Jak pracovat s alobalem #2 – Zlepšováky, pomůcky a jiné výtvory

Z magické fólie na řízky, se kterou jste si začali tykat v minulém díle, lze s trochou kreativity a šikovnými pařáty vytáhnout opravdu hodně. Uplácat lze výtvory, které zlepší dýmkaření či podpoří nějakou übercool nabíjecí techniku, ale i vychytávky do přírody, náhradní protézy a cvrnkací kuličky. Dnes modelujeme!

alobal vodní dýmka
Nezbytné pomůcky!
Nevěřili byste, kolik je toho alobal schopen zastoupit. Pro dýmkaře je alobal něco jako gaffa pro kameramany, lano pro horolezce či veřejný účet na Facebooku pro stalkery – dá se s tím dělat skoro všechno. Co nabízí kutilům?

Alobal je...
  • tvárný a poddajný jako opilec na striptýzu,
  • neprodyšný jako svetr od babičky,
  • dobře tepelně vodivý 
  • a zároveň izolant!
Lze s ním také naostřit nůžky, obalit řízky i přístroj na kebab, vytvořit z něj BDSM masku, používat jej místo drátěnky a ochránit si hlavu před mimozemskými signály. Bla, bla, bla. Zpět k dýmkám!

Než zapojíte ty vaše slavné české ručičky, sežeňte si vercajk. Jak už víte z prvního dílu, využít můžeme tři základní typy alobalu. Kuchyňský alobal je pro kraftění nouzovka, ale máte jej nejčastěji po ruce – vrstvěte! Grilovací alobal se tloušťkou a velikostí hodí do naší dýmkařské výtvarky nejvíc. Co se týče dýmkařského alobalu, toho tlustého pašíka malé šířky i výšky, je to nejodolnější varianta, ale budou vás limitovat rozměry, milí umělci.

Všemožné kreace, s alobalem legrace

alobal vodní dýmka
Chcete off-signal? Zabalte se do alobalu!
TARBUŠ
  • obtížnost: výtvarka na základce
  • využití: nahřívání tabáku včetně korunky na začátku session, prodloužení koncovky session s malými uhlíky, na dýmku v přírodě jako závětří, tedy oprava promiňte závětrník (!!!), pro zrychlení žhavby uhlíků
Jestli chcete pouze přiklopit korunku, měla by tarbuš býti vysoká a široká minimálně tak, aby jí korunka vč. HMS prošla alespoň o prsa asijské tanečnice. Potřebujete grilovací alobal, dýmkařský byste si tak možná jednorázově natáhli kolem korunky – je to úzký fellák. Zrychlit žhavení uhlí dovede tarbuš malá i velká – záleží na množství uhlíků, které rozpalujete. Vytvořit lze širokou ohrádku i malý poklop s komínem, vyberte si. Proto zde můžete využít jak grilovací, tak dýmkařský alobal.

Korunka
  1. Najděte něco tubovitého a širokého alespoň 8 cm, nikoliv tedy falus (to by bylo tak pro jeden uhlík max). Flaška tvrdého, malý květináč, zkrátka něco, kolem čehož alobal omotáte a udáte mu kulatý tvar. Velikost přizpůsobte korunce na trnu dýmky.
  2. Předmět obalte alobalem (můžete přehnout podélně do dvou vrstev, výsledná tarbuš ale bude nižší), nechte si přesah pár cm navíc a lehce umačkejte kolem daného artefaktu. Pak ten alobal opatrně sundejte.
  3. Tarbuš nahoře i dole scvakněte koníkem (sešívačkou, vole), nyní hezky drží. Když nemáte, tak horní i dolní cíp přehněte přes hranu a umačkejte. Vrchní část lehce přimáčkněte k sobě, ať je výsledný komín užší.
alobal vodní dýmka
Porťák skvěle poslouží

alobal vodní dýmka
Hezky kolem dokola a umačkat

alobal vodní dýmka
A je to, babeto
Žhavič spirálový
  1. Utrhněte si dva plátky 40cm dýmkařského alobalu. Oba přehněte napůl a vyhlaďte.
  2. Plátky rozevřete a postavte je naproti sobě. Na obou koncích je nahoře i dole secvakněte sešívačkou k sobě.
  3. Přeměřte si výtvor ke spirále a upravte tarbuš tak, aby si na žhavič dosedla.
  4. Zdeformujte horní část tak, aby se horní otvor co nejvíce zúžil. A je to!
alobal vodní dýmka
Dva listy přeložené, ready to go

alobal vodní dýmka
Hups

alobal vodní dýmka
Velikost přizpůsobte množství uhlíků a velikosti spirály/hořáku

alobal vodní dýmka
Žhav to!
OHRÁDKA
  • obtížnost: zvládne každý s prodlouženou míchou
  • využití: koncentrace tepla v korunce, ochrana proti uhelnému armageddonu na podlaze, gauči atd.
No jéje, těch jsem se umotal dosyta back in the days v iSmoku. Kouřili jsme na Kazacha a neustále omotávali korunky alobalem. O co jde? Nabitou korunku připravenou s alobalem ještě kolem dokola omotáte alobalem, čímž ochráníte uhlíky před pádem (pro HJ Flying Saucer nutnost) a zvýšíte intenzitu tepla proudícího do korunky. Když k tomu zbastlíte navíc plátek alobalu, kterým ohrádku nahoře přikryjete – teplota ještě vzroste.

  1. Utrhněte tak 20cm list alobalu, jednou podélně přehněte.
  2. Obalte korunku alobalem. Udělejte si tak vysokou ohrádku, jak vaše fantazie diktuje. Přimáčkněte ji pořádně ke korunce, ať drží pevně jako židovská víra. 
  3. Nahoře lehce povytáhněte jeden konec a přehněte jej přes okraj, aby se ohrádka nerozbalovala.
alobal vodní dýmka
Už mi z toho stříbra oči blbnou, arzenál na lov upírů hadra

alobal vodní dýmka
Zabalit, umačkat pod hranou

alobal vodní dýmka
Uhlí! Do ohrady, šup šup.

alobal vodní dýmka
Pro teplomily ještě list alobalu navrch
ŠNEK
  • obtížnost: workshop na mikulášské berle
  • využití: rovnoměrná distribuce tepla, zabrání zhasínání uhlíků, znemožní začátečníkům snadno usmažit tabák → prodlouží trvání session, výdrž příchutě atd.
Může se to zdát divné, ale pouze několik komunit včetně té naší nějakým způsobem řeší, jakým stylem tabák najebat do korunky. Většina dýmkařského světa vezme hroudu, nacpe ji do korunky a neřeší, jestli tabák přesahuje přes hranu moc, málo, středně, o mikrometry nebo vůbec. A právě takovým může prostý alobalový šnek nebo spirálka Flavor Saver velmi pomoci. Jak?

Šnek se položí na hotovou alobalovou korunku, na něj potom rudě se smějící uhle. Necháte to samozřejmě pár minut zahřát a jde se dýmit. V minulém díle jsem vám bonznul rozdíl mezí zónovým a rovnoměrným teplem, šnek se nahřeje a přenáší teplo do korunky rovnoměrně – zónové teplo mění na rovnoměrné. Klasickou chybou je použití jedné vrstvy kuchyňského alobalu a tabáček hezky olizující onu vrstvu – uhlíky přímo na alobalu působí zkázu, avšak uhlí vyvýšené na šneku netrápí tolik tabák na alobalu přilepený a stále přenáší teplo. Uhlíky na alobalu mají tendenci z jedné strany zhasínat, protože jim uškrtíme přívod vzduchu – k uhlí na šneku ležícím se vzduch dostane lépe, nezhasínají

  1. Utrhněte tak 30cm list alobalu, jednou podélně přehněte. Využít můžete jakýkoliv alobal – čím tvrdší je, tím hůř se šnekuje.
  2. Alobal na šířku srolujte, vytvoříte dlouhou trubičku. Po celé délce ji pořádně umačkejte, tím se zdeformuje. Tyčinku papněte do ruky a mezi prsty ji rolujte, aby získala více méně pravidelný tvar po celé délce.
  3. Jeden konec přiložte k ukazováčku a palcem přichyťte. Druhou pazourou si postupně alobalovou tyčinku omotejte kolem prstu tak, aby postupně vznikl drobný pan Šnek. Sundejte ho z prstu, přiměřte ke korunce a roztahujte, formujte a upravujte podle její velkosti.
alobal vodní dýmka
Šnek na startovní čáře

alobal vodní dýmka
Smotejte brčko

alobal vodní dýmka
Zmačkat, rolovat mezi dlaněmi

alobal vodní dýmka
Bacha na přívod krve do prstu!

alobal vodní dýmka
Dotvarujte podle korunky

alobal vodní dýmka
Jak si tam spokojeně sedí...
KAPSA
  • obtížnost: grilujeme hermelín
  • využití: žhavení kokosáků v přírodě pomocí RZU
Žhavič prostě není vždy po ruce a z rychlozápalných uhlíků na cestách prostě kouřit nebudete, nejste zvířata. Avšak pomoci mohou jinak! Jak tedy rozpálit kokosáky, když není možnost rozfajrovat ohýnek? Pomocí RZU v alobalové kapse.

  1. Utrhněte tak 20cm list grilovacího alobalu, přeložte napůl a do jeho středu položte zapíkem rozdělané tři rychlozápaláky. 
  2. Položte na ně tři/čtyři kokosáky. Opatrně obalte celou výheň alobalem tak, aby vznikla kapsa.
  3. Kapsu nahoře otevřete, čímž zprovozníte „komín“ a dáte tak žhavení volný průběh. Kokosáky máte za 15 minut hotové. Smrdí, smrdí, to to smrdí!
alobal vodní dýmka
Uhelná rakvička

alobal vodní dýmka
Klidně to ještě umačkejte do podoby komína
TĚSNĚNÍ
  • obtížnost: krutopříšně jednoduché
  • využití: nahrazení chybějícího těsnění na dýmce
„Ty voleeee, já nemám těsnění!“ Klasika. V případě, že jste vyfapovali všechny dostupné kapesníky, dostali hnačku a toaleťák není k dispozici – alobal je zde a připraven pomoci. Opravdu se z něj dá, v době krajní nouze, připravit ucházející těsnění jak na korunku, tak pro tradiční hadici.

  1. Utrhněte tak 10cm list alobalu a na šířku jej postupně přehýbejte na půl – výsledkem je klasická harmonika. Šířka pásku by měla být tak 3 cm.
  2. Pro korunku – pásek alobalu přiložte k trnu a omotejte kolem, korunku pořádně přimáčkněte. Pro hadici – pásek alobalu přiložte ke konektoru hadice a omotejte kolem, vzniklé těsnění zapresujte do konektoru na dýmce. Druhým páskem, klidně jen z jedné vrstvy, omotejte znovu konektor hadice a celý ten aparát zasuňte do konektoru na dýmce. 
alobal vodní dýmka
Muhehe, zapomněli těsnění?

alobal vodní dýmka
Dá se!

alobal vodní dýmka
Vlítnem na konektor

alobal vodní dýmka
Z toho už dým neunikne

alobal vodní dýmka
V celé své kráse
KULIČKA
  • obtížnost: pro kohokoliv s funkční motorikou
  • využití: náhrada chybějící kuličky zpětného ventilu
Věčně se ztrácí během mytí, kruciprdel. Záleží tedy na typu dýmky, u některých dnešních designových mrakostrojů se ke kuličkám už ani nedostanete. U dýmky klasického střihu se při důkladné údržbě občas kulička někam zatoulá, alobal pomůže i tentokrát. Je to ale fakt nouzovka!

  1. Prostě urvěte kus jakéhokoliv alobalu a vymodelujte z něj kuličku vhodné velikosti pro váš zpětný ventil. Čím tvrdší alobal, tím hůř se z něj kulička válí.
alobal vodní dýmka
Nouzovka, ale na chvíli postačí
KLEŠTĚ
  • obtížnost: pokročilá výtvarka
  • využití: nouzová manipulace s uhlíky, creepení
Přiznávám, tohle už je spíše pičovina. Vždy můžete použít kovové příbory, kleště na led či maso. V případě, že jste fakír, tak i vaše azbestové prsty. Kdybyste přeci jen měli dlouhou chvíli a dost dýmkařského alobalu po ruce, můžete vytvořit kleště-prstovky! S jiným než tím netvrdším alobalem to nezkoušejte, prsty byste měli na škvarek. I přesto připomínám, tohle je spíš pro pobavení a používání je na vlastní nebezpečí – žádné transplantace prasečí kožky na bříška popálených prstů hradit nebudu.

  1. Tvrdým alobalem si obalte palec tak, aby alespoň 4 cm alobalu přesahovalo konec prstu. Klidně několik vrstev. Pořádně umačkejte alobal k prstu, přesah prozatím nechte na pokoji.
  2. Přesah vyhlaďte o rovný povrch. Dále jej přehněte směrem k prstu, čímž vytvoříte manipulační plochu pro uhlík. Čím větší mezera mezi touto plochou a koncem prstů, tím méně žáru je bude trápit.
  3. Sundejte „kleště“ z palce a udělejte ještě jedny kolem vašeho ukazováčku. Jejich spojením vznikají nouzové kleště-prstovky!
alobal vodní dýmka
Ano, jako vážně prstové kleště

alobal vodní dýmka
Manipulace s uhlím pro alobalová paka
TÁCEK
  • obtížnost: vyšší dívčí
  • využití: provizorní náhrada tácku na dýmce
Tohle si umotejte v případě, kdy opravdu nemáte nosič či jinou důvěryhodnou plochu, kde si zklepnout či odložit uhle. Prostě jste zapomněli tácek, gratulki. Ale stane se, takže jak nám s tím může alobal helfnout? Připomínám, že opět tvoříte na vlastní riziko, bando dýmkařská.

  1. Potřebujete grilovací alobal, čím tlustší, tím lepší. Utrhněte alespoň 20cm list alobalu, otočte jej na výšku a přehněte. To byla ta jednodušší část.
  2. Teď hodně záleží na konstrukci dané dýmky. Pokud má konektor na korunku na pevno, nepůjde to. S modulárním konektorem to půjde, přichytí nám totiž tácek.
  3. Dejte ruku v pěst, bez žádný politických gest. Zní to divně, ale položte ji do středu alobalu a obalte jej kolem vaší pěsti až k zápěstí. Ve středu alobalu udělejte malý otvor.
  4. Alobal položte na tělo dýmky nebo jej protáhněte tělem až na začátek závitu pro konektor – záleží na konstrukci. Zašroubujte konektor na korunku tak, aby přichytil náš alobalový tácek.
  5. Plácněte korunku na konektor a dotvarujte tácek. Jednu stranu ohněte ven a přizpůsobte tak, aby se dovnitř daly vložit uhlíky. Zbytek tácku naaranžujte tak, aby byl na úrovni korunky – při odložení uhlíků s tácek lehce nahne, tyhle strany se zachytí o korunku a zabrání tácku v pádu.
alobal vodní dýmka
Vypadá to, jako když si objednáte dýmku v Dubaji na hotelu a donesou vám, vole, labuť z alobalu!

alobal vodní dýmka
Opět nouzovka, ale funguje
ÚSCHOVA TABÁKU
  • obtížnost: ehm, jako vážně?
  • využití: skladování a přenášení tabáku
Někdo mění Pokémony, my měníme tabáky. Odsypáváme, dáváme na zkoušku, na cesty si připravujeme a balíme mixy. Jako jistě, kááámo, plastové a skleněné piksly jsou best. Když ale potřebujete rychle nabalit dotěrnému kámošovi pár gramů tabákového dobra, alobal je tou nejlepší možností. Až po jednorázových dealerácích, ovšem.

  1. Utrhněte tak 20cm list alobalu. Tabák vložte doprostřed.
  2. Přehněte alobal napůl a kolem tabákové hroudy jej umačkejte a vytvarujte.
  3. Ohněte ze všech tří stran, zabalíčkujte a čus.
alobal vodní dýmka
„Odsypej mi alespoň na korunku, díkes.“ Well, neřeklo se na jakou.

alobal vodní dýmka
Pořádně uťápnout kolem tabáku

alobal vodní dýmka
Chcete někdo?
KOLEČKA PRO TRUBKY
  • obtížnost: když máte ruce mimo provoz, zvládnete to i nohama (jen to chce záda ohebná :O)
  • využití: metání koleček z dýmu pomocí alobalové roury
Hej vy, trubky! Koleček se vám zachtělo, ale i s pyskem do O to stále ne a ne létat ven? Vraťte se ke kořenům, protože kolečka z alobalové trubky patří k těm největším evergreenům každého dýmem políbeného jedince. A když není, vždycky můžete vymotat toaleťák až na dřeň a využít kratší rouru... jen to není tak úplně ono.

  1. A teď bacha! Vezmete do rukou roli alobalu, jo.
  2. Natáhnete z dýmky a přiťápněte si a rouru k puse. Pusu otevřete a pomalu nechte dým pronikat vašim nástrojem.
  3. Přilepte jazyk na patro, lehce natlakujte pusu. Vždy, když jazyk z patra sundáte, uděláte puf. 
  4. Puf, puf, puf a opakovat!
kolečka z dýmu
Ta správná kuřba!
Závěr

Jak vidíte, kutilové, z alobalu se dá vytvořit spousta užitečných vychytávek. Tentokrát jsem se zaměřil na ty základní a užitečné, příště zabrousíme do speciálních alobalových nabití, mixologie a pokusím se o finální breakdown na téma alobal vs. HMS!

Berte to jako inspiraci. Pokud používáte svoje metody a jste spokojeni/fungují vám, tak tohle není dogmaticky jediný svatý postup. Je důležité si hrát, experimentovat a zkoušet. Využijte  článek jako prima pomůcku, návod vycházející z mých zkušeností a shromážděných mouder dýmkařské komunity. Užijte si to, jakoukoliv zpětnou vazbu vítám!



Jakub Kopáček

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram