Chyby v dýmkaření a jak se jim vyhnout #2

Tě pic, pokračujeme v túře údolím dýmkařských chyb. Tentokrát zabrušuji více do zdravotní stránky dýmkaření, mrknem na různé patálie během kouření, bude nás trochu natahovat a připomeneme si vybrané chybky s uhlím a heat managemetem obecně. Připravte si k tomu dobrou dýmku, přeji příjemně-naučnou zábavu!


Chyby jsou přirozené, skrze ně se učíme a posouváme vpřed. A protože je seznam dýmkařských chyb dlouhý jako zákon o vodovodech a kanalizacích, rozjíždím menší seroš o fuckupech a hrůzách dýmkařských. Pojďme na druhý díl, ten první si můžete připomenout zde.

Bez kyslíku a větrání

air-flow
Poctivá air-flow!
Nevětraný prostor je tím pravým peklem – všude spousta dýmu, uhlí rudě žhne. Když v místnosti přes dým nevidíte ani na krok, jste na přímé cestě k bolehlavu. Dejte kyslíku šanci, na vaše tělo má blahodárné účinky! Během kouření nezapomínejte větrat, potřebujete v místnosti čerstvý vzduch, nikoliv směs aroma, dýmu a oxidů uhelnatého i uhličitého (vydýchaný vzduch).

Primárně při žhavení uhlí. Žhavte venku (balkón, zahrada atd.), uvnitř u otevřeného okna (nedávejte žhavič přímo k němu, prdne vám okenní tabulka) nebo ideálně pod digestoří. Když přijdete do dýmkárny, která je zadýmená až běda, hoďte zpátečku. Dříve či později vás tam stejně začne bolet palice. Odvětrávání je alfa a omega dýmkařského podniku, ne všude na to bohužel přišli. Na druhou stranu, kvalitní odvětrávání stojí raketu.

Nejíst, nepít, dýmkařit

jídlo vodní dýmka
A tebe sním taky
Prázdný žaludek – v břiše kručí, dýmkař skučí. Pokud se před dýmkou něčím neposilníte, bude vás to trápit. Nikotin spouští produkci kys. chlorovodíkové v žaludku a jelikož nemá co trávit, začne naleptávat žaludeční stěnu. To způsobuje bolesti, křeče a do budoucna vředy. S plným žaludkem se bude nikotin zpracovávat rychleji a dýmka vám nebude toliko nakládat, předejdete také bolestem hlavy (i tu vám může prázdný žaludek v kombinaci s dýmkou způsobit). Zpracování nikotinu si žádá energii.

pití vodní dýmka
Vodičku budeš pít
Dehydratace – žíznivý, tedy nespokojený dýmkař. Není náhodou, že se k dýmce po staletí popíjí čaj. Snižuje krevní tlak, který dýmka zvyšuje. Obecně dodávejte tělu hodně tekutin během dýmení, primárně vodu. Při dostatečné hydrataci organismu se vaše šance vyhnout se bolehlavu zásadně zvyšuje! Alkohol vás naopak dehydratuje, ovlivní vaše vnímání chuti a když jej nedejbože dáte místo vody do vázy, bude vám zle. Nikdy do vázy chlast nelejte!

Uhelnaté excesy

rychlozápalný uhlík
RZU? Fuj!
Prvním uhlím, které nabídnou nezkušenému dýmkaři v trafice, je to rychlozápalné (RZU). To už radši nekuřte, než byste ten blaf používali. V krátkosti, RZU je pokryté vrstvou karcinogenního ledku (pro rychlé vznícení). Z rychlozápaláku vás bolí hlava, je vám na zvracení, brutálně překrývá chuť kouřené příchutě, nic nevydrží, žhne slabě. Nekupovat, vyhodit.

nedožhavené uhlí
Bleh, tady je nedožhaveno
Používejte kvalitní kokosové uhlí, a to do ruda rozžhavené. Ať nemá žádná černá místa, v případě použití takového uhlí jste opět blízko k bolehlavu v důsledku emise oxidu uhelnatého. Ten se váže na červené krvinky a zabraňuje jim vázat kyslík. Čím více jej máte v těle, tím méně je kyslíku v tkáních, což způsobuje zdravotní komplikace a v nejhorším případě i smrt. Tak bacha, nejvíce škodlivin u dýmky je právě z (nekvalitních) uhlíků. Nedožhavené uhlí navíc přenáší do příchutě nechtěnou pachuť, to nechcete!

správně nažhavené uhlí
Tak to má vypadat!
Zelený list a jiné substance

tráva vodní dýmky
Jooo, káááámo
Drogy a vodní dýmky? Velký špatný! Tohle kombo nás stigmatizuje léta, nepřispívejte k tomu prdelnímu spojení. Přidat si k tabáku trochu trávy, nebo si ji zakouřit čistou v korunce? Chyba převážně mladých dýmkařů. Bando, jednou to uděláte a už to z dýmky nevymyjete. Nepomůže zhola nic, zažere se to do útrob dýmky a můžete ji tak leda vyhodit. Co k tomu víc? Nic. Do korunky patří tabák do vodních dýmek, případně různé náhražky – drogy ne.

Kouření bez pauz a jiné návyky

sdílení vodní dýmky
Tady by už si někdo evidentně dal dýmku...
Vyndejte občas náustek z pusy a dopřejte si během kouření dýmky pauzy od tahání. Působí to blahodárně. Nezatápíte konzistentně tabáku, dovolí vám to prodýchat se a doplnit hladinu kyslíku v těle. V případě kouření s více lidmi si užijte dým a pošlete náustek dále, nesyslete. Několik dýmek za sebou a hodiny strávené v dýmu vám rovněž na kondici nepřidají, kuřte zodpovědně.

V nepohodě nekuřte. Pokud se sami cítíte fyzicky zdevastovaně, dýmka váš stav nezlepší. Psychický možná ano, ale jestli vás například palice bolí už ve chvíli, kdy si dýmku chystáte, problém se dýmkou jen prohloubí. Unavený dýmkař si session také neužije.

Frajeřinky s černotou

silná vodní dýmka
Au
Kuřte to, na co vám síly stačí. Frajeřinka s černotou, když na ni nejste zvyklí, vás obvykle pošle do nikotinového pekla. Ke všemu se můžete prokouřit, ale jděte na to postupně. Experimenty s nabíjením na sílu mohou nezkušeným způsobit zvracení, mrákoty a velmi nepříjemný dojezd. Ve skupině se přizpůsobte nejméně zkušenému, nebo objednejte více různých dýmek, ať si to užijí všichni.

vodní dýmka zvracení
Hrc, grc
Pokud nejste zvyklí, vracíte se k dýmce po pauze nebo máte nabito něco fakt silného, může se dostavit buzz efekt. Brní vás prsty, hlava, jste v rauši. Je to průvodní efekt intoxikace nikotinem. Do 15 minut až půl hodinky to může přejít v bolest hlavy, bledost, pocení, závrať, zvracení i black-out. Napomáhá tomu nízká tělesná hmotnost i krevní tlak a slabá tolerance nikotinu jako takového.

Tepelné chybky

práce s uhlím vodní dýmka
Co se může posrat?
Těch je celá řada, například lenost při práci s uhlím. Dále zapomenout/přehánět profukování dýmky, způsobit tabáku tepelný šok, trápení tabáku v korunce hodiny a hodiny, kouření nedohřáté/přehřáté tabákové směsi atd. Podrobně to vše a ještě více řeším v trilogii Práce s teplem, a to ve třetím díle Tepelná praxe. Nabídněte si také první díl Teplo, jeho zdroje a dění v dýmce + díl druhý Teplo dýmce vládne, proč vlastně?



Jakub Kopáček

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram