Dýmkařská svatba aneb do chomoutu v dýmu! Jak na to? (Článek + Podcast)

Po šňůře 13 rozhovorů jsem si řekl, že je opět čas na sólo recitál. No hurá, tak vo co go? Jsem čerstvě dýmkař-ženáč! A jelikož mi spousta z vás psala, jak vlastně dýmky na svatbě fungují a proč je turnaj o nejdelší potáhnutí mezi prarodiči skvělým zpestřením veselky, rozhodl jsem se věnovat tématu dýmkařské svatby. Pěkně do hloubky, jak to máte rádi. 

svatba vodní dýmky
Dýmky na svatbě? Si piš! Jak vidíš, zrovna uklízíme korunky.
S dýmkami lze spojit téměř každý aspekt svatby, proto jsem neopomněl zásnuby i rozlučku, design či tématiku svatby a nabízím také několik tipů, jak to sehrát po dýmkařsku. Zamýšlím se nad klady i zápory dýmek na svatbě, srovnávám cateringy s vlastním dýmkařským řešením. Poradím, jak po dýmkařsku hacknout tradice, představím vám dýmkařské hry a jiné svatební aktivity. A ve finále si povíme, jak to celé zorganizovat tak, aby vám dýmky veselku zlepšily, nikoliv domrvily. Opepřeno vlastními zážitky a zkušenostmi z různých dýmkařských svateb a rozluček, oujé.

Následuje podcast, pod přehrávači pokračuji krátkým shrnutím!
Podcasty vznikají ve spolupráci s SHANTI.cz.

  Kdyby nefungoval Spotify přehrávač, tady je odkaz


První krůčky

Samozřejmě, náš koníček vás může provázet již od prvních okamžiků zásnub. V mém případě jsem prsten před zvědavou přítelkyní schoval do svého dýmkařského archivu staré Nakhly, tam se fakt nedívá a zmíněná skrýš tabákového zlata bezpečně ten jeden prsten, který vládne všem, uchránila. A teď pánové, jak to celé sehrát?

ZÁSNUBY

Provlečte prsten náustkem a nenápadně jej podejte slečně. Věřte mi, že na tenhle potah z dýmky už nikdy nezapomene! Umístěte prsten do krabičky s jejím oblíbeným tabákem, pokud ráda nabíjí. Vyproste od vaší milé jeden večer dýmku z její dílny a bum, překvápko je na světě. Na tohle moc nejsem, ale jestli děláte často koktejly do vázy, může prsten plavat i v něm. Jen aby si toho dáma všimla!

Dále tu máme zasnoubení ve vašem stylu, ale na magickém, vtipném či netypickém místě. Takovým místem může být i dýmkárna, čajovna či bar. Po vlastní ose nebo s pomocí obsluhy či přátel můžete své zasnoubení provést v dýmu, případně pod záminkou společné dýmky rozjet zásnubní akci vlastně kdekoliv!

zásnuby
Zuzka řekla své ano ve společnosti plastové ovce, přesně podle plánu!
ROZLUČKA

Nekonečně možností, stejně jako u zásnub. Nejprve svědkovi či svědkyni alespoň rámcově zarapujte vaší představu, aby nemuseli vařit z vody. V opačném případě se dýmka na akci objevit nemusí, takže pokud se bez ní při loučení se svobodou neobejdete – řekněte si o ní

Běžná rozlučka může mít zastávku v dýmkárně nebo vám dýmku připraví vaše parta během dne jako překvápko. Dýmkařskou rozlučku můžete trávit u dýmek od rána do noci, třeba v podniku, na chatě i jinde, pokud je to vaše přání. Ale trochu se ochuzujete o zábavu tam venku, v divočině města i přírody. Tematické mohou být také úkoly, já například musel v kempu na Vranově sehnat 4 random holky a pozvat je na dýmku. A podpis na svatební dres mi někdo udělal žhavým uhlíkem!

rozlučka
Au!
Drazí svědci a svědkyně, ať už budete programově akční, měnit destinace a dýmka poslouží jako doplněk, nebo omotáte dýmkařskou tématikou celou rozlučku a plnit plíce dýmem budete jakože furt – nechť si to budoucí ženich i nevěsta užijí!

Vodní dýmky na svatbě, jako fakt?

Blbá otázka, ale zvažte ji. Vodní dýmky na svatbě představují skvělou formu zábavy, stmelují kolektiv, uvolní atmosféru (nebo spíš dým do ní) a pokud vy sami, jako ženich či nevěsta, dýmky milujete, tak není opravdu co řešit! Pro mnoho svatebčanů bude dýmka kuriozitou, kterou se osmělí vyzkoušet, nebo jen z dálky pozorovat. Lze ji využít v různých aktivitách, hrách, při focení i samotném obřadu.

jakub kopáček
Dýmky na svatbě? Ten nejlepší nápad
(autor: David Rypal)
Existuje situace, ve které vodní dýmky na svatbě nefungují?! Tak třeba máte podzimní/zimní/jarní svatbu a venku je kosa jak z nosa, takže dýmky jedině uvnitř. A s tím vás bohužel spousta svatebních míst pošle k šípku. Můžete mít také šílenou rodinu, zvláštní hosty, spoustu malých dětí a celkově vzato partu lidí, u kterých víte, že si dýmku neužijí, naopak vám budou spílat a tu radost z dýmu vám zkazí. V pandemii Covidu či jiné respirační sračky sdílet dýmky z ruky do ruky a z papule do pusy, ehm, to taky není dobrý nápad. A jelikož bývá svatební rozpočet napjatý, dýmky pro hosty mohou být nad vaše finanční možnosti. 

Dýmkařský catering a dýmky svépomocí

Nejprve se ujistěte, že svatební místo je s dýmkami v chillu. V kostelech a jiných obřadních místech určitě neuspějete, ale pokud máte veselku venku a nějaký podnik, stodolu či kdovíco vedle – přesvědčte je. Dým neulpívá na oblečení, nesmrdí z něj (po vyvětrání) interiér a dýmky bude vždy chránit catering nebo kamarádi od nějaké uhelné či jiné destrukce svatebního místa. Hodně štěstí s vyjednáváním!

Na vlastní veselce na konci srpna jsme měli dýmky venku, protože uvnitř je majitelé nepovolili. Nevadí, zapůjčili jsme si posezení od CHC a catering to válel na zahrádce. Nepršelo, bylo příjemně a dýmky šly jedna za druhou. V případě dýmek venku se radši připravte i na mokrou variantu, takže stan, slunečníky, pergoly a jiné dýmkařské chrániče zabezpečit.

DROBNÁ SVATEBNÍ DÝMKAŘINA

Svatbu byste si měli užít a v daný den se nestarat o nic, k ruce máte svědky, rodinu, kamarády, případně koordinátory. Pokud netrváte na tom, že si své dýmky připravíte sami – využijte pomoci ostatních. Máte malou veselku, žádné peníze k rozházení navíc nebo ke stylu vaší svatby žádný catering nepadne? Kamarádi s dýmkou pomohou!

hookah wedding
Takhle ne, PROSÍM!
(zdroj: Aisle Society)
Poskytněte jim váš vlastní arzenál včetně tabáku, nakupte gear speciálně za účelem svatby nebo poproste o dýmky a tabák kamarády, později vše vykompenzujete. Stanovte si počet dýmek (v této variantě např. 1–3), vyberte oblíbený tabák, vybavte kámoše hygieňáky. Na místě potřebujete prodlužku na žhavič, stůl na přípravu, koš na tabák, blízké umyvadlo či jiný zdroj vody a vhodné místo, kde dýmky postavíte ke kuřbě.

Dýmky na svatbě můžete nechat kompletně v režii hostů. Připravte místo, kde budou nachystané dýmky, tabáky, nabíjecí prkno a další nezbytnosti. A je to! Informujte ty dýmkychtivé kobylky, že si mohou své dýmky připravit sami podle potřeby a chuti, to je zabaví a dýmkařsky uspokojí!

SÍLA I STYL CATERINGU

Dýmkám zase tak nehovíte, ale přesto je chcete na veselce? Rádi byste pořádnou dýmkařskou svatbu bez kompromisů a starostí? Svěřte se do rukou dýmkařského cateringu. Dnes už je to služba jako každá jiná, vyskytuje se ve třech formách. 

Outsourcing dýmek mohou poskytnout výrobci dýmek/tabáku/příslušenství i obchody, stačí jim napsat a trochu vyzvídat. Tohle je varianta pro vás, kteří chcete na svatbě konkrétní značky a jste ochotni si za jejich produkty i catering zaplatit.

dýmkařský catering
Ve stylu blobů a medúz již 14 let cateringů, MEDUSE tohle odvětví formují od začátku
(zdroj: obrjen.com/MEDUSE) 
Nejčastěji vám catering poskytnou dýmkařské podniky po celé republice. Čím blíž je váš dodavatel dýmek k veselce, tím méně zaplatíte na jeho cestovních nákladech. Myslete lokálně, avšak v případě lásky k určitému podniku, jeho personálu a skillu si můžete jejich služby objednat většinou odkudkoliv.

dýmkařský catering
Od lokálních dýmkáren, poctivě a kvalitně
(zdroj: Czech Hookah Club/Jiří Staněk)
A pak tu máme speciálně zaměřené firmy a projekty, které se zabývají pouze dýmkařskými cateringy, půjčovnou a outsourcingem dýmek na akce všeho druhu. Bývají dobře vybavené, se zkušenostmi z podobných akcí a širokou nabídkou vybavení. Flexibilní hoši a děvčata, povětšinou.

blackhawk catering
Daroval jsem sestřičce svatební dar v podobě dýmkového cateringu, byla nadšená!
(zdroj: Lucie Michalčíková)
Před kontaktováním kohokoliv si dejte dohromady vaši představu o dýmkách, aby se od ní mohl catering organizačně i cenově odpíchnout. Určete si počet a styl dýmek v závislosti na množství a nátuře hostů (do 50 lidí tři dýmky, do 80 pět dýmek, 100 + lidí tak osm až patnáct kusů). Všechny ty odhady berte s rezervou, pro někoho to bude málo dýmek, pro některé až příliš. Směrem k designu dýmek, k dispozici jsou luxusní kousky, dřevěné krásky, nerezové bestie, eloxovaní hubeňouři a spousty dalších různého tvaru, materiálů a kuřáckého zážitku. 

Dále si ujasněte typ/značku tabáku a preferované příchutě (musíte znát své hosty, černota pro všechny většinou není dobrý nápad – zkombinujte světlý i černý tabák), případně styl přípravy (alobal/HMS, s touchem či bez).

K tomu přidejte, pokud je máte, i speciální požadavky. Třeba nabíjení z vašeho tabáku, nákup speciálních příchutí a značek ze strany cateringu, korunky z ovoce, koktejly do vázy a jejich podsvícení, dovezené stolky, posezení či stan a jiné vrtochy. 

Na závěr poskytněte cateringu datum svatby, místo konání a také dobu provozu dýmek. A teď je to vše o ceně. Obecný příklad:

  • tři dýmky, čtyři hodiny provozu, jeden dýmkař, zázemí zajištěné z vaší strany → do 5 000 Kč
  • pět až sedm dýmek, šest hodin provozu, dva dýmkaři, cestovní náklady (?) → 8 až 12 000 Kč
  • luxusní dýmky, posezení + stolky + bar, dobře oblečení dýmkaři, cesťák → 10 až 25 000 Kč
Veselka po dýmkařsku

Když se mohou brát fanoušci Star Wars jako Stormtroopeři, Sithové a Jediové, tak i dýmkaři se mohou vzít tematicky. Nemyslím zrovna v převleku za uhlíky, to fakt ne. Pramínky dýmu, siluety dýmek a korunek, uhlí a cokoliv, co náš koníček symbolizuje – již z pozvánek, svatebního webu, celkové grafiky, dortu i dekorace může řvát DÝMKAŘSKÁ SVATBA. 

Dárky a drobné výslužky mohou být v dýmkařském stylu, takové uhlí či trocha tabáku nejzarytější dýmkaře potěší. Stejně tak oni vám mohou dát kromě obálek dárky dýmkařského charakteru, třeba právě tu dýmku či vázu, na kterou zálibně už léta koukáte. Naše vybavení lze využít i jako inventář svatby – vázy od dýmek na kytky, korunky vzhůru nohama jako svícny na každý stůl.

Z hlediska tradic můžete hacknout rozbití talíře, stačí jej vyměnit za použité, křuplé korunky nebo vázy a poslat je s máchnutím k zemi. Namísto dvojice panáků voda-slivka u příchodu na místo hostiny lze z mystery dýmek potáhnout černý/světlý tabák a jiná komba. Házení kilovkou uhlíků namísto svatební kytice bych nedoporučil, stejně tak dostat uhlíkem při průchodu slavnostním špalírem po obřadu není to pravé kokosové.

vodní dýmky svatba
No jasněěě, rozkopej nám to
(zdroj: David Rypal)
Hry po dýmkařsku, ha. Chůze po žhavém uhlí nepřipadá v úvahu, pokud nemáte v rodině fakíra. Obří jenga z uhlíků se pravděpodobně zhroutí už při stavění. Co by mohlo fungovat, je soutěž o nejdelší potah z dýmky o ceny, tipovačka příchutě v nabité dýmce, příprava dýmky od novomanželů (můžete každému zavázat jednu ruku a společnými silami je nechat připravit dýmec) nebo nevěstu unést do blízké dýmkárny. Otázkou je, zda ji ženich půjde hledat a pokud ji najde, tak aby z té dýmkárny vůbec odešli!

Kdy je ten pravý čas na dýmku?

Kdykoliv. Toť otázka, hodně závislá na harmonogramu svatebního dne. Veselka může mít tisíc a jednu podobu, takže nelze uháčkovat jednoznačný návod, kdy, kde a jak spustit dýmkařskou show. Povím vám, jak jsem to vyřešil já.

V den svatby jsme měli vše na jednom místě, tedy obřad, hostinu i následnou veselici. Ráno jsem musel se svědky a kamarády připravit svatební místo, což jsme zvládli rychle, tak jsme si první dýmku dne dali ještě předtím, než jsem se šel oháknout a připravit. Dýmka vydržela až do příchodu hostů, takže si mohli pufnout taky. Pokud máte před obřadem čas i prostor, klidně si na nervy a dobré sraní užijte ranní dýmku (musíte mít vlastní, že jo).

Při obřadu dýmka nebyla, i když jsem za ní orodoval! Namísto ano/slibuji na sebe vypustit obláček dýmu či kolečko? No, ne. Má drahá to moc nefeelovala. Pokud jste v tomto oba na stejné dýmkařské vlně, zajistěte si souhlas obřadního místa, padreho či starosty. A pak si klidně bublejte už při obřadu, pokud je to vaše přání.

Je super, když při focení s přáteli a rodinou máte k dispozici alespoň jeden dýmkostroj. Vychází z toho úžasné fotky, jen tu dýmku musí někdo připravit a donést. Tohle je spíš role pro kamarády než catering, ten totiž obvykle funguje až po obědě. 

Když jsme u toho, kdy začít s dýmkami pro hosty? Před obědem jsou k dispozici pouze na svatbách největších dýmkařských fajnšmekrů, většina z nás si dýmku u těchto obřadních chvílích odpustí. Kuřba má své místo nejen v loži o svatební noci, ale také během dne. Doporučuji s dýmkami začít po obědě, hosté budou mít plná břicha a dorvou se ještě půlkou sweet baru plus kávou či pivkem. Chilluje se. Nastává čas dýmek! My jsme to rozjeli od 14 do 16 hodin.

Konec tak brzy?! Ale kdeže. Udělali jsme pauzu. Zažil jsem svatby, kdy dýmky dělily lidi do skupin a právě ta napojená na šlauchy se téměř neúčastnila žádné svatební aktivity, ani těch důležitých. To jsme nechtěli. O čtvrté jsme dali dýmpauzu, následovalo házení dortu, krájení kytice a první tanec. Spolu s večeří (od 18 h) jsme dýmky opět spustily, dýmilo se spokojeně do brzkých ranních hodin. Díky cateringu od Blackhawk Hookah ❤!

Na druhou stranu, kdybychom s dýmkami začali až večer kolem 17. až 19. hodiny (častá varianta), tak by spousta našich přátel (já taky) byla mrzutá, breptala a ptala se po dýmce. Začínali jsme obřadem už v 11 hodin, spousta svateb začíná mnohem později a není tedy problém začít dýmit až odpoledne/večer.

A žili šťastně...

Přeji všem nastávajících nevěstám a ženichům svatbu podle jejich představ, ať už jsou jakékoliv. Kdybyste chtěli pomoci s nasměrováním na ten správný catering, klidně napište a pomohu vám dostat dýmky na vaši veselku. Put a ring on it!

Jakub Kopáček

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram