Životní cesta dýmkaře #2

Od tvého zrození v minulém díle uplynula již nějaká doba a ty se hledáš ve světě vodních dýmek. Máš za sebou první krůčky, spoustu špatných nápadů, zvídavých otázek a také uvědomění, že existuje parta lidí se stejným zájmem. Tvůj život se začíná plnit dýmem a jelikož přes něj občas nevidíš dál, budu i nadále tvým průvodcem a ukážu ti, co leží před tebou!

životní cesta dýmkaře
Dýmkařovy patálie pokračují!
Nacházíš se v momentě, kdy dáváš několik dýmek měsíčně a začínáš se bavit nejen kouřením, ale i přípravou. Už jsi asi pochopil, že mlíko je nejlepší do vloček, chlast do panáku a uhlíky raději z kokosu. Topíš v tom zatím relativně malé množství peněz, takový ekvivalent tržní ceny gramu kolumbijského pochodového prášku, řekl bych. Máš za sebou první dýmky v podniku a já sakra doufám, že sis to užil a otřesným zážitkům ses vyhnul. Roste z tebe nádherná dýmkařská teenka, které z pod sukně kouká... tabák! Jsi v dýmkařské pubertě. Co si s tím počít?

Pako z party

„A to jako ostatní nic nepřinesou? Nech ty brambůrky ležet a na ty flašky se ani nedívej. Vždyť už taháš tu svoji dýmovnici a oni ještě chtějí, ať vezmeš maso na gril, repráky a pití? Začíná se mi to nějak nelíbit, vždyť z tebe dělají otroka!“ „Ale mami...“

životní cesta dýmkaře
Pán, nebo otrok?
Kamarádi si už asi všimli, že máš novou zálibu. Dost možná jsi v éře, když obrážíš podomní pařby labilních čtrnáctek a zvracejících alkoholiků-začátečníků. Na takové akci si svou „vodnici“ střež okem jestřábím, odolávej rychlozápalným tendencím a nenech si strkat náustek tam, kam nepatří. Nebo alespoň ne příliš hluboko, úchyle. Jsi prostě ten maník či borka s dýmkou, se s tím smiř.

Když se oprostíme od telecích orgií, je na místě hodit okem na situaci dýmkaře v běžné, dýmka-friendly partě. Jsi poklad. Ne, vážně! Řadíš se po bok hrdinům s volným kérem, dále ke zdatným kuchařům, hostitelům, hudebníkům, dealerům, králům deskovek a dobrodincům s autem. Prostě jsi člověk, který něco umí/vlastní/ovládá, a tudíž v partě velmi vítaný. V této situaci se z tebe může stát buď král, otrok nebo zloun.

  • Král – miláček party. Králem se staneš tak, že dýmkou šíříš radost a sdílíš ji s kámoši. Nosíš ji na akce, dýmku připravíš a nesyslíš ji jak kretén, aby si ostatní mohli dýmku užít taky. Vnímavá banda po tobě nic moc dalšího nechce, tím myslím složky na chlast, jídlo a jiné nezbytnosti. Přinesl jsi dýmku, budiž to tvým příspěvkem dnešní akci. A jsou mega spokojení. Pokud jsi štědrým králem, nechceš po nich ani těch pár pětek za tabák. Dýmkaření není levný špás, což může a nemusí parta pochopit. Když máš štěstí na lidi, nedělá jim problém hodit ti pár pětek do tabákové kasičky. V opačném případě máš smůlu, tvoje dýmka = tvoje starost. 
  • Otrok – poskoku, hop. Pozice otroka ti hrozí v případě, že jsi tak trochu subka/vanilka a necháš s sebou orat, a to z různých důvodů. Tvé úmysly mohou být čisté jako nové spoďáry (snad), chceš lidem i sobě dopřát dýmec, ale stejně s tebou mohou jednat jak s kusem Habibi. Situace je taková, že už se s tebou (vlastně s dýmkou) automaticky počítá na každé akci. Přines, připrav, nech kouřit ostatní, umyj, přebij a dokola. Když z nějakého důvodu sdělíš, že s sebou dýmku nebereš, dostane se ti přesvědčování, nasranosti, zklamání a v horším případě ztrácíš pozvání na akci. Že dýmka něco stojí? Nezájem, dones k tomu ještě žrádlo, chlast, konfety a dort. Díky. A nezapomeň dýmku, jinak nemusíš ani chodit!
  • Zloun – osina v zadku. Zlounem jsi v momentě, kdy si velice dobře uvědomuješ svůj dýmkařský přínos, ale máš to úplně na salámu. Dýmky sice na akce nosíš, ale syslíš si je spíš pro sebe nebo nabíjíš jen to, co ti chutná bez ohledu na nechuť party. Vzít si za dýmku peníze pro tebe není problém, kešuješ to s úsměvem. Když chceš kouřit, slož se na to.

Poznáváme spolužáky

„No dobře, můžeš jít ven, ale do 10 buď doma! Stává se nám z tebe pěkné kvítko, předtím jsi byl samotář a teď se u nás dveře s různými existencemi netrhnou. Radši už běž, je to lepší, než abyste zase šli k nám a propálili koberec.“

životní cesta dýmkaře
„Čau, můžu si potáhnout?“
No vida, tady se z někoho stává komunitní zvíře. Dýmkaření je skvělá socializace – na živo i online! V reálném světě na nás, dýmkou posedlé, narazíš nejčastěji v loungi, čajovně, přes léto na téměř jakémkoliv veřejně dostupném místě, plus na dýmkařských akcích a srazech. Klíčem k seznámení je prořízlá držka, upřímnost a dobrý úmysl – přesný protiklad komunikace aktuální prezidentské kanceláře. Oslov, přisedni a povídej o dýmkách. Pokud z tebe netáhne jak z chléva, nenabízíš při dýmce levnou elektřinu, nemeleš úplná hovna a místní tě vyhodnotí jako sympaťáka, budeš přijat mezi dýmkařskou sebranku a je dále jen na tobě, jestli si kámoše vybuduješ nebo odradíš.

Jak to probíhá v online světě? Asi takto. „Ahoj, jsem z Kunčic pod Ondřejníkem a neznám tu v okolí žádné dýmkaře, natož podnik. Šel by někdo na dýmku?“ „Hola hej, hledám dýmkařskou královnu! Teď vážně, v okolí žádní dýmkaři nejsou a já si řekl, že bych se mohl tímto způsobem seznámit s nějakou milou slečnou-dýmkařkou. Ale jenom pěknou! Posměšné komentáře si nechte.“ „Dal by někdo LoLko a pokecal s dýmkou na Discordu?“ Neomezuj se na blízké okolí, hledej parťáky všude po republice i za hranicemi. Skoro polovinu svých dýmkařských kumpánů jsem poznal v komunitních skupinách na FB. Komentář sem, zpráva tam a po čase jsme se viděli na dýmce v Ově, Brně, Olmiku i Praze. Takhle si nevědomky či účelově vybuduješ síť dýmkařských kamarádů, na které se můžeš s čímkoliv obrátit, posedět s nimi u dýmky a případně u nich přespat, když už někdy vytáhneš paty z rodné vesnice.

Nejde jen o budování vztahů, s těmihle lidmi prohlubuješ i své znalosti o dýmkách. Naučíš se mnoho dobrých fíglů i zlozvyků, čekají na tebe večery i celé dny s dobrou společností a dýmkou. Sdílejte mezi sebou mixy, půjčujte si dýmky i korunky, společně nakupujte tabák. Mít dýmkařské kamarády je boží, ale nezapomeň se někdy bavit i o něčem jiném, než je pořádná kuřba, levný tabák a semi-fluffy-full touch hatmatilka. Jinak ti z toho jebne!

Když se tak probíráš lidmi, které komunita nabízí, můžeš narazit i na svůj vzor. Ano, tvůj budoucí pastýř, velekněz, modla a dýmkařská osobnost v jednom balení. Může to být komunitní hvězda, bloger či dýmfluencer, majitel obchodu nebo podniku, či pouze zkušený a sdílný dýmkař. Jeho či její názory a činy tě šimrají v rozkroku, souhlasíš s nimi a k takovému člověku vzhlížíš. Názory takové ikony se vyplatí znát, ale můžeš s nimi i směle nesouhlasit. Dogmatické egomaniky, přesvědčené o svém jediném správném názoru, už světová dýmkařská komunita poznala a „užívá si jich“. V minulosti jsme jich taky pár měli, ale dneska už jsme na našem písečku povětšinou všichni spokoši. Tak se inspiruj, mít vzor se vyplatí! Nezapomeň ale, že máš vlastní, unikátní dýmkařskou cestu, kterou názory všech pomáhají formovat – nesnaž se být něčí kopie jedna ku jedné, válej to po svém. 

Šikanááá!

„Pojď na mou hruď, to bude dobré. Co se stalo? Nechtějí se s tebou bavit? A když už ano, tak ti nadávají a dělají si ze tebe srandu?! A dost, zajdu za ředitelem a udělám tam u vás pořádek. Teď už chápu, že se ti v takové atmosféře do školy chodit nechce...“

životní cesta dýmkaře
Ale to je nepříjemné...
Právě jsi postnul příspěvek nebo komentář do skupiny. Určitým způsobem vyčnívá mezi ostatními. Třeba se ptáš na úplně základy dýmkaření, ukázal jsi svůj originální setup, prolil si korunku čajem nebo sdílel názor, který není úplný mainstream. Můžeš mít ty nelepší úmysly, avšak z dálky zní bum, bum bum. Bubny bubnují. Stejně jako skřetí verbež v Morii – začínají se probouzet trollové a komunitní vtipálci. Blíží se tvůj první roast!

Vyzbroj se do bitvy. Trpělivost, (n)asertivita a vůle uznat chybu budou tvým brněním. Geniální odpovědi, útěry, vtip a odhodlanost jsou tvými nejlepšími zbraněmi, pokud jimi vládneš. Zatvrzelost, agresivita a urážky se ti vrátí jako šlauch na dýmce s otočným srdcem, tak bacha. Bitva může skončit všelijak. Když se na tebe slétne hejno zlounů několikrát za sebou, hrozí ti ztráta iluzí o friendly komunitě a v nejhorším případě i zanevření na vodní dýmky, protože lidi okolo nich vypadají jako kokoti. Může to skončit nerozhodně, ale hořká pachuť zůstane a budeš mít na určitě členy komunity pifku. Pokud vyhraješ, zahraješ to do outu nebo odignoruješ – gratuluji! Nepříjemný střet s částí komunity sis zažil a jedeš dál nehledě na názory ostatních. Existuje ještě jedna varianta, a to že tím volem v diskuzi jsi ty. Budeš-li všeználkem bez historie a skillu, kovaným egoistou postrádajícím sebereflexi nebo zkrátka žvanit kraviny, dostaneš bídu. To je myslím v každé komunitě stejné.

S čím se můžeš potkat? Podle mojí diplomky, kde jsem analyzoval komunikaci v dýmkařské komunitě, je toho náser. Respondenti se shodli, že každý z nich zažil či se účastnil komunitní šikany. Naše toxické menu nabízí:

  • netoleranci cizích názorů, 
  • povyšování se nad druhé, 
  • elitaření s černotou/luxusním setupem, 
  • navážení se do jiných členů na základě jejich přesvědčení, 
  • hádky, 
  • osobní útoky, 
  • pranýřování členů za cokoliv „špatné, nepopulární či prostě jiné“,
  • čistý trolling, 
  • záměrné udělování špatných rad,
  • šikanu za používání slov jako vodnice*, voďáro, šíša nebo závětrník.
Dobrou chuť! Ale netrap se tím předčasně, většina lidí v komunitě proplouvá diskuzemi bez problémů a ty můžeš být jedním z nich.

* Nejčastěji je to formou vkládání fotky vodnice (zelenina/stvůra ze Zaklínače) do komentů k diskuzi, což je po čtyřstéšedesátépáté k smíchu zhruba stejně jako vtipy na zadní straně Blesku. Bolestně vůbec.

vodnice
„To je chuj, on tam napsal vodnice! Postni tam tu fotku, hah.“

Školní výlet

„Spoďáry, léky na alergii, mikina, přezůvky – máš to všechno sbalené? Nebudu tě pořád kontrolovat, už nejsi děcko. Udělala jsem ti svačinu a vedle ní leží dvě stovky, ať si můžeš koupit něco na památku. Alespoň jednou denně mi zavoláš, je to jasné? Užij si to!“

životní cesta dýmkaře
A ty podšálky vracejte!
Renomovaná cestovní kancelář Dýmkařův koutek pro tebe připravila sérii zájezdů, které tě vtáhnou hlouběji do světa vodní dýmek a dýmkařské komunity! Pro dospívající dýmkaře se jedná o zásadní životní zážitek, který by neměli minout. Komunitní srazy, akce v dýmkárnách a veletrhy nabízejí mnohé. Mezi hlavní lákadla patří poznávání nových dýmkařů i dýmkařek, osahávání (:O) dýmek a příslušenství v reálu, ochutnávka tabáků, seznámení se svými vzory a lidmi z průmyslu, sem tam nějaký workshop, příležitost k výměně zkušeností, tabáků a bizarních historek, k tomu často i možnost koupit dýmky a kuřivo za zvýhodněnou cenu. To chceš!

  • Srazy všeho druhu – koncentrovaná komunita. Jsme fajn, když nás poznáš osobně! Ehm, no. Většinou. Nejlepší možnost k seznámení se s dýmkařskou obcí je na všelijakých komunitních srazech. U nás probíhají akce dvojího druhu, a to neformální a profesionální. Před 10 lety se začaly pořádat neformální komunitní srazy, které vznikly nápadem aktivních dýmkařských duší. Cílem bylo narvat do čajoven či ven co nejvíce dýmkařů z okolí. Každý si přinesl svůj vlastní arzenál, aktivně se vyměňovaly tabáky a zaručené rady, akce nemívaly program ani sponzory. Kecalo se, kouřilo, dobře bylo. Vrchol těchto akcí byl mezi lety 2013 a 2016, kdy vznikaly srazy kolem skupin DÝMKAŘI a Czech Hookah. Dnes můžeš v Česku zavítat spíše na profesionální akce a srazy. Události organizované, s doprovodným programem (workshopy, přednášky, diskuze, soutěže, kapely, afterparty atd.) a dýmkařským cateringem, za účasti notáře a státního dozoru výrobců, obchodů, známých ksichtů a někdy i zahraničních značek, s pitím/žrádlem/suplementy, začínající akce i tradiční události. Cílem těchto akcí je komunitu stmelit a pobavit, k tomu na rozdíl od neformálních srazíků také přesvědčit, informovat, zásobit produkty, vzdělávat a seznámit s lidmi z průmyslu. V rámci tvého dospívání, milá teenko, bys měla navštívit kotel různých srazů – posune tě to mílovými kroky vpřed!
  • Akce podnikové – všehochuť k dýmce. Dýmkařské podniky musí lákat zákazníky, protože konkurence je velká a hrdostí si chleba nenamažou. A tak vymýšlejí všelijaké srandy od cestovatelských přednášek přes lejdís najt, černé pátky a večery s živou hudbou až po ochutnávky tabáků, přednášky a posezení s dýmkařskými ikonami. Určitě zavítej do některého z podniků, tyhle akce bývají prima! Můžeš poznat spoustu dýmkařských kolegů, objevit nové produkty a také podpořit dýmkárny v okolí.
  • Veletržní zážitky – kolem světa v dýmu. Reálný poznávací zájezd, který tobě i tvé dýmkařské partě zformuje nezapomenutelné zážitky a storky. Za humny v Dojčlandu se koná ShishaMesse (Frankfurt) a InterTabak (Dortmund), v zemi vodky a kulaků probíhá Hookah Club Show (Petrohrad) a JohnCallianoFestival (různá města, často Moskva), za velkou louží dominuje Hookah Expo Worldwide (Las Vegas). Zajet si můžeš i do Brazílie, Španělska a Bulharska. Co mohou podobné akce nabídnout? Kombinaci výše zmíněných akcí v kolosálním měřítku! Veletržní lunapark se skládá ze stánků desítek výrobců a obchodů (dýmky, tabák, příslušenství, hadry, služby, technologie atd.), doprovodného programu (vystoupení, soutěže, Hookah Battle, diskuze, ocenění atd.), okolních podniků (srazy v loungích, VIP pařby) a samotného města, které se ti otevře na konci veletržního dne. Už jen cesta tam, ubytování, hledání dobrých podniků, hostinců a cest přes Google Maps, noční výpravy, jazykové bariéry a sdílení toho všeho s dobrou partou z toho dělá pamětihodnou akcičku. Jeď!
Pokračování příště!

Jakub Kopáček

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram