ShishaMesse 2024!

Zas a opět, stále i navzdory – ShishaMesse je zpět! Tento ročník byl vskutku zajímavý a odrazil všechny radosti i strasti německého trhu. Nemohl jsem chybět, a tak vám přináším každoroční reportáž zvídavého blogera. Co vyčmuchal můj velký frňák a jaké to letos bylo?

ShishaMesse 2024
Trhej, Azore!
Všechno to uteklo hrozně rychle. Lítal jsem tam jak radioaktivní veverka, a přesto mám pocit, že by den potřeboval tak 48 hodin. Nevadí, i tak je dojmů ranec! Letos jsem poprvé zapřáhl svůj čtyřgumový kočár, sebral bandu (dvorního otroka Marka a Kubu z cateringu Matoli Cloud) a odřídil to sám. Ve čtvrtek kosa jak v ruském pornu a navíc nám zavřeli oblíbený mekáč stop na Rozvadově, takže dýmka po cestě nebyla. Jakože au? Zachránila nás Umera Lounge na předměstí Frankfurtu. Plíce zaplesaly, ochotný majitel mě vzal do dýmkárny a navzdory německému standardu byl výběr dýmek a tabáku na hodně vysokém potenciálu. Takže Tanžík, čajík a pocit souznění s dýmkařským vesmírem – to bodlo po těch hodinách za volantem.

Umera Lounge
To bodlo!
Ubytko jsme měli 15 minut chůze od veletrhu, příjemná změna oproti minulém ročníku, kdy jsme bydleli skoro ve východním Německu. Sáček, gumička, lepící páska a mražený hrášek. To vše kromě posledního jsme ihned montovali na požární hlásič. Nažhaveno, nabito, gin & tonic v ruce, náustek v papuli. Čtvrteční večer jsme schůzovali dlouho do noci a v našem pop-up loungi přivítali i Matta z Morning Hookah – všichni dýmuchtiví hledali ve městě použitelné podniky, ale hupsík dupsík, všechno vyrezervované. Rezervace v našem loungi o velikosti 5 m² nevedeme, tudíž jsme měli i mezinárodní klientelu. Následoval pád do slastného kómatu, pátek za chvíli začíná a ShishaMesse s ním!

ShishaMesse 2024
Ty lesknoucí se oči jsou z dojetí
Different, but still same

Tahle masová kuřba převlečená za veletrh proběhla ve dnech 26.–28.4. na frankfurtském výstavišti. Kdybych měl citovat sám sebe (jako pan Klaus) z loňského článku: „Kdo měl dosud hlavu zabořenou v RZU a neví, vo co go, tak ve zkratce. ShishaMesse je největší evropský dýmkařský veletrh pro spotřebitele (InterTabak v Dortmundu má sice delší tradici i větší výstavní plochu, ale je zaměřen na B2B). Jezdím na něj s radostí od roku 2016 jako návštěvník, vystavovatel, bloger i rekreační opilec s extrovertní mánií. Můžete zhodnotit změny a různé produkty let minulých v mé starší tvorbě: 20162017201820192022 a 2023!“

V očekávání klasické řady, jak na banány za socíku, u vstupní brány jsme v pátek přijeli docela brzy a již u vstupu mi vyrazil dech fakt, že nás tam byly maximálně desítky. Ehm, haló, kde jsou ty davy? Nejen před Messe, ale i v hale bylo znatelně méně návštěvníků než na předešlých ročnících. Pátek tak byl nad poměry klidný z hlediska každoroční probíjené hordami dýmkařů u stánků, navíc bylo TICHO! Skvělý krok od pořadatelů, v pátek omezili hudební produkci stánků, a to mě bavilo. To se samozřejmě o víkendu změnilo, davy se dostavily a z hudebního multižánru desítek stánků mi vibrovaly chloupky v nose i podpaží.

Prvních 20 minut na veletrhu jsem vypadal jako mix Buzze Rakeťáka a brigádníka ze stánku na langoše. Proč, ptáte se? V řadě u vstupu nám držel fleka kamarád z Holandska a jak mě zmerčil, už pro mě vytahoval dárek. Lenny mi podaroval dvě obrovské lahve majonézy. K bizarním sexuálním praktikám? Na preclík? K pomazání náustku?! Kdo ví, ale jelikož jsem je neměl kam dát, tak putovaly do bočních kapes batohu. Výsledkem byl majonézový jetpack, který nadzvedl nejedno obočí při mém průchodu festivalem. 

ShishaMesse 2024
Lenny, já, majonéza a vafle = top kombo
Majonézu opusťme, co bylo oproti minulém ročníku jinak?

  • Chyběly velké značky jako Adalya/ATH, Starbuzz, Elwano, Darkside, Wookah, Haze, MIG, Shishabucks, dále český Hookamonk, Moze & KVZE, ruský Crown, Nash či MustH, Cocoloco a další.
  • V Německu zlegalizovali travku, takže drastickým způsobem ubylo marijánkových stánků na dýmkařském veletrhu! Dostanou vlastní expo Hempsfair. Pár jich tam přeci jen bylo, od mobilních pěstíren přes gumídky s HHC/CBD po bonga. Ale rozhodně méně než minulý rok, jupí jej.
  • Jejich místo ale zabrali prodejci nikotinových sáčků, rajského plynu a vapů. Na to poslední už jsem si zvykl, to prostřední je občas, ehm, legrace a sáčky fakt nedávám.  Nu což, expo se musí zaplatit.
  • Vlna elektrizace dýmek je v plném proudu, letos výrobci přidali i baterky a závod pokračuje.
  • Omezili free shit rozhazovačky, vyskytovali se v omezené míře, což fesťáku přidalo na klidu.
  • Na místě zrušili bankomaty, takže kdo neměl cash, zaplakal nebo se prošel do obchoďáku.
  • Většina stánků byla méně okázalých než obvykle, německý trh je teď vážně dole a peněz není nazbyt. Ubylo i free věciček, co se rozdávaly všude možně.
  • Již zmíněný velmi klidný B2B páteček + absence hudební produkce ve stejný den, to bylo žůžo labůžo.
  • Tento rok to bylo opravdu k vzteku s datovou dostupností, jelo to jak šnek či vůbec, a to je taky důvod, proč letos nebyl livestream a nepostoval jsem tolik přímo v průběhu akce.
  • Letos spousta uhlíkářů! Avšak chybělo mi moje Cocoloco :/
  • Sarkis nepřijel!
Německo bolí hlava

Zvídavě jsem se dotazoval přátel z průmyslu na aktuální stav jejich trhu. Návrat 200g balení je opravdu jen tužbou a drbíkem, žádné vyhlášky či zákony nejsou na stole. Velká část tradičních prodejců připojila vapy do portfolia, které je podle jejich slov drží nad vodou a jdou masově na odbyt. Řada prodejců či značek zbankrotovala či prodala své skladové zásoby jiným. Rozpíná se tam velká propast mezi malými značkami/prodejci a těmi největšími – malí jsou v prdeli a končí, velcí stále drží, ale připojují jiné, pro ně výnosnější artikly do portfolia. Hlava je bolí také z Track 'n Trace, tabákáři vyrábějí ostošest, aby měli co nejvíce vyrobeného tabáku před začátkem platnosti a mohli jej delší dobu doprodávat. K tomu přidejte díru v zákoně, kterou výrobci využívají, a to změnu produktu na tabák do fajfky. Prodají vlhčenou tabákovou bázi, vy si ji dolijete vlastním glycerinem a máte kouřitelnou směsku. Dělají to proto, že 25g omezení se tabáku do fajfek netýká a takhle obíhají tohle omezení, dokud to jde.

ShishaMesse 2024
Okurka do fajfky
Pauzu od vystavování si dali například Aladin a Moze, své produkty měli na jiných stáncích. Moze plánovalo release nového modelu, ale trochu se to zaseklo, a tak neviděli přínos v letošní účasti s velkým stánkem již známých produktů. Navíc teď bojují s kopiemi svých produktů na Středním východě. Ne společném stánku s Hookain však představili kleště Flare ke stejnojmennému, božímu nosiči na uhlí z jejich produkce. Velmi mě zamrzel konec značky KVZE od tvůrců @hookaze (Aljoscha) a @kvssel (Yannick), které jsem měl v Praze na Hookah Talk Show. Snažili se, ale už to nejsou schopni finančně utáhnout. 

A to mě přivádí k dýmfluencerské scéně. Tam peníze chybí znatelně. Spousta tvůrců už se tím nemůže živit a nechávají si to jen jako hobby – museli si najít práci. Ti největší se spojují se značkami, o kterých dřív ani neuvažovali, aby udrželi svůj finanční standard. Marketingové budgety vyschly. Mnozí z nich začínají i přehodnocovat svou tvorbu, protože už je nebaví a určitým způsobem stigmatizuje.

Jaká párty? Afterpárty!

ShishaMesse 2024
Motel One jel i ve dne!
Než se začneme přebírat v produktech a stáncích, zmíním se krátce o letošních pařbách po Messe. Klasický sedánek před Motelem One byl každodenní kratochvílí dýmkařské obce, a to i ve dne. Letos přijela opravdu velká grupa Čechů, takže se utvořil i domovský přístav našinců. Kecali jsme, pili, dýmili, networkovali s ostatními a hlavně se bavili. V pátek jsem s sebou vzal dýmkařské víčko od KT Smoke, k tomu půllitr a za skeptického dohledu okolostojících jej připravil. A výsledek všechny překvapil, protože víčko bez problémů fungovalo a po zásluze strhnulo pozornost. Jen já už vypadal jako opravdový závislák. Případně jako ichtyl, který si nevzal dýmku normálních parametrů. Pff, na to kašlu!

ShishaMesse 2024
Pivkodýmka
V sobotu byly na menu dvě akce, obě tak trochu za městem. První byla oficiální DARKSIDE Afterparty, kterou zaštiťoval německý ambasador značky Furkan a konala se v podniku Glashaus. Byla plně vyrezervovaná a prý se povedla! Já byl s kámošem Markem na trochu jiné after. Má drahá Neeve Donoghue v kooperaci s londýnským podnikem Jumeirah Garden a pár dalšími uspořádali akci The Shisha Meetup. Bookli bar za městem, dovnitř i na zápraží nachystali desítky Regalek a jiných vymazlených kousků, udělali nám grilovačku a tombolu se stíracími losy. Výběr tabáku byl úžasný, doutníkové značky, vybrané černoty – radost z toho vybírat. Skvělé místo na networking, protože akce byla tak trochu tajná a velmi výběrová co do pozvaných. Taky jsme za osobu vysolili skoro kilo!

The Shisha Meetup
Stačí přidat vodu
Stálo to za to? Ano i ne, hh. S Marem jsme přijeli hodinu po začátku, vnitřek byl plný, tak jsme se museli poskládat venku. Trvalo 20 minut, než jsme si mohli objednat dýmku. Pak jsme čekali dalších 30 minut. Při objednávce se fakt zajímali o naše preference, takže jsme jim dali jasné objednávky co do tabáku, stylu nabití, korunky atd. Naší grupě přinesli 4 dýmky – moje neměla vodu ve váze, v další bylo tak 5 litrů, u třetí se neustále zalamoval šlauch a i když jsme chtěli všichni klasiku, dostali jsme to do phunnelů. Chuťově byly super, což o to, i tu vodu nám pak konečně do vázy nalili. U stíracích losů jsme neměli štěstí, ale Tomík Majer vyhrál hezké cennosti. Čekal jsem, že za takovou řachu dostaneme i nějaké korunky, drobnosti, cokoliv. Nedostali jsme nic. V ceně bylo pouze nealko a nedostali jsme varování, že u baru berou pouze cash. Meh. Ale zábava byla dobrá a stejně tak jsem pokecal s mnoha lidmi, což mi to zpříjemnilo. Za mě skvělá akce, kterou provázelo jen několik chybek – díky za organizaci a pozvání! Cestou zpět jsme se málem doblili, protože taxikář jezdil přes nějaká pole stylem dup-na-plyn-brzda-dup-na-plyn-brzda.

The Shisha Meetup
Vyškrábat si šlo skvělé ceny!
V neděli už jsme odjížděli, poslední den jsme tedy vynechali. Zdobil jej Hookah Battle, který vyhrál polský tým Krutoy se svým dýmkařským Iron Manem. Z ČR letos nikdo, ale bohaté zastoupení mělo Slovensko. Cenu publika a celkově třetí místo si odnesl tým Alexe Aturova ze Smoking v Trnavě, soutěžil také Marián Ferencz za Hookah+ s dýmkou Anima Hookah a Denis z bratislavského podniku Ember.

Hookah Battle
Suit up!
Co mě zaujalo?

Pojďme na to! Oproti minulému roku mě to produktově vlastně dost bavilo, protože se objevilo spoustu nového. Neotřelé nápady i totální zvěrstva, ale tak už to bývá. 

Česká stopa

Už několik let nás české značky na Messe úspěšně reprezentují a letošek nebyl výjimkou, tak co si pro nás kdo nachystal?

Shisha Original již potřetí prezentovala dýmku Freya se systémem Manapipes, letos snad konečně potěší první zákazníky. Líbivá na pohled, funkčně velmi dobrá, reaktivní světýlko frčí. K tomu zvědavcům ukázali nový model, kterému pracovně říkám sféra, vajco či válec. Jak názvy napovídaj, je to transparentní skleněný válec s kovovými střevy, relativně nízký a myšlený jako tabletop dýmka. Funkčností překvapil a vlastně mě dost bavil, tak si počkejme na ofiko název i cenovku!

Shisha Original
Co? Vajco!
Anima přivezla nádhernou verzi dýmky One, a to v „cibulákovém“ provedení – tmavě modré květinové motivy na bílém podkladu. K tomu nové barvy dýmky Lotus. Navíc poskytli dýmky stánku Alpaca/Tangiers s jejich vlastními motivy. Za dýmkařským kormidlem stáli Kuba Keller s Vojtou Bílým, nabíjelo se Theo a o kvalitu tak bylo postaráno.

ShishaMesse 2024
Tradice potkává modernu
Stánek Theo byl kompaktnější než jindy, ale o to nabušenější. Krásné dýmky Maklaud, Verča Chromá, Rob a další skvěle nabíjeli. Theo představilo novou značku světloty Jo! Jde v podstatě o rebranding, Jo! tvoří všechna dosavadní světlá Thea + nové příchutě. Theo je tedy nyní označení už jen pro černotu, zde také přibyly další příchutě. Na stánku prodávali moc hezká trička a také náustky od Wood Works Club. U jejich dýmek bylo často velmi narváno, takže gratulace! Za všechny bych vypíchl testovací příchuť „dřevo“ (Wood Oud), která byla perfektní a neotřelá.

ShishaMesse 2024
Nové i staré Theo? Jo!
Oproti minulému roku Caesar Crystal Bohemiae vzali menší stánek a u dýmek už neřádil Tomáš Šťáva, ale opět neměli sebemenší nouzi o zákazníky. Právě naopak, vázy se prodávaly skoro samy. Přivezli také vázy s motivem lebky v mexickém stylu.

ShishaMesse 2024
Prostě krása
Hookamonk letos chyběl, což je škoda, protože konkurence se vyostřuje a letošní Messe bylo dost elektrické. Bohužel byla přítomná jejich mrzká kopie z nějakého čínského prdelákova značky Tiger, která byla vyloženě urážkou. Warp i dýmku Ooka vzhledově 1:1 obšlehli, ale funkčnost byla podle očekávání úplně mizerná. Fandím klukům z Hookamonk, aby se jim dařilo, avšak letošní Messe ukázalo, že je hodně co zlepšovat – obzvlášť v ceně, ale o tom níže!

ShishaMesse 2024
Prasečina!
Zahraniční hráči

Začnu u tabáku. Rumunská značka Kaja se objevila zčista jasna a předvedla povedenou černotku. Jejich Pearadise byla nejlepší hruškou, co jsem za poslední léta vyzkoušel. Blackburn pro německý trh představil chutný Apl Strudl (jo, je to štrůdl) a Give Me Guva, slaďoučkou guavu. Sice jsem věčně narážel na přepálené degustační kousky, ale dobrá práce. Také se jim tam střídali němečtí blogeři, kteří prezentovali na mikrofon své mixy a nabízeli je k ochutnání.

ShishaMesse 2024
Tohle jsem si musel vzít domů!
Afzal předvedl svou tabákovou klasiku a konečně mi chutnala i jejich linka Strong, kde mi například broskev smyslně polechtala plíce. Značka Shishapresso, jeden z hlavních sponzorů, ukázala své silikonové korunky a do nich pasující kapsle. S cenou 4 eura za kapsli to není nejlevnější nabití, ale fungovalo to (limetková kapsle TNT stála za to). Značka FYL (Fog Your Life) měla zase tu nejokurkovatější okurku, co jsem zkusil. Prodávali ji ale jen ve formě fajfkového tabáku, škoda.

ShishaMesse 2024
Tyy en tyyy!
Azure se s velkým stánkem opět připomenul německému trhu. A prý teda výslovnost ne Ežůůr, ale Azooore. Nádherné, do modra barvené custom Regalky ke kouření, spousta příchutí ze světlé i černé linky k vyzkoušení. Na stánku trůnil Matt z Morning Hookah a vytvářel tam kurátorské mixy, velmi povedená záležitost. Pochutnal jsem si také na zbrusu novém tabáku z Ukrajiny – Zodiac. Měli světlou (Atmosphere) i černou (Aqua) linku, černotka s příjemným tabákovým ocasem. Kouřilo se na Karmách. Na Ukrajině začínají prodávat teprve příští měsíc a chystají se dále do Evropy. Úžasná byla příchuť z černé řady Teagen (levandule, gin, zelený čaj).

ShishaMesse 2024
Pan Karma za dýmkou!
Cenu za nejlepší tabák výstavy získal Black. S partnery jej v Turecku vyrábí Artem z Resolution Tobacco a již brzy bude v ČR! Upřímně jsem velmi mile překvapen, za mě skvělý počin, co mi dal i lehounký buzzík. Chutnal mi Plum Kashmir (úžasně aromatická švestka s kořeněným tónem), Grape Tea (čajíkový hrozen), Raspberry Lemon (řízný mix sladké maliny a kyselého citrónu) a Maestr'o (takové Negroni). Ostatním dost jelo Snickers, ale já tam cítil jen oříšek, co mi moc nesedl. Btw značka Elfbar začala dělat i své tabáky do dýmek Elfshisha, ale nevyzkoušel jsem.

ShishaMesse 2024
Omnomnom
Od tabáku k uhlí. Vesměs nic zajímavého, byli zastoupeni hráči jako Cocobee, Cocobration, Blackcoco (klasicky uhlí pro celý fest), Gorilla a další. Jak už jsem psal, chybělo mi Cocoloco! Opět zde byli Neo Cubes, kteří vyrábí RZU z bukového dřeva ve formě klasických kostek, vlastně půlek. Za minutu žhavé, do tří minut použitelné. Bez zápachu a aftertastu. Pak tam byla pec na uhlí do podniku od Etnatherm. Elektricky nenáročná (8 kW za hodinu), s odvětráváním, udrží uhlí dlouho v optimální velikosti (nízký přívod kyslíku), vleze se tam celé kilo. 

ShishaMesse 2024
Je libo pícku?
Pojďme na dýmky. Steamulation letos představil nový model Mini (+ Expansion), který navazuje řadu Prime. U modelu Ultimate nabídl variantu One s jedním konektorem. Oživuje také svou podznačku Prisma, se kterou chce přinést kvalitní zpracování a nerez do střední třídy. Za nějakých 269 EUR. Ta dýmka byla již na trhu dříve, teďka přidali tlačítko na profuk, nějaký typ master konektoru na profukování při čtyřech hadicích atd. Na dýmkách měli i velmi hezké phunnely, značku mi říct nedokázali.

ShishaMesse 2024
Prismy od Steamulation
Mr. Wood nepochopitelně upozadil svůj nádherný model Antique a pushoval nové barevné variace modelů Classic a Prisma. Quasar představil svou vlastní dýmku se dvěma downstemy (proč, vole?!) z hliníkové slitiny. No zajímavé, ale už na výstavě to bylo dost obité a nešlo z toho kouřit. Dostali mimochodem ocenění za nejlepší příslušenství za zmenšenou verzí systému Quasar Raas II. Na stánku také byly k dostání ruské Cosmo Bowls v bílé variantě, což je novinka, a běhal tam sám Maric Kosmo, mega úspěšný ruský bloger.

ShishaMesse 2024
Kvazadýmka
A nyní do říše extravagance. Firma Gemini, známá pro své korunky jak z vesmíru, ukázala vlastní dýmky. Na podstavci trůní benzenové jádro z, tuším, hliníkové slitiny. Bláznivé motivy, kapsa na led, nikdo je neviděl v akci. Hodně bizárek. Obvyklá cenovka neznámá, na Messe ji nabízeli za 350 EUR. Jejich korunka Gemini Bowl má otočný tácek, kam přijdou uhlíky a nahřívají tabák z boku. Recenze jsou smíšené, ale jednu jsem uzmul, tak se přesvědčím sám! Dále tu máme dýmku Flame Desktop, která mi připomíná natažené diabolo. Hliníkové šasi objímá celou dýmku, dole lehce vykukuje váza. Zpětný ventil pod korunkou, tu mají také vlastní vč. HMS. Cena kolem 700 EUR.

ShishaMesse 2024
:D
Pokračujeme v luxusu a kovovém šasi, opět se zjevily dýmky Panada. Kužely bez tácku, co sází na blyštivé provedení, prémiový vzhled a fancy klientelu. Tah nic moc teda, cena od 700 EUR. Pak tu máme celokarbonovou dýmku C-Smoke, která byla extrémně lehká, ale já ten karbon zas nějak extra rád nemám. Embery z Ukrajiny ukázalo novou verzi dýmky Mini Mono a spoustu personalizovaných středů těl pro dýmku Mono 4.0 + moc hezké tarbuše.

ShishaMesse 2024
Panda? Ee, Panada
Korunkoví someliéři měli možnost vyzkoušet a koupit korunky Moonrave X Shisharant Triple Flow (měli super malé mikiny na korunkách), 1010makes, Ascent, Vandeberg, španělské kousky z miniobchůdku 1001 Cachimbas a již zmíněné bílé Cosmo Bowls. Zajímavou korunkou byla Unlimithead, nerezová korunka s výsuvným šuplíkem na tabák. Jednu jsem dostal, jsem na ni zvědav! Plus zmíněné Shishapresso, silikonová i hliněná korunka na kapsle.

ShishaMesse 2024
Swag bowl
Omar nabízel krásnou kolekci korunek Alpaca, přitom představil dvě novinky – klasickou korunku DAM (s glazurou přes hranu i bez ní) a velmi plytký phunnel Cria (a mini Cria). Stánek nebyl jen Alpacy, ale také Tangiers. Nabídl nové příchutě jako Kashmir Mango, Extreme Cane Mint a další již releasnuté příchutě. Tabák se dal koupit! Tomáš Majer s Kubou Gregorem byli živým inventářem stánku, také si pořádně mákli. Na Messe i mimo něj jsem na kluky narážel tak často, až z toho byl running joke a povzdechy, kdo sleduje koho, hh.

ShishaMesse 2024
Alpaca/Tangiers + Kuba & Anima
Z příslušenství tu máme ohnuté hygienické náustky Angeltip. Měli velkou plochu, ale žádný stánek, jen 4 otočné blbosti s ohnutým hygieňákem. Trochu waste, ale pobavilo. Zajímavé byly tarbuše ShishAir, které pomocí keramického filtru redukují množství CO produkovaného uhlíky. Prý do podniků, jelikož nějaká evropská regulace stanovuje šílené kvóty na množství odvětraného vzduchu na jednu dýmku. Okay, tho. Kdyby jeden nestál skoro 100 EUR, vydržel déle než půl roku a nežhavil jako blázen, tak možná.

ShishaMesse 2024
Ehm, wow
Máloco už mě dnes v dýmkaření překvapí, ale následující gadget mi nadzvedl obě obočí do tvaru loga McDonaldu. Je to... láhev. Jmenuje se Cool Shisha. Do lahve zapojíte hadici. Láhev tvoří dvě komory. Vnější je na dým, dovnitř dávali třeba i čerstvou mátu pro ochucení. Dým proudí kolem, nahoře je otvor pro osobní náustek. Vnitřní komora je na jakýkoliv drink nebo jen led. Ten ochlazuje dým bez styku s ním, nahoře je brčko k sosání. Nevěřícně jsem koukal, co za blbosti lze ještě vymyslet. Chytnete to do pracky, kouříte a fakt to hezky chladí (měli tam počítadlo a led to udrželo přes 3 h, hodně cool). Fajn věc třeba k práci u kompu, nemusíte řešit držení náustku, jen to plácnete s něčím dobrým tekutým a ledem na stůl a pijete z toho i kouříte. Cenovka 35 EUR.

ShishaMesse 2024
Láhev pro každého dýmkaře
Zaujal mě i lapač melasy od Odumanu, který obsahuje vnější otočnou část a uvnitř rotující plíšek. K čemu to? Můžete si měnit odpor tahu podle libosti. Pak už klasické osobní náustky měnící chuť kouřené dýmky značky Stickbooster. Jen se mi nelíbila uvnitř ta aromatizátorem napuštěná vata, bleh. Poslední bizárek, objevila se štětka Twirl Clean, kterou zandáte do vrtačky a vyčistíte si jí vázu.

ShishaMesse 2024
Provrtat se k čistotě
Elektrický závod

Soutěžící na značky, start! Tento závod začal už před lety, každý rok se profiluje trochu jiný vedoucí závodník. Je to závod o funkční, cenově dostupnou elektronickou dýmku bez uhlíků. Má být alternativou k uhelným dýmkám, dostat se do míst, kde tradiční dýmku kouřit nelze (lodě, kasina, letadla atd.), zaměřit se na běžné a příležitostné kuřáky. Co letos nabídlo ShishaMesse v otázce „budoucnosti bez uhlí“?

Jak jsem vzpomínal, Hookamonk nevystavoval. Co jsem slyšel, také chystají řešení na baterii a zajímavější cenovku. Popoplujem. Začnu specificky s e-HMS, protože má dlouhodobě jediné funkční zastoupení, a to Nevo Pure. Na výstavě už je třetím rokem, vypadá stále dost stejně. Prodává se za 250 EUR, aktuálně pomalu odbavují předobjednávky. Timo z Aeon Group, který za ním stojí, je fakt cool týpek. Trochu jsme spolu elektricky zadýmili a dali pivko. Povídal, že zlepšují, co se dá a hrozně touží dodat všem ten nejvychytanější produkt, a tak neváhají prodloužit dodací dobu o mnoho týdnů, aby toho docílili.

ShishaMesse 2024
Dáme čtyřku?
Jedná se o multifunkční elektronické HMS, trochu limitující je, že rozměrově funguje nejlépe s phunnely. Má 5 tepelných režimů, celý systém nahřeje korunku s tabákem do provozní teploty za 10 minut. Timo mi udělal korunku černoty, začali jsme kouřit na čtyřku a přešli na pětku. Dostal jsem z toho svůj optimální dým, chuť byla výrazná a nedráždila mě jako obvykle u elektriky. Kouřil jsem tam asi 30 minut a za tu dobu jsem přešel na čtvrtý režim, kde mi to vyhovovalo z hlediska intenzity nejvíc. Tohle se mi líbí a těším se, až to pro vás otestuji.

Elektronické dýmky, go! Začnu s pro mě, až do setkání na Messe, neznámou značkou Enso Hookah. Americká značka představila stylovou e-dýmku, která vizuálně zaujme. Zamrzí dva hodně úzké šlaušíky, ale náustky šly fajnově upnout na dýmku magneticky. Regulační kolečko teploty, odnímatelná baterie (vydrží 90 minut, nabíjí se 3 h), tabák se zahřívá v kapslích. Jako jediná značka měla univerzální kapsle, kde si tabák ládujete sami! Session udávají max. 1,5 h na střední teplo, nabízí nástavce na tabák, liquid (napuštěná bavlněná vata) i travku. Dýmila obstojně! Cena 420 USD. 

Enso Hookah
Ensoooo
Zjevením letošní výstavy byla značka Ramsider. Ruská elektronická dýmka, kterou mají zákazníci předobjednanou snad dva roky a stále ji nedostali. Hovořilo se o problémech, kompletním redesignu dýmky atd. Proto mě překvapilo, že se značka zjevila na ShishaMesse, jako by se nechumelilo. Představili dva modely, na veletrh dovezli model Uno. Jako jediná má aktuálně ovládací appku, kde si můžete měnit intenzitu v třech tep. režimech, řídit reaktivní podsvícení a zadávat metadata o session (někdo asi viděl Manapipes), sledovat údaje o stavu tabáku, teplotě vody, řídit si horní i dolní prohřev atd. Připojuje se k dýmce přes Bluetooth. Samotná dýmka je v bílém a šedém provedení, náustek lze stylově zabodnout přímo do dýmky. Nedá se profouknout, což je škoda. Baterii má! Zajímavostí je, že vytvořili platformu podů, kde zvou všechny výrobce bez rozdílu, a tak každý může dělat pody pro Ramsider – na ukázku tam byly pody od Blackburnu. A ty pody/kapsle jsou celkem nadité, na dense by tam mohlo být 15 g i více. Cena dýmky je 1000 EUR, dodávat začínaj v červenci.

Ramsider Hookah
Sviť, Uno, sviť!
Co takhle třetí e-dýmku do party? Uka! No ano, je to Ooka a přesně takhle se vyslovuje. Pět let ve vývoji, který spolkl 50 milionů USD!!! Kdo si to může dovolit? Společnost AIR (Advanced Inhalation Rituals), která zastřešuje Al Fakher, Shisha Cartel a spoustu dalších značek. Obří vatu narvali také do stánku na Messe a všudypřítomné reklamy – bylo to vidět na první pohled.

Ooka
Lounge otevřena, všichni čekáme
Obří stánek s mnoha zákoutími, všude vyhazovači a hostesky v bílém. První místností byl showroom. Pokud jste měli zarezervovanou session online, nebo jako my štěstí v pátek dopoledne, jdete na „recepci“. Vyberete si z podů čtyř značek (Al Fakher, Shisha Cartel, čajovou směs Zodiac a 187 Straßebande), obdržíte žeton s příslušnou značkou a jdete do „lounge“ v místnosti druhé. Usadí vás, odevzdáte žetony a čekáte na svou Ooku. Ty naše přišly až za 30 minut, meh, měli tam frmol. Hned vám o tom povím! Dodám jen, že v showroomu jste se mohli intergalakticky vyfotit s robotickou paží, Ooku rozebrat a prozkoumat ji, kapsle, čistící sadu, otočný podstavec a praktický batůžek.

Ooka
Svítíme, kouříme
Jaká byla session z Ooky? Dýmky přinesli, předali náustky, řekli pár slov a nechali nás zkoušet. Tah byl trochu těžší, než jsem očekával. U dýmky jsme seděli hodinu, některé příchutě lepší, jiné horší. Dýmilo to obstojně, nepřehřívalo se nic, chuť čistá a výrazná. Je to na takové občasné kouření, hardcore dýmkaři to příliš neocení – nejsou také cílovkou. Víc než hodinovou session nedoporučují.

Ooka
Černá, bílá
Dýmku lze profukovat. Světlo pod vázou není, avšak v horní části ano. Při nahřívání (3–5 minut) bliká oranžově, pak začne jen svítit. Dýmka má zapínací tlačítko a čtyři diody nad ním, musí svítit všechny (při nahřívání postupně nabíhají, připravená dýmka se ohlásí zvukem). Obsahuje nevyměnitelnou baterii, která vydrží tři hodiny, lze kouřit i s připojením do sítě. Kapsle jsou dané, nelze je plnit novým tabákem. Je to proto, že obsahují NFC čip, který komunikuje s dýmkou a předává jí informace o teplotě tabáku – podle ní se reguluje prohřev. Kapsle stojí 6 EUR, což je hodně drahá session, panečku. Uvnitř je 12 g tabáku. Informace o tabáku se rozcházejí, někdo tvrdí, že je víc suchý než obvykle, další řekli, že je naopak vlhčí – věřil bych spíš té první informaci. Kapsle se dávají z vrchu, tlačítkem otevřete poklop, z kapsle sundáte horní i dolní fólii, uzavřete a dáte nahřívat. Je to takové ASMR, jako když jste v minulosti otevírali/zavírali discmana.

Ooka
Kapsle na cesty
Super vychytávka je, že dýmku lze pauznout. Stačí dvakrát zmáčknout tlačítko, dýmka začne svítit modře. NFC čip ví, ve kterém bodě/stavu jste přestali, kapsli zlehka udržuje a pak vás, teoreticky, vrátí zpět a můžete pokračovat. V akci jsem to neviděl. Další fíčura je na náustku. Má otočný prstenec. Zprvu jsem to pochopil jako regulátor odporu při tahání se čtyřmi režimy. Fungovalo to tak. Následně mi bylo vysvětleno, že to zvyšuje přísun chladného vzduchu k tabáku a snižuje tím intenzitu session. Asi jako taková ta výsuvná klapka na vysavačích. Inu dobrá. Cena dýmky je 400 EUR.

Ooka
Ještě jeden puff a otočka!
Ooku lze rozložit jednoduše, má pružinový posuvník, kterým uvolníte tělo z vázy. Uvnitř je divně vyřešený downstem na závitovém kole a pak už jen váza s ryskou. Dýmku vrátíte zpět snadno, jsou tam dvě značky na těle i váze, do kterých se jen trefíte.

Jak vidíte, každá prezentovaná dýmka má své plusy i mínusy. Jde ale vidět, že výrobci do toho šlápli! Uvidíme, jak bude závod pokračovat – silní hráči už se vyprofilovali.

Shrnutí

Takové bylo letošní ShishaMesse. Upřímně říkám, že se z něj vracím mile překvapen. Neměl jsem žádná očekávání kvůli trablím německého trhu. I přesto jsem objevil zajímavé produkty, bizarní vychytávky, chutné tabáky a poznal nové přátele. Klidnější pátek výstavě prospěl, větší absence trávy také. Jako každoročně díky Shanti a Shisha Original za přijetí do dýmkařské výpravy!

Je čas hrábnout do knihy a překladu. Každoročně se na ni lidé dotazují a i letos, jakmile jsem jim knihu ukázal, nadšeně povzbuzovali k překladu a předháněli se v zájmu o koupi. Polepším se a budu makat! Tenhle článek skoro za malou knihu vydá, hh. Díky všem, kteří jste dočetli až sem, snažil jsem se nic nevynechat, což spolklo hodně řádků. Jukněte níže na video a fotoreport. Tak zase za rok!

Průlet veletrhem


Fotoreport

Umera Lounge
Nabídka Umery byla v topu!
Umera Lounge
Malý open space, ale pohodlný (Umera)
ShishaMesse 2024
Pop-up lounge na hotelu s Mattem
ShishaMesse 2024
Ooka byla všude, utéct nelze!
ShishaMesse 2024
Byla tam mašina na drinky! A barmani nebudou mít co žrát...
ShishaMesse 2024
Showroom Ooka
ShishaMesse 2024
Tabákové žetony, byť Zodiac je čajová směska!
ShishaMesse 2024
Není to žádný velikán, řekl bych tak 40 cm na výšku
ShishaMesse 2024
Klik na ten discman!
ShishaMesse 2024
Zamykací heblo
ShishaMesse 2024
Dvojité jablko, citrón a hrozen
ShishaMesse 2024
Mile překvapil! Neplést s ukrajinským Zodiacem
ShishaMesse 2024
Kapsle/pod z vrchu po odstranění fólie 
ShishaMesse 2024
I dole se musí něco odlepit
ShishaMesse 2024
Vnitřek kapslového systému
ShishaMesse 2024
Vesmírná fotka? Jiná budoucnost, tvl
ShishaMesse 2024
Rozborkaaa
ShishaMesse 2024
Otočný disk s upevněným downstemem
ShishaMesse 2024
Spodek těla Ooky
ShishaMesse 2024
Čistící sada
Batůžek je samozřejmostí
ShishaMesse 2024
Tady byl někdo na nákupech na Bali!
ShishaMesse 2024
Korunka Unlimithead (super název, btw)
ShishaMesse 2024
Vnitřek se odchlípne, vymění a jedete dál
ShishaMesse 2024
Trochu větší diabolo
ShishaMesse 2024
Vlastní HMS, korunka, poklička... Flame hliník all the way
ShishaMesse 2024
Doteď nevím, zda se mi to líbí, nebo ekluje
ShishaMesse 2024
Gemini Bowl má nástavec, pokud si chcete dát jen půlku korunky
ShishaMesse 2024
Vzadu kapsa na led
ShishaMesse 2024
A tohle mě překvapivě bavilo dost!
ShishaMesse 2024
Krásná kooperace italských Olla Bowls a VYRO
ShishaMesse 2024
Raul ze Zomo, to byly časy před Covidem...
ShishaMesse 2024
Timo se šklebí a Nevo frčí!
ShishaMesse 2024
Furkan z DARKSIDE, Max z obchodu Maxsells a Kubík
ShishaMesse 2024
Otočník na lapači
ShishaMesse 2024
Transylvánské černé potěšení
ShishaMesse 2024
Bet vrtačky jste nahraní!
ShishaMesse 2024
Takhle z dálky je to i líbivé
ShishaMesse 2024
To byla fakt pecka!
ShishaMesse 2024
Podivné, že?
ShishaMesse 2024
Martin z SO, Art kdysi z UHG a Emile Desvall + já
Emile vyrobil náustek z rohu antilopy, fíha
ShishaMesse 2024
Fajn stánek pro milovníky Pan Raasu
ShishaMesse 2024
Dobrá píč
ShishaMesse 2024
The Hookah Terminator
ShishaMesse 2024
Nabídka Shishapresso
ShishaMesse 2024
Kuřba Shishapresso
ShishaMesse 2024
Přes mřížku prosvítá zmíněný phunnel u Steamulation!
ShishaMesse 2024
Klasická luxusní edice Steamek
ShishaMesse 2024
Tady jsem dostal ponožky a tabáček, díky Blaze!
ShishaMesse 2024
Dáte si něco dobrého, lehce zeleného?
ShishaMesse 2024
Skromný stánek, ale přesto bohatý
ShishaMesse 2024
Pro sběratel Alpac povinnost!
ShishaMesse 2024
Omar <3
ShishaMesse 2024
Žhaviče Etnatherm, mají větráček a patentově se budou bít s ShishaTurbine. Jejich lze vypnout!
ShishaMesse 2024
Kopie Ooky od čínských pitomců
ShishaMesse 2024
Vypěstuj si brambor, manga nebo sativu
ShishaMesse 2024
Korunky Ascent, mmm
ShishaMesse 2024
Regalky na stánku Azure, porníčko
ShishaMesse 2024
Vidlička, no jistě! Amíci...
ShishaMesse 2024
Ručně vyráběné korunky Vandeberg z Němec
ShishaMesse 2024
Přátelská gorilka
ShishaMesse 2024
Nápad dobrý, stánek mohl být menší :D
ShishaMesse 2024
Nabíjecí tornádo u Blacku
ShishaMesse 2024
Chuťovka
ShishaMesse 2024
Jeden z mých favoritů!
ShishaMesse 2024
Drinčík jak sviň
ShishaMesse 2024
Nádherná sbírka u Thea
ShishaMesse 2024
K tomu super tríča, náustky WWC a drobnosti
ShishaMesse 2024
Bizárek
ShishaMesse 2024
Upgrade Mini Mono od Embery
ShishaMesse 2024
A ty středy těl, to je personalizace, panečku!
ShishaMesse 2024
Tarbuše jsou láska
ShishaMesse 2024
Trocha Španělska a Brazílie
ShishaMesse 2024
Lounge od Marvina z ShishaWG
ShishaMesse 2024
Čau, Enso
ShishaMesse 2024
Chyť si svůj... plyn?
ShishaMesse 2024
Prisma od Mr. Wood
ShishaMesse 2024
Panada v rozkladu
ShishaMesse 2024
Blackburn pod pro Ramsider
ShishaMesse 2024
Appkování
ShishaMesse 2024
Cocobee s hezky tematicky zpracovaným stánkem
ShishaMesse 2024
Shisha Original Freya potřetí!
ShishaMesse 2024
Překvapivě dobrá záležitost
ShishaMesse 2024
Máte někdo balónek?
ShishaMesse 2024
Lounge, udílení cen a prostor pro Hookah Battle
ShishaMesse 2024
Pan Nevo
ShishaMesse 2024
Ukrajinské uhlíky Gresco měli dobře sladěné Embery
ShishaMesse 2024
Mocné pohlcovače oxidu uhelnatého?
ShishaMesse 2024
Keramický filtr uvnitř, vydrží max. rok
ShishaMesse 2024
Tak dýmka, nebo bong?
ShishaMesse 2024
Karbonový C-Smoke
ShishaMesse 2024
Día de los Muertos
ShishaMesse 2024
Klasický kýč od indické Cocoyaya
ShishaMesse 2024
Čus, Lotus!
ShishaMesse 2024
Novinky od Odumanu
ShishaMesse 2024
Tenhle design Gemini asi nejlepší za mě
ShishaMesse 2024
Když Jookah, tak Joker
ShishaMesse 2024
Mini Quasar oceněn
ShishaMesse 2024
Konzistence tabáku Black
ShishaMesse 2024
Dýmka bez vody? Tu mám nejradši!
ShishaMesse 2024
Tak konečně jsem Cocoloco našel na after :))
ShishaMesse 2024
Nějaký Dán mi ukazoval svou dýmku bez downstemu
ShishaMesse 2024
S Aljoschou deep konverzace letos. Až mi z toho vynikly nadočnicové oblouky!
ShishaMesse 2024
Naše parta hic!
ShishaMesse 2024
Žhavit se musí, to joo
ShishaMesse 2024
Tak dám si Bratwurst, že!
ShishaMesse 2024
Na každé dýmce papírky s objednávkou
ShishaMesse 2024
Shaf z Jumeiry je super týpek!
ShishaMesse 2024
Proč to psát, když stejně přijde jiná korunka :D
ShishaMesse 2024
1010makes, Ascent a další <3
ShishaMesse 2024
Ehm, tohle bylo na menu :O
ShishaMesse 2024
Taky jsem něco málo nabil!
ShishaMesse 2024
Jazdaaa!
ShishaMesse 2024
Kuba, doktoj, Kuba
ShishaMesse 2024
Detail Gemini Bowl
ShishaMesse 2024
Zasyčelo do mě jako slimák na horké peci
ShishaMesse 2024
Jedna z mála Moze na expu
WWC díky Theo k dispozici na ShishaMesse <3
ShishaMesse 2024
Shisha Original Vajco podruhé
ShishaMesse 2024
S Ruth už jsme úplní homies :D
ShishaMesse 2024
Zodiac měl hooodně širokou nabídku :)
ShishaMesse 2024
Takže tobě nechutná můj kurátorský mix?!
ShishaMesse 2024
Big City Life
ShishaMesse 2024
Aktuální seznam příchutí Black
ShishaMesse 2024
Dej mi Theo, Jo?!
ShishaMesse 2024
To dřevo bylo top
To jsou ty nové kleštičky od Moze
(@smokedex.de)

Jakub Kopáček

2 komentáře :

  1. Super článek! Ta elektrizace dýmkaření je opravdu zajímavá. Osobně bych spatřoval největší přínos pro cestovní dýmky (s nějakou bateriovou verzí samozřejmě - pokud nebude baterka těžká jak ta do auta :D).

    Ty tabákové kapsle pro Ooku vypadají jak do kávovaru. Časem by se určitě objevily "znovupoužitelné" kapsle pro vlastní mixy, otázka je co velikost, 12g není moc, ale jestli nedoporučují delší jak 1h session (proč?) tak asi cajk.

    S ohledem na stánek Tangiers a českou výpravu se nabízí otázka, jestli nedošlo k posunu na téhle asi nejočekávanější frontě?

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, Víťo, díky moc! Baterky už to má a s tom přínosem souhlasím :D. Enso Hookah má kapsle, kde se dá umístit vlastní tabák. Nedoporučují delší session, protože z 12 g tabáku už toho moc víc nevytáhneš při tomhle stylu prohřev, můj názor.

    Jinak Tangiers je zpět! Prodává se nyní jako TNG Alpaca. Více o tom zde 👉 https://www.facebook.com/share/p/JZ1QXSF8mwbJuDQv/

    OdpovědětVymazat

Instagram