Tabákový trh v ČR #2 – Černý tabák

„Kubo, co Tangiers a jiná černota? Přehled legální světloty je mi k ničemu.“ No jistěže ano, černokněžníku. Temná strana Síly v podobě černého tabáku do vodních dýmek má stále více následovníků, kteří milují komplexní chuť a vyznávají sílu. Světlota je dnes nechává chladnými, a proto jsem nastartoval hořák a vytavil pro vás všechny nový článek – přehled legální černoty na českém trhu včetně popisu vlastností a nabíjecích tipů. Jaký je to tabák, kolik stojí, kde černý tabák sehnat a po kterém sáhnout? Tak čti a udělej si názor!

černý tabák do vodní dýmky
Koupit si černotu u nás? Díky, že můžem!
V minulém díle o světlém tabáku jsem na začátku popsal menší strasti spojené s nákupem v ČR, takže si znova nebudeme přidělávat vrásky. Radši vám vysvětlím, jak se vlastně černota liší od světlého tabáku, a dám vám pár nabíjecích tipů! Pro konkrétní značky a příchutě sjeďte dolů.

Světlonoš a černokněžník

Světlý tabák je základem, první milenkou a nejrozšířenějším typem tabákové směsi na celosvětové dýmkařské scéně. Bývá snadno dostupný v obchodech, e-shopech i trafikách. Tvoří jej listy odrůdy Virginia, které obsahují pouze drobné množství nikotinu. Takové kouření pro Evropany, ha. Na arabských trzích je spousta místních značek, jejichž základem je odrůda Oriental, listy mají nepromyté a poskytnou tak větší sílu. Obecně je ale síla světloty redukovaná nejen výběrem odrůdy, ale i stupněm promytí suchého listu. Čím více se list vykoupe, tím méně nikotinu obsahuje. Kolem a kolem, světlý tabák je silově nevýrazný – ideální pro začátečníky, občasné dýmkaře a ty s nízkou odolností vůči nikotinu. U světlého tabáku je kladen důraz na maximum příchuti a minimum chuti samotného listu. List ve většině případů nepodléhá fermentaci a není tak chuťově výrazný, ani tmavě zbarvený. Výdrží atakuje dvě hodinky v korunce (záleží na značce, nabití, korunce, teplu atd.) a má průměrnou až nízkou tepelnou odolnost. Melasu mívá hnědou, žlutou, hněranžovou nebo červenou, dříve byly k vidění i zelené směsky. „No dobře, Kubo, ale existuje něco zajímavějšího? Trochu, hmm, tmavšího?“

Černý tabák vnáší do dýmkaření sílu, výdrž a komplexní spojení chuti listů i aromat. Dříve tvořil nedostatkové zboží, prestižní luxus v korunce. Dnes je dostupný téměř pro každého, kdo má odvahu naskočit na černý hype train a snést trochu nikotinu navíc. Kupte si lupen, vyjíždíme! Co byste o černotě měli vědět?

SMĚS

Vzhled a konzistence tabáku. Oproti světlému tabáku je černota nasekaná o poznání jemněji. Ale není to pravidlem, třeba Darkside a české Theo používají větší lístky. Melasa je barevně laděná do černa či tmavě hněda v závislosti na stupni dobarvení. Její množství se liší, existují vlhké a spíše sypké tabáky (Tangiers, Black Burn), marmelády (Element, Duft, Must Have) i tekutou melasou prochcané směsi (Darkside, Starbuzz Vintage).

Základem směsi je list Burley, ale používají se i doutníkové listy, blendy s Virginií, Orientalem a Dokhou. Burley se suší vzduchem i ohněm, má nízký obsah cukru, robustní chuť a slušný obsah nikotinu. Listy se hojně fermentují – v uzavřeném prostoru listy podléhají oxidaci a generují teplo, čímž dále tmavnou, ztrácejí hmotnost, jsou zbaveny přírodní „čerstvé“ chuti a vyvinou si aroma.

SÍLA

Nikotinová nálož. Černota dá spoustě lidem zabrat a není žádná hanba ji nekouřit, když vás silově nepřitahuje. Kouření černého tabáku je spíše o komplexní příchuti, síla je druhotná. Ale co si budem, zkušení černokněžníci tmavé tabáky vyhledávají i kvůli ní. A když jednou za čas opět přivítají světlý tabák v korunce, mohou mít pocit prázdnoty – síla, ale i ta komplexní příchuť chybí. 

List Burley je silák, který se ve směskách objevuje v nepromyté formě (nejvíce nikotinu) i v promyté podobě (umělé snižování hladiny nikotinu promytím suchých listů). Bohužel, čas od času přijde výrobce, který sílu nahání dodáním tekutého nikotinu do směsi. To je k posrání, síla je úplně jiná a zkrátka divná. Většina to naštěstí nešidí. Někteří výrobci vyšli vstříc poptávce trhu a vytvořili silově různě odškálované edice, což napomáhá dýmkařům v orientaci. Mezi takové patří třeba Tangiers, Element, Darkside, Spectrum a mnoho dalších. 

Z komunity vzešla i tzv. silová stupnice, která věští výslednou sílu mixu na základě druhu nabití a práce s teplem. Já osobně ji nepoužívám, protože síla je velmi subjektivní a každý si pod daným číslem představuje jiný zážitek. V některých podnicích slouží k odhadu zákazníkova přání, avšak za mě je mnohem lepší se pořádně vyptat zákazníka na jeho představu a zkušenosti s černotou, než abych výslednou sílu mixu nechal v režii pouhého čísla – každý jsme jedineční (no, ty vole) a nikotin zvládáme odlišně, proto moje sedmička může být vaše trojka a naopak. Ale to je můj názor, feel free nesouhlasit a stupňovat po svém.

V článku najdete i moje subjektivní hodnocení toho, jak je který tabák silný. Co ovlivňuje sílu černoty? Skoro všechno. Záleží na stylu nabití, množství melasy (když tabák např. vysušíte ubrouskem, zvýšíte sílu, ale snížíte výdrž), typu korunky (klasika/phunnel, s glazurou/bez ní), množství tabáku, intenzitě tahání, počtu lidí u dýmky, přenosu a množství tepla, průměru downstemu a odporu při tahání, okolních podmínkách i vašem rozpoložení, dotyku či nedotyku se systémem přenosu tepla a taky na štěstí. 

Úmorné, řekl bych až přeinženýrováné. Dýmkaření by měla být zábava, tak to prostě nějak zkuste a když vám to nebude vyhovovat, mrkněte na něco z výše uvedeného a změňte to. Základem je udělat si vlastní názor, hrát si s nabíjením a experimentovat. Černý tabák se dá připravit tak, aby jej dokázala zvládnout většina dýmkařů. Můžete si tak vychutnat zajímavé příchutě bez buzz efektu, který by vám přejel hlavu i plíce, ale i přiložit do kotle a vyrvat z tabáku poslední kapku nikotinu. Vaše dýmka, vaše volba.

TEPELNÁ ODOLNOST

Můžete přitopit. Ale tabák se rád chová rebelantsky a černoty nejsou výjimkou. Najdou se takové, které s teplem zápasí. Obecně ale můžete výskat, černý tabák snese mnohem více tepla než ten světlý.  Většina tabáku v přehledu je na tom podobně, snese teplo ze 3 uhlíků (v HMS/na alobalu) a rozehřívání se čtyřmi. 

A právě rozehřívání tabáku nesmíte podcenit! Nejen proto, aby se tabák správně „rozjel“, ale také kvůli chuti. Černý tabák trpí na tepelné šoky. Taháte jako šílení hned, jakmile dáte uhlí na plac? Příchuť půjde na procházku, nevrátí se a zpět si to přivandruje zvláštní tabákovina, která vás tak leda nasere. Rozehřívejte alespoň na tři uhlíky, nejlépe se čtyřmi. Ideálně pod tarbuší, ale třeba i bez. Dejte tomu minuty, ideálně si najděte oblíbený song, který trvá 5–7 minut. Uhlí nažhaví směs na potřebnou teplotu, vy si zajucháte a po skončení písně můžete potáhnout. Správné nahřátí můžete zkontrolovat fouknutím do náustku – když z korunky unikne trochu dýmu, je ready.

Většina tabáků zde snese bodový i celistvý dotyk, který můžete spáchat pro přímý přenos tepla do směsi za účelem zvýšení intenzity chuti a síly, případně pro tvorbu ochranné krusty. Rozepsal jsem se o tom v článku o nabití stylem fluffy pack. Při nabíjení do plytkého phunnelu i klasiky můžete krustu vytvořit rychleji, a to tzv. zažehlováním tabáku. Dělá se to tak, že na tabák přesahující hranu korunky vezmete žehličku ve formě nažhaveného HMS s uhlíky (pro větší bezpečnost lze i bez, ale tepla je méně, že jo) a několikrát jej přiložíte na tabákovou směs a zase zvednete nahoru. Tabák si tak postupně „sedá“ pod hranu korunky a na jeho povrchu se vytváří krusta. Takhle žehlí třeba Alex s Kubou a Terkou. Krusta slouží k ochraně zbytku směsi před náloží tepla a v prvních desítkách minut kouření poskytne opravdu intenzivní chuťově-silový zážitek. Ne vždy to ale tabák snese a výsledkem může být pouze zmrvená chuť a škrábání v krku. Žehlit se může z výběru třeba Tangiers a Element.

Můžete narazit i na tzv. throat hit. Dá se to přeložit jako úder do hlavohrudi. Akorát, že vůbec! Díky, Mikýři. To se fakt blbě překládá, protože to není jen prosté škrabkání či útok na hltan – je to celkově divný, omezující pocit v krku. Pro někoho příjemný, pro jiné sotva. Nepleťte si s buzz efektem, což je sympatické brnění (do doby, než je nikotinu příliš a vy jdete k zemi) v končetinách a hlavě, které způsobuje přemíra nikotinu v krevním oběhu. Throat hit může souviset s množstvím tepla v korunce (příliš moc tepla, nebo naopak špatně nahřátá směs na začátku session), přemírou síly (na vás zkrátka až moc silný zážitek), příliš suchým tabákem (známe ze staré Nakhly) a s intenzitou určitých příchutí (stává se mi často u některých citrusů).

Do tabákového výběru jsem vám tedy přidal i mé subjektivní hodnocení jejich tepelné výdrže. Ověřte si ji na vlastní plíce a uvidíte, můžete dosáhnout odlišných výsledků. Výdrž příchuti je často hlavně o správné práci s teplem, byť na ni mají vliv i faktory, které jsem popsal u síly výše.

Nabíjecí tipy

A jak to vlastně do korunky nabít? Chce to vhodnou korunku! Hlubší nebo plochodrážní klasiku, plytký či objemnější phunnel, korunku s glazurou či bez... nástroj si zvolte podle uvážení a vkusu. Nejčastěji se u nás nabíjí do UPG Standard, Smokelab V2, Oblako a podobných phunnelů, Voskurimsya a jiných turků. Na značce až tak nezáleží, důležité jsou vlastnosti a proporce – pro inspiraci můžete mrknout na mého průvodce korunkami

Mezi kontinenty a komunitami nepanuje přílišná shoda, jak jedině, sakra správně nabíjet černotu. A to je dobře, protože diverzita je králem. Tak třeba ten Tangiers. Tým Západ preferuje nabití na dense do phunnelu, umlátit to vidličkou a na alobalu (ale i HMS) tomu bez dotyku dopřát čouda. Tým Východ razí fluffy pack do klasické korunky, HMS (Kalaaaud) a větší sílu. Vyzkoušejte obojí! Základními nabíjecími technikami zůstávají fluffy pack a dense pack, ale používá se i semi-dense packoverpack nebo Kazaňský granát a jiná extrémní nabití. Každý si to jede tak nějak po svém, což k dýmkaření patří. Líbí se mi třeba způsob nabíjení Tangiers od Mikyho Klokočky, který se vyzná a pěkně to shrnuje zde. Můžete si projet také pojetí nabíjení a silové stupnice od Petra z Hookah Weeku. Na nabíjení prostě není ustálený názor a všeobecná shoda, takže si vyberte z různých technik a experimentováním dosáhněte požadovaného zážitku, oujé!

Nebojte se mixovat černý a světlý tabák. Žádný dýmkařský papež vám to zakázat nemůže, byť se občas tohle označuje mezi zkušenými černokněžníky za kacířství. Zmíněné tabákové rodinky mají odlišnou tepelnou odolnost a liší se ve více faktorech, které jsem popsal výše. Cesta k vyšší nikotinové toleranci je dlážděna postupným prokuřováním se značkami a jestli si ji vybudujete skrze mixáž světloty s černotou, směle do toho! Já třeba pro mixování světloty s černotou používám osobní verzi semi-dense packu. Rozdíly ve vlastnostech eliminuji tak, že menší porci světloty utlačím ke dnu a stěnám korunky a navrch nadrobím černotu „na fluffy“ – v mém podání tak docílím mixu chutí, kde převažuje černota doplněná chutí světloty a vrchní vrstva brání té spodní sesmažit se na sráč. Jiné styly nabití se mi zde moc neosvědčily a nezískal jsem z korunky to, co jsem potřeboval.

Používejte dostatečnou gramáž, alespoň minimum 15 g. Ideálně ale přes 20 g, záleží na velikosti korunky. Množství tabáku má vliv na délku trvání session a distribuci tepla v korunce. 

Příliš tepla, hombre? Tak nezačínejte hned se třemi/čtyřmi 26mm uhlíky. Pořiďte si třeba i 25mm kostky nebo půlky. Zkoušejte různé postavení na alobalu (čtyři půlky, šest půlek3x25mm, 2x26mm, 3x26mm, 4x 25mm nebo 4x26mm) či v HMS (dva uhlíky, postavení na Mickey Mouse → jeden uhlík dovnitř, dva opřít o uhlík uvnitř a hranu HMS, pyramida → dva uhlíky uvnitř, třetí položený na nich, tři uhlíky → dva uvnitř, jeden opřený o hranu HMS a uhlí uvnitř, čtyři uhlíky → dva uhlíky uvnitř, dva opřené o hranu naproti sobě o hranu a uhlíky uvnitř). To vše vám pomůže na cestě za vychytáním správné tepelné úrovně.

A když vám něco hapruje? Zkuste to znovu a jinak. Vyměňte badchu za alobal, alobal za HMS a křížem krážem naopak. Změňte množství tabáku, styl nabití, korunku, množství uhlíků atd. Cesta za černým pásem v dýmkaření je dlážděna hraním a experimenty. Tak si tu cestu hlavně užijte a nenechte si ji znechutit neúspěchy (ty k tomu patří), posměšky či odsuzováním!

Podrobněji o tabácích

ADALYA BLACK

tabák Adalya Black
Lepidýlko
(zdroj: shanti.cz)
  • cena329 Kč/50 g, 123 Kč/15 g a 84 Kč/10 g
  • balení: 50g krabka, 10/15g shot
  • směs: střední lístky (Burley), trocha stonků, lepkavá a marmeládovitá struktura, černá melasa
  • síla: nízká → pro začínající černokněžníky
  • tepelná odolnostzvládne teplo ze tří uhlíků → dotyk s HMS/alobalem se jí moc nelíbí
  • výdrž příchutíjedna černá session (do 2 hodin)
Před pár lety jsem na dortmundském InterTabaku valil bulvy – Adalya se pouští do černoty. „Peněz měli dost, také výrobní kapacity a zkušenosti od světloty, tak to přece nemusí dopadnout špatně, co Kubo?“ No, nečvachtal jsem si zrovna. Celá směs je uhlově černá, neskutečně lepkavá a práce s ní je na draka. Příchutě velmi intenzivní, ale po tabákovém podtónu z listů ani stopa. Při kouření mi to sedá na hltan a musel jsem často na prázdno polykat jako ženské před výlohami v Pařížské. Takové jsou mé osobní poznatky, třeba s žádným z těch aspektů nebudete mít problém.

Silový rozdíl oproti klasické světlé Adalye? Tak určitě, přeci jenom výměna Virginie za listy Burley je znát. Ale není to žádná zabíjárna, můžete se od ní odpíchnout na cestě za ještě silnějšími tabáky. Zkuste třeba Chrry (višeň) nebo Per (hruška).

ELEMENT VODA & ZEMĚ

tabák Element
Voda & Země
(zdroj: shanti.cz)
  • cena1369 Kč/200 g, 285 Kč/40 g, 129 Kč/15 g
  • balení: 200g boxík, 40g krabka, 15g krabko-shot (dříve i 100g balení, doprodává se)
  • směs: drobné lístky (Burley), bez stonků, lehce marmeládovitá struktura, černá melasa
  • síla: střední (edice Voda) → pro začínající černokněžníky, velká (edice Země) → pro zkušenější, nikotinem nasáklé černokněžníky
  • tepelná odolnost: zvládne teplo ze tří uhlíků, nahřívání se čtyřmi → dotyk s HMS/alobalem snese dobře
  • výdrž příchutíjedna černá session (do 2 hodin), s podnikovým servisem i více
Kazaňský granát. Název extrémního nabití, ale dost dobře i jiné ruské pochoutky. Značka Element se v Kazani zrodila a ve své rodné vlasti zaznamenala velký úspěch. Zkrátka jako by vybuchl granát. Dnes už se velikostí a nabídkou příchutí řadí po bok mamutí korporace Darkside a k nám do korunek ji pro ČR přivezla grupa Resolution Tobacco.

Mimo nové řady Vzduch, kterou znáte z minulého článku o světlém tabáku, nabízí Element řady Voda, Země a Oheň – zkrátka všechny živly. Na náš trh se dováží Voda a Země, v budoucnu by nás měla odpálit i nejsilnější řada Oheň. 

Živelná pojmenování rozdělují jednotlivé linky z hlediska síly – Voda i Země jsou z odrůdy Burley, ale každá z nich je z trochu jiné sorty listů (země původu, obsah nikotinu atd.). Listy jsou fermentované a dodávají směsi charakteristický chuťový ocas – slabší u Vody, silnější u Země. Abych to shrnul, řada Voda je silově slabší s větším důrazem na příchuť a řada Země je krásně silná s optimální poměrem mezi chutí listů a příchutí samotnou. Jo, ještě jedna věc. Voda je na etiketě olinkovaná modře a Země oranžově, abyste to nedopletli při objednávce.

Příchutí mají desítky, většinu dokonce v obou aktuálních silových provedeních – tvoří tak jednu z nejširších nabídek černoty na našem trhu. Můj mlsný jazyk ujíždí například na Limon (citŕon), Cuctus Fik (opuncie → takový hruškofík), Faihoa (fejchoa), Fiir (jedlička), Grapefrut&pmelo (grep a pomelo), Hola (kolča) , Limongras (citrónová tráva), Peer (hruška), Raspberrie (malina), Belgian Wffl (vafle, more), Calamansi (filipínská limetka), Morroz (led v krku) a pouze při správné konstelaci hvězd Thym&Berga (bergamot s tymiánem, uh).

MEDITE NOIR

tabák Medite Noir
Brzké lístky
(zdroj: shop.medite-tobacco.com)
  • cena1290 Kč/250 g, 305 Kč/50 g a 83 Kč/10 g
  • balení: 250g dóza, 50g krabka, 10g krabko-shot
  • směs: střední lístky, žádná marmeláda, melasa tmavě hnědá (nedobarvují)
  • síla: taková střední → hodně charakteristická
  • tepelná odolnostzvládne teplo ze tří uhlíků → dotyk s HMS/alobalem přežije
  • výdrž příchutíjedna černá session (do 2 hodin)
Příběh Medite pokračuje. Léta plynula a světlá edice se spravila, takže co dál? Back in black. Vytvořili řadu Noir, kterou postavili nikotinově bohatém listu Burley a zajímavých aromatech. Je o poznání silnější než jejich řady Fusion a Pure, někdy až zbytečně moc. Nestává se mi to u mnoha tabáků, ale z Noir jsem měl občas plicobol – bylo náročné zhluboka potáhnout. Ale může to být i tím, že jsem kouřil hodně různých várek během vývoje a dnes už je to v cajku. Za mě je to slušná entry level černota, vybrat si můžete z jednotlivých příchutí a mixů.

Chutnal mi Sicilian (červený pomeranč), Moulin Rouge (višeň, limetka, kokos – můj mix, který opravdu vydali), Early Leaves (bergamot, citrón), Williams (jejich super hruška v černém), Lemzu (citrus yuzu) a Carmina (tmavý hrozen).

SEBERO

Seberu?
(zdroj: hookahzone.cz)
  • cena318 Kč/40 g
  • balení: 40g krabka
  • směsdrobné lístky (Burley), lepkavá a marmeládovitá struktura, černá melasa
  • síla: obecně nízká, ale dá se vyhnat výše (nabitím, dotykem, korunkou, prací s teplem atd.)
  • tepelná odolnostzvládne teplo ze tří uhlíků, nahřívání se čtyřmi → dotyk s HMS/alobalem přežije
  • výdrž příchutíjedna černá session (do 2 hodin) v mixu, samotná tak hoďka a půl/tři čtvrtě
Černá silová pohoda z Omsku k nám dorazila teprve nedávno skrze brněnský Hookah ZoneSebero je dobrou volbou pro začínající černokněžníky – je slaboučké, příchutě jsou výrazné a můžete se k němu chovat jako ke světlotě (použít méně tepla). Když to ale s teplem přeženete, chuť se rychle ztrácí. Marmeláda trochu ztěžuje práci s tabákem, ale šikovní si poradí. Jedná se opět o Burley – fermentované, ale nijak charakteristicky výrazné chutí samotného listu. Kolem a kolem je to další fajn entry level černota, která neurazí ani zkušenější dýmkařstvo. Těm se bude hodit do mixů s něčím odolnějším, třeba s Tangiers.

Z těch, co jsem zkusil, bych vypíchnul Joyce (meruňka), Omsk (rebarbora), PinkSonik (liči), Isabella (červený hrozen), Charlie's (slušná čokoška) a Sicilian (červený pomík).

P.S. Pobavily mě některé texty popisků na e-shopu i IG (@sebero_cz) – netuším, zda je to záměr. Ale třeba věta „(...) pomocí moderních technologií šetrně zrenovoval původní mnohaleté kouření tabáku.“ nebo „Tímto způsobem nejrelevantnější tmavý produkt s nižším obsahem nikotinu (...)“ mi zní jako od Google Překladače s ohořelými servery. Kamarádi ze Šalingradu, hoďte na to lehce očkem 😅.

SPECTRUM

tabák Spectrum
Klasicky, nebo tvrdě?
(zdroj: shanti.cz)
  • cena699 Kč/100 g (brzy zdraží na cca 735 Kč)
  • balení: 100g krabka
  • směs: drobné až střední lístky, se stonky, lepkavá směs, černá melasa
  • sílanízká (edice Classic) → pro začínající černokněžníky, střední (edice Hard) → pro zkušené, odolnější černokněžníky
  • tepelná odolnostzvládne teplo ze tří uhlíků, nahřívání se čtyřmi → dotyk s HMS/alobalem ale moc nedává
  • výdrž příchutíjedna černá session (do 2 hodin)
Petrohradská černá nadílka. Na ruském HCS jsem se zamiloval do příchutě Brazilian Tea, než ji místní kaliančik za pultem doprasil přidáním 3 nových kokosáků tak po hodině chodu. Vyrábí se od roku 2015 a k nám se dostala v minulém roce. Tahle černotka měla opulentní vstup na český trh – uvítací pařbu v přítmí klubu, hezkých hadrech a se vší parádou od Spectra a Resolutionu. Aktuálně o Spectru není až tak slyšet, podle mě trochu zapadlo do pozadí vedle Elementu, Tangiers a WTO. Škoda, protože to vůbec není špatná značka. 

Dělí se na edice Classic (Burley, slabší, důraz na příchuť) a Hard (Burley + Virginia, silnější, i tak výrazná příchuť a trocha tabákového ocasu). Některé příchutě se překrývají v obou linkách. Čo bych vypichol? Krabičky, ty jsou moc hezky zpracované. Dávám navíc malé bezvýznamné plus za možnost odškrtat si, na kolik korunek vydrží jedno balení. Fajn zpětná vazba! 

V Rusku mě ten tabák vždycky celkem bavil, ale z české distribuce mě oslovilo jen pár příchutí a častěji jsem mixoval, než bych je kouřil samostatně. Trochu mě nebaví až přílišná intenzita příchutí, které mi lepí hubu a způsobují bolehlav. Vyřešil jsem to sušbou, prostě jsem Spectrum na prkýnku lehce vysušil ubrouskem a intenzita v korunce se srovnala. Ale tepelná odolnost šla dolů. 

Za zkoušku stojí na ráno Brazilian Tee (zelený čaj s limetkou), k večeři Caribbean Rom (karibský rum, yummy), na Halloween dejte Jack-O'-Lantern (dýně), na hřiště s kumpány Purple Zodu (hroznová limča), do Mexika Agava Cuctus (kaktus, ale chutná to Green Tea od Pfanneru – v zelené plastové lahvi s čínskými klikyháky) a na návštěvu k mámě Cooky&Milc (mléčné sušenky). Široké spektrum příchutí! A v Rusku nabízejí taky Bacon – šavlovitou slaninu.

TANGIERS

tabák Tangiers
Jeho Svatost
(zdroj: shanti.cz)
  • cena1769 Kč/250 g, 735 Kč/100 g
  • balení: 100/250g sáček v krabce
  • směs: velmi drobné lístky, bez stonků, vlhká a v melase neplovoucí, černá melasa
  • síla: velká (řada Noir)
  • tepelná odolnostzvládne teplo ze tří uhlíků, nahřívání se čtyřmi → dotyk s HMS/alobalem zvládá skvěle
  • výdrž příchutíjedna černá session (do 2 hodin), s podnikovým servisem i více
Je tady. Jednoduchá věta, kterou jsme léta chtěli zařvat do noci. V roce 2020 jsem se dočkali – Resolution poskytl legálně dostupný Tangiers pro všechny maníky a buchetky v ČR. Chci! Tangiers je americká značka černého tabáku, která v roce 2005 rozjela celé tohle tmavé šílenství. Tajemný alchymista Eric Hoffman vytvořil směs velmi jemně nasekaného tabáku odrůdy Burley, která má neskutečnou tepelnou odolnost, paletu legendárních příchutí a silovou diverzitu. K jeho poctě zvedni šlauch – v roce 2021 zemřel, ale jeho tabákové dílo žije dál.

Tangiers se zrodil v San Diegu, dnes se vyrábí ve Phoenixu a jeho výrobní postup je jedním z nejstřeženějších tajemství ve světě dýmkaření. Eric zpopularizoval korunky phunnel, nabíjení na dense pack, používání vidličky k ládování tabáku do korunky a užití tzv. silver tabs – uhlíků s nižší výhřevností. Ericův odkaz je velmi bohatý, nelze jinak než poděkovat. Tak dík!

Na českém trhu startuje 11 příchutí z edice Noir v baleních po tradičních 250g a nově také ve 100g, což je boží, protože takhle se dá za slušnou cenu vyzkoušet mnohem více příchutí. Balení obsahuje i nálepku, kterou si můžete přelepit jakýkoliv rezervoár, do kterého Tangiers vysypete – v krabičce je sáček, ze kterého je nejlepší tabák přesypat do uzavíratelné krabičky/skleněné dózy.

Hodně dotazů padá k aklimatizaci, která je pro Tangiers někdy potřeba. Postup je jednoduchý. Před otevřením sáčku celou vakuovanou směs poctivě promasírujte, bouchejte do ní, mněte mezi prsty – lístky se propojí s melasou. Jestli po otevření Tangiers smrdí jako sójovka nebo při kouření nadměrně škrábe či rychle ztrácí chuť, je potřeba aklimatizovat. Jak na to? Otevřený Tangiers – přesypaný nebo původním sáčku – poctivě promíchejte a nechte otevřený. Tabák si musí zvyknout na okolní prostředí a adaptovat se na místní vlhkost. Nechte tabák vegetit pár hodin (3–4 h), nebo i celý den – čas od času jej znovu promíchejte a nechte odpočívat. Až vám tabák zavoní a pach sójové omáčky zmizí, kuřte. Každopádně musím říct, že se sójovým Tanžem jsem se už dlouho nesetkal a obvykle po otevření/promíchání hnedle nabíjím do korunky.

Mimo dovážený Noir mají také edice Birquq , BurleyF-Line a sezónní příchutě Special Edition. Liší se silou a barvou balení. Síla je u Tangiers regulovaná stupněm promytí a délkou vaření směsi – stále se však jedná o list Burley. Jednoduše takto: Birquq (hrubší cut, nejslabší)Noir (silné)Burley (nikotinová bomba)F-Line (nikotinová bomba s přídavkem kofeinu). U nás je prozatím jen Noir, tak bacha na sílu, začínající černokněžníci. Udeří rychle, můžete se zakuckat a dostat nikotinovou facku. 

Z řady Noir bych doporučil Cane Mnt (máta jako žádná jiná), Kashmir Piach (kořeněná broskev), Orng Zoda (pomerančová Fanta), Lmn Tee (citrónový čaj) a Horcata (mléčné pitíčko se skořicí).

THEO

tabák Theo
Prima grafárna!
(zdroj: Theo)
  • cena649 Kč/100 g
  • balení: 100g krabka
  • směsstřední až velké lístky, spíš vlhké než v melase plovoucí, melasa tmavě hnědá
  • sílastřední → pro začínající černokněžníky
  • tepelná odolnostzvládne teplo ze tří uhlíků, nahřívání se čtyřmi → dotyk s HMS/alobalem přežije
  • výdrž příchutíjedna černá session (do 2 hodin)
Tradá, konečně další český tabák v oficiálním prodeji. Theo už pár let kraftí fešné vázy a hrálo si i s výrobou tabáku. Tyhle hry vyústily až v hotový, odladěný produkt s českým kolkem. Během jejich alchymistických pokusů jsem zkoušel různé várky a takový sýrový popcorn už nikdy zkusit nechci, ale třeba broskev si mě získala ve všech provedeních. 

Skládá se z blendu Virginie, Burley a Oriental, podobně jako třeba německý Kismet Noir. Listy jsou nepromyté a cut je hrubší, než je u černoty zvykem. Je to specifická směska, tak na půl cesty mezi světlotou a černotou. Silově příjemná, žádný extrém a i ten buzz se někdy připlazí. Ideální pro začínající černokněžníky, ale pobaví i protřelé dýmkaře.

Zkuste třeba Cali Pich (broskev), Bon Par-i (co to asi bude?), Wild Raspi (malina), Big Pir (hruška) nebo třeba novinku French Kiss (levandule, citrónová tráva, valinka, koriandr).

WORLD TOBACCO ORIGINAL

tabák WTO
Tlusté sklo
(zdroj: st-market.com.ua)
  • cena499 Kč/20 g, 799 Kč/20 g (Perique) a 799 Kč/20 g (Ultimate Organic) → aktuálně ve slevě, jinak o stovku (Cuba, Nicaragua, Tanzania, Caribbean) až několik stovek dražší (Perique, Ultimate Organic)
  • balení: 20g skleněná dóza
  • směs: drobné až střední lístky, různé odstíny hnědé a černé dle tabákového listu, žádná marmeláda
  • síla: střední až vysoká dle edicí
  • tepelná odolnost: neskutečná
  • výdrž příchutíjedna WTO session (3–4 g do malé korunky do hodiny, 5–7 g do větší korunky do 2 hodin), v mixech přes 2 h
Lahůdka na konec. Tohle je velká tabáková paráda, která klade specifický důraz na kvalitu a zpracování listů. Burley je všude, nuda – co takhle nejkvalitnější odrůdy z Afriky, Karibiku a amerického kontinentu? Věřím, že stejně jako já si budete pamatovat první session s WTO. Je to jiná liga, pro degustátory, všechny nadšené dýmkaře i znalce. A ta stojí žrádlo v michelinské restauraci.

WTO (World Tobacco Original) se vyrábí až s úchylným smyslem pro detail a kvalitu. Listy procházejí různým typem sušení, dlouholetou fermentací a některé dozrávají v dubových/bukových sudech – každá edice má specifické zpracování i dobu zrání. Doutníkové odrůdy, sušení ve svazcích i provazech, podtóny koření, whiskey i kouře. Ach, z toho by jeden zvlhnul. 

Aromata jsou přírodní, skvělá i extrémně divná. Chtěli jste někdy v korunce vyzkoušet grilovaného lososa, sýr Masdam, pečený steak, kukuřici, portské víno, sušená rajčata nebo chili papričky? Tak s WTO můžete, nekecám, šéfe. Ale klídek, mají i „normální“ příchutě. K dispozici jsou i čisté směsi, u kterých můžete debužírovat nad chutí samotných listů. Je to jako kouřit kvalitní doutník, ha. 

Samostatně nabíjejte do menších korunek (Upper Burley ShotHC Vulcano, WTO korunky, RS Bowls WTO Mini Phunnel atd.), v mixu se vyplatí výslednou směs WTOčkem posypat – slouží jako tepelný štít a posílá hodně chuti.

V Česku máme k dispozici edice Cuba, Tanzania, Caribbean Blend, Nicaragua, Perique a Ultimate Organic. Dost se liší, tak pár keců k nim hýr.

  • Cuba – kubánský doutník. Čistá chuť listů, žádná aromata. Dejte si k tomu Cuba Libre a nohy hore. Obsahuje odrůdy Ligero, Secco a Volado. Za mě silově výraznější než třeba Tanzania. Vzhůru na Kubu!
  • Tanzania – whiskey a steak. Zde úřaduje odrůda Dark Fired Kentucky z daleké Tanzanie – sušená nad ohněm, fermentovaná v kouři z mangového dřeva. Táhne se z ní příjemný whiskey ocas. Středně silná linka. Tohle je fakt pro gurmány, takže hoďte okem po bizárech jako Maasdam (T02, holandský sýr), Salmon Grill (T03, steak z lososa), Beef Grill (T04, hovězí steak), Sun-Dry Tomatoes (T06, sušená rajčata), Rum (T05, rumík), African Spices (T09, směska koření), Bergamot (T10, bergamot, ha), Green Basil (T12, bazalka), Red Hot Chilli (T11, pálivé papričky) a Original (T01, čístý blend listů).
  • Caribbean Blend – silový skok a široká paleta příchutí. Edice složená z různě odleželých listů z Dominikánské republiky a střední i jižní Ameriky. Spousta tradičních příchutí, pár divných a jeden čistě tabákový blend. Silově už je dost výrazná! Dejte si Raspberries (CB04, maliny), Black Currant (CB06, černý rybíz), Peanuts (CB10, arašídy), Sicilian Orange (CB16, skvělý nakouřený červený pomeranč), Pomelo (CB23, elo, elo, eh eh eh), Guava (CB27, guava), Spearmint (CB29, svěží žvejka), Passionfruit (CB12, marakuja), Waffles (CB02, vafle/oplatky), Gooseberry (CB15, angreštový džem), Rum Cake (CB09, rumový koláč), Cola (CB18, kolča), Peach (CB20, píč, tedy broskev), Lemon Cheesecake (CB22, čízký dort) a Original (CB01, čistý blend listů).
  • Nicaragua – opravdu silný zážitek. Odrůda Nigero z nikaragujského údolí Esteli je po čertech silná, voňavá a prochází několika fermentacemi. Tahle edice má jak vybrané příchutě, tak samotný tabákový blend. S tímto opravdu cestu do světa WTO nezahajujte, mí začínající černokněžníci. Za zkoušku stojí Porto (N26, portské víno), Guava (N28, guava), Mango (N17, thajské mango), Strawberry (N09, dobrá jahůdka) a Original (N01, čistý blend listů).
  • Perique – indiánská pochoutka. Protože recepis na zpracování listů pochází od kmene Choctaw, že jo. Tohle je nejsilnější, opravdu kulervoucí WTO zážitek – nic pro začátečníky a slabé povahy. Příchutě stranou, tohle je čistě tabákový blend. Opatrně s ním.
  • Ultimate Organic – #zelenávlna. Zvláštní příchutě postavené na blendech Nicaragui a Caribbean se zvláštním důrazem na 100% přírodní suroviny bez chemického posypu. Poměry se liší a na výběr máte z Mountaine Thyme (UCB1, horský tymián), Holland Hops (UCB2, holandský chmel) a Black Coriander (UCB3, černý koriandr s nádechem pečiva).

Abych vše uvedl na pravou míru, tímto vás nepodněcuji ke kouření a nenabádám ke zběsilým nákupům. Chci pouze, abyste si vychutnali dobrou dýmku, když už kouříte a určitým způsobem si huntujete zdraví. Podpořte český trh a objednávejte tabák od našich prodejců a distributorů. Zvesela a zodpovědně, bando! 

Nakupujte až po dovršení 18 let, jinak vás máma zbije.

Historie

Oproti světlému tabáku zde máme opravdu jen pár černých historek. Dováželo se Doobacco v edicích Gold & Limited, které nás poprvé oslnilo doutníkovými listy, velkou silou a luxusními příchutěmi. A také legendární Nakhla Zaghloul – čistý Muʽassel bez příchutě. Jen poctivý blend Orientalu a Virginie, nepromyté listy, černá barva, uzená vůně a potěšení z kouření na Araba v hroudě. A to je z historie černot v naší zemi prozatím všechno – z hlediska nabídky černého tabáku se máme nejlépe v historii 💖!

tabák Doobacco
Dub? A co?!

tabák Nakhla Zaghloul
Old schoolek

Jakub Kopáček

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram