Jak připravit dýmku na cestách

Letní radovánky jsou v plném proudu! Flákáte se po venku, chillujete u bazénu, obrážíte grilovačky i fesťáky a cestujete do dálek. Jak to spojit s dýmkou? Velmi snadno, potřebujete akorát to správné vybavení a pár dobrých rad. Namačkal jsem to všechno do delšího videjka a v krátkosti vám to vysypu i textově, že jo. Opusťte domácí a podnikový komfort, přátelé – vyrážíme s dýmkou na vandr!

Dozvíte se o tom, kde všude si dýmku můžete připravit, na jaká omezení si dát bacha a co vše si zabalit s sebou. Poklábosím o vhodných cestovních dýmkách, zabrousím do jejich užitečných vlastností a ve finále vám ukážu efektivní způsoby, jak si nažhavit uhlí pro dýchánek v přírodě. Čekněte tento krátkometrážní dokument, pro shrnutí zascrollujte níže!


Vhodné dýmkařské spoty

vodní dýmka v přírodě
Třeba na jezírku!
  • v civilizaci: parky, náplavky, vyhlídky, ulice, festivaly a lokální akce, koupáky atd.
  • tipy: ověřte si dostupnost pitné vody (vzít radši s sebou), u veřejných akcí si pohlídat podmínky vstupu (dýmky či žhaviče vám mohou zabavit), využít můžete stánků s grilem pro přípravu uhlí (stačí se domluvit, bacha na kapající olej), pozor na zákazy otevřeného ohně v parcích (maminky rády udávají, může být problém se žhavičem)
  • v přírodě: téměř neomezené možnosti (národní parky vynechte)
  • tipy: opravdu vše si přineste s sebou, vždy po sobě ukliďte, dejte bacha na svině vosy, v případě táboráku uhlí rozžhavíte jedna dvě, zbytečně nehazardujte (skály, převisy, dýmka na lodi atd.), po dokouření zbytek uhlíků i tabáku pořádně zcákejte vodou (požár se nelíbí nikomu)
  • zahraniční tipy: před cestou si ověřte možnost kouření v destinaci (různé zákazy kouření na veřejnosti), ne vždy se dá použít kohoutková voda → využijte balenou (neperlivou, vole), do příručáku žádné pokery a větší kleště, v některých destinacích vám zabaví uhlí, žádné plynové bomby do letadla, tabák ideálně do zipových sáčků (šetří místo), vše pořádně zavalte ponožkami, ručníky a spoďáry
  • informace o lítání s dýmkou, proclení, limitech dovozu tabáku a další na vás čekají v Příručce dýmkaře-cestovatele
Co s sebou a jak to zabalit?

Dýmku si můžete naskládat klasicky do batohu, skvělá je i polypropylenová taška (taková ta pevná na nákupy, styl IKEA nebo ty barevné na třídění odpadů → dobře se umývá od melasy, je pevná). Kdo chce být stylový a potřebuje mít kapsičky na všechno, sáhne po dýmkařských taškách a batozích. Abyste nic nerozbili, zabalte si váš vercajk do bublinkové fólie, obalte jej mikinou, ručníkem či jinou ochranou (kondom vám příliš nepomůže). Pro session venku je zapotřebí:

  • cestovní dýmka (trn na korunku, tácek, tělo, srdce, downstem, konektor na hadici), váza (odolná/dobře chráněná při přepravě),
  • hadice, náustek (případně osobní hygieňák),
  • všechna potřebná těsnění (korunka, hadice, tělo dýmky),
  • korunka (může být i předbitá, alobalem zajištěná), HMS či alobal, poker, tarbuš (vyrobí se i z alobalu),
  • tabák (přesypat do sáčků/alobalu/malé krabičky),
  • kleště, uhlí, žhavič s plynovou bombou (u klasické bomby a nástavce ještě mřížku na uhlíky), zapík,
  • kapesníky, voda, sáček na odpad.
vodní dýmka venku
Pár zásadních drobností
Vhodné cestovní dýmky

Základními vlastnostmi takové dýmky jsou skladnost, modularita, odolnost stabilita. Netahejte s sebou žádnou velkou, jednolitou bestii – mrkněte po dýmkách od 15 do 40 cm. Čím menší dýmka, tím skladnější, ale u malých váz dejte pozor na množství vody – na sluníčku se ten půllitřík vody rychle ohřeje, což poznáte na výsledné teplotě dýmu. Rozložitelná dýmka je sen, protože se dobře přenáší. Avšak čím více součástek, tím větší šance, že něco zapomenete či ztratíte (hello there, kuličky z ventilu).

Eloxovaný hliník, polymer, nerezová ocel (i když se pronese), dřevo, epoxidová pryskyřice, 3D tisk a jejich kombinace jsou na cesty fajn, skleněná cestovní dýmka (váza, downstem + konektory z kovu) není tím nejlepším řešením z hlediska odolnosti. Největší problém vždy dělala skleněná váza, dnes ji lze nahradit plexisklem (Shishabucks, Nanosmoke atd.) i kovovou lahví (Hydrogen Oxygen např.). Nejstabilnější máte cesťáky s „vázou“ ve tvaru krychle či kvádru, kapkovité a hruškovité vázy už na trávu či skálu napolohujete o něco hůř (dýmka nakřivo vás štve, neasi). Ideální cestovní dýmka má alespoň parodii na tácek, v nejlepším případě menší, ale plnohodnotný s možností odložit uhlí či HMS. Více na téma vlastností najdete v článku Cestovní dýmky.

Pojďme si ty cesťáky rozdělit do několika kategorií:

Žhavení na cestách

Občas je to ten největší pain, jsme zvyklí na naše elektrické spirály a luxus domácího prostředí. Ale nebojte, uhlí si nažhavíte prakticky všude, a to jednoduše. Když už někde pácháte táborák či grilovačku, okamžitě se nabízí možnost, jak si uhlí rozpálit do ruda. Dejte jen pozor, abyste v ohni či grilu uhlíky nenechávali dlouho – extrémní žár poruší jejich vnitřní strukturu a uhlí má tendenci praskat a lámat se.

Druhým nejlepším pomocníkem jsou plynové žhaviče. K dispozici jsou dva typy – narážecí a odnímatelné žhaviče. Nejznámější narážeč u nás je od značky Hookah Flame. Spodek odšroubujete, umístíte kartuš a zašroubujete ji dovnitř. Žhavič prorazí bombu a vy ji musíte dopotřebovat, jinak vám při rozšroubování vyletí veškerý plyn z kartuše. Horní část tvoří plocha s ohrádkou a děrovaným plíškem, v případě vaření je tam i nástavec na pánev či ešus. Odnímatelné žhaviče tvoří samostatný nástavec a typicky plynová kartuše k zašroubování. Je to praktické a skladné. Akorát méně uživatelsky komfortní z hlediska položení uhlíků – musíte jej vybavit mřížkou, aby je bylo kam postavit.

jak nažhavit uhlí k dýmce
Naši žhavci
Třetí možnost, trochu nouzovou, nám skýtá alobalová kapsa a žhavení kokosáků pomocí RZU. Utrhněte tak 20cm list grilovacího alobalu, přeložte napůl a svoji pěst umístěte do středu. Obalte pěst alobalem, vyndejte ji a vznikne provizorní kapsa. Do jejího středu položte zapíkem rozdělané dva až tři rychlozápaláky. Položte na ně tři/čtyři kokosáky. Opatrně zformujte kapsu tak, aby nahoře vznikl komín. Kokosáky máte za 15 až 20 minut hotové. Smrdí, smrdí, to to smrdí!

žhavení uhlí venku
Pěkně vyrovnaná řádka
žhavení uhlí venku
A máte to v kapse

Jakub Kopáček

2 komentáře :

  1. Dobrý den, zkoušel jste někdy kostky uhlíků podpálit přes křesadlo? Celkem by mě zajímalo zda-li je to možné :D Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, nezkoušel :/. Možná by se uhlíky zlehka napálily, ale určitě by se nerozžhavily. Potřebují dlouhé minuty stabilní žár.

      Vymazat

Instagram