Track 'n Trace přichází: Jak se registrovat a proč?

Tabáky třeste se, sledují vás! Systém Track 'n Trace od 20. května dohlíží na všechny tabákové výrobky včetně tabáku do vodních dýmek. Přináší legislativní, finanční a časovou zátěž pro výrobce, dovozce, distributory a velkoobchod. Týká se však i dýmkařských podniků, e-shopů a částečně také vás, dýmkařské hordy. Nabízím vám krátký souhrn informací, které jsem byl schopen odšťavnit, a odpovědi na možné otázky.

systém Track 'n Trace
Bouchne to moc?
(zdroj: deviantart.com)
Tenhle článek mířím primárně na dýmkařské podniky a komunitu, protože pokud o TNT nějaký výrobce, dovozce či distributor dosud neslyšel, nebere své podnikání dostatečně vážně a čeká ho nemilé překvápko. Nebudu vám tedy vysvětlovat každý detail, bylo by to nudné čtení – zřejmě byste zakroutili hlavou a šli si raději nabít.

Co Track 'n Trace znamená? Sledování každé krabičky tabáku od výroby až k maloobchodnímu prodejci. Proč? Aby měl stát kontrolu nad pohybem legálního tabáku a byl schopen jej dohledat na černém trhu. Jak? Každá krabička bude nést jedinečný identifikátor, který se bude skenovat napříč dodavatelským řetězcem. TNT nabývá účinnosti 20. května 2024! Je toho víc, ale zjednodušeně to stačí.

Každý ekonomický subjekt (výrobce, dovozce, velkoobchod, distributor, maloobchod) je povinen se zaregistrovat na základě Směrnice o tabákových výrobcích (TPD), aby bylo možné sledovat dodavatelský řetězec tabáku od výroby k maloobchodu a tím zajistit autentičnost a bojovat proti nelegálnímu obchodu. Vzrušující citace, wrau. 

Registrace je ale to nejmenší, do uvedeného data toho musely některé subjekty implementovat mnohem víc! Kdo se registruje a jaké z toho plynou povinnosti? 

  • První maloobchodní prodejcedýmkařské podniky, e-shopy a další. Jsou to všichni ti, kteří prodávají tabák KONCOVÝM zákazníkům. Jejich povinností je se bezplatně zaregistrovat a získat kód hospodářského subjektu a kód zařízení (provozovny). Bez něj nebudou schopni od následujících subjektů tabák objednat. Žádné další povinnosti ani poplatky se jich netýkají.
  • Distributor nebo velkoobchod všichni prodávající tabák B2B zákazníkům. Pokud kromě koncových zákazníků prodávají i těm firemním, ať už online či fyzicky na prodejně, budou kromě registrace povinni skenovat balení a zajistit přenos dat o pohybu balení a finančních transakcích do routeru a sekundárního úložiště. Platí za implementaci systému, hardware (čtečky) i software. Musí také systémově vyřešit objednávku, tedy kam třeba může podnik vložit kód, aby mu vůbec něco prodali.
  • Výrobce nebo dovozceasi nejvíce zatížení. Kromě registrace musí získat jedinečné identifikátory balení od Státní tiskárny cenin, zakódovat je do formy QR/čárového kódu, opatřit tabákové krabičky nebo skupinová balení danými kódy, výrobce musí označit kódy i své výrobní stroje. Dále se jich týká povinnost přenosu dat o pohybu balení a finančních transakcí na primární úložiště, skenování kódů, nákupu čteček i softwaru a jednorázové platby za implementaci + měsíčního poplatku odvozeného od množství vyrobeného/dovezeného tabáku.
systém Track 'n Trace
Chápete, ne?
(zdroj: stc.cz)
Jednorázová implementace je záležitost statisíců až milionů korun, podle typu subjektu. Nejdražší je to pro výrobce a dovozce, samozřejmě. Měsíční poplatky jsou v řádech desetitisíců korun. To jen abyste měli představu, jaká finanční zátěž to je. Potřebujete také lidi na skenování a práci s tabákem. No, nikomu z dotčených to nezávidím a přeju jim hodně sil! Bohužel, co již víme nyní, odneslo to Meditenejstarší česká značka tabáku do VD ukončila činnost z důvodu enormních nákladů na TNT

Dýmkaři a dýmkařky, prosím podpořte výrobce a distributory nákupem legálního tabáku, ať se podobný scénář neopakuje 😇. A teď už opět lidsky. Dáme si to formou klasických otázek a odpovědí. Můžeme?

Jak to ovlivní běžné dýmkaře?

Mírně. Během roku, či až v tom příštím spolu s novou spotřební daní, může dojít ke zvýšení cen tabáku. Podle mých informací by to mělo být jen pár korun na krabičce, takže žádná katastrofa. Existuje i varianta, že se to do výsledné ceny nepropíše, ale o tom pochybuju. Minimálně na straně výrobců a distributorů je potřeba rozložit náklady. A co je důležité, dýmkařská rodino, vy žádnou speciální registraci kromě té běžné na e-shopu s validací nepotřebujete! Sledování tabáku končí u maloobchodu, takže vaše tabákové nákupy taktéž nikdo sledovat nebude.

Objeví se na trhu opět i menší gramáže, tzv. tabákové shoty?

Jedním z důsledků Track 'n Trace je bohužel ukončení výroby shotů – uměle vytvořených balení s rozporcovaným tabákem v rozmezí od 10 do 25 g. Vyráběny byly několik let, ale se snížením spotřebky a zvyšujícími se náklady na obaly a výrobu, se produkce tohoto typu balení už nevyplatí. K tomu si představte, že byste museli každý malý shot opatřit identifikátorem, pff. V budoucnu budou v nabídce jen originální balení, proto se nejmenší možná gramáž u jednotlivých značek bude lišit.

Od nynějška je tedy všechen tabák s TNT?

Ne-e. Výrobci a distributoři se zásobili tabákem bez označení, který mohou doprodávat do 20.5.2026. Na systém TNT budou překlápět celé portfolio příchutí, ale postupně. Dokud nedojdou zásoby tabáku bez TNT, nakupujete bez kódů. Jakmile se naskladní příchutě s TNT, nakoupíte je už jen za použití vlastních kódů HS a provozovny. Může to začít platit i pro jednotlivé příchutě v rámci nabídky. Proto nebylo až tak zásadní, aby se dýmkařský podnik registroval do 20. května, ale všem už nyní doporučuju registraci vyřídit, abyste v budoucnu bez problémů nakoupili.

Provozuji dýmkařský podnik, co mám dělat?

Jste První maloobchodní prodejna (typ 3). Základem je bezplatná registrace, díky které získáte vlastní kód hospodářského subjektu a kód zařízení (provozovny). Variantou je, že za vás registraci provede váš dodavatel (e-shop, distributor atd.), musíte jim ale k tomuto aktu dát plnou moc! Za mě nečekejte, udělejte to sami – je to snadné. A to je vše, jakmile to bude potřeba při objednávce, prostřednictvím mailu nebo řešení přímo v e-shopu využijete své kódy a objednáte tabákové zásoby.

Pozor, pokud pod stejnou firmou provozujete dýmkařský podnik a do toho třeba shop, kde prodáváte tabák koncovým i firemním zákazníkům, týká se vás kategorie Distributor!

Pozor podruhé, jestli máte vícero dýmkáren/čajoven vedených pod jedním IČ, tak kromě kódu HS musíte vytvořit zvlášť pro každou pobočku vlastní kód zařízení (provozovny).

JAK SE REGISTROVAT?

Pokud si nebudete vědět rady a rvát si vlasy, vždy je tu ku pomoci Státní tiskárna cenin. Zavolejte na +420 246 052 570 nebo pište na info@znacenitabaku.cz. Pojďme na registraci!

  1. Vstupte do registračního portálu. Doporučuji to dělat z kompu.
  2. Vyplňte údaje o Hospodářském subjektu (HS), tedy o vás a vaší společnosti (OSVČ/s.r.o.) dle obchodního rejstříku/živnostenského listu.
  3. Vše zkontrolujte, souhlaste s podmínkami, vyplňte otravnou anti-robotí blbinu a potvrďte.
  4. Přijdou vám dva maily. Jeden shrnující vyplněné údaje a druhý s kódem pro aktivaci účtu – aktivujte si jej.
  5. Čekáte na schválení pár minut až 24 hodin. Následují další dva maily, jeden s potvrzením registrace a druhý s informací o aktivaci účtu.
  6. Nyní se můžete přihlásit do administrace.
  7. Na panelu vlevo klikněte na Správa → Správa zařízení, vyberte svůj HS. Aktivuje se možnost přidat zařízení (provozovnu) pod symbolem + (v pravé části).
  8. Vyplňte údaje o vašem „zařízení“ (provozovně). Následně uložte.
  9. V položce Správa zařízení najdete kód HS a kód zařízení, které budete potřebovat pro objednávku tabáku s Track 'n Trace.
  10. Ještě netuším, jak to přesně u e-shopů bude vypadat, ale nic nezkazíte, když oba kódy spolu s IČ a registračním (na daném shopu) mailem svému dodavateli pošlete již dopředu elektronicky (mailem).
Užitečné zdroje

Jakub Kopáček

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram