Dýmkařské akce 2022

Chystejte si plíce, pardi. Letošní rok jsme Covidu udělali páčko, a tak nás čekají dýmkařské akce v plné parádě. U nás, na Slovensku i ve světě. Kam se můžete tento rok s dýmkou v báglu vydat?

Dýmkařské akce 2022
Tak kdeee to rozpálíme?
Renomovaná cestovní kancelář Dýmkařův koutek pro tebe připravila sérii zájezdů, které tě vtáhnou hlouběji do světa vodní dýmek a dýmkařské komunity! Pro dospívající dýmkaře se jedná o zásadní životní zážitek, který by neměli minout. Komunitní srazy, akce většího formátu a veletrhy nabízejí mnohé. Mezi hlavní lákadla patří poznávání nových dýmkařů i dýmkařek, osahávání (:O) dýmek a příslušenství v reálu, ochutnávka tabáků, seznámení se svými vzory a lidmi z průmyslu, sem tam nějaký workshop, příležitost k výměně zkušeností, tabáků a bizarních historek, k tomu často i možnost koupit dýmky a kuřivo za zvýhodněnou cenu. To chceš! Kam tedy postupně vyrazit?

ShishaMesse

Shishamesse
Na Messe si opravdu můžete pokecat s každým
(autor: Pavel Šidla)
  • kdy: 6.–8.5.2022 + 17.–19.6.2022
  • kde: Frankfurt + Sevilla
  • co to jako je: tradičně největší evropská veletržní zábava věnovaná dýmkám
Guten Tag! Země pivem a preclíkem oplývající hostí po covidové pauze opět dýmkařský veletrh klasického ražení. Tuhle akci mám prokouřenou zleva doprava, na ShishaMesse jsem zavítal čtyřikrát a dokonce tam i vystavoval, takže vám s radostí předám pár tipů. A pokud máte rádi přehřátou vodu ve váze, skočte na letní edici do španělské Sevilly!

Je to skvělý začátek pro vás, kdo jste ještě nebyli na dýmkařském veletrhu. Všude se povalují stovky dýmek, které můžete vyzkoušet. Za skvělou cenu si tam také nakoupíte a uchlácholit někoho na vzorky zdarma je taky relativně jednoduché. Osaháte si dýmky a příslušenství světových značek, oceníte baby v přilehlých outfitech, ulovíte selfíčko se známými ksichty dýmkaření. Užijete si tam určitě více světloty a badchi nežli černého tabáku s HMS, ale tahle situace se s každým ročníkem zlepšuje.

První den je pro určen pro byznysová zvířata a je obecně klidnější, alespoň se slyšíte a máte čas vše v klidu prozkoumat. Sobota a neděle je otevřená všem. Cestovat sem můžete autem nebo letadlem, ve Frankfurtu je spousta ubytka od prašivých děr až po hotely hodné krále. Místní lounge stojí za vyližprdel, své dýmkařské chutě můžete ukojit během dne a pak večer objevovat město.

Mrkněte na reporty z návštěv minulých: 2016, 2017, 2018, 2019
 
Ostrava v dýmu

Ostrava v dýmu
Fest jak cyp
Óooostravooo, dýmko moje. Již potřetí banda kolem Czech Hookah Clubu, Smokehillu a HookahWeeku svolává dýmkaře i dýmkařky do kraje černého uhlí, oceli a krátkých pysků. První ročník se odehrával v otevřených garážích na ostravském výstavišti, všude dýmky, káry a kvalitní zábava. Covidový ročník se zredukoval na větší srazík s vystavovateli na CHC dvorku, letos vás čeká plnokrevná akce.

Tento ročník bude probíhat jako pevná součást fesťáku, kde se můžete potěšit vínem, hudbou, tancem, divadlem a designem všeho druhu. Bude určitě zajímavé mrknout se, jak to dopadne, když se jako dýmkaři neizolujeme na separe akci a namísto toho ukážeme široké veřejnosti, o čem ten náš koníček vlastně je!

Čekají na vás čeští i zahraniční vystavovatelé, distributoři tabáku, workshopy a obrovská travnatá plocha, kde můžete felit s vlastními dýmkami, nebo podojit tamní catering. To je letos novinka, vlastní dýmky jsou vítány a dodávka žhavého uhlí pro každého je zaručena. Mrkněte na report z prvního ročníku!

SHISHAFEST

Shisha Fest Bojnice
Hej hou, Slováci jdou!
  • kdy: 2.7.2022
  • kde: Meridiana, Bojnice, Slovensko
  • co to jako je: největší dýmkařský srazo-fest na Slovensku
Zúčastnil jsem se prvního ročníku, který byl sice skromný, ale plný energie, dobré nálady a kvalitních dýmek. Slováci dýmkařsky rostou, svůj podíl na tom má také distributor Touareg shisha, který letos pořádá již čtvrtý ročník tohoto sedánku. Pro našince je to celkem zájezd, ale Moraváci to mají coby kamenem z Eiffelovky dohodil.

Slovy pořadatele: „Na Shishafeste môžete zažiť to najlepšie z ponuky vodných fajok a príslušenstva, ktoré Slovensko a Česko ponúka. Tešiť sa môžu najmä milovníci vodných fajok, ktorí si prídu na svoje v podobe bohatej ponuky produktov na testovanie, pestrého programu alebo aj profesionálneho servisu. Súčasťou celodenného programu bude ochutnávka viacerých značiek tabakov, prezentácia vystavovateľov, tombola, súťaže, vedomostný kvíz a aj rozhovory s pozvanými hosťami. Sledujte diskusiu v udalosti, kde Vás postupne budeme informovať o potvrdených hosťoch a vystavovateľoch!“

Český překlad: budou tam dýmky, program a zábava. 

Fest Dýmu

fest dymu žilina
Ale opravdu fest!
  • kdy: 9.7.2022
  • kde: Žilina
  • co to jako je: sám netuším, ale prý první ročník největšího dýmkařského festu na Slovensku
K této akci mám zatím pouze hrubé informace a nemám jistotu, zda proběhne, ale tak budeme věřit. Svůj další výlet na Slovensko můžete věnovat právě Festu Dýmu.

Slovy pořadatele: „Tešiť sa môžete na veľké množstvo slovenských a zahraničných vystavovateľov, HookahWars kde sa väčšina našich Slovenských podnikov stretnú zoči voči a porovnajú svoje zručnosti a skúsenosti v príprave vodných fajok, rozhovory so známymi ľuďmi z našej brandže, súťaže a aktivity pre ľudí a v neposlednom rade nebude chýbať ani tombola. V areáli sa bude nachádzať veľká chill zóna kde si môžete posedieť, porozprávať a užívať atmosféru festivalu, vziať vlastné vodné fajky alebo si objednať od daných vystavovateľov, vychutnať gastronómiu v podaní miestnych streetfoodov, takisto vychutnať klasické nápoje a miešané drinky alko/nealko. V areáli nájdete výstavu športových, luxusných a upravených aut či motoriek.“

Dýmky na kopci

Dýmky na kopci
Skvělý to ročník 2019!
  • kdy: 20.8.2022
  • kde: Strahov, Praha
  • co to jako je: tradiční dýmkařský sraz s vystavovateli mezi bloky kolejí Strahov, nejdéle v řadě pořádaná dýmkařská akce u nás!
Ohó, moje srdcovka. Parta studentů z Klubu Čajovna, která si léta předává žezlo organizace, uspořádala před pěti lety na svém zápraži první pražský dýmkosraz. Od prvního ročníku akci moderuju a šaškuju kolem, tak mohu s radostí konstatovat, že kvalita akce neustále roste a každý rok je něčím speciální – ať už vedle probíhá česká Tour de France, brutálně prší, soutěží se v Hookah Battlu nebo se hajpuje dobročinná dražba.

I letos se budou mezi bloky dít věci. Klasicky si můžete přinést vlastní dýmky (uhlí bude randál) nebo zneužít dýmkařský catering, občerstvit se v Recharging baru, zahrát si Guitar Hero, rozjet to na after party, odprodat ležící dýmky, příslušenství i tabák v našem bazárku a hlavně networkovat s dýmkařskou komunitou, vystavovateli a užít si bohatý program. Letos jsem přidal do mlýna hodně zajímavé programové kousky a jestli byť jen polovina vyjde, bude to vskutku unikátní ročník.

Mrkněte na report z dosud nejšílenějšího ročníku!

Čajomír

Čajomír
Co nás čeká? Sám jsem zvědav.
  • kdy: 20.–21.8.2022
  • kde: Výstaviště Praha (Holešovice)
  • co to jako je: legendární čajový festival, který se letos poprvé propojí s dýmkami
Největší čajovna pod širým nebem českým? Je to dost dobře možné! Nikdy jsem na Čajomíru nebyl, ale milci čaje, čajmeny a jejich kumpány se to tam musí hemžit. Letos se rozhodli již dávno propojený svět dýmek a čajů představit širé veřejnosti, a to o stejném víkendu jako se konaj Dýmky na kopci. A já věřím, že to vezmete jako příležitost! K čemu? Navštívit v sobotu tradiční DnK a v neděli vyrazit na skvělé čaje s dýmkařským doprovodem právě na Čajomír (probíhá v sobotu i v neděli).

Čeho se dočkáme z dýmkařské stránky, to je zatím zahaleno tajemstvím. Z hlediska čajů opět nabízím slova pořadatele: „Čtrnáctý ročník ČAJOMIR FEST přivítá profesionály a laiky nejen z Čech, ale i Německa, Rakouska, Polska, Slovenska a z dalších částí Evropy, ale například i z Kanady. Návštěvníka čeká velká degustace ve festivalových čajovnách. Součástí programu jsou hudební a taneční vystoupení, workshopy a bohatá tržnice, která nabídne prezentace českých dovozců a prodejců čaje či výrobků českých keramiků se specializací na čajové nádobí. Hlad zaženete v gastro části, kde se bude vařit dobroty z různých koutů světa. Nezapomeňte si s sebou do čajové zóny vzít svou OSOBNÍ MISKU.“ 

Další akce

Následují akcičky, které se s největší pravděpodobností budou konat, ale organizátoři jsou zatím ve fázi příprav bez konkrétnějších informací. Vo co go?

  • Dýmkařská akce JIH – 9.–10. července v Českých Budějovicích od Epic Crafts! Ve spolupráci s Jihočeskou univerzitou chtějí pánové z Epicu udělat dýmkařskou akci. V plánu mají pozvat co nejvíce dýmkařských značek, budou tam čaje, jídlo a nějací kluci s Kombuchou. Název akce zatím neznámý. 
  • Dýmkařský komunitní sraz (DKS) – v Benátkách nad Jizerou od týmu Blackhawk Hookah Events! Další ročník srazu v krásné civilní variantě bez větší účasti značek a výrobců. Někteří si ale vždy cestu najdou, aby doplnili srazík o produkty, soutěže či workshopy. Hodně se dýmí, pije a chilluje. Pravděpodobně v srpnu 2022!
Dýmkařský komunitní sraz
Minule to byla show, jak se patří!
  • Pražské Dýmkobraní – povedený dýmkařský sedánek s množstvím značek a zábavných aktivit od Hookah Backstage, Blackhawk, Pěkné bryndy a dalších, a to v Praze! Konat se bude pravděpodobně opět v září, víc informací aktuálně nemám k dispozici.
Pražské Dýmkobraní
Dýmilo se v Holeškách i na Smíchově, kde příště?

Jakub Kopáček

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram