Jak nabít korunku #1 – Fluffy pack

Po letech vydávám nabíjecí video, no ty vole! Slíbil jsem vám užitečné tipy a tutoriály, takže hýr – směle se zahryzněte do první techniky ze série Jak nabít korunku. Univerzální, jednoduchý a téměř blbuvzdorný fluffy pack. Styl nabití, který by měl ovládat každý zkušený sumec v dýmkařských vodách. Ideální pro začátečníky, kteří doteď cpali do korunek tabákové hroudy.

Fluffy pack
  • jak na to: nadrobit tabák do korunky
  • k čemu je to dobré: univerzální, jednoduché a téměř blbuvzdorné nabití prakticky jakéhokoliv tabáku
  • ideální výsledek: sypká směs plná vzduchových mezer → provzdušněný tabák v korunce
  • proudění tepla: teplo prochází lehce celou směsí díky těm užitečným mezírkám
  • efekt v korunce: chuť i síla (hlavně u černých tabáků) je intenzivní díky dobrému proudění tepla
  • vhodné korunky: klasické (turecké) korunky i phunnely, glazurované se hodí pro méně tepelně odolné tabáky
  • vhodný tabák: světlý i černý tabák, pro méně tepelně odolné můžete vytvořit větrací šachtu (čum níže, jak ji vytvořit)
  • vhodná gramáž: alespoň 15 g tabáku (v závislosti na objemu korunky)

Návod

NABITÍ

Míchačky
nabití korunky fluffy pack
Míchej, kámo
Tabáku, z pytle ven!
nabití korunky fluffy pack
Prkýnko, linka, fošna, talířek – jebni to na cokoliv
Drobenka
nabití korunky fluffy pack
Pořádně směs promněte mezi prsty a na prkýnku ještě rozdrbte tabák na nejmenší kousky
Tření a volný pád
nabití korunky fluffy pack
Drobte bez elegance (prozatím). Zkrátka naplňte korunku!
Urovnat ke stěnám
nabití korunky fluffy pack
Cílem je rovnoměrná vrstva tabáku
Srovnat pod hranu
nabití korunky fluffy pack
Netlačte, spíše tak decentně urovnejte. Chceme přece zachovat co nejvíce mezer a komůrek!

Pokud nestojíte o dotyk s HMS/alobalem, vytvořte mezi tabákem a hranou korunky mezeru o výšce 3–5 mm. Zkrátka se postarejte o to, aby přes hranu netrčel ani jeden lístek.

Korunku Kolos Mita pořídíte na Shanti

PHUNNEL A DOTYK TABÁKU

Nabíjení „na fluffy“ do phunnelové korunky je trochu jiný příběh, a to hlavně z důvodů odlišného proudění tepla v korunce. Teplo se v ní probojovává ke všem tabákovým vrstvám pomaleji a část tepla taky uniká „tunelem“ v korunce přímo do dýmky. 

Pokud chcete nabíjet bez dotyku se systémem přenosu tepla (alobal/HMS/badcha), použijte spíš větší korunku, protože do plytkých phunnelů se to bez dotyku dělá horko těžko. U plytkých phunnelů se bez umačkávání neobejdete, abyste dostali tabák pod hranu, a to už není zrovna fluffy pack. Může se vám takto prohřát pouze horní vrstva a po dokouření z korunky vyhrabete téměř netknutý tabák ze spodního patra.

Často se do phunnelů nabíjí tak, že hranu korunky přesahuje část lístků. Tabák se tedy přichytí k systému přenosu tepla, s tím počítejte. Pokud jde o tabák tepelně odolný (černota, některé světloty), tak bodový dotyk – tzv. point touch – je vítanou pomůckou pro transfer tepla přímo do směsi (intenzivní chuť i síla, dobrý prohřev směsi, žádný netknutý tabák dole). Nepřichytí se celá horní vrstva, pouze pár lístků. 

Další úrovní je celistvý dotyk – tzv. touch – tabáku, kde se přichytí celá vrchní vrstva k systému přenosu tepla. To už je intenzita na druhou, ale spousta tabáku to zkrátka nevydrží (nízká tepelná odolnost, tabák se smahne a chuť jde k šípku – zbyde pouze škrábavý dým). Pomocí této techniky se vypékají koblihy. Cože, vole? Když se ve phunnelu přichytí tabák komplet k alobalu/HMS, po dokouření vytáhnete něco jako americký doughnut z připečeného tabáku, a to hezky i dírou uprostřed!

Nehledě na to, jestli používáte klasickou korunku nebo phunnel, lze dotykovou politiku (#metoo) shrnout takto:
  • bez dotyku
    • přenos tepla nepřímo do směsi
    • 3–5mm mezera mezi tabákovou vrstvou a hranou korunky
    • čím větší je mezera, tím více tepla se v prostoru soustředí (méně tabáku, vyšší síla, nižší výdrž)
    • čím menší je mezera, tím více intenzivněji působí teplo na horní vrstvu a může vznikat krusta (více tabáku, nižší výdrž, hrozba netknutého tabáku dole v korunce)
  • s dotykem 
    • přenos tepla přímo do směsi (pro tepelně odolnější tabáky)
    • pro phunnely i klasické korunky
    • bodový dotyk (dotkne se pár lístků) nebo celistvý dotyk (přichytí se celá vrchní vrstva)
    • lepší prohřev a vyšší intenzita chuti i síly
    • použijte méně tepla (aby se to nesmahlo, či nevznikla příliš tlustá krusta)
VĚTRACÍ ŠACHTA

Chcete pomoci tepelně méně odolnému tabáku? „No jasně, Kubo, že se ptáš.“ Tepelnou zátěž tabáku můžete snížit odhalením středové dírky. Když do dýmky fouknete, tak se tlakem vody vytlačí vzduch v těle dýmky nahoru do korunky – ten má nižší teplotu, než jaká panuje v korunce, takže směs chladí. 

Pokud nabijete tabák podle výše, mrtě do detailu popsaného návodu, tak se při profouknutí dýmky ochlazuje hlavně vrstva na dně korunky. Což nevadí, když máte tepelně odolnější tabák a zkrátka to funguje, jak má – bez škrábání v krku, přílišné intenzity příchuti či zkázonosné síly. Jestli to někde hapruje, větší míra ochlazení vám přijde vhod. Když tabák začne zlobit, několikrát jej profoukněte a vraťte teplotu na únosnou mez. A mrkněte na uhlíky, práce s nimi teplotu upraví ze všeho nejlépe, že jo.

Jak na to? Nabijte tedy korunku. Poté pokerem/šídlem nebo prsty odstraňte tabák nad středovou dírkou. Vznikne „větrací šachta“, která primárně při profouknutí dostane vzduch do všech vrstev a ochladí i vrchní vrstvu tabáku (ta dostává největší tepelnou bídu, takže to ocení). Při tahání také odvádíte část tepla do dýmky. Nezapomeňte, že tohle se dělá jen u klasických korunek – phunnelové už tam větrací šachtu mají jaksi od výroby.

Na značky, píchátko připravit!
nabití korunky fluffy pack
Cesta do středu směsi
Odhal tu díru (:O)
nabití korunky fluffy pack
Tunel do neznáma
Závěr

Fluffy pack je jednoduchým a dostatečným nabitím pro většinu tabáků, můžete ale použít i jiné styly nabití. Snažte se pracovat alespoň s 15 g tabáku. Vyzkoušejte to i na alobal. Když to nejede podle vašich představ? Sáhněte po HMS nebo badche. Obecně když máte s nabitím nějaký problém, zkuste to příště jinak. Změňte množství tabáku, styl nabití, korunku, množství uhlíků atd. Cesta za černým pásem v dýmkaření je dlážděna hraním a experimenty. Tak si tu cestu hlavně užijte!

Berte to jako inspiraci. Pokud používáte svoje metody/jiné korunky a jste spokojeni/fungují vám, tak tohle není dogmaticky jediný svatý postup. Je důležité si hrát, experimentovat a zkoušet. Využijte video jako prima pomůcku, návod vycházející z mých zkušeností a sebraných mouder dýmkařské komunity. Užijte si to, jakoukoliv zpětnou vazbu vítám! 

Jakub Kopáček

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram