Recenze: KT Smoke

Think different. Pokud chcete v dýmkařském světě vymyslet něco opravdu nového, tohle motto je zásadní. Kam lze dýmky posunout, co se dá ještě vymyslet? Prostor pro nové nápady a inovace tu evidentně je, jak dokazuje objekt dnešní recenze. Dýmkařské víčko KT Smoke originálním způsobem ilustruje, že vodní dýmku lze pojmout všelijak.

KT Smoke
Servus, víčko!
„Houstone, máme problém!“ Tahle slavná věta zazněla s lehkou obměnou i v Bohumíně, mém rodném městě, kde parta kutilů dumala nad přenosnou, cestovní dýmkou. Ta bez vázy fungovat nebude. Hold my beer, to vymyslíme! Ohoho, moment. Tak kromě dýmek rádi kalíme i pivka, půllitrů se tu válí fůra. Co takhle dýmka, která si rozumí s pivním půllitrem? Dýmky na lahve a nádoby již známe. Recenzoval jsem například dýmky Maklaud Banka & Your Shisha, dnes již legendární českou Hydrogen Oxygen (O2), dále existuje nasazovací dýmka na lahve z Alíku – úplná sračka, ale zato v kompaktním provedení včetně tácku. Co teda v Bohumíně udělali jinak?

KuTilství v dýmu
    Kuba Tomáš (proto KT Smoke) a Martin Dluhý si v roce 2021 začali hrát se dřevem. Zkusili pár osobních i velkých náustků, dřevěná těla, dokonce dýmku v podobě truhly. Následně do dílny pořídili 3D tiskárnu a zrodil se nápad dýmkařského víčka. Myšlenka byla taková, aby vzniklé víčko pasovalo na pivní půllitr a celé to fungovalo jako extrémně kompaktní, cenově dostupná varianta k tradičním cestovkám. Výhodou většiny pivních půllitrů je ucho, takže celé kombo papnete do ruky a jdete křížem krážem světem spolu s dýmem. Obstála jejich myšlenka ve střetu s realitou?

    KT Smoke
    Pivní puff
    Víčko

    Výsledkem práce KT Smoke jsou 3Dtištěná dýmkařská víčka z polymeru v různých barevných kombinacích kladoucí důraz na maximální jednoduchost a hlavně přenositelnost. Nemají specifické jméno, jsou to prostě víčka. V roce 2023 spatřila světlo světa první verze, po zpětné vazbě zákazníků kluci víčko vylepšili a právě tato aktualizovaná verze se ke mně dostala na recenzi. Pojďme do ní zabořit nos.

    KT Smoke
    První verze víček, whatever, ale barvičky!
    (zdroj: @smoke.kt)
    HODNOCENÍ

    Pro líné čtenáře nabízím již nyní rychlý seznam pro a proti, za odůvodněním pokračujte níže. Kolik to koštuje, mimochodem? Cena je 749 Kč (piště přímo na IG/FB, nebo mailem na ktsmoke.cz@gmail.com).

    + maximálně kompaktní a skladné
    nízká hmotnost i cena 
    + nepřehřívá se, nelze vytopit
    + povedený design (prostor ke zlepšení stále je)
    + dobře upevněná hadice, bez zalamování
    + sedne na širokou variaci pivních sklenic a jiných nádob

    nízká stabilita (bez podstavce je na dýmku nutno vždy dohlížet)
    chybí tácek či jakákoliv forma ochrany korunky/uhlíků před pádem
    kvalita 3D tisku sráží celkový dojem z dýmky
    občasná voda v hadici
    nelze profouknout korunku

    BALENÍ

    Hnědá, lepenková krabice s výplní z dřevité vlny, přelepená pečetící nálepkou s logem, dobře uzavíratelná. Sice nemá ouško, což je u krabic má neukojitelná úchylka, ale vzhledem k charakteru dýmky ji opravdu nepotřebujete vláčet v krabici. Moc toho v ní nenajdete, v balení se nachází složená dýmka, těsnění na korunku, krátký náustek a leták s informacemi k použití/údržbě. Polštářek tomu dělá lýkové aranžmá, komponenty nijak dále balené nejsou.

    KT Smoke
    Pojď k taťkovi!
    Dle letáku se dýmka dodávala dřív v rozloženějším stavu, tedy víčko, tři nerezové trubky a difuzor. Moje přišla už s trubkami downstemu a trnu zaraženými do víčka a s difuzorem nasazeným. To jen tak na okraj.

    MATROŠ, DESIGN A PROPORCE

    Víčko je tištěné ze strun ABS (vrchní víko) a PET-G (černé srdce, difuzor), což jsou materiály pro účely víčka dostatečně tepelně odolné, lehké, pevné a levné. Víčko se nepřehřívá, což mě pozitivně překvapilo při dané velikosti a blízkosti korunky. Spodní část víčka je objata černou pryží, která ve spojení se sklenicí tohle ďábelské udělátko těsní. Přidejte k tomu nerezovou trubku downstemu, konektoru na korunku a provizorního náustku, zahrňte bílé silikonové těsnění a je to – materiálově jsme komplet.

    KT Smoke
    Rozborka!
    Design víčka mě hodně baví. Jedná se o, dejme tomu, ufiknutý kužel ve vícebarevném provedení. Ten můj má víko ve dvou odstínech modré, s černým zbytkem víčka vytváří fešný kontrast. Barevné varianty se řídí přáním zákazníka, takže můžete být kreativní a klidně si do víčka vyrýpnout i vlastní logo či motiv. Logo KT Smoke je zapuštěné v horním víku, šikovně skryli písmeno K i do sání dýmu v dolní části víčka a postranní otvory v difuzoru mají tvar kapky – drobné, ale hezké detaily. Teď k těm méně líbivým.

    KT Smoke
    Kap, kap
    Provedení 3D tisku je, upřímně řečeno, hodně nahrubo. Viditelné vrstvy pro jednoho vytváří zajímavý vzorek, na mě to působí „lacině“. Sem tam nějaká dírka a odchlípnutá nitka materiálu. Horní víko z ABS působí lépe než spodek z PET-G a difuzor, kde je vizuálních kazů mnoho. Nestalo se mi to, ale mám takový dojem, že kdyby mi z korunky vytekla na víko melasa a já bych ji tam nechal ladem, zůstal by mi na víčku flek. Sedla by tomu lepší povrchová úprava, sjednocené či jemnější vrstvy, ale tam už by šla cenovka nahoru a prodloužila se doba tisku či následné úpravy.

    KT Smoke
    Lajny everywhere
    Díky použitým materiálům je víčko opravdu lehké, při cestování prakticky nic neváží. Proporce tohoto cestovního trpaslíka jsou následující: 15 cm výška, 9,6 cm průměr horního víčka a 7,2 cm průměr spodního, 1,6 cm šířka a 6,5 cm délka downstemu po zasunutí (vč. difuzoru 8 cm), 14 cm dlouhý náustek, 185 g váha bez korunky, půllitru s vodou a připojené hadice.

    TĚLO DÝMKY

    Konektor na korunku má pevný polymerový vývod, ve kterém je zastrčená nerezová trubka. Vývod má naštěstí sklon, takže korunky na těsnění spokojeně drží. Mezi ním a konektorem na hadici se nachází dva hexové šrouby. Správně, můžete si víčko rozpitvat ještě více. Čas od času to udělejte, protože mezi horním a spodním víkem se drží vlhkost. Víčko postrádá jakoukoliv formu tácku, což je mrzuté a doufám, že do budoucna kluci něco vymyslí.

    KT Smoke
    Dekomponováno
    Konektor na hadici je vymyšlený skvěle. Nepotřebujete žádné těsnění, hadici prostě nasunete hluboko do útrob víčka, kde skvěle drží, nevypadává a nezalamuje se díky cca 50° sklonu. Danému řešení vyhovuje hadice o průměru 16 mm. Přiložený náustek je pouze krátkou trubičkou, hrany má obroušené. Pro mě je fakt krátký, skladnost beru, ale při testování jsem jej prakticky nepoužil. Tohle řešení má i nevýhody, pevně zaražená hadice při neopatrné manipulaci s kombem víčko + půllitr hýbe, otáčí ho a naklání. Řešením je buď jistit za ucho sklenici, nebo kreativně vymyslet stabilizátor, o kterém vám povím v sekci o vhodných sklenicích.

    KT Smoke
    Kvalitní zásun
    Po stranách horního víka je 12 výfuků zpětného ventilu ve tvaru domečku, po šesti na každé straně. Uvnitř víčka se nachází dvojice kuliček. Dým při profouknutí proudí z boků, zpětňák jako celek funguje efektivně a relativně tiše. A pozor, dýmku nelze jakkoliv mocným profouknutím vytopit! Více o tom níž.

    KT Smoke
    Postranní výfuky
    Víčko se směrem dolů svažuje a jak jsem již zmínil, objímá ho černá pryž. Ta je k víčku přilepená, což lze bohužel dobře vidět na spoji. U mého kusu je pryž na spoji lehce odchlípnuta, lepidlo leze ven skrze spoj. Když budete víčko hojně používat nebo jej necháte na půllitru třeba přes noc, vytvoří se na pryži viditelná rýha. S tím problém nemám, co taky jiného čekat. Kluci by mohli v budoucnu zkusit plášť ze silikonu. Každopádně životnost pryže mohu jen odhadovat, výrobce vám to přinejhorším přelepí novým kusem po domluvě. Z hlediska těsnění funguje velmi dobře, při použití běžných pivních sklenic nikde nic neuniká.

    KT Smoke
    Drobné detaily, ale co
    Downstem je z nerezu, krátký a úměrný velikosti dýmky. Dovnitř víčka se nasune a drží bez problémů, bez difuzoru je to poměrně hlučný prcek – to se odvíjí také od použité sklenice a množství vody. Odnímatelný, polymerový difuzor ztišuje dýmku a snižuje odpor při tahání – je polouzavřený a postranní otvory mají tvar kapky. A teď pozor, obsahuje černý „bobek“ aka pojistku

    KT Smoke
    Zvesela si trčí
    Je kuželovitého tvaru s plochou podstavou a špičkou hore. Slouží jako pojistka proti vytopení víčka. Při profouknutí vyletí nahoru a zablokuje downstem, takže nevznikne vodotrysk z korunky, ale také do ní nepronikne vzduch – korunku tedy nelze tímto způsobem profukovat. Funguje to perfektně, při sebevětší snaze jsem toho prcka nevytopil. Palec nahoru! Poznámka bokem, ten bobek vložte do difuzoru špičkou vzhůru.

    KT Smoke
    Bob a Bobek
    VHODNÉ SKLENICE

    Yes, potřebujeme vhodnou „vázu“. Nemusí to být jen půllitr, vhodných sklenic, váz a nádob je vícero. Pro kouření na vandru ale doporučuji verzi s uchem, tedy vyhovující pivní sklenici. Důležitými parametry jsou průměr hrdla, výška i objem sklenice a průměr podstavy. KT Smoke udává, že víčko lze napasovat do prostoru o průměru 8 až 9,5 cm. U nízkých sklenic budete drhnout downstemem o dno. Objem sklenice a průměr podstavy jsou zásadní pro stabilitu celého systému – čím širší základna a větší objem vody uvnitř, tím stabilnější celá „dýmka“ bude. Stabilita je totiž hlavním problémem řešení od KT Smoke

    KT Smoke
    Radek s Plzní dominují
    Při domácích testech se půllitr točil jak čamrda podle pohybu hadice, to nechcete. Když tácek neexistuje, riziko zničené podlahy je všudypřítomné. Takže, ehm, doma jsem to testoval na plechu z trouby a kolem plzeňského půllitru jsem obestavil čtyři kilovky Cocoloca. Fungovalo to bezvadně. Kluci mi poslali i 3Dtištěný podstavec s betonovým okružím, který to vše řeší. Použít lze ale jen s půllitrem od Radegastu, který mi vděčně k podstavci přibalili. Díky, chachaři. Na vandr si takový podstavec asi nevezmete, ale domácím kuřbě značně napomůže. Proto se venku hodí sklenice s uchem, že jo.

    KT Smoke
    Som pořešil
    Nejlépe si vede sklenice od Radegastu (neasi), vyhovující je i půllitr od Plzně, Kozla, Bernarda, či Kofoly. V mé domácnosti ještě fungovala váza na kytky a mosazná konvice na čaj, stylovka. Pohlídejte si hladinu vody. Když bude příliš blízko víčku a sání v něm, při bublání vám bude voda lítat do hadice. Srovnejte hladinu s horním koncem difuzoru a budete v pohodě.

    KT Smoke
    Dým o páté?
    POCIT Z KUŘBY

    Zcela upřímně, čekal jsem hodně kompromisů. Přehřívání, špatný tah, snadnou vytopitelnost, nízkou stabilitu. Projevilo se až to poslední zmíněné, jinak mě víčko překvapovalo s každou novou session. S přehřátím víčka ani vody jsem se nesetkal, tah pouze s lehkým odporem a příjemným bublavým zvukem, vytopit se mi to nepodařilo. Cool. Mým uhelno-plechovým hackem jsem doma nestabilní dýmku zkrotil, s podstavcem poté už nejvíc na pohodlí. Hadice drží jako přibitá a zpětný ventil plní svou úlohu bez zádrhelů, jen tu korunku kvůli pojistce neprofouknete.

    KT Smoke
    Hubbly bubbly
    Když máte doma nosič a venku cokoliv, co vydrží pobyt uhlí, absence tácku pouze zamrzí. V opačném případě je to celkem problém, který musíte kreativně řešit. Nenasoukáte na to žádným způsobem ochrannou mřížku. Z hlediska hladiny vody jsem to prostě musel trefit na víckrát, takže jsem zažil část session s potůčkem v hadici. Naštěstí u tohoto řešení lze vše bleskurychle napravit a dýmíte dál. Z hlediska údržby stačí běžně omýt a usušit, občas odšroubujte horní víko a setřete pod ním vlhkost. Nestrkejte to do myčky, neškrábejte povrch kartáči nebo drátěnkami.

    KT Smoke
    Kvalitní jištění je základ
    Moment, to nemyslíš vážně, že primárně cestovní víčko testuješ v zaprděném bytě?“ No, občas otevřu okno a vyvětrám, na mou obranu. Neblázněte, víčko jsem vzal na vandr, a to do Frankfurtu na ShishaMesse! Počasí sice nepřálo dýmce u dálnice, ale jak na hotelovém pokoji, tak na afterparty před Motelem One posloužila skvěle. Na venkovní after vzbudila zaslouženou pozornost, spousta lidí si chtěla potáhnout, víčko s půllitrem potěžkat, otestovat nevytopitelnost. Nedošlo k žádným pádům ani karambolům, a to jsem s dýmkou chodil po venku sem a tam. Jen po čase ztěžkla v ruce, proto jsem půllitr dal na chodník a tam už jsem musel být opatrný, aby to někdo nepřevrátil či nepotahal po betonu. Vše jsem s klidem zabalil do batohu, téměř nic to nevážilo. Kdybych s tím šel někde na hory či na pláž, vůbec bych se toho nebál. Víčko obstálo!

    KT Smoke
    No dobrý den!

    Verdikt

    Za mě skvělá prvotina od prakticky neznámého projektu! Fakt se mi to líbí a jak jsem zmínil na začátku – někdo nad myšlenkou dýmky přemýšlel jinak. Kompaktní záležitost, se kterou si může prakticky kdokoliv, s chutí na dýmku a potřebným půllitrem, dopřát dým na cestách. Design se povedl, víčko se nepřehřívá a nelze jej vytopit. Cenovka je velmi příznivá a dělá z toho dostupnou záležitost pro dýmkaře-začátečníky, fajn dárek i pro zkušenější harcovníky a levnou alternativu k běžným cestovním dýmkám.

    KT Smoke
    Full combo s podstavcem
    Nic není bez vady, že jo. Kvalita 3D tisku a provedení je za mě slabší a odpovídá cenovce, celková stabilita s půllitrem není dobrá a měli byste jej vždy radši jistit. Občas se dostane voda do hadice, opravdu chybí tácek a celkově řešení s víčkem pocit bezpečí příliš nenavozuje – korunku s HMS prostě nelze nijak ochránit před pádem, uhlí neodložíte. Víčko tedy neosloví ty z vás, pro které jsou chybějící funkcionality zásadní. Pokud navíc máte vymazlený venkovní setup, pravděpodobně se nesnížíte k 3Dtištěnému víčku na půllitru. Když u dýmky chcete i na cestách relaxovat, tak neustálé jištění půllitru, případně velmi opatrná kuřba, či hlídání stability korunky při chůzi vám přidá jen další starosti.

    Suma sumárum, víčko od KT Smoke si svoje zákazníky určitě najde a jsem rád, že ve sbírce jedno mám – díky za poskytnutí, kluci. Překvapilo mě v mnoha ohledech a jsem rád, že něco takového stvořily šikovné ruce tuzemských kutilů. Makejte na víčku dál, za mě to má smysl! Takže půllitr s pivem do levé ruky, do pravé půllitr s víčkem a do třetí ruky náustek – užijte si letní session.

    Galerie

    KT Smoke
    Easy balení
    KT Smoke
    Kdo se začte do návodu, pochopí
    KT Smoke
    Taky tam vidíte ten obličej? Jooooo
    KT Smoke
    K jako kuřba
    KT Smoke
    Vidíte tu malou nitku? To mě štvalo na vícero místech!
    KT Smoke
    Plzeňská varianta
    KT Smoke
    Orientální varianta
    KT Smoke
    Ty čumíš na mě?
    KT Smoke
    Ještě bych mililitr hladiny ubral
    KT Smoke
    Betonové okruží v podstavci
    KT Smoke
    Čau, podstavče!
    KT Smoke
    Perfect match!
    KT Smoke
    Domácí setup
    KT Smoke
    Kroužek pro radost
    Závěrečná lajna

    Jakub Kopáček

    Žádné komentáře:

    Okomentovat

    Instagram