Končí nákupy tabáku z Německa?

Bude tomu již 7 let, co jsme objevili kouzlo přeshraničních nákupů tabáku z Dojčlandu. Za tabákem pořádáme spanilé jízdy do Elwana i jinam, využíváme svých známých, pašeráků či asistovaných nákupů k pořízení tabáků za super preis. Není náhodou, že právě můj návod na asistovaný nákup je nejčtenějším článkem blogu. A právě těmto nákupům z Německa aktuálně zvoní hrana. Co se to děje a proč?

tabák z německa
Tohle číslo nás bude pronásledovat od roku 2023...
V krátkosti vám shrnu fakta. Dosud bylo Německo zemí s největším počtem tabákových značek a nejlidnatější dýmkařskou komunitou v Evropě. V porovnání s ČR byla a stále je spotřební daň nižší, od 1.1.2022 ale zavedli dodatečnou daň na tabák do vodní dýmky, která zvedla koncové ceny zhruba o 20 %. Nemuseli jste ji nutně při nákupu pocítit, e-shopy doprodávají za staré ceny. Od 1.1.2023 dojde k opětovnému navýšení daně.

Tabákové značky z třetích zemí vstupovaly na evropský trh povětšinou právě v Německu, kvůli kupní síle a přívětivé legislativě. I zde se ale věci zkomplikovaly, od 20. května 2020 se zakázala produkce a prodej tabáků obsahujících mentol a cca 40 dalších aromatických látek. Výrobci to vyřešili různě – změnou receptury, nabídkou separátní lahvičky s chladivou příměsí či zrušením mátových příchutí. Nemluvě o budoucím rozšíření systému Track & Trace (každé jedno balení s vlastním kódem, sleduje se celá cesta dodavatelským řetězcem, nutno manuálně skenovat), legislativě TPD, zákazu zobrazování reálných příchutí včetně jejich názvů a hyzdění balení tabáku o stále více povinných protikuřáckých varování. Stále to však bylo hratelné, až dosud.

Osudných 25 gramů

Zlaté časy německých tabáků a výhodných přeshraničních nákupů pomalu, ale jistě končí. Jak praví Siebte Verordnung zur Änderung von Verbrauchsteuerverordnungen, str. 22, bod 30.: „U tabáku do vodních dýmek je povoleno balení o množství do 25 gramů.S účinností od 1.7.2022 nařízení káže zákaz výroby a prodeje tabáku do dýmek nad 25 g – klasická balení 50/100/200/1000 g z německého trhu zmizí. 

Obchodníci mohou doprodávat stávající balení do 31.12.2022, v roce 2023 už nás čekají pouze pětadvacítky a menší balení. K nákupu oblíbených příchutí vám tedy zbývá necelých 7 měsíců, reálně to bude do vyprodání zásob. Od 1. července se také, stejně jako u nás, opatří kolkem i pasty, gely, šutry a bůhvíjaké další náhražky, a tedy zdraží.

Argument ministerstva

Spolkové ministerstvo financí, které evidentně bez komplexní znalosti problematiky rozhoduje se zavázanýma očima o celém odvětví, nám naservírovalo následující zdůvodnění:

  • V co největší míře zabránit rozšířené praxi prodeje tabáku do vodní dýmky po částech a přizpůsobit povolenou velikost balení obvyklému množství spotřebovaného na vodní dýmku.
Zní vám to povědomě? Možná jste to netušili, ale celní správa v německých dýmkárnách taktéž kontroluje tzv. jednotková balení. Nabíjet z kilovek a menších gramáží je tedy zakázáno i v Německu. Systém je obdobný jako u nás. Dýmkárna prodá zákazníkovi jednotkové balení tabáku, které je zapečetěno kolkem. Nyní musí provozovatel získat souhlas zákazníka, aby mu nabil korunku, nebo si ji připravil zákazník sám. Kolek může porušit jen zákazník. Dýmkárna poskytne zákazníkovi dýmku, uhlí a servis, tedy pronájem – zákazník platí souhrnně za tabák a pronájem dýmkařské služby. Cena tabáku je uvedena přímo na kolku, oproti ČR. Pokud se celé balení nevyužilo, patří zákazníkovi a ten si je může odnést. Pokud chce mix, musí koupit balení více a logicky mu toho i více zůstane na doma.

Sami si odpovězte na otázku, kolikrát jste se v podnicích setkali s tímto divadlem. Nehledě na fakt, že celý systém jednorázového balení je diskriminační (v baru taky z jedné flašky vodky neděláte přesně jeden panák), tak vůbec nepomáhá potírat černý trh – právě naopak. Uvítali bychom alespoň ponechání větší gramáže tabáku v originálním balení/sáčku s fakturou k prokázání. Nu což, jedeme dál.

Co mi opravdu trhá prdel až k lopatkám? Mylný předpoklad ministerstva, že se dýmka konzumuje hlavně v podnicích. V době pandemie rapidně vzrostl koncový prodej a tabák si prokazatelně kupují hordy běžných dýmkařů k domácí kuřbě. Doma potřebujeme větší gramáže, nikdo se nemrdá se shoty. Někdo pak nabíjí 10 g, jiný zase 30 g – tolik k jejich obvyklému množství.

A tak bojem proti konkrétnímu problému v podnikovém odvětví poškodí celou dýmkařskou sféru. Kolektivně ztrestají všechny soukromé spotřebitele za to, že to v tamních podnicích ochcávají. Namísto zvýšení kontrol, poskytování licencí na provoz dýmkárny (i s jejich odebráním za vícenásobné porušení nařízení) a odstranění jednotkových baleních, to holt vyřešili takto. Zajímá politiky realita? Ne-e. Na přijmu z daní to ale poznají.

Jaký to bude mít dopad?

NÁSOBNĚ VÍCE ODPADU

Za účelem dosažení klimatických cílů se německá vláda mimo jiné zavázala ke snížení produkce odpadu. V našem případě leda hovno. Při vašich náletech na německé e-shopy jste byli zvyklí brát maximální přípustné množství na objednávku – 1 000 g tabáku, nejčastěji tedy v pěti plastových, 200g dózách. Ty se dají s trochou vůle recyklovat, i já si některé nechávám a přesypávám do nich tabák. Kdybyste v příštím roce chtěli pokračovat jako obvykle, musíte zakoupit 40 (!!!) jednotkových balení. Jednu dvěstěgramovku tedy nahradíte osmi baleními po 25 g, no není to parrráda? Věřte mi, přebalovat budete chtít raději pokálené dítě nežli tohle.

Nové balení bude pravděpodobně řešené papírovou krabičkou s plastovým sáčkem chránícím tabák. Kvůli pandemii, válce a inflaci stoupla rekordně cena papíru (chybí vstupy, dodavatelský řetězec nabouraný atd.). Takže nejen, že spotřebujeme na dané množství násobně víc odpadu – náklad na nový obal se promítne i do koncové ceny tabáku. Jak moc? To netuším, nechme se nemile překvapit.

Když tímto argumentovaly dýmkařské asociace, dostalo se jim krásné odpovědi: „To je v tomto případě podružné a nelze na to brát zřetel. Kromě toho je problémem výrobců tabáku, aby tento odpad byl co nejnižší.“ 

EXODUS VÝROBCŮ

Nařízení bylo přijato 17.8.2021, takže výrobci měli cca 10 měsíců na přípravu. Co obnášela? Masivní investice do balících linek a plnících systémů, protože ty aktuální nelze jen tak snadno předělat. Dle asociace Bundesverband Wasserpfeifentabak to obnáší investice v řádu 600 000 až 1 500 000 EUR na výrobní linku. Navíc výroba linky netrvá dva měsíce, se současným nedostatkem čipů a jiných materiálů zabere výroba klidně i dva tři roky.

Kdo na to z výrobců měl finance, kdo to stihnul? Pravděpodobně jen ti největší, takže důsledkem toho spousta menších výrobců krachne, či rovnou zavře krám. A ti velcí své investice samozřejmě promítnou do koncové ceny, muhaha. Spousta německých značek se produkuje v Polsku (Oridon) či Španělsku, i oni musí přizpůsobit balení, jestli chtějí v DE prodávat. Co se týče exportu, mohou produkovat původní balení pro zahraniční trhy – nesmí je ovšem prodávat v Dojčlandu, že jo. Osobně si myslím, že německé značky sleví ze svých podmínek a pokusí se mohutně expandovat za hranice Německa. Zahraniční značky mimo EU? Většinou začínaly v Německu, to už ale nemusí platit. Očekávám přesun do Španělska, ale i ČR, Francie, Bulharska, Polska a na Slovensko.

Asociace nám dále poskytuje zajímavý výhled:

Lze předpokládat, že daňové příjmy klesnou jen v roce 2022 o 160 milionů EUR a nelegální obchod s tabákem do vodních dýmek dosáhne v dohledné době úrovně 75 % (v současnosti cca 40–50 %). Jen v prvním čtvrtletí roku 2022 klesl nákup daňových kolků o 80 procent ve srovnání s průměrem předchozího roku a hodnoty daně klesly o 48,15 milionu eur.

Výrobci aktuálně nekupují kolky, protože mají obří zásoby kolků na staré várky. Jakmile zásoby velkých balení dojdou, teprve pak nakoupí na 25 g. Mimo to nemusí mít na kolky finance, nebo nyní nejsou schopni produkovat nový typ balení. Well, hell.

ZDRAŽENÍ

Uvaříme si průser. V receptu se píše, že máme zkombinovat dodatečnou daň na tabák do VD a zvýšenou spotřebku příští rok. K tomu promítnutí ceny za přebalení, naplnění a distribuci nového balení. Posypeme to dalšími neviditelnými náklady a investicemi výrobců/dodavatelů/(velko)obchodů. Náš výtvor můžeme za stálého míchání vylít do hajzlu, protože očekávám, že koncová cena za 25g balení světlého tabáku bude minimálně 4 EUR a u černoty tak 6 EUR. Počítejte spíš víc.

Na typickou 200g pikslu potřebujeme 8 kusů 25g balení. U světlého tabáku to máme krásných 32 EUR, u černého 48 EUR. A jsme téměř na českých cenách, oujé.

NÁRUST ČERNÉHO TRHU

Tetička si mne ruce, protože pašerákům začínají žně. Lidi budou toužit po „levném“ tabáku jako za starých dobrých časů a kde je poptávka, tam je i nabídka. Hlavně pro domácí spotřebu, ale nelžeme si do kapsy, že by všechny podniky v Německu přešly v cuku letu na 25 g. Víc k tomu nemám. Nemohu se ale ubránit pocitu, že soudruzi z NDR někde udělali chybu – namísto potření a likvidace černého trhu jej posypou hnojivem a vydatně pokropí živou vodou.

Co to znamená pro nás?

Vám, kteří jste na německém tabáku doslova závislí, možnost nákupu nekončí. Máte zbytek roku na to, abyste se zásobili dle aktuálních podmínek na trhu. Od roku 2023 už vaše nákupy budou citelně dražší, balení bude 8x více a přebalování se nevyhnete. Množství shopů i dostupných značek se sníží.

Každým rokem je dýmkaření nákladnější – roste cena tabáku, uhlí, dýmek i zážitků v podnicích. Přijetím této legislativy ruku v ruce se vším tím srabem a zdražováním, které se děje, začne ubývat i dýmkařů a dýmkařek, protože s rostoucími cenami všeho si nebudou moci tabák i návštěvy podniků dovolit.

Máme však několik výhod. České republiky se odstranění máty a jiných látek, tahle regulace, jednotné balení pro všechny tabáky a zákaz prodeje tabáku po netu ZATÍM netýká. Takže máme zahraniční značky a jejich tabákové produkty nejen dostupné, ale také v původní podobě (tabák z RU, USA a jiných zemí je upraven pro EU trh) a ve velkých gramážích. Dýmkařský význam naší země nadále vzroste a může dojít i k paradoxní situaci, kdy Němci budou nakupovat tabák ve větších gramážích u nás. Kdo by to jen řekl...

Jsem rád, že poslední járy podporujete místní tabákový trh, dovozce i obchody, protože právě díky nim máme nejlepší nabídku tabákových značek v historii a dostupnost široké variace různých balení. Podporujte ještě více, děkuji pěkně.

Já vím, že je to drahé. V naší branži obvykle k deregulacím nedochází a nečekám to ani já, takže když to vezmu pesimisticky – legislativa bude přísnější, dýmkaření dražší a sníží se jeho dostupnost. Kdo chce přežít, musí se adaptovat. A čeká to i dýmkařskou komunitu. Nabízí se čtyři cesty, kudy se vydat.

  1. Přechod na legálně dostupný tabák. Podniky nám v tomhle ohledu razí cestu, majitelé i jejich účetní jsou klidnější a vyšší náklady oproti nelegálu se promítají v ceně servírovaných dýmek. Pro vás, „koncáky“, to znamená velmi dobrý výběr a vyšší pořizovací náklady, ale také tabák ve velkých gramážích a v původní receptuře. Zde najdete seznam světlého i černého tabáku včetně většiny prodejců a charakteristik! Nákupem podpořte také tuzemské výrobce jako Theo či Medite, ocení to převelice.
  2. Přijmout nová pravidla a nakupovat z Německa. Vše už bylo vysvětleno – nakoupit stále půjde, ale od roku 2023 už to nebude tak výhodné jako nyní. A nikdo dnes neví, co na tamním trhu bude příští rok ještě dostupné.
  3. Nakupovat míchačky. Aka urob si sám. Smícháte tabák s melasou/glycerinem, necháte odležet, kouříte. Jeff, Mixto, Chillma a jiné značky vám nabízejí minimálně tu finanční výhodu, protože koupíte surový tabák i melasu zvlášť za lepší peníze. Kvalita takových tabáků mi nesedí, ale to je o vkusu každého z vás.
  4. Vyrazit na pašeráckou stezku.
Abych nekončil negativně, tady máte kapybaru v lázni. Celou tuhle situaci vezměte v potaz a v klidu to zhodnoťte – stejně jako kapybara.

冷静さを保つ

Děkuji za pomoc s článkem Liboru Sádlíkovi, majiteli Shanti.cz

Zdroje
https://www.wpt-verband.de/themen/25-gramm-regelung/
https://www.wpt-verband.de/2022/05/06/wasserpfeifentabak-absatz-bricht-dramatisch-ein/
https://www.wpt-verband.de/2022/05/04/offener-brief-an-bundesfinanzminister-christian-lindner-zur-25-gramm-regel/
https://shishajournal.de/2022/01/25g-regelung-die-katze-ist-aus-dem-sack/
https://shishajournal.de/2021/08/siebte-verordnung-zur-aenderung-von-verbrauchsteuerverordnungen/
https://hookahflow.de/shisha-blog/news/nur-noch-25g-packungen-shisha-tabak
https://hookahflow.de/shisha-blog/nice-to-know/shisha-tabak-fuer-shisha-cafes-in-20-gramm
https://hookahflow.de/shisha-blog/news/abverkaufsdatum-fuer-25-gramm-regel-steht
https://www.bundesfinanzministerium.de/Content/DE/Gesetzestexte/Gesetze_Gesetzesvorhaben/Abteilungen/Abteilung_III/19_Legislaturperiode/2021-08-20-7-VStAEndV/0-Verordnung.html

Jakub Kopáček

14 komentářů :

  1. Ahoj, moc děkuji za skvělý článek nabitý informacemi:))) chtěl bych se ale zeptat, spíše ujistit... Asistované nákupy z Německa stále fungují / budou fungovat? Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, jsem rád, že ti to přišlo užitečné! :) Ohledně NN, fungují stále a nemám informace, že by se to mělo měnit.

      Vymazat
  2. Takže jaká je šance že se do oběhu legálně vrátí 200g krabky? Mě to přijde nesmyslné aby se prodávaly jen 25g krabky, to je jako by sis pro normální cigára chodil jenom pro jeden kus za přemrštěnou cenu, upřímně počítám že ta 25g krabka bude stát minimálně kolem 200kč, což si myslím spoustu lidí odradí od jakéhokoliv nákupu .. ono dát tady 400kč za 50g mi rve oči, když jsem si v DE koupil 200g za necelých 500kč .. začíná mě to ubíjet :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Dane, bohužel nemám žádnou informaci, která by mohla potvrdit návrat aktuálních balení. Je to nelogické, neekologické a navíc to jen mohutně podpoří černý trh. Ta 25g krabička bude stát 5-6 EUR... takže abys měl 200 g, potřebuješ 8 balení s celkovou cenou cca 40 EUR místo dosavadních 20/21 EUR (černota). Ale už i tak se zdražilo během tohoto roku a zdraží se i příští. Pomalu už to přestává být výhodné, bohužel :/

      Vymazat
  3. Ahoj, bude na nový rok otevřené nové téma ohledně aktuálních možnostech jak nejlépe nakoupit/kde/kam vyrazit atd.?
    Jinak super shrnutí…
    Díky
    Matěj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Matěji, zvažuju to :). Aktuálně se doprodej prodloužil do konce června příštího roku, ale je to celkem fuk, protože většina dobrých značek už je vykoupená. Bohužel se nám kromě pašerácké cesty přeshraniční nákup levného tabáku celkem uzavírá. Možná alternativa se může vyskytnou v Polsku.

      Vymazat
  4. Ahoj, nevíš jak to je aktuálně funguje v Rakousku? Než jsem našel tvůj starý článek o asistovaném nákupu, tak jsem cca jednou za měsíc zajel pro tabák do Vídně. Teď ale dělám objednávku a zjišťuju, že v Německu už prakticky nic (z toho co kouřím) nemají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, v Rakousku to stále funguje tak, že si můžeš nakoupit pouze fyzicky, nemůžeš koupit tabák v e-shopu :/. V Německu prodloužili doprodej do června tohoto roku, ale už není prakticky co doprodávat. Hlavně z černoty, ale také oblíbené značky světloty jsou vybrané.

      Vymazat
    2. Ahoj, je prosim nejaky typ na obchody v Rakusku? Vzdy sme bravali z Nemecka, ale Rakusko nemame od Bratislavy daleko, tak by to stalo za maly vylet

      Vymazat
    3. Ahoj, zkus třeba Shisha World ve Vídni :) Obecně si ale tabák z e-shopu nekoupíš, musíš na prodejně osobně. Případně je tu polská cesta skrze hookahhub.store a shishasklep.pl.

      Vymazat
  5. Zdar, na hookahblack.de jsou ještě nějaké zbytky velkých balení. Mám objednáno. Jinak v Německu se taky dají sehnat surové tabákové listy, kterých se netýká spotřební daň. Třeba na tabakblaetter-st.de chcou za půl kila tabáku lidových 13,50 éček. Dál už je to na představivosti každého dýmkaře, melas a příchutí jsou mraky. Teď ale nevím, jesi to je možné dotáhnout k nám, aby se v tom nešťourali celníci. Co myslíš?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, všude různě se ještě zbytky nacházejí, ale už tento měsíc vešel v platnost zákaz jejich prodeje, takže ty shopy jedou na vlastní triko s rizikem tučné pokuty. Ale ano, kdo dobře hledá, může stále najít dost značek světlého tabáku – černota ve větších gramážích je prakticky pryč. A nakupovat tabákovou sušinu a doma si to pak míchat jako alchymista, no. Primárně nikdy nevytvoříš tak dobrý tabák jako prefabrikovaný, a to jak vlastnostmi, tak stabilitou. Sekundárně nejsou dostupné kvalitní melasy, které by se těm prefabrikovaným alespoň blížily – většinou stojí rovnou za hovno. Ale třeba takové Mixto není špatné.

      Vymazat
  6. Ahoj, prosím Tě, a když objednávku 200g balení na shopu shishamax24.de přes nákupy německo risknu..co se může stát? Riskují postih jen oni nebo i já? Ba dokonce mohu o záslku přijít(včetně peněz)? Děkuji moc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Gábino, pokud tam ještě něco najdeš, nic neriskuješ. To jde na triko toho obchodu. Pokud to mají na skladě a stále normálně prodávají, tak by to měli v klidu NN poslat a ti to potom dodají tobě :)

      Vymazat

Instagram