Chyby v dýmkaření a jak se jim vyhnout #3

Dnes spolu opět vyrazíme do údolí dýmkařských chyb, materiálu je víc než dost! Podíváme se pod pokličku nabíjení korunek a práce s tabákem, kde se dopouštíme spousty přešlapů. Jako vždy nebudu pouze rejpat, ale nabídnu vám i vhodná řešení a tipy všeho druhu. Cesta vede od lednice přes Dubaj až k ušpiněným prackám. Připravte si k tomu dobrou dýmku, přeji příjemně-naučnou zábavu!


Chyby jsou přirozené, skrze ně se učíme a posouváme vpřed. A protože je seznam dýmkařských chyb dlouhý jako zákon o vodovodech a kanalizacích, rozjíždím menší seroš o fuckupech a hrůzách dýmkařských. Pojďme na třetí díl, ten první a druhý sosejte z prokliků.

Špinavé pazoury

jak nabít korunku tabákem vodní dýmka
Lahůdka
Pohlceni nabíjecím šílenstvím zaboříte ruce do tabáku, pořádně jej provzdušníte, smícháte do geniálního mixu. Co teď? No do korunky s ním! S trochou zkušenosti lze i se špinavýma prackama nabít korunku čistě a na jedničku pomocí prstů, většina dýmkařů však zasviní sebe, poker/vidličku, korunku po obvodu, zeď, prkýnko i strop. No bodejť, když jejich pazoury vypadají jako po celodenní šichtě na rybím trhu. 

Naučte se nabíjet jednou rukou. Jedna pracuje s tabákem, druhá je volná k manipulaci s korunkou, šermování s pokerem/vidličkou, puštění vody v umyvadle a usušení utěrkou. Já jsem pravák, tak jsem se naučil nabíjet levou rukou, aby ta šikovnější dělala zmíněné aktivity a detailní úpravu tabáku. Pomůže vám to k menšímu binci, čisté korunce a rychlejšímu nabití.

Perfektní vs. odbytá korunka

jak nabít korunku tabákem vodní dýmka
Házej to tam...
„Tss, nějaké nabíjecí metody. Dýmka je easy, žádná raketová věda. Prostě tabákem nacpu korunku a fungovat to bude tak jako tak, no ni?“ Rychlá prácička s často otřesnými výsledky. Tabák se zahřívá nerovnoměrně – někde je na dotyk, jinde je propast jako Macocha. Korunka špinavá, úprava mizerná. Ale co, funguje to. Jak by řekl Hookah John: „Just throw it in there“. A co když takoví nejste?

Nerovnosti vás serou, trpíte přehnaným OCD. Každá korunka musí být perfektní! Tabák drobíte do posledního smítka, precizně upravujete horní vrstvu, vašim standardem je přesně odměřená mezera nebo ultra rovnoměrný dotyk. Alobal bez kazu, dírky symetrické. Je to umění! Trvající i desítky minut...

Najděte se ideálně někde uprostřed. Rychlejší práce, kde řešíte podstatu, ale ne každý drobný detail. Mix perfekcionismu a hala-bala přístupu, tam vězí to dýmkařské mistrovství! Přehnaný perfekcionismus není zárukou kvalitní dýmky. Když máte na salámu a nedáte korunce alespoň drobátko péče, session svých snů nečekejte.

Až příliš volný průduch

jak nabít korunku tabákem vodní dýmka
Nejde to vidět dobře, proto jsem dodal malé bílé tečky – nad ďourami tabák chybí
Uvolnit středovku, osvobodit dírku, simulovat phunnel. WTF? Vždyť to znáte, občas si u klasické korunky (turecké) odstraníte tabák nad středovou dírkou tak, aby skrz ni bylo vidět. Není to z nějaké úchylky, je to užitečná technika. Zlepšuje proudění vzduchu, snižuje odpor při tahání dýmky, při profouknutí umožňuje efektivněji ochladit směsku v korunce, odvádí část tepla přímo do dýmky, aby tabák nedostával takovou výheň.

Potud jasné. Setkal jsem se s mnoha případy, kdy po nabití korunky přepečlivý dýmkař odstraní tabák nad všemi otvory v klasické korunce. Výsledek připomíná ementál. Je to zbytečné, změní to vlastnosti daného nabití, zbytečně přijdete o tabák. Pokud chcete výše zmíněné benefity a sociální jistoty i u vašich dýmek, u klasiky odhalte pouze středovou ďouru a ostatní nechte zakryté tabákem. U phunnelu tuhle techniku nevyužijete, jednu velkou středovku mají tak nějak už z výroby. A právě phunnel technikou „větrací šachty“ simulujeme! Tady máte návod.

Skladování tabáku aneb jak to (ne)dělat

skladování tabáku
Tabák do ledničky? Nikdy!
Do lednice dejte pivko, nikoliv tabák. Nechceme jej vychlazený a protkaný skrz naskrz plísní kvůli tamní vlhkosti. Nenechte zbytečně tabák schnout, přebalte jej do „dealeráků“, plastových/skleněných dóz či krabiček s víčkem, recyklujte balení z marmelád, salsy, pesta atd. Tabák se má nejlépe v suchém prostředí, bez přímého slunečního svitu a v pokojové teplotě. Skladování tabáku není nic složitého. Pokud vás zajímají detaily, hoďte okem na krátký návod, jak správně skladovat tabák!

Zásah do aktivní korunky

jak nabít korunku tabákem vodní dýmka
Tak to trochu osvěžíme!
Jakmile jednou nabijete korunku a kouříte, hrajte si tak maximálně s uhlím. Když porušíte integritu nabité korunky, začne se chovat docela jinak a většinou je to k vzteku. Jednoduše řečeno, nepřehrabujte se v tabáku uvnitř aktivní korunky, nedávejte spálené kousky dolů a ty více fresh nahoru. Nezlepší vám to dýmku, je to proti dýmkařské etiketě. Jedná se o starý podnikový bizárek, prý aby korunku „osvěžili“! Lol. Pokud jste korunku zeslonili a svým stylem taháním dýmce vykopali hrob ještě hlubší, dýmku přebijte a udělejte tentokrát něco jinak.

Pokud cíleně nabíjíte na dotyk, opravdu nezvedejte HMS/alobal během session. Pokud nabíjíte tabák bez dotyku, tak třeba HMS můžete kleštěmi nadzvednout a trochu horní vrstvu tabáku ofouknout, když se vám to bude napalovat nebo zdát až příliš intenzivní.

Trable s alobalem

práce s alobalem
I tohle takhle jsem jednou prasil...
Proč to rozmazávat, s alobalem můžeme podělat kdeco. A jelikož už jsem to mnohokrát zprava doleva obkecal, vše o práci s alobalem se, milí zlatí, dočtete hýr v článku jak pracovat s alobalem a jeho pokračování 😁.

Tabákové nesrovnalosti

jak nabít korunku tabákem vodní dýmka
Rovnostářství
Propasti a kopce – to je něco, co v korunce nechcete. Jistě, cílené nabití „kopeček“ a jiné techniky, spešl korunky či nabití na dotyk nevyžadují rovnoměrnou horní vrstvu tabáku, při běžném nabití je ale vítaná. Jak na to? Tabákem vyplňte celý prostor od stěn korunky až do jejího středu, vytvořte pravidelnou horní vrstvu, zbavte se děr a kopečků. K čemu je to dobré?

Tabák se bude zahřívat rovnoměrně, získáte stabilní session bez výkyvů a ukojíte svého vnitřního perfekcionistu. Dosáhnete toho jednoduchým systémem tří pohledů. Položte korunku na prkno a podívejte se na ní z vrchu. Začněte nabíjet tabák, při pohledu z vrchu si udržujete přehled o rozmístění tabáku po celém prostoru korunky i na okrajích. Následuje úprava tabáku, korunku tedy uchopte do ruky, zvedněte před obličej, jemně nahněte a jdeme na věc.

jak nabít korunku tabákem vodní dýmka
Pohled #1, z vrchu
Následuje pohled č. 2, a to z boku. Korunku otáčejte a hledejte, kde jste nechali díru či kopec. Prstem, vidličkou či pokerem jemně upravte horní tabákovou vrstvu, ať je všude stejná. Proto ji otáčíme, koumáci. Tu lehce uplácněte, tady zase tabákový lístek přesuňte, zde jeden či dva přidejte a támhle ten zlobivý lístek pro váš klid odstraňte. 

jak nabít korunku tabákem vodní dýmka
Pohled #2, z boku
Třetím a posledním pohledem se ujistíme, že nám žádný lístek netrčí přes hranu korunky (nabití bez dotyku) nebo je tabákový přesah přesně podle našich představ (nabití s dotykem). Správně, je to pohled přes hranu korunky, takže si ji přibližte k bulvám a natočte tak, abyste čučeli právě na tu hranu z boku, nikoliv ze shora. A je to, nabíjíte jako majstři!

jak nabít korunku tabákem vodní dýmka
Pohled #3, přes hranu
Podbíjení a přebíjení korunky

jak nabít korunku vodní dýmka
No, tady by chtělo přidat
Nabíjení je ideální, když ale předložku před kořenem slova vyměníme, už to neštymuje. Takzvané podbíjení korunky, co to je? Máte velkou korunku, tabákem ale šetříte a ve výsledku korunku naplníte tak z jedné třetiny. Vzniká obrovská mezera mezi tabákem a HMS/alobalem. V té se kumuluje příliš mnoho tepla, dýmka se stává agresivní, tabák od toho tepla dostává nářez. Ehm, nedělejte to. Pokud chcete kouřit menší gramáže, kupte si k tom adekvátně malou/velkou korunku. Nepodbíjejte!

jak nabít korunku vodní dýmka
A tady zase ubrat?
Více tabáku = lepší session? Když jej vměstnáte do patřičně velké korunky, pak většinou ano. Na druhou stranu, pokud korunku přebijete tak, že přes hranu trčí obrovský tabákový kopec, bude to spíš k pláči. Ano, tzv. overpack se dělá, je to pro lidi, kteří chtějí tu nejvýraznější dýmku a plýtvání tabákem absolutně neřeší. Aby to byla výrazná paráda, co vydrží déle než 20 minut, potřebujete aktivně a zkušeně pracovat s teplem. Většině lidí se to ale smahne, dýmka je dusivá a mnohem lepších výsledků byste dosáhli s běžnou porcí tabáku. S tabákem to tedy opravdu nemusíte přehánět, pokud to není vašim cílem a víte, co děláte.

Nepromíchaný tabák

jak nabít korunku tabákem vodní dýmka
Protřepat, zamíchat!
Už se na dýmku těšíte, já vím, ale nebuďte zbytečně hrr. Než začnete s nabíjecím rituálem, pořádně promíchejte tabák v krabičce nebo promačkejte v sáčku. Listy se opět spojí s melasou, kterou nám gravitace přirozeně tahá dolů. Pokud vezmete jen suché lístky z vrchu, přijdete o spoustu dobrého v melase uloženého. Výsledkem je kratší session, což asi nechcete. Před nabitím tedy jednotlivé příchutě promíchejte – lístky se spojí s melasou a vy můžete zvesela nabíjet!

Arabský dvojboj – vymačkat a rozsekat + oflambovat

jak nabít korunku tabákem vodní dýmka
Tobě to sekne!
Z Dubajských mólů a mrakodrapů vám přináším tamní podnikový standard. V některých trendy podnicích nabízí naleštěný, drahý a často nesmyslný dýmkařský zážitek. Přivezou před vás vozík. Na prkýnku se nachází hora tabáku. Vezmou tedy sekáček a tabák před vámi rozšmelcují skoro na kaši. Uuu, sač mač váu. Jistě, některý tabák úpravu potřebuje, abyste z hrubého cutu dostali alespoň střední lístky. Ale když rozsekáte tabák na nanočástice, teplo jej velmi rychle spotřebuje. Začne se napalovat, agresivně řádit. Tangiers jemný cut zvládne, ale ten je vskutku ojedinělý. Obecně řečeno, vyserte se na to. Jakože nedělejte to, takhle to je myšleno – hovna v tabáku nejsou z hlediska mixologie úplně vítané.

jak nabít korunku tabákem vodní dýmka
Fáze vymačkávání, meh
Pak tu nasekanou směs vezmou do dlaně a vymačkají. Olala, tabák nám krvácí! Takhle, pokud chcete silnější dýmku s kratší výdrží, směle do toho. U suššího tabáku se teplo rychleji dostane k listům a odpaří z nich nikotin, na druhou stranu toho více k odpařování už není, protože glycerin, aroma atd. se nachází primárně v melase. Výsledkem je kratší dýmka, než jakou byste čekali, ale její „sílu“ pocítíte velmi rychle.

jak nabít korunku tabákem vodní dýmka
Tohle můžete!
Pokud máte melasovitější směs a chcete použít klasickou korunku bez lapače melasy, můžete klidně trochu melasy ze směsi odsát. Dejte si ji na prkýnko, vezměte papírový ubrousek a tabákovou hroudu jím trochu pohlaďte. Odsajete tak pouze část melasy, tabák si víceméně zachová stejné vlastnosti, bude se vám s ním lépe pracovat a nebude z něj utíkat tolik melasy do dýmky/vázy.

jak nabít korunku tabákem vodní dýmka
Pravda, s tím zapalovačem to nemá potřebný efekt :/
Jako bonus vám to v Dubaji i rádi oflambují. Vezmou hořák a tabák rozložený na sekáčku jím polechtaj. Aby se rozvoněl, to dá rozum. Tohle už nekomentuju, je to zbytečná blbost, která vám může chuť dýmky naopak zkazit.

Jakub Kopáček

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram