Dýmkař na Bali

Selamat tinggal! Takže dobrý den, dýmkaři-cestovatelé. Věrní čtenáři již vědí, že mimo naše končiny vandruju po světě a hledám v něm dýmkařské záblesky. Většinou najdu předražené prd, čest výjimkám. A ostrov Bali k nim právem patří. Vítejte u průvodce světem dýmek v Indonésii!

vodní dýmka bali
Skrývají se dýmky na Bali? To nejde, je jich tam příliš!
Když jsme tehdy s novopečenou paní Kopáčkovou vybírali, kam se vrtnem na líbánky, Asie nám zabzučela do ucha. Bzukot krásné přírody, dopravního chaosu, skvělého jídla, nízkých cen a zlodějských opic. V Thajsku jsou dýmky nelegální, Vietnam dýmkařsky roste, v Singapuru si nemůžete ani flustnout na zem. Již léta je známo, že naprostá většina kokosového uhlí se vyrábí v Indonésii. Navíc odsud pochází řemeslná dýmkařská legenda – dračí dýmky Kalyanbali. Balijský podnik Eden se umístil jako 2. v celosvětovém klání o nejlépe designovaný dýmkařský podnik. Mm, že by?

No nic, prostě jsem zalobboval a svatosvatě slíbil, že to opravdu bude svatební cesta, nikoliv tour po fabrikách s uhlím. A tak jsme se přes Frankfurt a Singapur vydali do Indonésie, po dobu 16 dní se našim útočištěm stalo Bali. Můžete mrknout na mapu, kde jsem všechno od vodopádů a chrámů přes bary i warungy po dýmkárny a ubytka zanesl.

Cestománie, tedy něco málo k Bali

Pokud nepřeplujete na nafukovacím plameňáku z Jávy či Lomboku, sousedních ostrovů, dosednete na letišti v hl. městě – Denpasaru. Na letišti vás zkásnou za místní vízum (500k IDR) a když zaplatíte v USD/EUR, vrátí vám v místní měně. Držte si klobouky, kvůli hyperinflaci je budete potřebovat na miliony místních rupií. Já su milionář!! Převod je easy, v době škrábání článku odstraníte poslední tři nuly a vynásobíte 1,5. Konec kalouskování, jste vypuštěni do lidské a kuloparné džungle před letištěm. 

Balijská angličtina je legrační, uslyšíte ji denně tisíckrát a většinou ve spojení s nabídkou služeb a zboží všeho druhu. Handlovat a smlouvat doporučuju, s úsměvem na ksichtě se dá vyhádat skvělá cena. „Hello, yes?!“ Právě takto pozitivně váš všichni zdraví, okamžitě říkají ano na cokoliv, co po nich můžete chtít. Do slovníčku bych ještě vypíchnul: „Hello, yes! Ju vona taxi? Not nau?! Mejbí in fiftín minits?? Vot ebaut tomorou? Ajs kríííííím. Let mi ripit jor ordr. Masáž? Váj not?! Gud prajs for ju, gud prajs.“

Bali má svou vlastní formu hinduismu a vyznává ji přes 85 % místních v kontrastu se zbytkem Indonésie, která je převážně muslimská (z 90 %). Denně se modlí několikrát, všude před budovami je z banánového listu spletená obětina, oltáře s vonnými tyčkami everywhere a chrámů jsou tu tři prdele. Přišlo mi to úžasné, barevné a sám jsem si jedním náboženským obřadem prošel – očistou v Chrámu vodního očištění (Tirta Empul).

vodní dýmka bali
Koule očištěny a v lesku
Jelikož je tohle článek o dýmkách, nebudu se dále v průvodcování rozjíždět. Chybí mi ten signální deštník, že jo. Co na Bali mimo dýmek najdete? Skvělé jídlo (Nasi Goreng 24/7), vodopády, pláže k surfování, hippíky, ruské utečence, chaotickou (boží) dopravu především na skútrech, okousané silnice plné děr (Nusa Penida approves), jógu a meditaci, manty, želvy i opice, chrámy, džungle, rýžové terasy, kávové i čajové plantáže, sopky, náboženské tance a nářez turistů. Rozhodně doporučuji Bali navštívit, každý si tam najde svůj vlastní kus tropického ráje! Nebo horečku dengue.

Asijské neznámo

Příběh o vodních dýmkách v Indonésii vybízí ke srovnání s Čínou. Jakože cože?! Tak vezměte si, že obě země vyrábí klíčové komponenty pro světový dýmkařský trh. V Indonésii je to kokosové uhlí, v Číně zase převážná většina dýmek a příslušenství, ať si každý kdáká co chce. Víme něco o místních komunitách, známe lokální podniky, značky, výrazné osobnosti a dýmkaří tam vůbec někdo? Vlastně nevíme. Jsem toho názoru, že až v Číně nebudou pouze vyrábět, ale začnou i pořádně dýmkařit, bude to mít dopad na celosvětovou komunitu. Zároveň si myslím, že budoucnost dýmkaření leží v Asii. Až to v Evropě či Americe zregulujeme do nesmyslu a dýmkaření půjde do undergroundu, v Asii bude trh vzkvétat.

Tropické začátky

Indonésané nejsou hardcore dýmkaři, zatím. Jedná se sice o stát, kde kouří téměř 35 % obyvatel, ale čadí hlavně kreket. To je taková punková cigareta bez filtru s hřebíčkem a dalším kořením. Několik dekád vyrábějí uhlí z kokosových skořápek, ale teprve před cca 14 lety si uvědomili, že si kromě grilování, topení a jiných aktivit najde využití také u vodních dýmek. Všimli si toho i ve světě, proto z Ameriky, Evropy, Ruska i arabských zemí nalétli distributoři a vytvořili značky jako Cocobrico, Tom Cococha atd., pod kterými začali nabízet nový druh uhlí pro dýmky různě po světě.

vodní dýmka bali
No chuťovka
V rámci této kulturní výměny se do Indonésie dostaly i dýmky samotné, a to z Indie, Turecka a Číny. Nebudeme si tu nic lakovat, místním to stále nic neříkalo. Kouřili především turisté, expati a zlatá mládež. O nějaké kultuře nebo kvalitě přípravy nemohla být řeč, prostě jeb tam hroudu do korunky, alobal nebo badchu na to a jedem.

vodní dýmka bali
Lze nalézt i tohle...
Obrat nastal v roce 2019 a zase za to můžou ti MIGRANTI! Hh, no jistě. Spousta Rusů ještě před válkou objevilo v Indonésii, potažmo na Bali, útočiště před Putinem nebo svůj vysněný instagramový život. A jelikož jejich dýmkařsky aktivní část měla zažitý určitý standard a v Indonésii bylo pusto prázdno, začali si přetvářet místní dýmkařskou scénu k obrazu svému. Kde nic není, nabízí se příležitost. Indonésie je právě teď jako Česko či Rusko v roce 2012–2015, dýmkařské hřiště rostoucí a nabízející každému, kdo si dá dva a dva uhlíky dohromady, příležitost si zahrát.

Líná huba, holé neštěstí

Popsat místní poměry není pro pisálka z Česka nic jednoduchého, tak jsem se prostě zeptal. Pomohli mi především pánové Saša Latyšev a Igor Poguljaljo, kteří žijí na Bali a dýmkařsky podnikají. Co dělají? Tak Saša z Ruska odešel už před 6 lety a vydal se šířit dýmkařskou kulturu do Číny, vytvořil tam vzdělávací kanál o dýmkách a provozoval dýmkárnu. Poté vytvořil magnetický náustek Hoobracelet a přestěhoval se na Bali. Tam nyní spoluvlastní síť dýmkáren Eden, obchod MyShishaBali, školící centrum Shisha Academy a prsty má také v lokální tabákové značce Tombacco

vodní dýmka bali
Saško
Igor se již léta věnuje dýmkařské historii, píše dlouhé a podrobné články o původu dýmek v různých zemích, přednášel na Hookah Club Show a nyní rozjíždí v Indonésii dýmkařský catering a vlastní značku uhlí. Oba pánové mají několik kanálů na Telegramu. Na Igora jsem narazil už před líbánkami, na féra jsem mu napsal, že se mi jeho obsah líbí, tvořím podobné dlouhopisy na dýmkařská témata a zrovna mám cestu kolem – pojďme na dýmku. S mou i jeho manželkou jsme se hned druhý den po příletu potkali na dýmce v Edenu, prokecali jsme několik hodin a skamarádili se. 

vodní dýmka bali
Igorek
Sašu jsem potkal v druhé pobočce Eden Canggu, kde si k nám na random přisedl. On mi ten jeho magnetický náramek před lety poslal a jak jsme na to přišli, další 4 hoďky nás ani on ze svých spárů nepustil. Oběma jsem ukázal Dýmkařskou bichli, ze které byli nadšení a prosili o překlad. Darovaná knížka Sašovi nám s ženou vynesla večer v Edenu s unlimited alkoholem, jídlem, dýmkami a skvělou konverzací, která dala informační základ tomuto článku. Za jednu knížku v cizím jazyce docela fajn! Dokonce nám nabízel, když přeletíme do Jakarty, túru po uhelných fabrikách. Mě samozřejmě zasvítili oči, ale jeden pohled na mou drahou ženu mě ujistil, že takhle si líbanky nepředstavuje. Takže příště.

Místní dýmkařská kultura

A teď už bez dalších průtahů o tom, jak to tam žhaví. Dnes je Indonésie jedním z lídrů v odvětví vodních dýmek v jihovýchodní Asii, mají navíc nejvýkonnější ekonomiku v regionu. Jsou předním světovým vývozcem kokosového uhlí, na svém území pěstují tabákové odrůdy Burley a Kasturi, což je místní verze Golden Virginie. Co dál? Pojďme se zaměřit na Bali.

VODNÍ DÝMKY

Ještě před rozmachem dýmek v zemi se zde zrodila dýmkařská kýčovitá legenda. Tak jako jsme v mládí toužili po nedostupné Meduse, velmi záhy jsme objevili novou předraženou krásku. Řeč je o Kalyanbali. Její historie sahá až do roku 2011, kdy se pan Alex z Ruska přestěhoval do Ubudu (město na Bali) a začal bastlit dýmky s protáhlými, atypickými vázami na kusech dřeva. Podle toho, co jsem viděl na místě, může si tam svou vlastní KB poskládat každý za pár korun – vyhřezlých dřev, protáhlých váz a mosazi se tam v desítkách dílen válí tuna. Originál stojí cca 1500 USD, jajks.

kalyabali
Dráčik
(zdroj: @kalyanbali)
Mimo jiné pan majitel provozuje Shisha Temple, dýmkárnu v Denpasaru, kde si můžete z jeho tvorby zakouřit. Od roku 2014 zde navíc nabízí černotku, HMS a zkrátka ruský styl, což na Bali udělal opravdu jako první a položil tak základ moderní podobě místního dýmkaření!

vodní dýmka bali
Bohoho
(zdroj: @shishatemple_bali)
Dýmka má vždy podstavec, který je buď dřevěný, kovový nebo hliněný. Od hinduistických soch přes draky, ještěry, slony po totemy, dlaně a bizáry – tohle vše vám může držet tu skleněnou nudli. Tělo nasazovací, downstem dlouhý a často zprohýbaný. Obtížná údržba, ale zaručený wow efekt. Vývod zpětného ventilu z hlav, rukou a dalších částí „sošek“. K tomu vyrábí korunky, hygienické náustky a hlavně nádherné hadice s náustky. Sám jeden mám, odměna za bakalářku – s dopravou a vším za 6k. Uff, suverénně nejdražší hadice v mé sbírce. Je to opravdu hadice, protože je potažená kůží z hada, případně jiných plazů, a doplněná o dlouhý dřevěný náustek. Ochráncům zvířat právě zkratovaly obvody.

Druhou a poslední značkou je prozatím Omnia Hookah Bali, která navazuje na styl hinduismu, podstavců a rozteklých váz. Taková levnější kopie Kalyanbali, pár se jich válí i u nás. V podnicích narazíte také na značky Mr. Wood, Steamulation, Aladin, MattPear a různé další východní dýmky.

omnia hookah
Já, Omnia
(zdroj: @omnia_hookah_bali)
TABÁKY

V ofiko distribuci zde najdete tabáky Al Fakher, Adalya, Mazaya, BlackBurn, Darkside, Must Have, Duft a Tangiers. To je vlastně nářez! Samé dobroty. Lokálně se zde vyrábí značka Tombacco, na kterou jsme mohli narazit už před lety na německém trhu. Je to projekt značky Tom Cococha, aktuálně rebrandovaný a soustředící se primárně na Indonésii.

tombacco
Óoo, můj bože
Dvě tabákové linky (Kasturi/Golden Virginia a Burley, tedy světlá i černá), edice singlů, mixů a dokonce i varianta herbal z čajových lístků. Dostal jsem některé příchutě darem od místního distributora, bohužel pro mě jen světlou linku. Na druhou stranu nemá problém s tepelnou odolností, cut je hrubší, melasy dostatek a je to vlastně příjemná světlotka.

Další lokální značkou, k mému překvapení, je Doobacco. Ano, to Doobacco, které jsme tady měli před 10 lety a byla to vlastně první černota na českém trhu. Tabák silný, chuťově výjimečný. V té době jsme nevěděli, co máme vlastně v rukou (černotu ještě nikdo neznal, kromě Tangiers), ale věděli jsme, že nám mega chutná i nakládá. Z této značky se spletitým příběhem postupně stal Darkside, můžete si poslechnout. A najednou je znova funkční, působí v Indonésii, zachovala si grafickou identitu i část příchutí a jede dál. Vyzkoušel jsem marakuju, která byla kdysi snová. Chuť stejná, ale tabák už mnohem horší. Cut hrubý, tepelná odolnost na prd, skoro žádná melasa. Legenda žije dál, ale po asijsku.

doobacco
Překvápko!
OBCHODY

V místních trafikách si k dýmce nekoupíte zhola nic, takže jste odkázáni na dýmkařské podniky a specializované shopy. Největším je aktuálně MyShishaBali, sortiment je opravdu široký a kopíruje věrně ruskou nabídku, akorát tabáku je o něco méně. K tomu na Bali najdete futuristickou prodejnu Mr&Mrs Butler v Denpasaru, kde je to fakt #allwhite, a několik obchodů Fusion Shisha & Accessories.

MÍSTNÍ DÝMKAŘI, JEJICH VYBAVENÍ A STYL

Balijci se dají charakterizovat jako nadšení, amatérští dýmkaři. Nasávají informace, praktické či teoretické, jako mořské houby. Z pěti dýmkařských podniků jsem učil nabíjet personál ve třech, každý na směně se rád dozvěděl něco nového a neustále se úslužně modlili – jednalo se především o mladé kluky, holky tam působí jen na place a s dýmkami nepracují. Učí se převážně experimenty, krátkými videi z IG a TikToku (uff) a hlavně od převážně ruských i ukrajinských majitelů podniku. Dýmku si dopřejí od 18 let, mohou si zakouřit i venku kromě okolí nemocnic, chrámů, turistických atrakcí a veřejné dopravy. V podnicích lze kouřit pouze v zónách pro kuřáky vyhrazených.

vodní dýmky bali
Je libo dýmku na pláži?
Tu pravou kvalitu si expati přivezli s sebou, v nejlepších podnicích nabíjejí Kazaši, Rusové, Ukrajinci i Turci jako dýmkařští mistři. Své zkušenosti předávají Balijcům, kteří je naopak učí místní jazyk a předávají jim svou kulturu. Opět kvalitní výměna! O další šíření znalostí a hlavně praktických zkušeností z provozu dýmkárny se stará místní Shisha Academy, která školí personál podniků i majitele.

Místní velmi rádi mixují, ze singlů nejradši kouří čistou mátu (neasi v tom parnu a vlhkosti). Zajímavý poznatek, v důsledku vlhkosti na všech uhlících tak nějak hrudkuje popel a uhlí hoří pomaleji. To má za následek nižší výhřevnost, zato delší výdrž. V oblibě mají dýmku kolem 2 hodin a nebojí se nabíjet větší gramáže. S korunkami je to pade na pade, převážně ruské klasiky jako UPG, Voska, Cosmo Bowl a doplňují je phunnely od Oblaka, Smokelabu a Moonu. Uhelný servis dělají, ale trvá jim to milion let a s ovládáním tepla si ještě tolik nerozumí – výhodou je, že i přesto všude dávají kleště a můžete si s uhlím hrát sami. Nejraději mají dense pack do phunnelu se světlým i černým tabákem, nabití na full touch a namísto zažehlování si nechají žhavé HMS vždy „sednout“.

vodní dýmky bali
Typická „normální“ dýmka na Bali, uhlí ještě nehrudkuje
Pro Balijce vzniká v posledních dvou letech velké množství akcí. Typicky degustace, které tam pořádal Darkside, dále Must Have, Tombacco i Duft. Spousta venkovních dýmkařských pařeb po západu slunce (zapadá tak v půl 7, takže mohou být dlouhé), veřejné přednášky a workshopy.

vodní dýmky bali
Venkovní akcička
(zdroj: @shishahookahbali)
Kam na dýmku na Bali?

Když jsme se pro tento ostrov rozhodli, řekl jsem si, že alespoň jedna dobrá dýmka za celý pobyt a budu v cajku. Ve výsledku jsme měli prima dýmku skoro každý druhý den, ha. 

Z hlediska nabídky se připravte na všudypřítomné jídlo v podnicích, což je skvělé. Předkrmy, snacky a velká jídla balijské, asijské, ruské a také západní kuchyně. Spousta čerstvého ovoce, smoothie bowlů a dezertů. Všude si k pití můžete dopřát mladý kokos, širokou nabídku čajů, káv a džusů. Alkohol najdete jak kde, ale většinou se jedná o pivko, víno a základní i pokročilé drinky (vč. těch z araku, místní pálenky).

vodní dýmky bali
Jen ten kurkumový džus byl krokem vedle
Kolik za to vše zacálujete? Připravte si své statisíce a miliony rupií. Světlá dýmka vás vyjde na 180 až 250 K IDR (270–375 Kč), černá na 300 až 500 k IDR (450–750 Kč). Ano, dýmky stojí jako v Praze a je to jedna z těch nejdražších věcí, co si na Bali můžete nabídnout. Když nepočítáte alkohol, protože pivko vás vyjde na 75–100 Kč, láhev vína pod 300 Kč nekoupíte a drinky začínají od 180 Kč výše. Cena jídla vás potěší, nažerete se jako páni od 30 do 200 Kč za porci (nejčastěji kolem 80 až 120 Kč). Vždy kontrolujte menu, protože někde je cena pevná, jinde naleznete větičku + 10 % daň a 5–8% servisní přirážka. Platby kartou jsou buď dostupné, s 3% přirážkou k ceně nebo je nenabízí vůbec – ideálně se na tohle i ty daně zeptejte obsluhy předtím, než usednete k dýmu.

Design podniků se různí. Najdete zde boho útočiště s lapači snů, oprýskaným dřevem a mrakem polštářů, malé moderně pojaté dýmkárny, luxusní podniky plné světel, kovu, přírodních materiálů s nádechem místního budhismu i zavšivené díry, kde byly dýmky dodány na sílu a vůbec se tam nehodí.

Nyní na vás vyfouknu své zkušenosti s podniky, které jsme navštívili a přidám tipy na několik dalších. 


Suverénně nejkrásnější, dýmkařsky a celkově po všech stránkách nejkvalitnější podnik na Bali. Aktuálně mají pobočky v Seminyaku a Canggu, další plánují v Ubudu. Tento nadpozemský ráj, jak se uvádí v názvu, vyhrál již zmíněné druhé místo v klání Hookah Battle o nejlépe designovaný dýmkařský podnik na světě. Tedy ze zúčastněných, že jo. Vyhráli i v jiných soutěží HB jako Mix&Story, Darkside Inspiration, Junior Hookah Cup atd., na své úspěchy jsou právem pyšní a již u vstupu diplomy a ocenění vystavují.

vodní dýmky bali
Tak v ráji, říkáš?
vodní dýmky bali
Interiér velmi prima
vodní dýmky bali
Spokojenost
vodní dýmky bali
Sifon, dolní šťáva z gran. jablka hezky nahoru k puerhu
Oba podniky mají dvě uzavřené patra a terasu. Žlutě nasvícený interiér po setmění, jinak velmi světlý interiér ve dne. Sedí se na sedačkách a pohodlných křeslech. Hajzly důmyslně maskované za knihovny, klystýrek zabudovaný v záchodě mě polechtal až na bránici. V nabídce je obří množství luxusního jídla, čajů, drinků, freshů a jiných legrací. Spousta lidí na place, starají se o vás hezky a rychle.

vodní dýmky bali
To bude super s buzz efektem
Široký výběr dýmek evropských, ruských i ukrajinských značek. Kouřil jsem z Wookah, Mr. Wood i dýmek Darkside, nabíjeli do Vosky, Cosmo Bowls a UPG, používali hliníková HMS bez pokliček. Uhelný servis dělají, ale na můj vkus s dlouhými prodlevami (30–35 min/kolečko). K dispozici ale dostanete kleště. Z tabáků mají Tanž, DS, BlackBurn, Must Have a světlotu od Tombacco, Adalye i Al Fakheru. Na dýmku jsme čekali asi 25 minut, vydržela v optimální kvalitě ty dvě hoďky.

vodní dýmky bali
Kolik to koštuje?
vodní dýmky bali
Výběr tabáku uspokojí každého
Kartou zde zaplatíte, ale připočítejte si k cenám na menu + 18 % (daně a servis). Nechal jsem tu za čtyři hoďky, dvě dýmky, dva drinky, jedno žrádlo, dva čaje, dvě pivka a jedno kafe něco kolem 1800 Kč. 


Příjemná kavárna s vnitřní zahrádkou v Ubudu. Spousta dezertů, dobré jídlo i pití. Dělají tam promítání pro děti, přičemž rodiče vedle dýmí, což mi přišlo vtipné. Je trochu mimo centrum, takže vás čeká buď menší procházka, anebo rychlý přejezd skútrem. Navštívili jsme dvakrát, pokaždé jsem si vymyslel mix z Must Have a doručili jej v super kvalitě. Uhelný servis, dýmky Mr. Wood a také JEŠTĚŘI

vodní dýmky bali
Pofel
Stala se mi tam super příhoda. Sedíme s manželkou, dýmíme a pijem. Najednou mi něco těžkého spadlo na rameno, zařval jsem na celé kolo a začal to třepat dolů. To se mi povedlo a jakmile jsem se podíval, co to bylo za hrůzu, tak přísahám! Dvacet cm dlouhý, tak 8 cm tlustý zasraný varan. Obří ještěr mi jen tak přistál 10 cm od hlavy a spokojeně si to plazil dále. No celý podnik ze mě chlamec, má milá se smíchem za břicho popadala a já byl za čuráka. Potom jsem se co chvíli díval na strop, jestli na mě nečekají další překvapení. Inu, s přírodou na Bali musíte počítat!

vodní dýmky bali
A nad hlavou číhá ještěr
vodní dýmky bali
Může bejt!

Alternativa v Ubudu, přímo v centru na jedné ze dvou hlavních ulic. Opravdu malinký podnik, pár gaučů se stolky a v horním patře promítací plátno na porno, hry či Netflix. Designově to byl mix bílých stěn a zelených rostlinných prvků, hajzly byly modré. Majitel Rus, tomu odpovídala i nabídka deskových her, vareniků a čajů. Bez alkoholu.

vodní dýmky bali
Kokos v dýmu
vodní dýmky bali
Chill
vodní dýmky bali
Dobrý výběr, jen těm hrám nerozumím, protože rusky nekváknu
Dýmkař mladý a nadšený, dobře jsme pokecali a poprosil mě o rychlokurz nabíjení. Servíroval Alphu s evilem od Kongu, HMS a tři uhle. Nabitý mix Tanže a BlackBurnu. Bylo to příjemné posezení, které jsme si zpestřili ledovou vodou z kokosu.

vodní dýmky bali
Prima chlapík
vodní dýmky bali
Hajzly lasturové
AGUAN SHISHA BAR

Pokud vaše hnáty někdy dopadnou na pláž ostrova Nusa Penida, připravte se na skutečnou džungli, rozbité úzké silnice a obrovský klídek. Doporučuji potápění s mantami a želvami, my jsme si zašnorchlovali a viděli jsme asi 3m mantu, oujé. A kdybyste čirou náhodou měli chuť na dýmec, máte pouze jedinou možnost. Zajít do Aguanu.

vodní dýmky bali
Jakože hodně u cesty to bylo
vodní dýmky bali
Na Nusu Penidu velký dobrý
Otevřený podnik u silnice bez stěn, takže si užijete provozu. Jídlo bylo průměrné, ale zato velmi levné. Zakouříte si tam z nějakých čínských zlatých legrací a nabíjí do korunek Solaris. Z černoty DS a Must Have, jinak Tombacco, Adalya, Doobacco a Al Fakher. Tady jsem požádal, abych si to nabil radši sám, tak jsem byl spokojený. Nedělají uhelný servis a na nové uhlíky po vyžádání čekáte tak půl hodiny, protože to dělají na nějakém plynovém sporáku bez tarbuše z alobalu. A jo, zakouříte si tam v pohodě a můžete směle jet dále. Pozor na platbu pouze v hotovosti.

vodní dýmky bali
Dalo se!

V závěru našeho putování jsme zvládli letadla dvě, to odletové i to dýmkařské. Skutečně kousek od letiště otevřeli venkovní kavárnu/dýmkárnu s vyřazeným velkým letadlem na zahrádce. Utlumím vaše nadšení, v letadle si bohužel nezadýmíte. Ale pokud si dýmku dáte, můžete jej prolézt od kabiny po ocas. Pozevlit si na křídle je také zážitek.

vodní dýmky bali
Stylový podnik, co si budem
vodní dýmky bali
Ještě tak dýmku na křídlo...
vodní dýmky bali
Sexy Bali, oujé
Sedí se venku na pytlích, na velké promítačce jedou neustále videoklipy s popovými bangery. V nabídce není alkohol a celkově je z hlediska všech nápojů skromná, jídla ale mají spoustu. U dýmek se spokojte s nabídkou daných mixů, nebo si zaskočte do dýmkařské boudy pod křídlem a vymyslete si něco vlastního. Dýmku jsme ale několikrát reklamovali. Nejprve spletli mixy, poté dali málo tepla a pak už to konečně běželo. Dýmky ok, ale čekal jsem to celkově lepší. Pro ten bizár a slušnou dýmku si tam zajděte!
vodní dýmky bali
No přidej tam to teplo
vodní dýmky bali
Naše mixy
Čestné zmínky dobrých podniků, na které už čas nezbyl: Hookah Place Canggu, Shisha Temple a Santai Shisha.

Závěr

Pokud jste to zvládli až sem, gratuluju! Opět jsem se trochu rozepsal, ale bylo toho tolik ke sdílení. Mi scuzi. Čechů na Bali jezdí hodně a já mám pro vás dobrou zprávu – dýmkařsky se tady nudit nebudete. Je boží najít skvělou dovolenkovou destinaci, kde mají navíc rozvíjející se dýmkařskou kulturu, která je na vzestupu. Nízké regulace, spousta potencionálních dýmkařů a dýmkařek, levné živobytí a tropický ráj.

A pokud se vám Evropa zajídá a hledáte nové místo k životu, na Bali můžete naskočit do rozjíždějícího se vlaku dýmkařského byznysu a kvetoucí kultury. Samotného mě to láká, protože s trochou zlaťáků tam můžete rozjet opravdu cokoliv a Indonésané jsou po dýmkách aktuálně hladoví. Jakmile se dýmky pořádně rozšíří i na Jávě, tak to tam bude pořádná show!

vodní dýmky bali
Show jako zde, když opice ucítila Tanž!
Všem přeji bezpečnou cestu, úžasný zážitek na Bali a skvělou dýmku na doplnění atmosféry. Nikmati liburan Anda!


























Jakub Kopáček

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram