Recenze: Embery subMono-H

Přes všechny překážky, vleklý válečný konflikt a lidské i materiální ztráty v zemi ukrajinská značka Embery nejen vyrábí, ale dokonce představuje nové modely – respekt! Dnes v mých dvou levých rukou přistála jednoduchá dýmka moderního designu, a to subMono-H. Je to jen další tyč na podpěru pokojových rostlin, nebo odladěná dýmka s férovou cenovkou? Proklepnu to!

Embery subMono-H
Pokekroužku, leť!
S partou okolo Embery jsem se setkal na ShishaMesse i Hookah Club Show, vždycky sršeli dobrou náladou a energií. ČR mají v oblibě, během let k nám doputovalo téměř celé jejich portfolio, nadstandardně podporují místní tvůrce a rádi nám na sítích vyjadřují sympatie. Aktuálně si dali za cíl nabídnout cenově dostupnou, základní dýmku, která designově odráží jejich „ostrý“ styl. Ostrá dýmka, nu dobrá! Pojďme tedy zabrušovat (snad z toho pak nebudeme muset vybrušovat jako seňor Rozner).

Ukrajina na hraně
    Ember v ájině označuje doutnající uhlík/kus dřeva, který žhne, ale nehoří. Embery ani po 12 letech v branži nehasne. Dokázali si najít vlastní styl, který překvapivě nikdo příliš nekopíruje, úspěšně jej vtisknout do celého portfolia dýmek a příslušenství, oslovit svou tvorbou zahraniční dýmkaře a přes všechny turbulence růst. Recenzoval jsem jejich Mono Evo a také miniMono, které používám dodnes jako oblíbený cestovní mrakostroj.

    Embery MonoEvo
    Testoval jsem, jestli je tácek Mono Evo ze zlata!
    Produktový design Embery, to jsou linie s ostrými hranami, práškovaná těla i náustky, zábrusové konektory, pravidelné i chaotické vzory na tělech dýmek, místy využité dřevo a hojně používaný termoplastický polymer. Jejich tácky jsou vysekané místy tak nesmyslně, že to vypadá, jako kdybych po mrtvici kreslil pokerem do těsta na perníčky. Na druhou stranu u některých modelů alespoň začali na tácky umně gravírovat. A teď už popoplujme k dýmce samotné, pardálové.

    Embery subMono-H

    Dýmka s krkolomným názvem hodným učebnice organické chemie je aktuálně nejlevnějším modelem značky. Oukej, je na tom něco špatně? Kdeže, vidím to spíš jako snahu proniknout do nejnižších pater trhu, a to s kvalitním setem pro začátečníky nebo dýmkaře i dýmkařky s nižším rozpočtem. Důkladně jsem subMono-H otestoval, několikrát rozložil i složil a utříbil si názor. Jdem ji pitvat, muhaha!

    Embery subMono-H
    Ovladač není součástí balení
    BALENÍ

    Klasická, hnědá a potištěná lepenková krabice, dobře uzavíratelná. Opět bez ucha, tuhle svoji úchylku neukojím snad u žádného balení současných dýmek. Vše se nachází ve vyfrézovaných ďourách lepenkové vložky (:O), většina komponentů je v zatavených sáčcích.

    Embery subMono-H
    Fešná krabice
    Uvnitř naleznete téměř vše, chybí pouze váza a difuzor, které se dokupují zvlášť. V balení se tedy nachází konektor na korunku vč. černého těsnění, tácek vč. stabilizačního okruží, rozložené tělo (dvě části), srdce dýmky vč. těsnění, konektor na hadici, černá soft touch hadice, náustek a downstem. Už tohle je v dané cenové hladině cool, subMono není žádný holomrd.

    MATROŠ, DESIGN A PROPORCE

    Využité materiály jsou pro Embery typické, a to čistá i práškovaná nerezová ocel v kombinaci s termoplastickým polymerem (polyacetal). Práškování se objevuje na těle, krytu zpětného ventilu, náustku a tácku – barva takto nanesená není příliš odolná. Když si dýmec a náustek hodíte do báglu s kleštěmi a jinými předměty, mohou se poškrábat. Polyacetalové srdce je odolná mrcha, nenasává pachy, drží barvu a odolnost vůči poškrábání je znatelně vyšší. Silikonová těsnění jsou černá, jinak same old story.

    Embery subMono-H
    Zaprášit, prosím!
    Z hlediska designu má subMono fakt šmrnc. Tácek ve tvaru hexagonu, dvojbarevné tělo a konkrétně recenzovaná varianta Black Silver je ódou na kontrast černé a stříbrné barvy – vše je sladěné do puntíku. K tomu bych doplnil ještě Silver Snow, povedenou bílo-stříbrnou variantu. Celkově si u nás vyberete z 5 barevných verzí, oujé. Parta tištěných i gravírovaných hexagonů si to felí na spodní části těla a disku kryjícím ventil, za mě v cajku dekoračka. Kýčovitá tahle tyčka rozhodně není.

    Embery subMono-H
    Barevný rej
    Proporce, bejby! Pokud bádáte nad tím, jestli se dýmka vleze do přesně vyměřeného místa u telky, Embery subMono-H má následující rozměry: 49 cm výška těla (56 cm s vázou Craft Neo Clear), 6,8 cm průměr srdce (3,7 cm průměr komory, na kterou se souká těsnění), 17x19,7 cm rozměr tácku, 1,3 cm šířka a 19 cm délka downstemu po zašroubování, 150 cm hadice s náustkem (29 cm), 850 g váha těla a 3,4 kg včetně vody ve váze Craft Neo Clear. 

    TĚLO DÝMKY

    Těsnění směle vynechám, jsou pouze černá a poměrně tuhá. Konektor na korunku má delší závit, ale žádná tragédie to není – základem úspěchu je strefit se do těla. Tácek jako hexagon má konečně optimální, lehce prohnutou plochu (problém u jiných modelů Embery), hrany otupené a černá barva mu sluší. Pro lepší oporu výrobce vymyslel okruží, které se šroubuje na vrchol těla – může bejt.

    Embery subMono-H
    Tácek se tentokrát povedl!
    Embery subMono-H
    Fixuj to!
    Téměř vše se šroubuje, takže pokud si z dlouhé chvíle rádi točíte trubkami, subMono vás pohladí na duši. Trubky jsou tři – horní a dolní část těla + downstem. Točky, teď! Downstem se nasune do srdce a prošroubuje skrz. Na jeho volný konec se našroubuje spodní tyč s motivem, do té už konečně horní tyč (napříč modely se střídá černá práškovaná a přirozená stříbrná). Utřete zpocené čelo, přátelé. Dobrá zpráva je, že tělo nejenom dobře vypadá, ale také nepřenáší mnoho tepla – s přehřátím jsem neměl problém ani raz.

    Srdce je dobře odlité a krásně lícuje s většinou váz na trhu. Opět uzavřená komora, takže nasazovací dýmka na těsnění s efektivním zpětným ventilem! Nic se nekinklá, a to jak s Craftkou, tak s origo Embery vázou. Konektor na hadici se připojuje k srdci zábrusem, který má tendenci zlobit. Pokud konektor do ďoury nezarazíte pevně – po čase vypadne. Takže tlač to tam a problému se vyhneš! Dále bych jen kdáknul, že hadice se zde nezalamuje a otvor využijete i s běžným těsněním třeba pro tradiční hadice, což potěší.

    Embery subMono-H
    Drž, mrcho!
    Zpětný ventil přišel z miniMono, výrobce sáhl po řešení s výfukem ventilu krytým diskem. Efekt je takový, hmm, plazivý! Dým se rozlije po srdci do stran. Dýmku jsem nevytopil a komoru vázy profoukl vždy šmahem, efektivní je ventil tedy také. Obsahuje pouze jednu kuličku, což je trochu škoda. Při více vývodech by totiž plazivý efekt působil rovnoměrně, takhle z jedné strany leze silný proud dýmu a zbytek paběrkuje.

    Embery subMono-H
    Plazík
    Downstem je na dnešní poměry celkem úzký (ø 1,3 cm), což nahrává všem, kteří vyhledávají alespoň drobný odpor při tahání. Osobně mi to nevadí, dýmka má pořádný zvuk a nemáte pocit, že taháte „nic“. Je to častá výtka některých členů komunity, kterým široké downstemy a mocné difuzory kazí dýmkařský zážitek. Takže z hlediska tahu lehký old school, který cením. Dokoupit si můžete i polymerový difuzor, ale extra rozdíl v zážitku to není. Navíc má tendenci vypadávat, pokud jej tam opět řádně nezajebete.

    Embery subMono-H
    Příliš velký rozdíl neudělá, ale můžete si difuzor i tak směle dokupit
    HADICE, NÁUSTEK A VÁZA

    Hadice bez připomínek, klasický soft touch v černé variantě. K náustku mám dvě věci! Proč to pískování rvou i tady, to mi hlava nebere. Jedna z nejpoužívanějších součástí dýmky, jde z ruky do ruky, často se odkládá. První oděrky a prosvítání kovu pod barvou můžete očekávat i při běžné manipulaci, já si třeba kus barvy sedřel snubákem. A za druhé, bylo by jednoduché udělat na konci náustku zužení, trochu pofrézovat a vytvořit jednoduchý port. Hadice do výřezu zapluje a dále hezky lícuje s náustkem. Tu ne! Musíte hadici přetáhnout přes trubku, což je trochu oser a hnusně to přečnívá. Škodaaa.

    Embery subMono-H
    Koncovka v cajku, práškování bych vynechal
    Dýmku jsem testoval na váze Craft Neo Clear, kterou můžu doporučit skoro ke všemu, avšak tvarově i značkou se k subMono více hodí báňa Embery Fluence Slim. Nakonec zvolte vázu dle vašeho gusta, ale berte v potaz délku downstemu – abyste neškrábali o dno!

    Embery subMono-H
    Kombo s vázou Embery Fluence Slim
    (zdroj: Embery)
    POCIT Z KUŘBY

    Když jsem si dýmku poskládal, hned mě pobavila její nízká váha. Tímhle nevysklíte snadno okno auta, jako v případě celonerezek a jiných pašíků. Při kouření je díky relativně úzkému downstemu dýmka dobře slyšet, přesto ten Netflix skrze bublání uslyšíte. Na to navazuje už zmíněný odpor při tahání, který mě baví a neobtěžuje. To je ale mega subjektivní. Berte tedy v potaz, že se subka nevzdá bez boje a lehký potah pusou stylem jdu-vyčistit-kočičí-hajzl-budu-dýchat-pusou-abych-nechcípl vám mohutná mračna dýmu nevykouzlí.

    Embery subMono-H
    Konečně jsem tu lampu trefil do středu!
    Občas vypadne hadice, ale to je dáno stykem plast-plast a nedostatečným zastrčením. Pokud kouřím s původním náustkem, ringoše si sundávám – to práškování tam fakt nemá co dělat. Dýmka je jinak opravdu stabilní, snadno se udržuje i čistí. Nic se nepřehřívá, zpětný ventil je efektivní a dýmku tak nevytopíte (bez cílené snahy, že).  Za mě solidní bublátor!

    Embery subMono-H pořídíte na Shanti!

    Verdikt

    Ukrajinský import zacílený na ty z nás, kteří chceme mít cool a přesto prostou dýmku za nízkou cenu včetně hadice a náustku. Kytku v květináči tímto stickem opravdu podpírat nemusíte, jako dýmka podá stabilně dobrý výkon. Embery subMono-H nemá ambice být top strop dýmkařským požitkem, nýbrž poctivým základem cílícím překvapivě i na dýmkosaury.  Tah s lehkým odporem, hlasitý zvuk, žádný difuzor – blast from the past! Vzhledově povedená subka, huu.

    Když to vezmu z druhého konce, je stále co zlepšovat. Práškovaná barva na částech dýmky není příliš odolná při denním používání, konektor na hadici by měl držet jako přibitý, trochu bych ubral na závitech a vyhloubil pro zpětný ventil pár šachet s kuličkami navíc. Ale pokud to u dýmky za dvojku jsou jediné zásadní výtky, tak bych výše uvedené cílovce i jiným dýmkařům subMono-H doporučil! Dolaďte si vázu podle představ a zahalte se dýmem z této ostré ukrajinské dýmky, má milá dýmkařská hordo.

    CENA: 1 990 Kč (dýmka, hadice, náustek)

    + design v rytmu Embery
    nízká hmotnost i cena 
    + stejné průměry u všech „tyčí“ dýmky (bez omezení tahu)
    + dostatečně vybavená, nikoliv na kost oholená dýmka
    + skvělá volba pro vyznavače lehkého odporu a výraznějšího zvuku při tahání

    - barevné práškování postrádá větší odolnost
    - náustek z hlediska portu hadice nedotažený a náchylný k oděrkům
    - hlasitý zvuk a mírný odpor při tahání (musím opět zmínit, protože to nemá rád každý)
    - konektor na hadici vypadává, pokud se nezarazí rázně

    Embery subMono-H
    Vše poskládáno a zabezpečeno
    Embery subMono-H
    V detailu krásná
    Embery subMono-H
    Downstem oldschoolový
    Embery subMono-H
    Z leva vyfrézovat ten poooort
    Embery subMono-H
    Monča v celé své kráse, můžete vidět ten přehyb hadice na náustku, brr!

    Jakub Kopáček

    Žádné komentáře:

    Okomentovat

    Instagram