Recenze: KVZE Grid

Potkají se influencer, módní návrhář, sneakerhead a dýmkař v baru. Vymyslí dýmku! Tohle ani nebyl pokus o vtip, protože dítě právě tohoto multikulti svazku si to flexí na německých a nyní i českých dýmkařských pultech. Řeč je o Grid, prvním modelu z dílny studia KVZE. Malá nápověda, to V se čte jako A. Krutopřísné.

vodní dýmka KVZE Grid
Čti jako KAZE, maj dýr
(zdroj: kvze.studio)
Hrátkami s áčkem (:O) to nekončí. Vždycky mi zacuká radostí v podbřišku, když z produktu, potažmo celé značky jasně cítím, že to dělal konkrétní člověk a do výsledku tak otiskl svůj cit, charakter, bože cokoliv. A jelikož kluky dýmfluencerské dobře znám, tak Grid, všechny další produkty KVZE a celý vizuál jednoduše křičí Aljoscha & Yannick. Pro koho je Grid ideální volbou, v čem je zajímavý a kde jej naopak trápí melasou obalené mušky? 

KVZE, cože?
    Nejprve něco k ansámblu dílny s hatmatilkou v názvu. Stojí za ní stálice německé recenzentské scény – Yannick Palm (@kvssel) a Aljoscha Zemelka (@hookaze). Už vám ten název nepřijde tak divný? Kluci moc nepíšou, podcasty nedělaj, avšak v jejich rukou se Instagram i YouTube mění ve zbraně hromadného lajkování a vizuálního porna. Již šest let produkují nádherné fotky i sekvence s dýmkařskou tématikou, dohromady mají přes 300 tisíc sledujících a čísla jim dále rostou. A takový Ajloscha dokonce trůní v mé bichli u kapitoly jak správně kouřit, hh.

    aljoschaundyannick
    Yannick vlevo, Aljoscha vpravo – společně KVZE!
    (zdroj: twitch.tv/aljoschaundyannick/)
    Spolupracují jak na tvorbě obsahu, tak v podnikání. Již léta chtěli vlastní produkty, které by odrážely nejen jejich dýmkařský zápal, ale také zájem o módu a design. V roce 2021 tedy vzniká studio KVZE a do světa putují modely Grid & Grid STEEL včetně tematického dýmkařského příslušenství. Dýmku jim dle jejich přání vytvořil kamarád Moritz, který je mozkovnou i majitelem značky Moze (znáte z recenzí Breeze a Dash). 

    Produktový design KVZE mi evokuje následující: v rituálním gangbangu o sebe třou klacky a tkaničkami Supreme (logo všude, kam se vleze), Virgil Abloh, Apple a topánky Kanye Westa. Snad si to dokážete představit. Ve stylu dýmky i loga vydali také pokery, vidličky, sklenice na tabák, náustky, klíčenky, gumové podložky pod dýmku, ochranný kryt na žhavič a wannabe nerezovou kreditku na vymačkávání tabáku ze sáčků. Ok, cool. Chybí už jen Venušiny kuličky. Pojďme na dýmku!

    Pologuj mě! Vidličko-poker, karta, náustek a sáček, ve kterém se příslušenství schovává.
    Grid za mřízemi

    Do rukou mi přijela, na neochvějně pomalých kolech DHL, dýmka Grid v klasické verzi doplněná o upgrade STEEL. Následovala rozborka-sborka, spousta session, údržba a přemýšlivé okénko. Na základě těchto zkušeností jsem pro vás připravil řádnou pitvu tohoto stylového bublátoru. Tak šup, jdem na to.

    BALENÍ

    Vysoká, do vojenské zeleni obarvená krabice ukrývá vázu i všechny komponenty uvnitř v separe boxech. Na každé straně je buď piktogram, nebo logo či malůvka dýmky. Krabice uzavírací, ale postrádající ouško nebo jiný úchyt – proklatě! Uvnitř vás čeká krabice na boty s dýmkou, na molekuly rozebrané komponenty zde bydlí ve výřezech. Pokud vyndáte vložku, klidně si tam šoupněte svoje Yeezy – ta krabice je fakt fešná.

    KVZE Grid
    Všechno má své místo. Koukáte se také na Grid v polymerové verzi!
    Grid není žádná oholená čorka, v balení naleznete tělo dýmky, čirou Craft vázu, tácek, designovou mřížku (Grid=mřížka), hadici s náustkem a konektorem, set těsnění, senkjů letáček i balíček o-kroužků a kuliček do ventilu navíc.

    KVZE Grid
    Rozmazání pozadí mě zde trochu podrazilo, viz levitující náustek :D
    MATROŠ, DESIGN A PROPORCE

    Nehledě na model, který zvolíte, se budete těšit ze spousty nerezové oceli. Klasický Grid disponuje srdcem a spodní částí těla z polymeru, zbytek je z nerezu. Dýmka je znatelně lehčí (2,4 kg) oproti verzi STEEL (3,7 kg), dle mého názoru je to i větší kundolap – kombinace černé a stříbrné spolu s různě barevnou mřížkou je stylová jako boratky přetažené přes oblek. Jak už název napovídá, verze STEEL je kompletně z nerezové oceli.

    KVZE Grid
    Nerez a kytičky
    KVZE Grid
    Polymer a kapičky
    Nápaditý. „Jednoduchý“, ale chytře navržený. Zapamatovatelný. Mluvím samozřejmě o vzhledu modelu Grid, ale sedlo by to i na to klasické křeslo z IKEI. Tácek má menší průměr než dodávaná váza a tělo se směrem nahoru zužuje, takže výsledek je takový, no, špičatý. Bohaté gravírování tácku a mřížka zpětného ventilu kontrastují s chladným designem ostatních částí u verze STEEL, u prostého Gridu bije do očí spousta černé barvy navíc. Mřížky kluci nabízí v 11 různých barvách, které Grid doladí podle vkusu každého dýmkařského tvora.

    KVZE Grid
    Za mříže!
    Pokud bádáte nad tím, jestli se dýmka vleze do přesně vyměřeného místa v kumbále, jukněte na rozměry modelu Grid: 51 cm výška těla (55 cm s vázou), 26 cm výška a 21 cm šířka vázy, 17,2 cm délka downstemu bez difuzoru (19,2 cm vč. difuzoru), 17 cm průměr tácku, 180 cm hadice s náustkem (30 cm).

    TĚLO DÝMKY

    Sestavit Grid od nuly vás jako dýmkařské architekty pobaví, je to nekonvenční. Při prvním sestavení budete špekulovat, ale pak už to budete mít, jak se říká, v ruce. Jakmile vysvobodíte všechny části ze zářezů krabice, jde se na věc.

    1. Nejdřív cvrnkněte kuličky do ventilu a zakryjte je deklem na o-kroužek. Poté protáhněte downstem srdcem a zašroubujte jej do zmíněného deklu. 
    2. Chňapněte spodní část těla a zatlačte ji do deklu, opět na o-kroužek. Na vrchol těla zacvakněte středový „článek“ a teprve potom dovnitř našroubujte stem (tu menší trubku). 
    3. Chopte se mřížky, vložte ji do středového článku a vrchní částí těla to sešroubujte v celek. Nasazení tácku a zašroubování konektoru je už běžná rutina.
    KVZE Grid
    Rozborka
    A teď už samotné komponenty. Dodané těsnění na korunku je z tvrdého silikonu, černé jako uhlík a těsní skvěle. Totéž se nedá říct o těsnění na vázu, tvl. Je to ten typ pouze na spodní část srdce, jakože bez „límečku“. Zkoušel jsem na různých vázách, ale dýmka se stále třese a naklání jako Velociraptor v říji. To mě zlobí, ale s klasickým těsněním už je zážitek stabilnější. Dodaná váza je odzkoušená, klasická Craft Neo Clear. S nějakou křišťálovou s broušením za pár táců asi vykouzlíte o úroveň vyšší swag, ale to už je na vás.

    Tácek je zlehka prohnutý u hran, jinak rovný a trooošičku menší, než jsem zvyklý. Prostoru je ale dostatek a stabilita výborná, takže to je o zvyku. Deset bodů pro Nebelvír za gravírování spodní části, to se jen tak nevidí a výsledek je supr(eme). Horní malůvky už jsou dnes celkem běžné, zde je název dýmky a velké logo studia. Ke konektoru na korunku se dá říct snad jen to, že tam je.

    KVZE Grid
    Logo snad není jen na kuličkách a těsnění
    Z čeho se stavebnice s názvem tělo dýmky skládá už víte. Při rychlé údržbě Grid znova rozkládat nemusíte, ale nezapomeňte na řádnou rozborku – vlhkost a melasa se v komponentech rády zabydlují, např. v okolí mřížky zpětného ventilu. 

    KVZE Grid
    Téměř hotové sborka
    Se srdcem dýmky v polymerové podobě si můžete s kámoši házet, s nerezovou verzí rozbíjet výlohy. Je minimalistické, pouze s ďourou na konektor hadice a vnitřním úložištěm kuliček ventilu. Jedná se o srdce s uzavřenou komorou – na těsnění, s výborně funkčním ventilem a možností nasazení téměř libovolné vázy (úměrné délce downstemu).

    KVZE Grid
    Čtyři ďoury ventilové
    Downstem svou šířkou zrovna nepřipomíná vjezd do pískovny, ale brčko to taky není. Řadí se spíš k delším trubkám na trhu. Difuzor lze odšroubovat, dýmka má bez něj líbezný i vcelku hlasitý zvuk a tah s decentním odporem. Kuřba včetně difuzoru je podle očekávání tišší (ale i tak to není dýmka k Netflixu na 10 bodů hlasitosti), tah má stále lehčí odpor. Ideální pro ty, kteří rádi lehké vibrace bublání na rtu.

    KVZE Grid
    Difuse me
    Zpětný ventil funguje bez problémů, kuličky se nezasekávají. Při rozborce rády utíkají, když jste mamlasi (jako já), tak bacha. Přinejhorším vám chalani přibalili náhradní, asi jsme ze stejného těsta. Výfuk ventilu, jak jste už správně uhodli, je umístěn za mřížkou ve střední části těla. Jelikož dnes máme insta-friendly dýmky s možností 31 různých odfuků (hello, Steamulation), považujme to za prostý proud dýmu bez většího efektu. Dnešní standard, který pobaví, ale slzy štěstí a věčného blaha nespustí.

    KVZE Grid
    Když se potřebujete odventilovat...
    HADICE A NÁUSTEK

    Hupsík, dupsík. Třídní průšviháři. Dodaná hadice byla asi milion let srolovaná ve skladu v Čchung-čchingu, takže ani po měsíci používání nejde KURVA narovnat. Neustále se kroutí jako kobra u flétny hrající Maxim Turbulenc. Mrcha nepoddajná, černá a v provedení soft-touch.

    KVZE Grid
    Divím se, že mi nekřupnul stůl
    Množné číslo značí další trable, na scénu přichází nerezový náustek. Tahle dlouhá (30 cm) věc sice krásně vypadá, můžete s ní ale směle zabíjet hřebíky do zdi. Já nevím, vy máte rádi v ruce sosák, kterým si můžete zvesela vybít zuby? Příliš těžký náustek na komfortní kuřbu, to vám povídám. Oblast na zasunutí hadice je navíc krátká, což je recept na časté vyklouzávání náustku. Konektor hadice do těla je zasouvací a celkem ok, i když by mu slušelo těsnější spojení (občas vypadává v polymerové verzi, nerez v cajku). Do ďoury se dá narvat i klasické těsnění pro vyznavače hadic Maximus a tradičních šlauchů.


    Verdikt

    Grid je závanem mladistvého designu, alespoň takhle to vnímám já. Odráží vizuální styl i vkus Aljoschi a Yannicka, kteří se nebojí prosadit svou fresh vizi na poměrně zaprděném dýmkařském trhu, hlavně v Německu. Z funkční stránky je to spolehlivý držák, dýmka se nepřehřívá, vše těsní (i to těsnění na vázu je použitelné, jen způsobuje vrásky na čele) a nic se nerozpadá. Snad budete mít štěstí na lepší hadici, když tak vyměníte. Stejně jako náustek, když vám jeho váha nebude vyhovovat.

    Pokud chcete mít doma moderní a trochu neotřelou dýmku, je Grid právě pro vás. Jestli nemáte rádi stavebnice a důsledně rozkládáte na nanočástice dýmku po každé kuřbě, mrkněte po něčem ucelenějším. Grid je rozhodně jedním z těch lepších výtvorů dýmkařských influencerů, za mě palec hore!

    CENA: 4890 Kč (Grid), verze STEEL aktuálně jen na kvze.studio

    + kvalitní materiál i zpracování
    + swag design
    + konstrukce a vzhled balení 
    + jasná vizuální identita přenesená i na příslušenství
    + spousta možností úpravy vzhledu
    + téměř kompletní set za dobrou cenu

    stavebnice (nemusí sedět každému) 
    nepoddajná hadice (snad jen já měl to neštěstí) 
    těžký náustek (subjektivní) 
    celkem hlasitá dýmka i s difuzorem

    Jakub Kopáček

    Žádné komentáře:

    Okomentovat

    Instagram