Dýmkařské akce 2023

Máte toulavou? Výborně, v roce 2023 se můžete vypravit na dýmkařské akce přes hranice, oceány i sankce. Objevit kuriózní i nevídané, potkat dýmkaře i dýmkařky z Aše a různých koutů světa, vyměnit si zkušenosti, gear i bakterie v ústech. Kam se letos vypravit v tuzemsku a jaké možnosti číhají v zahraničí?

hookah club show
Typická dýmkařská akce...
Hned z kraje se pojďme mocně poplácat po zádech, protože množství uspořádaných dýmkařských akcí v minulém roce u nás i na Slovensku překonalo dosavadní zvyklosti. Řekl bych, že tenhle pocit komunitně sdílíme s dovětkem, že to vždy může být ještě větší, lepší, zábavnější i ujetější. Všechna čest organizátorům, značkám a návštěvníkům – kvalita šla nahoru. Většina akcí se povedla, přestože nás na Dýmkách na kopci trápil chcanec a na Pražském Dýmkobraní kosa jak v eskymáckém iglú. Co nás čeká letos?

Dýmky na kopci

Dýmky na kopci
Když nám zrovna slunce svítí
(zdroj: DnK)
  • kdy10.6.2023
  • kde: Strahov, Praha
  • co to jako je: tradiční dýmkařský sraz s vystavovateli mezi bloky kolejí Strahov
Nejdéle v řadě pořádaná dýmkařská akce u nás, Dýmky na kopci, samozřejmě proběhne i letos, a to v termínu vracejícím se ke kořenům akce a také s mladou, nadšenou organizátorskou crew z Klubu Čajovna. Minulý rok se konaly spíš Dýmky na louži, protože chcalo od rána až do večera. Já jsem měl týden před svatbou a zánět dutin i průdušek v plné parádě, takže mé tradiční kecy provázející celou akci nahradilo spíše chroptění – zmizel jsem po hříchu dřív a šel se léčit. Elánu nám počasí neubralo, dýmilo se pod jakýmkoliv přístřeškem a dobrá nálada s občasným láteřením směrem k mrakům přetrvala. Na druhou stranu nás déšť ochudil o mnoho částí programu, které si můžeme vynahradit letos!

Čeká vás tradiční sedánek mezi kolejními bloky, dýmky si můžete přinést vlastní nebo vložit důvěru do rukou cateringu. K dispozici bude uhelná zásoba, koryto s vodou, gril, jídlo i pití. Součástí akce vždy byly workshopy a přednášky, těšít se na ně můžete dozajista i letos. Samozřejmostí jsou stánky vystavovatelů, svou účastí nás jistě potěší tabákové i dýmkařské značky a prodejci. Sledujte událost a těšte se na vskutku výborný ročník!

Mrkněte na report z dosud nejšílenějšího ročníku!

Ostrava v dýmu

Ostrava v dýmu
Bylo krásně narváno!
Je málo dýmkařských akcí, kde se u jednoho stánku může potkat hardcore vyznavač dýmu, babička s vnučkou, policajt ve službě i turista. Ostrava v dýmu v minulém roce zvládla přesun na rušné porubské náměstí a přesto si zachovala punc skvělé dýmkařské akce. Přidružení k Festivalu v ulicích se ukázalo jako dobrý nápad, protože kromě dýmek se nám dostalo i kulturních zážitků, moře žrádla i nápojů a hudební produkce. Pravda, občas nebylo u přednáškového stanu slyšet na dva metry, ale vždy je něco za něco.

A tak parta kolem Czech Hookah Clubu, Smokehillu a HookahWeeku svolává dýmkaře i dýmkařky již počtvrté do Ostravy, aby nám ve dvou dnech představila své pojetí moderní dýmkařské akce. Těšit se můžete na spousty stánků tuzemských i zahraničních značek, workshopový stan, dýmkařské podniky zásobující dav dýmkami i drinky. Dýmku si jako vždy můžete přinést i vlastní, bude pro vás nachystáno uhlí, korýtko i místa k sezení na trávě a všude možně. Kuk na událost a šup do kalendáře.

Jako bonus se můžete vůbec poprvé zúčastnit a také přihlížet slavné soutěži Hookah Battle, která oficiálně pod jménem HB Slavic Cup proběhne na Ostravě v dýmu! Postavte se týmům z Evropy v dýmkařském klání, ve kterém se hodnotí kreativita servírované dýmky, její chuť a množství dýmu, celkové provedení, nápad a show okolo dýmky vytvořená.

Mrkněte na report z minulého ročníku!

Čajomír&Shisha Fest

Čajomír
Pod stromy s šálkem i šlauchem v ruce...
(zdroj: fb.com/cajomir)
  • kdy19.–20.8.2023
  • kde: Výstaviště Praha (Holešovice)
  • co to jako je: legendární čajový festival, který se letos opět propojí s dýmkami
Největší čajovna pod širým nebem českým? Je to dost dobře možné! Nikdy jsem na Čajomíru nebyl, ale milci čaje, čajmeny a jejich kumpány se to tam musí hemžit. Letos se znova rozhodli již dávno propojený svět dýmek a čajů představit širé veřejnosti. Minulý ročník jsem nedával kvůli termínové kolizi s DnK a už zmíněné smrtelné nemoci. Třeba se to povede letos!

Další akce v tuzemsku

Následují akcičky, které se s největší pravděpodobností budou v Česku konat, ale organizátoři jsou zatím ve fázi příprav bez konkrétnějších informací. Kde se pravděpodobně uvidíme?

DÝMKAŘSKÝ KOMUNITNÍ SRAZ

Dýmkařský komunitní sraz
Klídek a chill u řeky. S dýmkami!
Krásný dýmkařský freestyle, který již několik let svědomitě páchá parta kolem Blackhawk Hookah Events v Benátkách nad Jizerou! DKS je ryzí sraz, který je oproštěn od značek a výrobců. Někteří si tam přeci jen cestou najdou, ale je to takové civilní – od dýmkařů pro dýmkaře. O program je ale vždy postaráno, stejně tak o zábavu, krásné prostředí u řeky, jídlo i pití a hlavně chill. Na tuhle akci jezdím s radostí, vždycky tu dobře pokecám, pobavím se a vypnu. Hodně se dýmí, pije a chilluje. Pravděpodobně v srpnu 2023, sledujte označenou skupinu a v následujících měsících hledejte událost!

PRAŽSKÉ DÝMKOBRANÍ

Pražské Dýmkobraní
Zahřívali jsme se těly!
(zdroj: fb.com/dymkobrani)
Minulý rok v prosinci se v novém termínu, prostoru i formátu objevila další, tradičně pražská akcička. Banda kolem Michaela Segeti (CHC), Petra Stieglera (Hookah Backstage) a Martina Mayera (Pěkná Brynda) dala dohromady první zimní dýmkařskou akci, která se po zásluze povedla. Tuzemští i zahraniční vystavovatelé, industriální holešovická hala, nízká teplota. I takhle může vypadat recept na povedenou dýmkařskou akci. Datum a místo konání Pražského Dýmkobraní pro tento rok ještě není, ale doplním jej během roku! Prozatím mrkněte na report z posledního ročníku.

Zahraniční akce

Jsme sice drobná, ale profesionální, zapálená komunita. V dýmkaření se zde netočí takový majlant jako v jiných velmocích dýmu – trh (legální) je zde relativně malý. To se odráží na našich dýmkařských akcích, které jsou specifické. Mnoho kvalitních tabáků i dýmek a spousta nadšenců, ale jednoduché stánky i prezentace značek, minimální show, nezájem mainstreamového světa a málo inovací. Namísto těchto věcí do toho dáváme srdíčko, že jo. 

V zemích s bohatou kulturou vodních dýmek a velkými trhy se pořádají akce o dost jiné. Ochudili byste sami sebe, kdybyste nezkusili, co dýmkařský svět nabízí. Proto vás vyzývám, drahá hordo, zabalte si baťoh a vzhůru na planetární dýmkařské akce. Na které z nich můžete v tomto roce zavítat?

SK: Fest Dýmu

Fest dýmu
Klání ve freshkách v plném proudu!
  • kdy: 15.7.2023
  • kde: Žilina, Slovensko
  • co to jako je: dýmkařský sraz s bohatým programem a množstvím vystavovatelů
Prvotina party kolem žilinských dýmkáren, zejména MANGO café & bar a Gotham, minulý rok překvapila snad všechny zúčastněné. Místo konání sice bylo betonovou plackou, ale zase v ústraní a s dostatečným prostorem pro stage, dýmkařské stánky, barbershop, ginový bar i food trucky. Bohatý program se skládal z několika disciplín dýmkařského klání, vystoupení taneční crew, štědré tomboly a doprovodných aktivit. 

České značky i slovenské obchody a dýmkárny nabídli návštěvníkům to nejlepších z jejich nabídky, Festem Dýmu se nesla dobrá nálada a já byl osobně nadšený i překvapený zároveň. Jaký bude letošní ročník? Nechme se překvapit!

SK: SHISHAFEST

Shishafest
Táto, jdem ochutnat!
(zdroj: HookahWeek/Dalibor Burík)
  • kdy: 2.9.2023
  • kde: Bojnice/Prievidza, Slovensko
  • co to jako je: největší dýmkařský srazo-fest na Slovensku
Zúčastnil jsem se prvního ročníku Shishafestu, který byl sice skromný, ale plný energie, dobré nálady a kvalitních dýmek. Slováci dýmkařsky rostou, svůj podíl na tom má také distributor Touareg shisha a skvělý dýmkař Ľuboš Cifrík, kteří letos pořádají již pátý ročník tohoto sedánku. Pro našince je to celkem zájezd, ale Moraváci to mají coby kamenem z Eiffelovky dohodil.

Slovy pořadatele: „Na Shishafeste môžete zažiť to najlepšie z ponuky vodných fajok a príslušenstva, ktoré Slovensko a Česko ponúka. Tešiť sa môžu najmä milovníci vodných fajok, ktorí si prídu na svoje v podobe bohatej ponuky produktov na testovanie, pestrého programu alebo aj profesionálneho servisu. Súčasťou celodenného programu bude ochutnávka viacerých značiek tabakov, prezentácia vystavovateľov, tombola, súťaže, vedomostný kvíz a aj rozhovory s pozvanými hosťami. Sledujte diskusiu v udalosti, kde Vás postupne budeme informovať o potvrdených hosťoch a vystavovateľoch!“

Český překlad: budou tam dýmky, program a zábava. 

DE: ShishaMesse

ShishaMesse Frankfurt
Messsessse
  • kdy28.–30.4.2023 + 16.–18.6.2023
  • kde: Frankfurt, Německo + Sevilla, Španělsko
  • co to jako je: tradičně největší evropská veletržní zábava věnovaná dýmkám
Po roce opět na veletržním place v Dojčlandu. Tuhle akci mám prokouřenou zleva doprava, na ShishaMesse jsem zavítal pětkrát a dokonce tam i vystavoval, takže vám s radostí předám pár tipů. A pokud máte rádi přehřátou vodu ve váze, skočte na letní edici do španělské Sevilly!

Je to skvělý začátek pro vás, kdo jste ještě nebyli na zahraničním dýmkařském veletrhu. Všude se povalují stovky dýmek, které můžete vyzkoušet. Za skvělou cenu si tam také nakoupíte a uchlácholit někoho na vzorky zdarma je taky relativně jednoduché. Osaháte si dýmky a příslušenství světových značek, oceníte baby v přilehlých outfitech, ulovíte selfíčko se známými ksichty dýmkaření. Užijete si tam určitě více světloty a badchi nežli černého tabáku s HMS, ale tahle situace se s každým ročníkem zlepšuje.

První den je pro určen pro byznysová zvířata a je obecně klidnější, alespoň se slyšíte a máte čas vše v klidu prozkoumat. Sobota a neděle je otevřená všem. Cestovat sem můžete autem nebo letadlem, ve Frankfurtu je spousta ubytka od prašivých děr až po hotely hodné krále. Místní lounge stojí za vyližprdel, své dýmkařské chutě můžete ukojit během dne či na afterparty před blízkým Motelem One a pak večer objevovat město.

Mrkněte na reporty z návštěv minulých: 2016201720182019 a 2022!

DE: InterTabak

InterTabak
I takto může vypadat kuřácký veletrh
  • kdy: 14.–16.9.2023
  • kde: Messe Dortmund, Německo
  • co to jako je: nejdéle pořádaný kuřácký veletrh v Německu, vhodný pro výrobce a obecně podnikatelskou sféru dýmkařskou
Tolik hal a pouze jedna až dvě patřící dýmkám, pff. InterTabak je veletrh s přesahem do všeho kuřáckého, od výroby a zpracování tabákových listů přes doutníky, cigarety, IQOS, vape scénu až po aditiva, CBD, melasy a vláčky. Navštívil jsem ho pouze jednou a musím říct, že to pro koncáky nemá valný smysl. Výlet je to pěkný, ale bez motivace navazovat kontakty, uzavírat obchody a prezentovat svou značku je to zbytečná cesta. Minimálně pro ryzí dýmkaře, kterým je věnovaná pouze jedna hala. Výrobců zde není mnoho, bohužel. Na druhou stranu, pokud vás zajímá tabák, jeho výroba a zpracování po všech stránkách, je to jasná volba. Mrkněte na můj pár let starý report!

BG: Balkan Hookah Festival

Hookah Fest Bulgaria
Nával?
(zdroj: fb.com/hookahfestbg)
  • kdy2.–3.9.2023
  • kde: Sofie, Bulharsko
  • co to jako je: bulharský dýmkařský nářez s evropskými ambicemi
Mám bulharského kámoše a jmenuje se Mateo Iliev, seznámili jsme se na Ukrajině, když jsem porotcoval na VKO v Kyjevě lokální zastávku Hookah Battle. S kolegou porotcem jsme se hned zčuchli, šli spolu na dýmec a popít – základ dlouholetého přátelství. Před lety mě Mateo pozval do Sofie na jeho první dýmkařskou akci, nemohl jsem odolat. Jak úžasně bizarní trip to byl, to se dočtete zde!

Zpět do dnešní reality, Mateo již má za sebou několik dýmkařských festivalů. Každý větší, lepší než ten předcházející. Nyní se chystá udělat dosud největší akci v Bulharsku. Balkan Hookah Festival se zahraničními značkami, pořádnou show, zkrátka se vším všudy. Můžete to zkombinovat s pozdní dovolenou u moře, odskočit si do Sofie na skvělou dýmkařskou akci a zase zpět.

SAE: World Shisha Dubai

World Shisha Dubai
Tahej to!
(zdroj: worldshishadubai.com)
  • kdy15.–16.2.2023
  • kde: Dubaj, SAE
  • co to jako je: větší dýmkařské expo arabského světa s ruskou (pa)chutí
V tradičním dýmkařském regionu se něco děje! Ano, pořádají vlastní expo již několik let. Setkává se zde arabský svět v dýmkařské podobě, k vyzkoušení je spousta lokálních značek, dýmek v tradičním i moderním hávu a o šejky v mundúrech není nouze. World Shisha Dubai má také přesah do výroby tabáku, lze vidět různé technologie, stroje i listy samotné od lokálních dodavatelů.

V důsledku konfliktu na Ukrajině do Dubaje migrovalo mnoho Rusů a svoji dýmkařskou kulturu přinesli s sebou. Proto se zde na expu vyskytuje i řada ruských značek, například takový John Calliano zde rozšířil svůj Hookah Market a brzy i pobočku lounge Hookah Place. Prima k vyzkoušení pro zahraniční návštěvníky, kterýmž je Hookah Club Show aktuálně zapovězeno, ale pachuť nesmyslného konfliktu a zmaru je cítit stále.

BR: Expo Hookah Brasil

Expo Hookah Brasil
Jednu vlhkou a pralesní, prosím!
(zdroj: expohookah.com.br)
  • kdy20.5.2023
  • kde: Estancia Alto da Serra, Brazílie
  • co to jako je: tradiční dýmkařské akce v brazilském pralese
Partička jménem Hookah Friends pořádá akce a dýmpárty od roku 2013, v uplynulých letech se to vše rozrostlo až do události s názvem Expo Hookah Brasil. Brazilská dýmkařská kultura je jedinečná, bohatá o tabáky a dýmky specifických chutí i vlastností. Navštívit tuhle akci je na mém bucket listu, to mi věřte. Kdy jindy si dáte dýmku na okraji pralesa? Zavítal sem i Hookah John, podle jeho slov jedinečný zážitek. Takže jestli máte extra toulavou, bookujte letenky!

USA: Hookah Expo Worldwide

Hookah Expo Worldwide
American Dream
(zdroj: cloud-jp.net)
  • kdy: říjen 2023
  • kde: Las Vegas, Nevada, USA
  • co to jako je: největší dýmkařská akce v USA
Tohle bejby je Hookah Johna. Hookah Expo Worldwide, setkání hráčů amerického dýmkařského průmyslu s komunitou v jednom z hotelů ve Vegas. Akci letos čeká pátý ročník, který ještě nebyl řádně ohlášen, ale jeho konání je téměř jistotka. Tangiers, Regal, Alpaca a spousta dalších značek zde vystavuje, místní komunita akci velmi cení a na mém pomyslném seznamu mi u HEW taktéž chybí křížek. Tak snad tento rok!

Za oponou agrese

Léta jsme k této zemi dýmkařsky vzhlíželi, je to přeci jen dýmkařská velmoc jako žádná jiná. Produkuje suverénně nejvíce kvalitních tabáků, dýmek i příslušenství, místní podniková kultura je na vrcholu, veletrhy patří k světové špičce a místní tvůrci spolu s komunitou mají neskutečné znalosti i přesah. Rusko si svůj morální hrobeček kope déle než uplynulý rok, jejich agrese vůči Ukrajině ale vše změnila.

Nejen že se tam na akce nedostaneme a zůstávají tak pro nás za oponou, ale pokud budu mluvit za sebe – nejel bych tam ani tak. Třeba jednou, ale rozhodně ne nyní. Pokud je váš morální kompas nastaven jinak a do země se dostanete, můžete zavítat na dvě tradiční akce.

HOOKAH CLUB SHOW

Hookah Club Show
Bejvávalo
Největší dýmkařský veletrh na světě, který jsem měl možnost dvakrát navštívit. Množství černého tabáku, dýmek a příslušenství desítek značek a doprovodné show vás ohromí. Vždy se konalo v Petrohradu, ale v minulém roce nastala změna. Velkou show rozdělili do několika menších, lokálních. HCS se konala v Novosibirsku a ve variantě Vape Show také v Moskvě. Letos se akce přesouvá do Kazaně (6.–7.5.2023) a přejmenovala se na Hookah&Vape Club Show.

Mrkněte na report z ročníku 2018 a 2020!

JOHNCALLIANO FESTIVAL

JohnCalliano Festival
Dobrá párty asi
(zdroj: hookahnews.ru)
Největší open-air dýmkařská akce v Rusku pořádaná přední hvězdou tamní dýmkařské scény – Antonem Gaivoronskym alias Johnem Callianem. John si potrpí na dobré a stylové, no, všechno. Lokace, design, nabídku zážitků, dobrou hudbu i alkohol. JohnCalliano Festival má skvělý vibe, moře místních i zahraničních značek v prostých stáncích i designových obludnostech a pořádá se od roku 2017 v Moskvě vždy v jiném tématu (naposled to mělo mexické aranžmá).

Jakub Kopáček

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram