinu těl, která hlavně v sobotu zaplavila výstavní halu. Nikdy jsem nezažil, abych šel ve špalíru 20 lidí asi 100 m bez možnosti vystoupit, vláček hadra. Lidem to evidentně chybělo, a to se projevilo nejen masivní účastí, ale i skvělými prodeji na stáncích. A nálada? Vzhledem ke geniálnímu počasí všichni svítili radostí jak veverka v černobylském lese.

Po čem z mého pohledu běžný návštěvník šel nejvíc? Uhlí za výhodnou cenu, protože jak můžeme číhnout na jakýkoliv e-shop, ceny letí do oblak. Nadšenci šli po černotách, viděl jsem spoustu ruského tabáku Nash, amerického Tangiers a Starbuzz Vintage, německého Kismetu, k tomu navíc kompletní vybrakování českého Thea! I světloty šly tradičně na odbyt, z méně známých například ByCandy, Blaze, Lirra, Ryze a ShishaCartel (projekt Al Fakheru). Z dýmek jsem nejvíce tašek a krabic viděl od Moze, Aeonu, Blade (Izzy prodávali) a v případě velkých kšeftů naše Shisha Original s Animou vládli luxusnímu segmentu.

V čem se dále odlišoval první postcovidový ročník? V hygieně určitě ne. Každý z nás sice dostal při vstupu jednorázovou hadici, ale téměř nikdo ji nevyužil. Stánky s dýmkami se vrátily k ověřené klasice, a to dýmka s klasickou hadicí i náustkem + hora jednorázových náustků po boku. Pouze několik stánků přikurtovalo ke stolu hadice poloviční délky a každý zájemce se musel napojit svou vlastní, nebo jako já sehnout hřbet a osobním náustkem sosat jako kolibřík nektar.

hygienický náustek
Návrat náustků, ale na jak dlouho?
Zápisky z cest

Milý deníčku, vyrážíme na cestu! Hezky ve čtvrtek, ať dojedeme skôr a pořádně se vyspíme. Velice naivní, já vím. S kumpány z Shanti a dvorním grafikem Markem jsme udělali první dýmka-pauzu už na Rozvadově. No co, těch 5 h v autě je dlouhých, a tak jsme mlaskli dvě dýmky za benzinkou na lavičce. Po příjezdu do velkoměsta jsme dojeli rovnou na Messe, stavba stánků byla v plném proudu a my jsme tu a tam pomohli Shisha Original. Kluci z Izzy/Theo měli pech, jejich polští stavitelé víc chillovali než stavěli – byli tam do noci. My jsme po půlnoci rozjeli pouze decentní dýmkobraní na pokoji, postel nás povolala brzy.

dýmka na cestě
Když je chuť...
Hej ty deníku, den první. Hezky do gala, jdeme přeci na byznys day. Co už nebylo příliš gala, tak to vybrakování snídaňového pultu, protože jsme si každý udělali asi šest obložených chlebů. No jo, svačinka a typičtí Češi. Osedlali jsme s Marem blízkou Lime kolobrndu a frr vole na Messe. V řadě dlouhé tak 200 m jsme vykydli na hodinu a půl – veletrh začal pozdě kvůli bezpečnostním prověrkám a nedodělaným stánkům. Málem jsem si spálil pysk, protože jsem nečekal tak aktivní slunce žár a už vůbec ne čekačku. Po vstupu nám zabavili pivo, paka jedna. Ale flašku rumu nikoliv, podivná selekce. Hurá na Messe!

Víš, deníčku, po všech těch letech už nejezdím na veletrhy nakupovat jako šílený, škemrat o produkty a cpát se do kdejakého VIP. Byla to taková fáze, kterou dnes nahradili prostě a jednoduše lidi. Jezdím s kámoši a za kámoši, známými výrobci, prodejci a kolegy z blogerské sféry. Jestli se mezitím nějaká spolupráce či dýl ukuchtí, jen dobře. A první den byl v zábavě, shledáních a nových kontaktech velice šťavnatý. Hned za stánkem Shisha Original trůnil spot ART (Alpaca + Regal + Tangiers), který byl plný přátel z americké komunity, za kterými jsem docházel na Orange Sodu s Cane Mintem. Poznal jsem tam například i Tess, prezidentku Tangiers, která vypadala jako taková srdečná, prostorově výraznější mamina, která jde vždy k věci a s ohlušujícím smíchem ničí ušní bubínky.

Tess Tangiers President
Tess von Tangiers
A tak jsem korzoval veletrhem, potřásal si pravicí, pokuřoval, zkoumal nabídku a s kamarády ze stánků hasil žízeň. Relativní klid, možnost vše osahat a pokecat s výrobci o produktech – první den dobrý! Večer s českou bandou jsme dýmili, odráželi nabídky k seznámení s rumunským číšníkem a dobře se bavili. Kolem jedné ráno mě Alex z německého DARKSIDE přemluvil, ať přijedu na tradiční venkovní afterkuřbu do Motelu One (bydlí tam vždy nejvíce návštěvníků z branže). Nabalil jsem batoh tabákem, pro jistotu vzal jednu bichli na ukázku a na kolobrndě valil nočním Frankfurtem. Nejlepší rozhodnutí. Zůstal jsem tam do čtyř, Amíky i Němce velmi potěšila má sbírka černoty – nabili jsme spoustu dýmek, kecali do zemdlení. Lidi z Tangiers, Alpacy i Regalu, němečtí influenceři (BroContraGermany 💕) a řadoví dýmkaři byli úplně na větvi z bichle a přislíbili mi nejen koupi v překladu, ale taky informační příspěvky do nového dílu. Oujé.

Den druhý jsem protrpěl, protože nedostatek spánku a průměrná kocovinka. Tudíž jsem se nechal unášet davem, streamoval a hlavně zkoušel. Lidí byla tlupa, tak jsem to často vydýchával venku – s dýmkou i bez ní. Nakoupil jsem z nostalgie Starbuzz Vintage, později na mě na stejném stánku vybafnul Sarkis. Konverzace docela fajn, ale po 10 minutách bych si rád poslechl i něco jiného než božskou samochválu. Kde to šlo, kouřil jsem DARKSIDE, u Amíků Tangiers a také velmi dobrý Nash. Z veletrhu jsem zdrhal brzy, dal se do kupy a opět s českou výpravou rozjel dýmkobraní na zahrádce hotelu. V noci jsem nabral Hoana a jeli jsme na afterkuřbu oba, byla trochu klemra, avšak tanžík nás zahřál na plicích.

Třetího dne nastala možnost dojít na veletrh později a pořádně si prošlapat Frankfurt – město mrakodrapů, finanční Evropy a říční náplavky. Bylo by to ještě víc super, kdyby si Marek nedojebal telefon a nehledal PUK někde v Bohumíně po drátě s mámou. Již tradiční koloběžkou jsme poté zamířili zpět na Messe, doháněli nákupy, já pořádně pofotil a pozdravil naposled na českých stáncích, které se letos opravdu všem povedly. To byla tečka za letošním veletrhem! Pořádně jsem to dospal až teď, takže milý deníčku, pojďme si říct něco o českém zastoupení a produktech!

Frankfurt centrum
Wunderbar!
České rodeo

Naše veletržní stopa se každým rokem zvětšuje, letos to byla bota o velikosti 50. Každý ze čtyř vystavovatelů přijel s něčím osobitým, unikátním a komerčně úspěšným – skvělá vizitka pro český dýmkařský průmysl. Kdo nás reprezentoval?

Porcelánka brněnská, tedy Shisha Original, přivezla své osvědčené modely Aristo a Mood v různých barevných variantách a provedeních. Stánek byl decentní, žádné čoro moro, a tak bylo na první pohled vidět, že tam se řeší byznys a ne rozhazovačky produktů s megafonem. Přišli Saudi, Indové, Briťáci i Katařané – všichni s enormním zájmem. K tomu navíc byla možnost prozkoumat prototyp modelu Freya, který lze popsat jako vytočený hranol s blobovitou vázou.

Shisha Original Freya
Heja, Freya
Anima tradičně spojila síly s elektrožhavci z Hookahmonk, za dýmkami jim kraloval Kuba Keller. Stánek měl dvě části – dlouhý pult s řadou dýmek Anima k vyzkoušení a kulatý pult prezentující elektronické HMS Warp na vlastních dýmkách typu Shishabucks Micro. Z kluků i holek sršela dobrá nálada a energie, dařilo se jim nadmíru a věřím, že odjížděli spokojení a patřičně nabuffovaní zájmem zákazníků.

Anima hookah
Ahhh-nima

hookamonk warp electronic HMD
Už to začíná nabírat grády!
Velký ohlas vyvolalo Theo, které vystavovalo společně Izzy Smoke. Za dýmkami jim řádili skvělí dýmkaři, například Verča Chromá z pražského Cartelu, kteří denně nabili zhruba 100 dýmek. „Poklidná brigádka“, řekl bych. Dobrých značek černého tabáku je v Německu jako šafránu, takže se Theu dostalo náležité pozornosti. V kombinaci s ofiko dovozem, rozumnou cenou a odladěnými příchutěmi se z něj stal prodejní i ochutnávkový hit! Kluci z Izzy zase dovezli spoustu ruských značek, například krasotinky Blade, heat managementy Zeppelin a korunky Tor. Prodeje šly znamenitě, hlavně v oblasti uhlí Izzy Coco, kde v objednávkách lítaly kontejnery sem a tam.

Izzy Smoke Blade Hookah
Blade, kam se podíváš

THEO tabak
Ali to sellí!
Z pohledu show si nejlépe vedlo česko-čínské Wandy. Byť začínali s prostými kopírkami, povedlo se jim vytvořit celkem osobité a hezky vypadající dýmky (modely Elements), které vzhledem ke své ceně a moderní fazóně zaznamenaly u návštěvníků velký úspěch. Vzduchem zde lítaly produkty, dělali megafonové hecovačky a celkově tedy ganz gut.

Co se mi líbilo?

Aeon

Chlapci přitáhli celé produktové portfolio a spoustu novinek. Dýmky EditionVyro, Penta, Evoke i Spectre – všechny kouřící a dobře vystavené k prozkoumání. Moji pozornost si ukradl sonický čistič na vázy, který vypadal jako vibrátor na šňůře. Do vázy plné vody ponoříte, spustíte, bublinky se rozdovádí a zní to vskutku jako oblíbená sexuální pomůcka. Bohužel ukázka mě nepřesvědčila, abych investoval 60 éček. Stále mi to ale bzučí v hlavě, takže to určitě jednou vyzkouším a podám report!

Takhle nějak to vypadalo
Pozornost všech upoutalo elektronické HMS Nevo. Na základě pokecu jsem se dozvěděl, že má být univerzální (Hookamonk nabízí vlastní řešení) pro různé korunky, půjde ovládat manuálně i aplikací a cena by se měla pohybovat v rozmezí 200–300 EUR. Fungovalo obstojně a já jsem velmi zvědavý na další vývoj! Dle fotky můžete vidět, že to vypadá jako kombo korunky Quasar s měřičem glukózy.

heat management Nevo
Uvidíme, jak to s Nevo dopadne!
Blackcoco

Opět na mamutím grilu žhavili pro celé Messe, což obdivuju každoročně. Měli obří zázemí, velkou lounge a evidentně spoustu eur utopených v designu a propagaci. Navíc se ukazuje, že trend přežhavování korunek roste, protože začali standardně nabízet uhlíky ve velikosti 27 mm. K tomu představili špalíčky podobné brazilskému stylu uhlí, které nazvali Hot Fingers. Chci vyzkoušet!

Blackcoco Hot Fingers
Horký prstík
Embery

Ukrajinští přátelé z Embery mile překvapili svou účastí, protože v zemi zmítané válkou se priority přetáčí o 360°. Přivezli nový model Flip, který je stejného vzrůstu jako mnou recenzované Mino Mono, nabízí možnost změny odfuku zpětného ventilu a k tomu dvojtácek s pro mne po piči výfukovým efektem. Pro model Mini Mono představili designové návleky, které lze taktéž vybavit o regulační kolečko pro změnu odfuku. 

Embery Flip
Flip!

Embery Mini Mono
Motivy na tácku, tělíčko vytuněné
Moze

S Moritzem, jedním z majitelů, jsme se seznámili u dýmky na Hookah Club Show. Sympaťák, který rozumí svému řemeslu, pro letošní Messe připravil nový model Varity. Opět moderna s regulovatelným odfukem, povedenou vázou a variantou nasazovací i šroubovací. Na výběr je čistý nerez nebo vymazlené epoxidové opláštění. Kladně hodnotím i možnost zakouřit si DARKSIDE, takže velký palec hore!

Moze Breeze Two
Kráska. Ta tyrkysová

Moze Breeze Two
Dat art
Mr. Wood

Jejich původní modely čmajzly to nejlepší z Wookah a šup s tím na trh, osobně mě nikdy moc nepotahaly za šourek svojí krásou či výkonem. Již nějakou dobu ale prodávají i modely Antique a S-Mini, které vypadají sakra skvěle. Konečně jsem je pořádně vyzkoušel, model Antique mi učaroval kombinací barev, minimalistickým srdcem a různými designy těl. Cena výborná, dalo se i smlouvat (ze 139 na 118 EUR, například). Marek i Hoan nakoupili a vůbec se jim nedivím!

Mr. Wood Antique
Wow, just wow

Mr. Wood Antique
No nekup to
Nash

Přátelský personál, polonahé kočeny svíjejíc se opodál a široká paleta povedených příchutí – to byla ruská značka Nash s ofiko zastoupením v Dojčlandu. Koupil jsem několik padesátek za 6 EUR (dostupné i ve 100 g balení), nejvíce mi chutnalo Sour Yellow a Skittles. Zakoupíte na všech oblíbených německých shopech.

Nash tabak
Nával byl!
Oduman

Myslel jsem, že od této značky jsem už viděl a vyzkoušel vše důležité, ale dokázali mě překvapit. Model RS-Smoke Blade nevypadal vůbec zle, tah příjemný a tělo nasazovací. Měli také nové nasazovací, vícebarevné, matné modely Drift Smoke, který byly závodně stylizované.

Oduman Drift Smoke
Driftuj v barvách
Větší překvápko mi připravili s vlastním tabákem Oduman Blend. Namísto promyté německé světloty naservírovali silnější, byť stále světlý tabák v tureckém stylu, kde se v příchuti objevila i chuť samotného listu. Nejvíce mi chutnal Mom's Carrot Cake, protože od koho si vole zakouříte mrkváč a ještě velmi dobrý! Povedla se jim i variace na Orange Chocolate

Oduman Blend tobacco
Jako od mámy, téměř
ART

Stánek spojených sil amerických nabídl k prodeji desítky různých dýmek Regal, korunek Alpaca a bohužel jen tři příchutě Tangiers. Vše naleštěné, nádherné, ale také velmi drahé (speciálně Regal). Cenu lze pochopit, oni to museli dotáhnout z Ameru, proclít, uhradit shipping atd. Regal se středem z LEGO kostiček zmizel už v pátek do hodiny po otevření, to byl povedený unikát. Modely za 900 EUR (!!!) s plástvemi a šiškami v epoxidovém těle se mega povedly, ale za tuhle cenu jen tělo s táckem...no, meh. Nejvíce mě tam bavili již zmínění přátelé z komunity a vlastníci daných značek, s těmi jsem každý den dával poctivý dýmkařský networking s dýmkou u nohy.

Tangiers
Tanžik ve skromném módu

Alpaca bowls
Výběr z Alpac

Regal Hookah
Ta z LEGA je kůl
Shisha Cartel

Když chce být stará a trochu zatuchlá značka cool, rebranduje se nebo založí vedlejší projekt. To vše Al Fakher podniknul, nový grafický ksicht se jim podle mého názoru povedl, ale dělání větší porce mixů na úkor single příchutí už mi tolik po chuti není. Zde představil vedlejší projekt Shisha Cartel, který zas a opět vykrádá thug life a svět zločinu. Rádoby cool názvy a přehnaný vizuál však doplnil vcelku chutný tabák, takže proč ne, že jo. Navíc jste se tam mohli zdarma reálně nechat tetovat, odvážlivců se našla překvapivě velká spousta.

Shisha Cartel Al Fakher
Udělej mi tam dvojité jablko, díky!
Starbuzz

Good Ol' Days. Dříve legenda, později spíše průměrná světlota a následně také překvápko v podobě výborné řady Starbuzz Vintage. Stánek měli tradičně velký, nejvíce mě potěšila možnost zakoupit Vintage v 50g dózách. Připočtěte k tomu přijímání karet a máte z toho Kubíkův největší Messe nákup. Jinak nic nového, ale pro fanoušky dýmek Made in USA a legendárních monster hadic Maximus příležitost pořídit si jednu z nich do sbírky. Dýmky jim nabíjel Sarkis, takže pro uctívače tohoto samozvaného dýmkařského génia možnost okoukat jeho legendární nabíjecí styly a prohodit s ním pár slov.

Starbuzz Vintage
Část úlovku

Sarkis Gregorian
Mr. Unlimited
Steamulation

Všichni natěšení na model PRO X III hojně prozkoumávali nejnovější přírůstek do rodinky Steamulation. Ten přidal kuličku do difuzoru bránící vyplavení dýmky, adaptér pro přímý profuk dýmky a tedy ochlazování tabáku v korunce, druhý typ těla s nastavením až 31 různých odfuků (lvl Instagram) a zoptimalizoval vše z původních verzí. Za mě příjemná evoluce! 

Steamulation PRO X III
Nástavec z milionem cest pro únik dýmu

Steamulation PRO X III
Let's do three for three!
Další drobnosti
  • otočná badcha na motorku od Shishamatic
  • nová řada Mazaya Black Edition
  • korunky Hookamonk se silikonovou nožkou
  • dýmky KVZE od influencer dua Hookaze & Yannick
  • britské dýmky Smoke Connoisseur
  • německé dýmky GOAT prémiového designu a výhodné cenovky, avšak kurva těžké
Shrnutí

Největší evropský veletrh dýmu se vrátil ve vší parádě. Chyběl mi, fakt jo. A dostal jsem od něj přesně to, pro co jsem do Frankfurtu přijel – zábavu, nové kontakty, možnost vyzkoušet novinky (byť jich nebylo tolik) a spojení s mezinárodní scénou. Jako každoročně díky Liborovi z Shanti za přijetí do dýmkařské výpravy! Zkusím vypíchnout pár trendů, které jsem na ShishaMesse odkoukal:

1) Covid je opravdu pryč, nikdo si tam s hygienou a rozestupy hlavu nelámal. Stejně tak jsem čekal více produktů zaměřených na čistění, sanitaci či ochranu, ale kdeže. 

2) Blížící se zákaz velkých gramáží zatím výrobce příliš netrápil, i když by měl. Vyrábí ostošest a dělají zásoby tak, aby mohli prodávat ještě do konce roku. V závěru už bude tabák ve větších objemech než 25 g na pořadník a s omezením koupě jednoho kusu na osobu. Zvýšený zájem byl proto o expanzi do Španělska či Polska, kde značky stále mohou vyrábět původní balení.

3) Honba za komerčně dostupným e-HMS začala a já jsem opravdu zvědavý, co nám další výrobci příští rok představí!

4) Mluví se o velké příležitosti pro dýmkařské produkty z Ukrajiny. Pozastavení cla, nízké náklady na shipipng a tradičně kreativní, dobře odladěné produkty dostupné bez ohledu na probíhající konflikt. Řekl bych, že můžeme očekávat expanzi dýmkařského tovaru a po, jak doufám, vyhrané válce ze strany Ukrajiny i rapidní růst nový značek a obrodu místní scény.

5) Česká republika ukazuje dýmkařskému světu, že dokáže vytvořit úchvatná dýmkařská díla, z nichž většina opravdu funguje. A lidé to taky náležitě ocenili. Jsem na nás pyšný, protože pokud budeme vyvážet více podobných produktů, dýmkařský svět už nás nebude moci přehlédnout!

Stream


Fotky

Shishamatic
Badcha s otočným motorkem od Shishamatic

KVZE hookah
Dýmky KVZE

Lejzryyyy

hookamonk korunka
Vypimpená korunka hookamonk

Malý umyvadlo? Žádný problém

meduse hookah
Kopírujem, inspirujem

wooden hookah
Ta řezba, uuuu

Fresh Smoke
Disco science od Fresh Smoke

Nash tabak
Nash Skittles

football hookah
MS v Kataru je za rohem

Mayaza Black Edition
Černá Mayaza

element tabák
Kde se vzal, tu se vzal český kolek

Shisha Turbine
Menší pícka na uhlíky

Lirra tobacco
Velmi smutný Sparťan

Každá dýmka na hovno

smoke connoisseur
Kýč, jak bič

Moderní ice bucket

hookah pineapple head
Bludný Holanďan

brocontra germany
Kai z BCG je soulmate

motel one frankfurt city messe
Tradiční afterparty

Frankfurt
Panorámata

Regal Hookah
Hodně mě svědila peněženka

hookaze
Kubík, Aljosha a Yannick

MIG titan
Titanový MIG

Regal Hookah
Za pouhých 600 éček můžeš být rudým králem

mixto tobacco
Best. Job. Ever.

etnatherm
Pec #2

shisha keule
Tim alias Shisha Keule to má rád na panský způsob

DARKSIDE
Alex, kolega z DARKSIDE <3

Neeve Donoghue
Neeve, bojovnice za práva dýmek v USA

tangiers tobacco
Tangééres

shisha bubble gum
Žvejkni si

Jakub Kopáček

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram