Životní cesta dýmkaře #3

Éra tvého dospívání se chýlí ke konci a ty jsi téměř připraven zaujmout své právoplatné místo v dýmkařské obci. Jakou roli v ní sehraješ? Aby ses v nich jednoduše zorientoval, chytím tě za náustek a provedu tě cestou plnoletého dýmkaře. Dospěj, benjamínku! 

životní cesta dýmkaře
Náročné dospívání? S dýmkou hračka!
S dýmkou jste nerozluční homies, s komunitou si tykáš a tvůj dýmkařský arzenál je větší než kupa nevypraných prostěradel v bordelu. Své externí plíce používáš na denní bázi, tvůj dýmkařský koníček ovlivňuje všechny aspekty tvého života – leze do financí, baví kámoše, překvapuje babičky, udivuje lékaře a poznamenává tvůj byt, dům či hausbót. Kam lze ještě dojít a končí ta dýmkařská cesta vůbec někdy? Je načase vstoupit do věku zralého dýmkaření.


Uč se!

„Joo, tak ven bys chtěl jít. Žádné takové! Máš tady hromadu domácích úkolů, čtení a praktických cvičení. Kdy to chceš jako všechno stihnout?! Jestli to chceš někam dotáhnout, musíš se soustředit. Prý do dýmkárny za kámošem, to víš, že jo.“

kurz vodní dýmka
Chce to praxi, tak (na sobě) makej!
Kuř, ať z tebe jednou něco je!“ Rada hodící se spíš do Czech Castingu, od mámy ji zřejmě neuslyšíš (pokud teda není z branže). K tomu kouření je důležité přidat sloveso učit se. Pohoda, to děláš přece celou dobu. Od prvních krůčků, chyb i kroužků přes návštěvy podniků, akcí a veletrhů po experimentování s tabákem, korunkami a styly nabití. Prošel sis fází otázek směrem ke komunitě, blogerům, kamarádům a často i ke zdi. Makáš na sobě, gratulki!

Co bys měl ovládnout, mladý padawane? No jéje, není toho málo. Tak určitě je zásadní mít ponětí o tom, jak dýmka funguje, co se v ní fyzikálně odehrává a z čeho se skládá. Znát materiály dýmek i příslušenství, jejich klady a zápory. Nezaškodí trocha kulturního a dějepisného přehledu. Umět se správně u dýmky i k dýmce chovat, základy etikety se hodí. Ovládat alespoň jedno dvě nabití, mít nakouřeny různé značky i příchutě a fušovat do jejich mixologie. Účinně vyčistit dýmku i příslušenství. Být časově efektivní a praktický u přípravy dýmky. Vědět, co dělat s uhlíky, jak regulovat teplo a proč nedělat to a tamto. Být si víceméně jistý při výběru korunky, gramáže tabáku, HMS/alobalu či uhlíků pro danou session. Mít zkušenosti z různých dýmkařských podniků, třeba i z veletrhu či komunitní akce. Chce to sledovat novinky v našem světě, zkoušet nové produkty a nebát se dalších experimentů. A tady se zastavím, protože už teď máš určitě hlavu jako medicinbal.

Na jednu věci si dej majzla – přehnaně nepřemítej. Říká se tomu overthinking. Je správné nyní nasávat informace jako houba, internet je jich plný. Ale nevrtej se v dýmkaření zase tak do hloubky, protože ti hrozí hloupá situace, kdy každou přípravu dýmky hrozně overthinkneš a ztratíš radost z toho rituálu. Co se nalézá v hloubce? Chemické složení tabáku, analýza dýmu, pokročilá fyzika proudění tepla, 40 různých nabíjecích stylů pro každý tabák i korunku atd. Měla by to být stále zábava, nikoliv raketová věda!

Zkouška z dospělosti

„Milé dítě, dnes je tvůj velký den. Už ty materiály odlož, vždyť už to všechno umíš nadvakrát! Zkus nevypadat příliš nabichlovaně, neboj se poradit ostatním spolužákům a podej jim to vlastním stylem. Awww, jsem na tebe tak pyšná!“

styl vodní dýmky
Nabíjení: 1, Etiketa: 3, Mixologie: 2, Dýmkařská fyzika: 1!
Cílem celé té studijní mordy je zformovat sobě vlastní dýmkařský styl. Odráží se v něm všechno podstatné, je to tvůj osobitý dýmkařský podpis viditelný lépe než ušpiněná klíčenka s nemytým náustkem na krku. Z čeho se skládá?

  • Přístup k dýmkám – filozofie, vole. Proč vlastně dýmkaříš? Chceš bavit, vzdělávat, honit lajky a koruny, získat kamarády, realizovat se v komunitě – to všechno může být svým způsobem dýmkařská filozofie. Brát to lze jako koníček, oblíbenou závislost či vysněnou profesi, ale je toho víc. Dýmka je pro tebe rituál, relax, nástroj socializace, útěk před realitou nebo egoboost – přístupů existuje bambilion. Najdi ten svůj! Ex pluribus unum, filozofe.
  • Praktiky přípravy dýmek – volím si tebe, korunko! Tví oblíbenci z řad dýmek, korunek, HMS, uhlíků, náustků i hadic se u tebe v cimře již zabydleli a ty je láskyplně znásilňuješ dle aktuální nálady. Stejně tak víš, které styly nabití a mixologie tě baví a fungují. Král touche, nebo bezdotykový čávo? Nabíjíš to po svém, bejbe.
  • Znalost tabáku – značky a příchutě, mám vás prokouknuté. Už zkrátka víš, co máš rád. Tvůj mlsný jazyk rozezná milované, nenáviděné, mega divné i „do mixu“ příchutě a značky. Chutě se ti mění s ročními obdobími, přesto máš své stálice.  
  • Preferovaný zážitek – co čekám od své dýmky? Před každým nabitím se sám sebe zeptáš, jakou dýmku bys zrovna uvítal. Zrovna dnes můžeš chtít klást důraz na chuť, sílu, tabákový podtón, délku kouření, množství dýmu nebo třeba na specifický tah i zvuk dýmky. A právě tohle utváří tvůj vlastní styl, pod jehož bičem začne cvičit tabák, nabití, uhlí i dýmka samotná. Přesně víš, co od své session chceš!
  • Frekvence dýmkaření – příležitostně furt!  
  • Oblíbený kuřplac – kde to mám nejradši (:O)? Užíváš si domácí seance, ať už jsi vlk samotář nebo vstřícný hostitel ostatním. Akorát že vůbec, protože dýmku dáváš nejraději v přírodě. Simtě, jedině v podniku. Leda tak prd, kouříš v práci, protože máš doma zákaz. You see?
Dospělec dýmkařský

„Vím, že jsem se tento týden už ptala, ale.. no, nemyslíš, že je čas se postavit na vlastní nohy? Vždyť už jsi dospělý! Vezmi ty své dýmovnice a najdi jim i sobě nový domov. Už přeci dávno víš co chceš a máš to v hlavě srovnané. Co ty na to?“

profesionální dýmkař
A to je konec mé dýmkařské cesty? Ale kdeže...
No heleme se, z kuckavého písklete s prsty od melasy se vyklubal dýmkař se vším všudy. Pár let to trvalo. Nyní už s vlastním dýmkařským stylem víš, co ti chutná i nechutná, jaké podniky máš rád, disponuješ sítí dýmkařských kamarádů, minimálně v lokální komunitě jsi známá firma. Něco jako Čapí hnízdo.

Co se týče informací, ptáš se méně. Znáš toho dostatek na to, abys přispěl komunitě sám o sobě. Pomáháš začátečníkům, nabízíš tipy na produkty, sdílíš své dýmkařské zkušenosti. Skončil jsi v hlavním komunitním proudu, nebo tvé zkušenosti, vyjadřování a styl patří spíš do undergroundu?

U zralého dýmkaře často na plno propukne sběratelská mánie. Když tě dýmkaření chytne za chlupy na zádech, začínáš hromadit podle velikosti tvého měšce a vkusu. Začíná to korunkami, není problém jich za pár let nashromáždit 20 a více. S dýmkami to jde trochu pomaleji, pokud ti tedy v losu od Sazky nevylezli tři kapříci a tím pádem jsi za vodou – sbírka začíná u dvou kusů, u pěti je slušná a od 10 je to již hromadění par excellence. Suma sumárum, lze se dostat do fáze, kdy vlastníš desítky i stovky kusů dýmkařského vybavení. Co na to tvůj starý nebo tvá mladá? Určitě jsou happy 😂.

Chceš se stát dýmkařským mistrem? V zahraničí se to hemží samozvanými hookah/shisha/kalyanchik mástry, hookah bossy, lordy atd. Když už tě takhle nazve někdo jiný než ty, dýmkaření máš zřejmě v malíčku. U nohy. 

Pokud chceš dýmkařit jen tak pro radost nezapojovat se do našeho průmyslu, mistrovství pro tebe představuje zisk intuice. Moment, ve kterém už nepotřebuješ další rady, znáš přesně své vybavení, jeho chování a vhodné použití. S jistotou víš, jak docílit větší či menší porce dýmu, síly i chuti, práce s uhlíky a teplem je pro tebe hračka. A když se sám sebe zeptáš, na jakou dýmku máš dnes chuť, všechno ti naskočí samo – dýmka a příslušenství, ta pravá korunka, vhodný tabák, ideální mix chutí včetně poměru, počet a typ uhlíků, styl nabití a heat management. Vybudoval sis silnou dýmkařskou intuici! A to je, podle mého názoru, dosažitelné mistrovství pro každého mimo dýmkařský průmysl. Chce to jen moře praxe, trpělivosti a také zkoumání názorů a postupů ostatních.

Co vše může dospělý dýmkař podniknout a kam se dále rozvíjet? Pracovat v oboru, stát se dýmfluencerem, nebo dýmkosaurem či dokonce přestat s dýmkami na dobro. Neboj, provedu tě životní cestou dýmkaře až na samý závěr, more.

Pokračování příště!

Jakub Kopáček

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram