Životní cesta dýmkaře #1

Byl jsi zrozen! Dýmkařský všemohoucí tě vyprdnul z rodidel, jsi ještě celý od melasy. Pomalu se rozkoukáváš po světě kolem sebe. Dýmkaříš, tedy žiješ. Nemáš ani ponětí, co tě v životě čeká, pouze víš, že bude plný dýmu. Budu tvůj průvodce, co říkáš? Protože tuším, co tě čeká a nemine. Čti pozorně...

životní cesta dýmkaře
Kudy kam?
Právě sis vyndal náustek z pusy a vyfouknul první salvu. Pravděpodobně teď kuckáš, klasika při první kuřbě (:O). Padavka by odešla a vrátila k inhalování lepidla, ne však ty. Táhne tě to k druhému pokusu, proč? Kvůli zvláštní chuti, mračnům vycházejících z pysku nebo snad zvláštnímu brnění v hlavě a konečníku? Jolanda by věděla, pravděpodobně je to ale kombinací výše zmíněného. Není cesty zpět, právě ses zrodil do světa vodních dýmek. Vyrážíme!

První krůčky

„Milé dítě, vidíš věci a chceš si sáhnout. Dopajdat k nim, vzít je do pusy. Jsi zaujaté světem kolem sebe, ale nerozumíš mu. Tak pojď, potáhni si a objevuj svět.“

dýmkař začátečník
Připravit k palbě, první kolečka ever letí k cíli!
Zkusil sis vodnici, dobře ty. Může za to děda Ibrahim z egyptského hotelu, experimentující kámoš, nebo snad rodiče?! To je fuk. Pravděpodobně jsi ještě kido, které má stěží občanku. Jóó, kdybys tak byl plnoletý. Spoustu věcí by to usnadnilo. Nejsem pokrytec, začínal jsem ve 14 letech a vím, jaké je to lákadlo. Přesto tě nenabádám ke kouření, je to tvé svobodné rozhodnutí. Řekněme a doufejme, že tedy jsi plnoletý čávo. V opačném případě ještě pár let nezadýmíš podnik, legálně nekoupíš dýmku ani tabák a budeš odkázán na své starší homies.

Neposkvrněný dýmkař, uhlíková stopa nula. Projdeš si fází oťukávání, jako v každém vztahu musíš dýmku nejprve poznat, avšak první pusu už máš za sebou – nepářeš se s tím! Můžeš pokračovat různými směry. Nějaký ten bublátor si tryskem pořídit, udělat si nejlepšího kamaráda z majitele dýmky ve tvém okolí, nebo uspořádat raid na blízký dýmkařský podnik. Kamarád se sakra hodí, protože sdílení zážitku, znalostí a tabákových účtů pomáhá jak sviň. Pokud nejsi vlk samotář, tak i společnost při plenění dýmkáren a čajoven je vítaná. V podnicích také ochutnáš spoustu značek tabáku, vyzkoušíš různé dýmky i příslušenství. Pravděpodobně se z tebe stane štamgast a tvé první krůčky ovlivní podniková sebranka – čajmenem a zákazníky počínaje, uklízečkou konče. 

Můžeš takhle fungovat i několik let, dokonce si dýmku do baráku ani nenatáhnout. Investice se může zdát velká, klidné/párty prostředí podniku ti vyhovuje a také nechceš dráždit mámu, dokud ještě bivakuješ v jejím kvartýru. V budoucnu však nadejde moment, kdy si položíš tu zásadní otázku: „Jakou dýmku si mám sakra vybrat?“ Na budoucnost se teď vyser, protože je čas řádit!

Problémové dítě

„Je ještě mladý, táto. Však ho nech, ať se vybouří. Některé zkušenosti jsou nepřenositelné, musí si prostě nabít rypák sám a poučit se.“ „Grhh, já bych ho nejradši...“

problémy s vodní dýmkou
Cool dýmka!
Éra debilních nápadů, nehod a nepovedených experimentů. Zvědavý červík, často notně na plech, se zahryzne do hlavy a ty začínáš koumat. Adrenalin v krvi roste, určitě jsi právě přišel na nejlepší dýmkařský nápad ever! Akorát že vůbec.

Záruka kvality? Mlíko do vázy! Očekáváš dým hustý jak lokomotivy, dostaneš zasyflenou vázu a kysnoucí kapičky schované v hadici i ventilu – dým zůstává stejný. Hrdina pařby? Tak ten přidá do dýmky chlast, neasi. A oddělá se alkoholovými výpary, bon appetit. Víc šlahounů, víc kuřby? Dýmka často k zemi letí, tabák rychle zhyne. A co z toho plyne? Jeden šlauch je ideální, více hadic ne-e. Rychlozápalná výhra? Tak určitě. Všude smrad, příchuť s parrrrádním chuťovým ocasem, nulová výdrž a mnoho popela. Ale jde to rozpálit na zapalovači!!! Zhulíme se? Jistě, jen tu dýmku už nikdy nevyčistíš a jen naboostuješ nálepku dýmkař-feťák. Cesta dlouhá, dýmka v autě možná? Když nemáš to správné vybavení, tak po první zatáčce už lovíš uhlíky z koberečku a počítáš zbylé chlupy na nohou. Tabák je drahý, že bych si jej vyrobil? No samozřejmě. Řezaný cigaretový, zalít jitrocelovým sirupem nebo chemkami z vapu. Ach, proč to asi nedýmí 😒. Kamarádí myčka s dýmkou? Tak určitě ne. Vidět však ksicht člověka, který vytáhne z myčky flekatou a zbledlou dýmku či prasklou vázu s korunkou, je k nezaplacení. Váš Mastercard. Došel tabák, dáme cigaretovou dýmku? Protože zabodnout cígo do trnu na korunku je cool. Vlastně ne, je to kravina non plus ultra. Co takhle přeprodávat věci z AliExpress? Báječný nápad, dokud nenarazíš na komunitu. Nahoď svou první fejkovou Alphu na Vodní dýmky Bazar a uvidíš ten čardáš.

Drobný výčet vlastních failů? Zde je desítka pohrom, na které se vzpomínám.
  • Vytopení dýmky v čajovně Anubis, protože byla hnusná a obsluha hrozila pokutou 500 Kč, že jsem si dovolil sám oklepat uhlíky.
  • Zalití RZU lihem, protože jsem chtěl fakt žhavou session. Jak to zpívá Scooter? FAJAAAA!
  • Rozkřupání a následná imploze korunky, kterou jsem chtěl od melasy čistit plamenem z plynového sporáku.
  • Několikanásobné, alespoň 10 minut trvající kouření bez vody v dýmce, protože alkohol, Alzheimer a nadšení z neskutečně jemného tahu.
  • Umytí kompletní, fungl nové dýmky v myčce, aby se ten kundolap vole lesknul. Od té chvíle měla Amy Heavy Shay lupenku, nemoc motýlích křídel a vitiligo dohromady.
  • Kouření dvojitého jablka od AF „na Araba“ s RZU. Netřeba nic dodávat, mám štěstí, že ještě dejchám.
  • Vymačkávání pomerančové šťávy do korunky s tabákem, jakože booster, chápeš.
  • Rozbití zrcadla záslepkou ventilu od dýmky FUMO Tank. Stačilo pořádně fouknout a skleněné plugy rozpoutaly v místnosti ten pravý džihád.
  • První rok s nepromyvatelnou hadicí, kterou jsem penetroval vodou po každé session. Opravdu mi nepřišlo divné, že s každou další dýmkou mám v hubě více zkorodovaného drátu a jazyk černější než sběrač bavlny.
  • Dva měsíce kompletního vysoušení melasy z tabáků, protože to mělo mít údajně větší grády a mnohem lepší výdrž. A výsledek? Ruka z vymačkávání fakhera věčně červená jak od gynekologa bez papírů, mnohem nižší výdrž a návštěva seňora Spáleniny pravidelně tak do půl hodinky od startu.
Tati, co to je? A proč?!

„A že mu ta pusa mele, mámo? To dítě nasává informace jak houba! Zatím jezdí jen tak po povrchu, ale brzy už se začne nimrat v detailech. Jsem zvědav, kolikrát budu ještě vysvětlovat...“

co je to vodní dýmka
Těžko říct, asi chlupy z rozkroku na full touch
Tvůj zájem o dýmky roste. Stejně tak vnímáš své limity, prostě tomu tak dobře nerozumíš. A to je nejlepší odrazový můstek! Ptáš se Googlu, blogů, v dýmkařských podnicích, bombarduješ dotazy kamarády a nasáváš informace z dostupných zdrojů. Něco najdeš, vyzkoušíš. Funguje to? Hurá. Končí to failem? Dvakrát hurá, už to příště neuděláš či k tomu přistoupíš jinak. V téhle životní etapě tě prosím – udělej tolik chyb, kolik jen můžeš. Naučí tě to randál. A co tě tak nejvíc zajímá?

  • Jak dýmka funguje, jak nabít korunku, jak nažhavit uhlí, jak pracovat s alobalem, jakou vybrat dýmku, jak pracovat s HMS, jak vyčistit dýmku, jaký tabák vyzkoušet, jak funguje fyzika v korunce, jaká je ideální gramáž tabáku do korunky, jak se po 15 minutách z dýmky neposrat atd. 
  • Co je to černota, co přidat do vázy, co má vliv na sílu dýmky, co vyzkoušet v podniku, co dělat při překouření, co nabít do korunky, co je to tarbuš, co říct rodičům/polovičkám, když mi spadl uhlík na podlahu atd.
  • Proč je 100 potahů z dýmky jako jedna vykouřená krabička cigaret (heh), proč mi z dýmky brní hlava, proč je u nás tabák tak drahý, proč mě furt někdo klepe po ruce v dýmkárně, proč je tabák různě barevný, proč záleží na nabíjecích stylech, proč je uhlí hranaté atd.
  • Kdy je vhodné oklepat uhlí, kdy mi už tu dýmku pošle, kdy mám vyměnit vodu ve váze, kdy je korunka správně nahřátá, kdy mám obměnit hadici u dýmky, kdy mám přestat kouřit, kdy si říct o větší kapesné na tabák, kdy jsem měl naposled dýmku, kdy už utáhnu černotu atd.
  • Kde sehnat tabák, kde splašit kamarády k dýmce, kde je nejlepší dýmka ve městě, kde se dozvím více o dýmkách, kde koupit dýmku, kde bych se dostal k práci s dýmkama, kde si zakouřím na dovolené, kde mám plíce atd.
Poprvé do školy

„Milé dítě, VSTÁÁÁÁVEJ. Jdeš dneska poprvé do školy, máma ti zabalila svačinu a já tě za dvacet minut odvezu. Poznáš určitě spoustu kamarádů, dostane se ti kvalitní výuky a na dobu strávenou ve škole budeš určitě s láskou vzpomínat. Tak šup!“

dýmkařská komunita
Vítej v komunitě!
A hele, narazil si na dýmkařskou komunitu. Tak my si říkáme, víš. A jak ses k nám dostal? Buď ti o nás někdo řekl, usilovně jsi hledal na těch internetech nebo nás našel čirou náhodou. Ať už při interakci v online skupinách či na živo s komunitními spolužáky, zde máš pár rad do začátku!

  • Ptej se a získávej informace – většina komunity je přátelská, ráda pomůže a vycvičí tě. Ten opravdu nejlepší kamarád? Tlačítko lupy a.k.a. pole vyhledávání.
  • Nenech se odradit – někteří z nás jsou totiž nerudní, všeználkové a zarytí trollové. A sejít se mohou právě u tvého příspěvku!
  • Nebuď kretén – egomaniaky, bonzáky, maskované celníky, přemoudřelé rychlokvašky, flexíře a spamery nemáme v lásce.
  • Poznávej komunitu – kuř s námi, pokecej na akcích, udělej si dýmkařské přátele. Správná parta tě v komunitě dostane hodně daleko, protože máš svůj pokrok, nápady a dýmky s kým sdílet. Dýmkaření je záliba společenská!
  • Sdílej, ale s rozumem – nech se pochválit či oprávněně zkritizovat. Poděl se o své výtvory, povedené mixy, dýmky na zvláštních místech, nádherné setupy, zajímavé informace z dýmkaření a mnohé další poznatky. Jen tím, že každý trochu přispěje, se komunita rozvíjí dále. Ale opravdu nás nezajímá pětkrát za den, co máš nabito a jaký to mělo vliv na tvou stolici.
  • Objevuj do zemdlení – komunita tě navede k zajímavým podnikům, obchodům i produktům. Dozvíš se, kam zajít na dobrou dýmku, kde nakupovat, které dýmky teď frčí a co za tabáky ještě vyzkoušet. Naše síla je v milionech názorů a pohledů na jediné téma, a tím je dýmkaření.

czech hookah
Třída 1.H!


Pokračování příště!

Jakub Kopáček

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram