Tabákový speciál #1 - Chutě podzimu

Mrzne, krb nemáte. Všude hromady listí, stejně do nich kopnete. Rýmečka? Tu máte! Ano, podzim je tady a s vaším duševním/fyzickým stavem se mění i chutě. Sladké a fresh? No, ne. Teď letí kořeněné, plné a výrazné chutě. Oblečeme spolu dýmku do podzimního kabátu!

Každoročně o tomto čase se mi promění chutě jako těhotné lasici, už to nechce jen ty jemné, fresh dýmky při západu slunce nad jezerem (-zde doplnit víc romantických kýčů-). Ranní mrazíky (oh, gay), brzká tma a deště (letos to asi neklapne) ve mně probouzejí chutě k něčemu silnějšímu, s výraznější chutí. Mám už delší dobu pár oblíbených zaháněčů depresí (které nemám) a chci se s vámi o ně podělit. Ze zelených listů se stává hnědé, stejně jako u tabáku. Náhoda? Nemyslím si!

Pár věcí se z toho dá i kouřit


Dýně v klíně

Celý rok si na ni ani nevzpomenu, ale na podzim vždycky prudí. Ano, vyřežeme kvadrilion ksichtů do kusu ovoce, zeleniny, ovoce, ovoce, zeleniny, grrhhh?!?! Ehm. Nejen, že se fajn baští, ono to i v dýmce nechutná vůbec špatně. Právě dýňové tabáky ve spojení s trochou skořice a anýzu dávají podzimním sessions ten správný nástřel. O které tabáky jde?

STARBUZZ PUMPKIN PIE
Dřív tam byl koláč, teď nějaké dýně

Kouří se už i muffin, tak proč ne koláč? Tohle je totálně krutopříšný mix dýně, skořice, hřebíčku a mrkve, který vám instantně přiroste k srdci. Přísahám, tohle je první tabák, který bych regulérně snědl, tak dobře to voní! Při kouření se chuť nezmění, velmi příjemný tón dýně a mrkve s přídechem skořice. Hřebíček jsem tam nějak necítil, ale ten si dejte radši do svařáku.

FANTASIA PUMPKIN SPICE


Pěkně černé na oranžovém
Tahle dýně je jiná, je to velmi kořeněná příchuť. Silný tón nějakého kořeněného běsu, ale s příjemnou chutí. Dýně po málu, spíš převažuje ta mrkev. Takže kuřte, budete mít lepší zrak! V JůEsEj se tato příchuť každoročně vyprodává, z pultů zmizí v tomto období během pár dní. Není se čemu divit, je to velmi příjemná podzimní záležitost, mnohem lepší než Twilight. Koupíte i u nás.

Skoři-co?

Když po dvou týdnech od Halloweenu vaše dýně připomíná živý organismus, je na čase přesedlat na něco ostřejšího. Přiznejme si, je všude a spousta značek ji má ve svém portfoliu. Často je samotná, ale většinou je v jedněch neckách společně s vanilkou, čokoládou a dalšími prostředky pro zahánění dívčího stresu z rostoucí zadnice. Yes, skořice, my horde. Je škoda, že nikdo z výrobců nekombinuje skořici s jablkem, tady cítím byznys!

FUMARI SPICED CHAI


Ten vhled do tabáku vždycky obdivuju
Husí kůže. Poprvé, když jsem čmuchl k tomuto tabáku, byla tam. Můj velký nos při tomto kousku sice málem pohltil půlku veškeré melasy, ale tabák i já jsme přežili. Teda jen já, tabák šel hned pod Kaloud. Anyway, co tam vlastně naházeli? Muškátový oříšek si pamatujete, to je ta věc, co vaše máma měla mezi tím vším kořením a nikdy jste ji neviděli mámu použít. Kardamon, taková funny semínka (nezkoušejte je kouřit, testováno-otráveno). Pak už klasika v podobě dominantní skořice s trochou vanilky. Tohle je pro mě synonymum podzimu, tak šup do něj!

SOCIAL SMOKE CHAI LATTE


Dobrůůůtka
Tady se dostáváme trošku někam jinam, trochu jiné kafe (nebo chaiiiik). S Fumari jsou si podobné asi jako potkan a kvadratická rovnice. Tohle mnohem lépe vyzdvihuje původní chuť čaje s takovou až vlezlou krémovostí, která vám zalepí celá ústa (:O). Velmi příjemné, v kombinaci s trochou máty a čokolády, stačí Al Fakher.

ROMMAN SKOŘICE

Ať tady furt netroubím jen o indických mléko-čajích, zde je drsná a neoslabená skořice. Tenhle tabák jsem měl čistý jednou a o level výš už je len šňupnout lajnu hnědého prášku skrze dvoulitr, nebo slavný cinnamon challenge. Proto doporučuju spíš mixovat, velmi dobře se hodí jako kombo k vanilce, cole, pomeranči, čokoládě a kávě (tabák, mongol).

Čaj, sušenky a vanilkování

Kuř nebo dostaneš - lízátkem
Je samozřejmě spousta dalších příjemných chutí, kterými si můžete zlepšit náladu při dlouhých zimních-podzimních večerech. Třeba dobrým čajem, tady bych doporučil legendární Nakhlu Earl Grey, která si sice již neprodává, ale perfektně odpovídala zmíněnému čaji + lehký nádech citrónu. Lžičku ani hrneček tabák neobsahuje. Ehmm, vtip..no. Aleternativy: Fumari Citrus Tea,  7Days 5o' clock smoking.

K čaji to chce něco zakousnout, čo bych vypichol, tak Fantasia Gingerbrad, který výborně simuluje klasické perníčky s polevou. Pokud pamatujete na Shreka a sral vás ten ukecaný kus perníku, tady ho máte rozemletý, bez keců a velmi chutný.

Frantíci umí bagety a žáby, že umí i vanilku jsem se dozvěděl docela nedávno. Fumari French Vanilla, velmi sladká vanilka, věrná svoji chutí, ale prakticky nekouřitelná samostatně. Mixujte, natírejte si ji na chleba, ale samotná je příliš sladká.

Ještě jsem zapomněl na kafe (čím to bude, když ho nepiju, bleeeeh), to nejvěrnější jsem měl zase od Rommanu, je to Romman Turecká káva a v pohodě to seženete i u nás. Věrohodná chuť kávy, které se výborně daří v mixu se skořicí, medem a trochou kardamonu. Tak kávový tabák mi chutná a káva ne, to jsou paradoxy.

Ta pravá kombinace (bleh, kafe)

Shisha 'n chill

Ta slota venku vás za chvíli zpomalí a trošku ubere energie, s dýmkou si dobře odpočinete. Najděte si teplé místo (místní gaybary vynechte, nebo ne?), nejlépe u krbu. Nechte si upéct dobrý koláč, spáchejte sem tam nějaké to kakao a vyfukujte mraky. Seems legit to me! Zkoušejte, inspirujte se, peace.

Jakub Kopáček

8 komentářů :

  1. Jestli máš v plánu dělat vánoční díl, tak bych prosil ještě před tím, než budou :D

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkný článek, ale bohužel ani jeden tabáček na e-shopu odkud chci brát není. Zkus zmínit ještě jiné aromatičtější, kořeněné, silnější - podzimní příchutě, nebo skořice, které tě zaujaly. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus více e-shopů, určitě budeš mít štěstí. Pokud chceš kořeněnou bombu, tak vem cedrový Starbuzz Lebanesse Bombshell, potom Nakhla Kardamon, Fumari Citrus Tea a tradiční Al Fakher/Nakhla Dvojité jablko. Ze skořice jsou dobré mixy typu skořicová žvýkačka, má to Adalya, Start Now i Al Fakher :)

      Vymazat
    2. Díky za tipy!! ;-)

      Vymazat
  3. Al Waha má jablko se skořicí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi osobně moc nejelo, dobré jablko se skořicí jsem snad ještě neměl -_-

      Vymazat
  4. Nakhla Earl Grey s limetkou.. kdyz se nenasla tak citron.. to byly casy :-(

    OdpovědětVymazat

Instagram