Tabákový trh v ČR #1 – Světlý tabák

„Kubo, já nic ze zahraničí objednávat nechci. Koupil bych si tabák ideálně někde v krámu, z netu – hlavně, ať je to rychle.“ Na domácí pokouření i do podniku lze tabák do vodní dýmky schrastit vcelku jednoduchým způsobem. Prodejci u nás jej mají překvapivě dostatek, výběr není zlý a nákupem podpoříte rozvíjející se český trh. Jaký to je tabák, kolik stojí, kde tabák sehnat a po kterém sáhnout? Něco jsem vám k tomu škrábnul.

tabák do vodní dýmky

Něco „málo“ se tu najde, fakt nekecám, šéfe..
Přehled jsem rozdělil do několika částí, krasojízda začíná u světlého tabáku. Pro černotu mrkněte do přehledu černého tabáku dostupném na našem trhu. Skvělých, průměrných a odpadních značek tady máme solidní množství, teď se v tom jen zorientovat, že jo. Pro konkrétní značky a příchutě sjeďte dolů, tady v úvodu je ještě pár keců navíc.

Nákup legálního tabáku od ofiko českých prodejců má tři drobné vady na kráse. Jaké, more?

  • Cena – rozbijte prasátko. No jo, spotřební daň furt roste, náklady na dopravu za Covidu švihaj k výšinám atd. Tabák je u nás drahý, ale na radosti i neřesti se peníze najdou vždy, co si budem nalhávat. Výhodou je, že po letech si už konečně můžeme koupit větší gramáže – dlouho to byly jen 50g krabky, dnes už si můžete u některých značek vybrat z 10, 15, 100, 200, 250, 500g balení! Ale „trochu“ si (hlavně u větších gramáží) připlatíte. Nicméně berte v potaz, že čím více podpoříte český tabákový trh, tím bohatěji vám to vrátí v nabídce tabáků a větším počtu světových značek.
  • Registrace – drobná překážka nakázaná legislativou. Všimli jste si, že pro nákup z dýmkařských e-shopů musíte mít registraci? Asi jo. Většina stránek má dobře zpracovaného průvodce, který vás navede k vložení lehce začerněné občanky. Je to nutnost, obchody to nedělají pro srandu králíkům a zákon to vyžaduje. Tak s tím počítejte, jo. Ať natěšení nevletíte na první nákup tabáků a pak se naserete, že po vás chtějí další mezikroky. Oni nechtějí, ale musí. V kamenném obchodě jim stačí ověření věku, když nemáte fousky a vypadáte na 12. To je pohoda.
  • Nabídka – pokud tabák berete po 1kg námořních kontejnerech z Německa nebo od pašeráckých tet, může vám místní nabídka připadat chabá. K tomu mám jen tolik, že pár let dozadu tu nebyla ani polovina dnešních značek, takže jsem rád i za tenhle postup a aktuální nabídku. Mílovými kroky jsme se posunuli hlavně v nabídce černého tabáku, ale o tom více v článku o černotě!
RYCHLÉ POJMY

V krátkosti pro nepolíbené vysvětlím pojmy, se kterými si v článku hraji. To se hodí!

  • Světlý tabák – základ (nejen) českého dýmkaření. Tvoří jej (nejčastěji) listy odrůdy Virginia, které obsahují pouze drobné množství nikotinu. Ten je navíc dále redukován promytím listů, takže světlý tabák je silově nevýrazný – ideální pro začátečníky a občasné dýmkaře. U světlého tabáku je kladen důraz na maximum příchuti a minimum chuti samotného listu. Výdrží atakuje dvě hodinky v korunce (záleží na značce, nabití, korunce, teplu atd.) a má průměrnou až nízkou tepelnou odolnost. Melasu mívá hnědou, žlutou, hněranžovou nebo červenou.
  • Směs – vzhled a konzistence tabáku. Tímto slovem se oháním, když píšu o velikosti nasekaných lístků (tomu se říká cut, bro) a barvě melasy, případně když kdákám něco o stoncích nebo vzhledu směsi (sypký tabák, marmeláda s kousky atd.).
  • Síla – nikotinová nálož. Hodně se řeší hlavně u černého tabáku, ale i taková světlota může potrápit plíce i hlavu. Každý jsme z jiného těsta, takže pro přehled sem přidávám i moje subjektivní hodnocení toho, jak je který tabák silný.
  • Tepelná odolnost – jaké zacházení tabák snese? Většina tabáku v přehledu je na tom podobně, snese teplo ze 3 uhlíků a hodí se pod alobal, badchu i HMS. Některé tabáky jsou na tom hůř a s teplem musíte opatrně – použít zkrátka méně tepla a zkoušet. Jiné světlé tabáky jsou nadprůměrné a vydrží i dotyk s alobalem/HMS. Já na dotyk většinou nenabíjím a u světlého tabáku bych to ani nedoporučil, i když při nabíjení do phunnelu je alespoň částečný dotyk mnohdy nutností. Tohle si ověříte zase a opět experimentováním, braši a švigry.
  • Výdrž příchuti – jak dlouho vám to bude chutnat? Ha, to záleží na spooooustě věcí. Krátký úmorný výčet? Záleží na stylu nabití, množství melasy, typu korunky, množství tabáku, intenzitě tahání, počtu lidí u dýmky, přenosu tepla, množství uhlíků, okolních podmínkách, dotyku či nedotyku se systémem přenosu tepla a taky na štěstí. Proto jsem to celkem zobecnil a podal to jednoduše. Dýmkaření je trochu věda, když chcete rozumět všemu a využít to ve svůj prospěch. Ale tím vás budu mořit zase jindy.
A jak to vlastně do korunky nabít? U světlého tabáku doporučuji klasické korunky a phunnely, můžete pro inspiraci mrknout na mého průvodce korunkami. Jednoduchým a dostatečným nabitím je technika fluffy pack, můžete ale použít i jiné styly nabití. Snažte se pracovat alespoň s 15 g tabáku. Zkuste to na alobal. Když to nejede podle vašich představ? Sáhněte po HMS nebo badche. Obecně když máte s nabitím nějaký problém, zkuste to příště jinak. Změňte množství tabáku, styl nabití, korunku, množství uhlíků atd. Cesta za černým pásem v dýmkaření je dlážděna hraním a experimenty. Tak si tu cestu hlavně užijte!

PODROBNĚJI O TABÁCÍCH

7 DAYS

tabák 7 Days
Solidní limeta s Aladinkou v sousedství
(zdroj: dobrytabak.eu)
  • cena: 325 Kč/50 g, 82 Kč/10 g
  • balení: 50g krabka, 10g shot
  • směs: střední lístky a trocha stonků, melasa červená
  • síla: nízká, čéče
  • tepelná odolnost: zvládne teplo ze tří uhlíků → dotyk s HMS/alobalem už moc ne
  • výdrž příchutí: jedna světlá session (hoďka a půl/tři čtvrtě)
Nikoliv ty balené croissanty, které vypadají, jako by si na ně sedl Snorlax v metru. 7 Days je německá značka světlého tabáku s ledovými mixy a fajn kyselými příchutěmi. Vtáhněte do plic Cold Death (a chcípněte chladem), Cold Lim (ledová limetka), Blizzard App (mrazivé zel. jablko), Cold Grapper (grepík) nebo třeba Five o'clock (čajový dýchánek).

ADALYA

tabák Adalya
Pro mě jediný kouřitelný meloun. Láska? Si kuř.
(zdroj: dobrytabak.eu)
  • cena349 Kč/50 g, 94 Kč/10 g
  • balení: 50g krabka, 10g shot
  • směs: malé lístky a lehce marmeládovitá struktura, melasa červená nebo hnědo-žlutá
  • síla: nízká, důraz na maximum příchuti
  • tepelná odolnostzvládne teplo ze tří uhlíků → dotyk s HMS/alobalem už moc ne
  • výdržjedna světlá session (hoďka a půl/tři čtvrtě, při líném tahu dvě hoďky)
V roce 2015 nám rozvířila kilty turecká mňamka, kterou jsme z Němec brali ve velkém. Skvělé mixy, krvavě rudá melasa, omračující vůně a příchutě s poctivou výdrží. Pak se značka potopila do septiku, protože změnila, dle legislativy, evropskou recepturu a ztratila původní kouzlo i vlastnosti. Během let se kvalitativně vyšplhala výše na poctivý světlý průměr, ale banger už to dávno není. V české distribuci válčí vybrané příchutě, ze kterých je většina velice v klidu. 

Za sebe bych doporučil Love 66 (žlutý meloun), Code Dragon (kolča), Tynky Wynky (vykrádačka Tinglu, kyselý mulťák) a Hawai (mango, ananas, máta).

AL FAKHER

tabák Al Fakher
Tofahteen, double apple every day
(zdroj: dobrytabak.eu)
  • cena325 Kč/50 g, 82 Kč/10 g
  • balení50g krabka, 10g shot
  • směsmalé a střední lístky napresované v sáčku, melasa červená 
  • síla: jedna ze silnějších světlot (subjektivní) v závislosti distribuci tepla (alobal nebo HMS)
  • tepelná odolnostzvládne teplo ze tří uhlíků → rozumí si lépe s alobalem, HMS může vyprodukovat až příliš tepla → dotyk s alobalem ok s menším množstvím tepla (2 celé uhlíky, nebo více půlek)
  • výdržjedna světlá session (hoďka a půl/tři čtvrtě, při líném tahu dvě hoďky)
Fakír, Facher, AFko. Tahle stálice světového dýmkaření má i dnes své kouzlo. Od roku 1999 chrlí ze Spojených arabských emirátů jednu z největších kolekcí jednotlivých příchutí, na které byli odkojeni i čeští dýmkosauři. Ok, boomer. Před pár lety se chytli za kníry a zkusili dohnat trendy s mixy, příchuťovými boostry a hlavně novým vizuálním ksichtem. Ale hej, pokud hledáte stále slušný výběr single příchutí, Al Fakher pod alobal je dobrou volbou. 

Milujte nebo vášnivě nenáviďte, doporučuji každému zkusit Dvojité jablko (#25 nebo The Double Crunch) a udělat si názor 😅. Dále zkuste Kiwi (#31), Granátové jablko (#71), Citrón (#33) a po přeznačení Big Blue (borůvka) a Big Green (máta). Z cest po světě přivezte pomeranč, kokos, hrozen, guavu, grep a třeba citrón s mátou.

AL SULTAN

tabák Al Sultan
Jordánské meh
(zdroj: svetdymek.cz)

  • cena305 Kč/50 g
  • balení: 50g krabka
  • směs: malé lístky v marmeládovité hroudě, melasa červená
  • síla: slaboučké
  • tepelná odolnostzvládne teplo ze tří uhlíků → rozumí si lépe s alobalem, HMS může vyprodukovat až příliš tepla → dotyk s alobalem ok s menším množstvím tepla (2 celé uhlíky, nebo více půlek)
  • výdržjedna světlá session (hoďka a půl/tři čtvrtě)
Jeho revírem jsou trafiky. Jeho nepřítelem jsou zkušenější dýmkaři a přemíra tepla. Ve dne v noci nabízí potulným dýmkařům základ do korunky. Jeho úkolem je... no zkrátka být k dispozici. Al Sultan proudí z Jordánska již skoro 35 let, jeho základem jsou francouzské listy a krvavá melasa. Já jsem mu prostě nikdy nepřišel na chuť, abych byl upřímný. Což ale neznamená, že zrovna vás za rodidla nechytí, že jo.

Zkuste třeba Pomeranč (#66), Višeň (#14), Ostružinu (#8), Broskev (#70) nebo Dvě jablka (#2).

AQUA MENTHA

tabák Aqua Mentha
Hodně šílený pich
(zdroj: dobrytabak.eu)
  • cena349 Kč/50 g a 94 Kč/10 g
  • balení: 50g krabka, 10/15g shot
  • směs: střední lístky, trocha stonků, melasa hnědá
  • síla: slaboučké, důraz na maximum příchuti
  • tepelná odolnostzvládne teplo ze tří uhlíků → dotyk s HMS/alobalem už moc ne
  • výdržjedna světlá session (hoďka a půl/tři čtvrtě)
Dceřiná značka z rodiny Adalya, designovaná pro Německo – takže chuťově naboostěná světlota. Dejte bacha, občas je suchá jako můj humor. Ve většině případů je to ale vlhká hnědá hmota, která v korunce vykouzlí hodně intenzivní chuť, postrádá ale větší tepelnou odolnost. 

Můžete sáhnout třeba po Pynapl (ananas), LmnBry (malina s citronovou limčou), Grp (hrozen s mátou) a Crazy Pych (broskev s mátou).

BOHEMIA TOBACCO

tabák Bohemia Tobacco
Míchačka po česku
(zdroj: bohemiatobacco.cz)
  • cena: 289 Kč/60 g
  • balení25g dóza s tabákem + 35 ml lahvička s melasou
  • směs: střední lístky, nějaké stonky, melasa tmavě hnědá
  • sílajemná záležitost
  • tepelná odolnostzvládne teplo ze tří uhlíků → bodový dotyk s HMS/alobalem přežije s menším množstvím tepla (2 celé uhlíky, nebo více půlek)
  • výdržjedna světlá session (hoďka a půl/tři čtvrtě, při líném tahu dvě hoďky)
Nad původně craftovým tabákem, který měl velkou prezentačku a rozesílal samply, se trochu uzavřela voda. Upřímně, o tomto tabáku toho moc nevím. Projekt už před lety fungoval, pak bylo ticho po pěšině a nyní se začal prodávat pouze na jednom shopu. Osobně jsem nezkusil, ale zmínku si zaslouží. Měl vláskovitý cut, příchutě kategorizované do ročních období a dle jejich terminologie silovou úroveň 3. Aktuálně je to prý černota, takže ji uvedu i do přehledu černoty na našem trhu.

Nemohu vám nic doporučit, zkuste sami a klidně dejte vědět do komentářů. Najdete jej na Hookah GangShisharium.

CHILLMA

tabák Chillma
Perské jablko je supr čupr
(zdroj: hookahbackstage.cz)
  • cena1699 Kč/500 g, 719 až 799 Kč/250 g
  • balení: 100 g suchého tabáku v dóze + 325 ml melasy v lahvičce, nebo 35 g + 175 ml
  • směs: střední lístky, trocha stonků, melasové šílenství (červená, zelená, modrá, žlutá, hněranžová, tmavá, hnědá i čirá)
  • síla: slaboučké, důraz na maximum příchuti
  • tepelná odolnostzvládne teplo ze tří uhlíků → bodový dotyk s HMS/alobalem přežije s menším množstvím tepla (2 celé uhlíky, nebo více půlek)
  • výdržjedna světlá session (hoďka a půl/tři čtvrtě, při líném tahu dvě hoďky)
Tuhle značku jsem objevil na německém veletrhu ShishaMesse pár let zpět, úplně mě odpálilo jejich zelené jablko. Jebat lékořici, tohle bylo poctivé kyselo. Do Česka si Chillma našla cestu v podobě ready-to-mix, tzn. suchý tabák s lahvičkou melasy připravený ke smíchání. Odstraníte ochranný obal na dóze s tabákem, nelejete dovnitř všechen ten sirupek, joo, a potom to pořádně promíchejte a nechte tak tři dny odležet. Občas s tím zatřeste, znova promíchejte a pak to bude v cajku.

Příchutě jsou hodně výrazné, promyté listy Virginie zaručují téměř nulovou sílu a tabák celkově je fajn pro začátečníky i vyznavače světlot. Vyzkoušel jsem a chutnalo mi Persian Apple (kyselé jablko), Pinky Minky (grep), Rainbow (mango s broskví) a Tic Tac Orange (sladký pomeranč). 

ELEMENT VZDUCH

tabák Element Vzduch
Nadsvětelná
(zdroj: shanti.cz)
  • cena1419 Kč/200 g, 299 Kč/40 g a 138 Kč/15 g
  • balení: 15g nebo 40g krabky a 200g pixly
  • směs: drobné lístky v hroudě, melasa dozlatova
  • sílajedna ze silnějších světlot (subjektivní) v závislosti distribuci tepla (alobal nebo HMS)
  • tepelná odolnostzvládne teplo ze tří uhlíků → dotyk s HMS/alobalem ok s menším množstvím tepla (2 celé uhlíky, nebo více půlek)
  • výdržjedna světlá session (hoďka a půl/tři čtvrtě, při líném tahu dvě hoďky)
Element je známý pro svoji temnou linku, která je povedená a v Česku jde o první masověji prodávanou černotku. O to větší překvápko bylo, když se k nám dostala z Ruska dostala i jejich světlá linka. Řada Vzduch je silově odlehčené pojetí jejich stylu příchutí, avšak nekopíruje jednotlivé příchutě z černé linky Voda a Země. Je to nadprůměrná světlota asi ze všech úhlů, takže může bejt.

Například Buzzina je černý bez, což je ve světě dýmkařských chutí docela vzácnost. Solidní kus je i Granat Halls – ledové granátové jablko. Grap Mnt je velice klasický mix hroznu s mátou. A pak je tu slaďárna v podobě manga – Mng.

FUMARI

tabák Fumari
Staré dobré Fumari, oujé
(zdroj: dobrytabak.eu)
  • cena745 Kč/100 g, 94 Kč/10 g
  • balení: 100g sáček, 10g shot
  • směs: větší lístky, něco stonků, topí se v hnědé melase nebo červené
  • síla: lehká světlota
  • tepelná odolnost: dříve velmi dobrá, dneska průměrná, takže zvládne teplo ze tří uhlíků → dotyk s HMS/alobalem spíš ne, případně s menším množstvím tepla 
  • výdrž jedna světlá session (hoďka a půl/tři čtvrtě, při líném tahu dvě hoďky)
Dědeček Fumari. Už není tak vlhký (:O), jak býval, ztratil také něco ze své tepelné odolnosti i šarmu, ale stále má co nabídnout. Moje chlupy na zádech pamatují první pašované Fumari, nad kterým se mi rosil rozkrok jako teence na druhém rande. Tabák se topil v melase, krásné a voňavé. Během let Fumari v Evropě převálcovala spousta německých světlot a dnes už tahle americká krása u nás spíše přežívá. Ale rozhodně se vyplatí nabít, ať už z nostalgie nebo zájmu o legendární značku.

Mezi moje topky patří Via Lattea (kořeněný chai), Nachtaire (nektarinka), Original WGB (bílí gumoví medvídci), Brava Tropica (poctivá guava), Golden Dynasty (citrusový čaj) a Belgian Chill (čokomint).

HAZE

tabák Haze
Nejlepší okurková limonáda
(zdroj: shanti.cz)
  • cena655 Kč/100 g, 85 Kč/10 g
  • balení: 100g plechovky, 10g shoty
  • směs: střední lístky, melasa hnědá
  • síla: lehká světlota
  • tepelná odolnostzvládne teplo ze tří uhlíků → dotyk s HMS/alobalem už moc ne
  • výdržjedna světlá session (hoďka a půl/tři čtvrtě)
Další z postarších amerických legend. Bývala to ultimátní světlota s tepelnou výdrží pláště raketoplánu, zajímavými příchutěmi a silnou vůní. Během let zmigrovali s výrobou do Španělska a šlo to o něco dolů. Kecám, k bájné nezničitelné světlotě to má dnes už daleko. Stále si ale po světě získává plíce mnoha dýmkařů a u nás v Česku letí tak na 3,6 – not great, not terrible. Dejte mu šanci a třeba polechtá plíce i vám.

V oblibě mám Qcumberitu (okurková limča), Hey Man (mango, tamarind, chilli), Oh Boy Explosion (taková tvrdší broskev) a What A Mint (sladká máta s nádechem vanilky).

HONEY BADGER

tabák honey badger
Dobrá (citronová) tráva
(zdroj: tokule.cz)
  • cena296 Kč/40 g
  • balení40g krabka
  • směs: malé a střední lístky, melasa hnědá
  • sílaobecně jemná záležitost, nezkušené může polechtat
  • tepelná odolnostzvládne teplo ze tří uhlíků → dotyk s HMS/alobalem ok s menším množstvím tepla (2 celé uhlíky, nebo více půlek)
  • výdržjedna světlá session (hoďka a půl/tři čtvrtě, při líném tahu dvě hoďky)
Ukrajinská světlota se na českém trhu šíří už nějaký ten pátek a sluší se říct, že z hlediska chuti a tepelné odolnosti potěšila. Z vícero edic se k nám dováží řada Mild, ta slabší. Alobal či HMS, medojeda si užijete, protože je velmi blbuvzdorný. Využitý list Virginia nepromývají, takže trocha tabákového aroma a nikotinu navíc tabák na našem trhu odlišují.

Z té osmičky příchutí, které jsem vyzkoušel, bych znova sáhnul po WEEDY LEO (citronová tráva), MISTY LINE (kyselá limetka), TEEPEE (broskvové ice tea) a MANDATOR (mandarinka).

HOOKAIN

tabák Hookain
Jen si ten název vygooglete :D
(zdroj: shanti.cz)
  • cena345 Kč/50 g, 84 Kč/10 g
  • balení: 50g pixle, 10g shoty
  • směs: střední lístky, melasa hněranžová
  • sílajedna ze silnějších světlot (subjektivní) v závislosti distribuci tepla (alobal nebo HMS)
  • tepelná odolnostzvládne teplo ze tří uhlíků → dotyk s HMS/alobalem ok s menším množstvím tepla (2 celé uhlíky, nebo více půlek)
  • výdržjedna světlá session (hoďka a půl/tři čtvrtě)
Výrazná vůně, dobře namixovaná sorta příchutí a snadné nabíjení. Fakt? Není to spíš chemický extrém trhající nosohltan, směska plná klacků a s výdrží chuti bojující značka? Přesvědčte se sami! Sto lidí, sto chutí. Hookain je tabák pro kohokoliv – příležitostné ochutnavače, dýmkaře-začátečníky i pokročilé savce. A to s důrazem na chuť, minimum síly a absenci podtónu tabákových listů. Kdo takový styl tabáku vyhledává, může plesat 🕺💃. Mrkněte na Hookain v recenzi.

Zkuste třeba Big Black Barries (hrozny, lesní plody, máta), Fellatio (lesní plody, melouny, marakuja), Mongo Loco (grep, mango, energeťák) a Orjinu (koláčovitý krémový pomeranč).

MARIDAN

tabák Maridan
Tingle to světlotám vyhrál
(zdroj: dobrytabak.eu)
  • cena1299 Kč/200 g, 355 Kč/50 g, 118 Kč/15 g a 84 Kč/10 g
  • balení: 50/200g pixly, 10/15g shoty
  • směs: malé a střední lístky, melasa dozlatova
  • sílana chuť zaměřené piánko
  • tepelná odolnostzvládne teplo ze tří uhlíků → dotyk s HMS/alobalem podle nálady
  • výdržjedna světlá session (hoďka a půl/tři čtvrtě, při líném tahu dvě hoďky)
Pokud vám jde o dobře poskládané mixy, důraz na chuť a solidní tepelnou odolnost v klasice i phunnelu – Maridan je cesta. Před několika lety zaútočil na trh se světlým tabákem a způsobil slušný humbuk s dnes již legendární příchutí Tingle Tangle, jehož mix se od té doby snaží více či méně věrně napodobit spousta výrobců. V Česku se zabydlel i díky aktivním výletům dýmkařské komunity k preclíkářům.

Doporučil bych Tingle Tangle – skvělý sladko-kyselý mix limetky, grepu a marakuji + říznuté nějakou matrošem, aby to chutnalo tak dobře. Dále Kola – povedená, lehce mátová kola (fajn do mixů). Potom Joozy – jejich pojetí pomerančové Fanty. Také LeT – fajn černý čaj s citrónovou příchutí. Zvažte i Ros Cheeks (růže s trochou žvejky), Royal Flush (hrozen s mátou), Beechly Ice Tee (broskvové ice tea) i Cuban Kiss (vanilkový douťas).

MAZAYA

tabák Mazaya
Na koho vejráš?
(zdroj: svetdymek.cz)
  • cena275 Kč/50 g, 69 Kč/10 g
  • balení: 50g krabky, 10g shoty
  • směs: malé a střední lístky, trocha stonků, melasa červená
  • síla: velmi malá, ombre
  • tepelná odolnostzvládne teplo ze tří uhlíků → dotyk s HMS/alobalem už moc ne
  • výdržjedna světlá session (hoďka a půl/tři čtvrtě)
Tuhle jordánskou střelu jsem vždycky vnímal jako Al Fakher v převleku, akorát s nádechem medu a s tabákovými listy od Frantíků. Můžu být upřímný? Jo, že. Tak nejvíce mě na Mazayi vždycky braly ty dvě skoro muchlající se lesbičky na obalu. Jinak jsem si k ní cestu nenašel. V korunce se mi ve většině případů chovala podivně, někdy s velmi intenzivní chutí, jindy takřka bez ní. Další adept pod alobal. 

Z těch příchutí, co mně šly přes plíce, můžete sáhnout třeba po Sunshine BreeZ (citrón s mátou) a Dubl-Trubl (višeň).

MEDITE

tabák Medite
Grepák
(zdroj: shop.medite-tobacco.com)
  • cena1455 Kč/250 g, 340 Kč/50 g, 95 Kč/10 g
  • balení: 250g kyblíky, 10/50g krabky
  • směs: střední lístky, melasa (světle) hnědá
  • sílanízká, důraz na maximum příchuti
  • tepelná odolnost: dříve problémy s tepelnou odolností, dnes zvládne teplo ze tří uhlíků → dotyk s HMS/alobalem už moc ne
  • výdržjedna světlá session (hoďka a půl/tři čtvrtě)
Stálice českého tabákového trhu a taky věčný otloukánek – pozdravte Medite. Značka od výrobců dýmek Meduse funguje už desátým rokem. Jejich tabáky jsou u veřejnosti oblíbené, ale od části dýmkařské komunity dostávaj bídu. Proč? Medite se během let vyvíjelo a v určité době prostě nebylo dobré, nic nevydrželo. A tohle stigma si s sebou nese částečně dodnes, i když udělali velký pokrok a dnes je to vlastně fajn světlota (řady Fusion a Pure) i velmi specifická černota (řada Noir).

Vyzkoušejte třeba Sampí (grep), Acid Gang (kyselý mix citrusů), Caloric Bomb (pomeranč s čokoládou), (hruška), Kappa (kokos), San (guava), Zeta (eukalyptus) a Winter Season (švestka, jablko, skořice, anýz).

MIAMI CHILL

tabák Miami Chill
Absolutní ucpávání tepen
(zdroj: shisha-raj.cz)
  • cena534 Kč/75 g
  • balení: 75g pixly
  • směs: střední lístky, melasa hnědá
  • sílasnad nejslabší světlota na trhu
  • tepelná odolnostzvládne teplo ze tří uhlíků → dotyk s HMS/alobalem už moc ne
  • výdržjedna světlá session (hoďka a půl)
Méně známá světlota, původem z Němec a odladěná v místních podnicích. Což hovoří trochu samo za sebe, hh. Nemá to žádnou sílu a příchutě jsou extrémně aromatické, zůstává to v krku a při pohledu do pixly mi to chtělo vypálit oči. Je to také... no, meh. Ale třeba to někoho osloví, kdo ví.

Opatrně zkuste třeba Grayp Goose (červené hrozny s mátou), Cool Green Lion (mix různých limetek a máty) a Guave (psidium, vole!). 

MIXTO

tabák Mixto
Mixni-to!
(zdroj: shisharium.cz)
  • cena360 Kč/60 g
  • balení: 30g dóza s tabákem + 70ml lahvička s glycerinem
  • směs: střední lístky, melasa hnědá
  • sílaeasy pro každého 
  • tepelná odolnostzvládne teplo ze tří uhlíků → bodový dotyk s HMS/alobalem přežije s menším množstvím tepla (2 celé uhlíky, nebo více půlek)
  • výdržjedna světlá session (hoďka a půl/tři čtvrtě, při líném tahu dvě hoďky)
Německé alchymie, která útočí na naše ekonomické myšlení. Míchačka Mixto dokáže nabídnout 100 g tabákové směsi, v českém prostředí, za opravdu lahodnou cenu. Je vyrobena zajímavou technologií, listy už jsou vlhké a obohacené o příchuť a další látky – žádná sušina. Dolejete už pouze glycerin, směs promícháte a dle výrobce můžete rovnou nabíjet. Já bych přeci jen hoďku dvě počkal.

Vyzkoušet můžete Bitcoin (citrón s mátou), Black Passion (marakuja s mangem), Ruby Red Jungle (banán, malina, rybíz), tradiční Grpe Mnt (hrozen s mátou) a další.

MOASSEL

Trafik král
(zdroj: svetdymek.cz)
  • cena290 Kč/50 g
  • balení: 50g krabky
  • směs: větší lístky, melasa hnědá
  • sílasilový průměr
  • tepelná odolnostzvládne teplo z dvou až tří uhlíků → dotyk s HMS/alobalem už moc ne
  • výdržjedna světlá session (hoďka a půl)
Tenhle indický výměšek se už dovážel pod různými jmény, třeba Janet El Fawakeh, ale stále se jedná o tu samou.. hmotu. Je to de facto nástupce legendárního Habibi v trafikách, kterým mnoho z nás kvůli dostupnosti a nevědomosti okořenilo svůj vstup do dýmkaření. Je to asi to nejhorší, po čem můžete sáhnout. Cut listů je hrubý, melasy moc nepochytal, tepelná odolnost je nic moc a příchutě radši nekomentuji. Namísto kouření Moasselu si můžete třeba foukat šalvěj do áčka, poskytne o level větší zážitek. Značka pro odvážné.

SERBETLI

tabák Serbetli
Pecka minulé dekády
(zdroj: shanti.cz)
  • cena329 Kč/50 g
  • balení: 50g krabky
  • směs: střední lístky, melasa hnědá s trochou medu
  • sílanepotrápí, ale bez síly není
  • tepelná odolnostzvládne teplo ze tří uhlíků → bodový dotyk s HMS/alobalem přežije s menším množstvím tepla (2 celé uhlíky, nebo více půlek)
  • výdržjedna světlá session (hoďka a půl/tři čtvrtě, při líném tahu dvě hoďky)
Turecká lambáda! Tabák, který si prošel výrazným vývojem. Před 10 lety jsme jej přiváželi z dovolené v Turecku, byla to hrubě nasekaná, ale chutná tabáková cihla. Potom se z něj stal takový Al Fakher 2.0. Serbetli se přebalilo do padesátek, vznikly desítky single příchutí a kopa mixů. Melasa červená, chuť výrazná, výdrž velmi dobrá. Každý jsme si našli oblíbence, já například Bodrum Tangerine nebo Moscow Nights. Dnes má Serbetli (stále se hádáme, jestli je to serb nebo šerb, hh) ještě větší portfolio, kvalita se ustálila na poctivém světlém průměru.

Z aktuální české nabídky bych sáhl po zmíněném Bodrum Tngerin (mandarinka), dále Earl Gray (černý čaj s bergamotem), Icberri (berries s mátou), Ime Lyce Blubrri (limetka, liči, borůvka), Green Mix (zel. jablko, kiwi, limetka, máta) a Ime Spiced Piach (kořeněná broskev s limetkou).

TABOO

tabák Taboo
Ne tak docela tabu
(zdroj: tokule.cz)
  • cena340 Kč/50 g
  • balení: 50g pixly
  • směs: střední lístky, melasa hnědá
  • sílaslaboučké, vhodné pro všechny nehledě na zkušenosti
  • tepelná odolnostzvládne teplo ze tří uhlíků → bodový dotyk s HMS/alobalem přežije s menším množstvím tepla (2 celé uhlíky, nebo více půlek)
  • výdržjedna světlá session (hoďka a půl/tři čtvrtě, při líném tahu dvě hoďky)
Na tuhle španělskou značku jsem narazil před lety na InterTabaku, výrobci příjemní a před těmi pěti lety bylo Taboo příjemným závanem v portfoliu evropských světlot. Dnes se vyrábí v Polsku, a to téměř v padesáti příchutích. Tabák opravdu neucítíte, je to čisté aroma dané příchutě. Slušná tepelná odolnost, jednoduchá manipulace, povedené dózičky. Dokonce s novou edicí zabrousili na Temnou stranu.

K dispozici je nyní 8 příchutí, zkuste například Red Blast (malina s mátou), Tropical Storm (broskev, guava, ananas, citrón, máta), Power of Love (žlutý meloun, marakuja, máta), Alien Twist (limetka s mátou) nebo Sexy Green (máta).

THEO

světlý tabák Theo
Theo už září i ve světlých barvách
(zdroj: shanti.cz)
  • cena289 Kč/40 g
  • balení: 40g krabka
  • směsstřední lístky, spíš vlhké než v melase plovoucí, melasa světle hnědá
  • sílaza mě jedna ze silnějších, ale to je subjektivní, že jo
  • tepelná odolnostzvládne teplo ze tří uhlíků, nahřívání se čtyřmi → dotyk s HMS/alobalem přežije
  • výdrž příchutíjedna světlá session (hoďka a půl/tři čtvrtě, při líném tahu dvě hoďky)
Theo se po úspěchu své černé řady a průniku na německý trh vrhlo po hlavě do světlého tabáku. Neustále se snaží experimentovat s tabákovými blendy, avšak světlou linku odladily na můj vkus velmi dobře. Plejáda zajímavých, neokoukaných příchutí, dobrá tepelná odolnost i výdrž, skvělé doplnění portfolia.

Zkuste třeba BITTERRED (malina a grep), POMEL:LA (pomelooo), PROSEC & CO (co to asi bude?), MANGO:SLY (sladké mango) nebo SAN-SICILIAN (sicilský pomeranč).

TRUE PASSION

tabák True Passion
Vášnivá světlota
(zdroj: dobrytabak.eu)
  • cena335 Kč/50 g, 84 Kč/10 g
  • balení: 50g krabky, 10g shoty
  • směs: střední lístky, melasa hnědá
  • sílapiánko, žížalomute 
  • tepelná odolnostzvládne teplo ze tří uhlíků → bodový dotyk s HMS/alobalem přežije s menším množstvím tepla (2 celé uhlíky, nebo více půlek)
  • výdržjedna světlá session (hoďka a půl/tři čtvrtě, při líném tahu dvě hoďky)
Tohle je poctivá německá práce, a tím nemyslím nic s tábory. Dobrá světlota, chutná a intenzivní tak akorát. True Passion je dobrou volbou pro každého světlotáře, řekl bych. Je i docela slušně tepelně odolný. 

Mám několik oblíbenců hýr, zkuste Okolom (bezový květ a limetka) a jeho odvozeniny (s pomerančem, kolou i brusinkou), Arctic Lime (ledová limetka), Dragon Blood (limetka, papája, dračí ovoce), Le Chill (ledový citrón), Ringle Rangle (jiné pojetí Tingle Tangle) a Vampire Nights (červený pomeranč, grep, máta).

SUCHÝ TABÁK

V naší veselé zemičce si můžete koupit i suché tabákové listy, které jsou zpracované (jemný/střední/hrubý cut) pro dýmkařskou alchymii. Obecně řečeno, vykoupete je v přibalené/koupené melase, řádně to promícháte a prošejkujete, necháte směs den dva odstát a můžete kouřit. 

Kvalita těch listů je povětšinou bídná, v komunitě tomu říkáme „seno“. Jsou to listy odrůdy Virginia, navíc řádně promyté, takže z toho žádnou silovou pecku nevykouzlíte. K tomuto stylu kouření se uchylují dýmkaři-ekonomové, neinformovaní začátečníci a věrní zastánci míchaček. Nic proti, klidně si hrajte na chemiky a kuřte, co se vám zlíbí! Snazší a kvalitnější řešení poskytují zmíněné tabáky hore.

Můžete sáhnout po značkách Jeff's 7 Elements, Moist it! nebo Salamander. Všechno je to tak nějak stejné kvalitou i cenou – 149 Kč/20 g. K dispozici jsou melasy Adalya, Al WahaJeff's 7 Elements, Nubia, MolaMix, Pimp, Shishasyrup. Seřazeny jsou sestupně podle kvality, takový Pimp s konopnou příchutí fakt nedoporučuju.

tabák Jeff's 7 Elements
Matadoři znají..
(zdroj: vodnidymky.cz)
tabák Moist it!
Zvlhčit? Tak jo
(zdroj: vodnidymky.cz)
tabák Salamander
Zvířecí lístky
(zdroj: svetdymek.cz)

Abych vše uvedl na pravou míru, tímto vás nepodněcuji ke kouření a nenabádám ke zběsilým nákupům. Chci pouze, abyste si vychutnali dobrou dýmku, když už kouříte a určitým způsobem si huntujete zdraví. Podpořte český trh a objednávejte tabák od našich prodejců a distributorů. Zvesela a zodpovědně, bando! 

Nakupujte až po dovršení 18 let, jinak vás máma zbije. 

HISTORIE

Co se k nám za těch 25 let dovezlo? Fíha, toho byl mrak. Důvody skonu daných značek se různí jako nabídka kondomů v drogérce. Zavřená fabrika, špatné dovozní podmínky, nízká kvalita, změna receptury, zánik značky, problémy s dodávkou, extrémní cena atd. Pojďme si je připomenout!

  • Afzal – indická zajímavost, takový Pan Raas ze šlauchu už nikdy nedostanete. Dovážela se ve srandovní formě, představte si vaničky s medem/smetanou ke kávě a v tom ten tabák byl (stačilo odlepit vršek).
tabák Afzal
Fakt specifická lahůdka
  • Al Ajamy – král zvláštních příchutí. S tímhle tabákem jsem se něco namixoval, když jsem hákoval v shisha baru. Jejich řada Special měla fakt zvláštní mixy ze spousty ingrediencí, ani se to nedá popsat pořádně. Nikdy to nechutnalo tak, jak příchuť uváděla. Prostě emirátská podivnost. Měli ale fajn malinu a ovocný mix.
tabák Al Ajamy
Echt gold
  • Al Fakher – a jeho speciality! GAF, říká vám to něco? Golden Al Fakher byla vyhlášená edice, která základní příchutě vymazlila do nesmyslu. Největší poklad byl Černý hrozen, který se povedl na n-tou a lepší pojetí vinné révy jsem už nikdy nezkusil. Edice Arena k nám jen nakoukla a snaha jít s mixovými trendy tehdy příliš nevyšla. Povedlo se to až se Special Edition, která pár let zpět nabízela krvavě rudé mixy, z nichž se mi vybaví hlavně Kiwi Garden (o stupeň lepší kiwi než to z běžné edice AF) a Apple Tinii (chutnalo po máku, fakt bizár).
tabák Golden Al Fakher
GAF <3

tabák Al Fakher Special Edition
I to balení se Special Edition tenkrát povedlo!

tabák Al Fakher Arena
A rychle šlo z trhuuuu
  • Al Shankeer – troll tabák z Velké Moravy. V ČR ho zkoušeli snad 4 lidi, včetně mě, ale byl to spíš vtip než něco, co by se na našem trhu mohlo reálně uchytit.
  • Al Waha – pašerácký oblíbenec před příchodem ruského matroše. Super chutě, výdrž dobrá. Takový citrón od Golden Al Wahy je pro mě dodnes nepřekonaný! A chvíli tu byl i legálně, ale ještě dávno předtím, než nějaká Golden Al Waha začala v Německu vířit vody..
tabák Al Waha
Tohle je old schol, ale ta zlatá edice stála za to
  • Argelini – fakt dobrá emirátská světlota, kterou dotáhl Kasim Al Dury (založil Argilu, Queen a první čajovnu v Brně – Nefertiti). Nedovážela se dlouho, ale na takový Blue Legend vzpomínám dodnes.
tabák Argelini
Dayumm
  • Bahara – o tomhle tabáku toho příliš nevím a ani jsem ho nezkoušel. Dá se považovat za takový low-cost Al Fakher dob dávno minulých.
tabák Bahara
Neměl jsem tu čest
(zdroj: vodnidymkytabaky.cz)
  • Doobacco – legendární švýcarské zlato, které k nám vozili bratři Vozdečtí. Ve své době se jednalo o první silnou světlotu a jejich řady Gold a Limited představovaly vlastně první legální černotou u nás (kubánské listy, jemný cut, výborná chuť, síla do tehdy nevídaná). Svatým podnikovým grálem byla řada Gastro – velké kýble suchého tabáku a melasy zvlášť. Lepší marakuju, než Maracuja Heaven, jsem dosud neměl v pysku. A o pár let později na základě Doobacca vyrostl Darkside, ale to už je jiná pohádka.
tabák Doobacco
Lahůdka!
  • Fantasia – americká chuťovka, která mi osobně učarovala. Bohužel tak dvě tři příchutě, zbytek byl trochu divný. Nejlepší příchuť, co jsem kdy měl, je stále Cactus Breeze. Tečka. A ještě jedna.
tabák Fantasia
Yesss
  • Golden Pipe – solidní Německo a taky jedna z prvních značek, kterou začal vozit Dobrý tabák. Já jsem si z německé distribuce oblíbil Chutney Punch, takový příjemný orientální mixík. Vypadá to ale, že značka tak nějak zkrachovala. Několik příchutí ještě na těch internetech najdete.
tabák Golden Pipe
Bye
(zdroj: dobrytabak.eu)
  • Habibi – huš, Satane! Ó, ano. Peklíčko v korunce. Neodolný, otřesný, s nízkým obsahem melasy i glycerinu, rozeznatelný hned na první pohled. Habibi znamená v arabštině miláček, no, my ho příliš v lásce neměli.
tabák Habibi
Uff
(zdroj: vodnidymkytabaky.cz)
  • Hookah Freak – komunikovala se jako nejlepší světlota u nás, ale byl to odpad. Přepálené příchutě, nulová výdrž a celkově meh. Dodnes si pamatuju, jak jsem v shisha baru z příchutě Blueberry Pancakes hodil šavli.
tabák Hookah Freak
Velká bláznivina
(zdroj: shishastyle.cz)
  • Hookah-Hookah – to byl Hookah Freak v bleděhnusném. Zajímavý na něm byl akorát cut, kde listy byly v podobě dlouhých, tenkých pásků. Práce s takovým tabákem byla tedy jedna „radost“.
tabák Hookah-Hookah
Oujé
(zdroj: vodnidymkytabaky.cz)
  • Klaudlex – craftový tabák a čajové směsi od Alexeye Belyaeva, po kterém se slehla zem. Objížděl se mnou všechny mé knižní křty a přednášky, na kolek a tedy oficiální prodej v ČR ale nikdy nedošlo.
tabák Klaudlex
Čajové chuťovky jako Tuareg, Oolong, Yogi atd.
  • Nakhla – je potřeba něco dodávat? Legenda, dnes ceněný prodejní artikl. Tzv. stará Nakhla z nás udělala dýmkaře se vším špatným i dobrým, co její kouření provázelo. Mizo Máta, u mě dosud nepřekonaná. Od roku 2013 ji Japanese Tobacco kurví, jak může. Dnešní Nakhla nemá s tou starou dobrou nic společného, a tak se k nám už zřejmě vozit nebude. Bye, old friend.
tabák Nakhla
Už předělaná Nakhla :/
(zdroj: nakhla.cz)
  • Nubia – předvlhčený tabák a široká nabídka různých melas. Melasy se u nás vyskytují dodnes, ale fakt v malém a zanedbatelném množství.
tabák Nubia
Michačky, meh
  • Prince Mollasses – prima export z Egypta, který tvořil tehdejší alternativu k Nakhle. Spousta výletníků si jej i přivážela z dovolené a vesele přeprodávala. Princovská máta nebo čokomint, mm.
tabák Prince Mollasses
Ten byl fajn zrovna
(zdroj: aladin-shop.cz)
  • Romman – jordánská střela, která díky větší síle a dobré paletě příchutí bavila dýmkaře v minulé dekádě. Skvělým mixem byla okurka (Summer Crisp) s mátou od Miza, omnomnom. Výborná byla i limetka a jejich turecká káva, která měla z mnou vyzkoušených tabáků zatím asi nejvěrnější podání chuti.
tabák Romman
Ach, ta okurka <3
(zdroj: shishastyle.cz)
  • Sindibad –  suchopárník z trafiky. Takový německý pokus od Al Fakher. Neskutečně suchý, jsem to musel vždycky pokapávat glycerinem a někdy i MolaMixem, no hrůza. Od Sindibadu jsem měl svoji první švestku, na dlouhou dobu byla i poslední, protože ten kašel z toho mi málem roztrhnul prdel až k lopatkám.
tabák Sindibad
Bez reklamy byly ty krabky celkem hezké
(zdroj: dymky-online.cz)
  • Smokin'Ace – takové nemastné, neslané Německo, které se doprodává, ale pravděpodobně se k nám už nevrátí. Proto jsem ho spíš zařadil tady, než nahoru mezi aktuální tabáky. Nabídku příchutí najdete tu.
tabák Smokin'Ace
Eso pesooo
(zdroj: dobrytabak.eu)
  • Starbuzz – si pište, měli jsme tu i vyhlášený Starbuzz. Ta značka už dnes skoro nikoho nenadchne (kromě Starbuzz Vintage), ale dříve to byla americká krása. Spousta vyjímečných příchutí (Code 69, Blue Mist, Pirate's Cave a mnoho dalších), charakteristické plechovky a pro mnoho z nás první pořádná světlota, co nás vzala za ocas.
tabák Starbuzz
Někdo na číslo?
  • Take Away – švýcarská míchačka, která přišla spolu s Doobaccem. Nejdříve namixovaná v sáčcích, potom jako předvlhčený tabák v plechovce jak od tuňáka + melasa. Melasy byly solidní a tehdy to byla fakt výhodná koupě – 200 g mixu za 250 Kč, lol.
tabák Take Away
Jednoho tuňáka, prosím!
  • Ultimate Tobacco – můj dřívější oblíbenec, který měl neskutečně výrazné příchutě. Rozlišený byl podle barev, když zapátrám v paměti, tak Yellow (marakuja, ananas), Black (tmavý hrozen) a Green (máta, limetka a nějaké bylinky) mi hodně sedly.
tabák Nargilem Ultimate Tobacco
A k tuňákovi jednu zelenou, bitte!
(zdroj: elwano.de)
  • Zomo – uruguayská zajímavost, které svou mátovou složkou škádlila krk. V posledních letech ale nemají příliš na růžích ustláno a i kvůli legislativě v Německu změnili recepturu. Nyní mají tabák fakt německého stylu, pouze mixy a je otázkou, jestli se někdy bude ještě do ČR dovážet.
Výborná věcička
(zdroj: zomoofficial.com)

Jakub Kopáček

14 komentářů :

  1. O Tangiers ani hovno, wau... :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A Tangiers je snad světlý tabák? Ne-e. O černotách na českém trhu bude navazující článek. Takže ještě nemusíš házet fekáliema 😁

      Vymazat
  2. A co německý Hookain? To je asi dost podobné Maridanu co?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten v ČR není ofiko, ale v podstatě ano. Jen o hodně více příchutí, experimenty s černou linkou a tak. Vydrž dobrá, cut střední, melasa žlutá/hnědá. Chutnal mi Green Lean třeba.

      Vymazat
    2. S Hoohainem jsem spoko. Ale třeba Haze a Fumari, zmíněné v článku, už nikdy... Velký zklamání, chuť velmi slabá, možná Pine krush od Haze bych úplně nezatratil, ale určitě znovu nekoupil.

      Vymazat
    3. Docela souhlas, nejlepší léta kvality mají ty značky již za sebou. Hlavně Haze. Fumari ještě jakž takž, ale moc rád bych si dal U.S. distribuci, kde by to všechno mělo být all right 🙏

      Vymazat
  3. Normalne som dostal chut na AF Gummastic a Nakhlu Pomaranc :D Mnamky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zrovna Gummastic se mi vždycky ekloval, ale dal bych si Grep od AF!

      Vymazat
  4. Ahoj, jakou mate zkusenost s aktualnim Medite? Nabil jsem to do UPG, mix jen Medite, cca 15 g, a jako chutove not bad, ale vydrzelo slabou hodinku na dva uhliky, coz neni nic moc...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Luki, zrovna do UPG bych to nenabíjel. Proč? Je to korunka z pískovcové hlíny, hodně porézní → hodně dobře vede teplo. Je skvělá na černoty, ale může zatopit světlým tabákům (některým). Máš ještě jiné korunky, případně třeba i s glazurou? Používal jsi alobal nebo HMS?

      Vymazat
    2. Díky za odezvu. Jako už jsem do UPG ze světloty cpal kde co a vždycky to celkem šlo, od AF, přes Maridan až po třeba Hookain nebo Odinsona a vždycky ta session tak k té hodině a půl byla, což je za mě ok, ale tohle byla bída no.
      Mám ještě phunnel Solaris satellite, ten má glazuru. Jinak dával jsem to pod HMS.

      Vymazat
  5. Odpovědi
    1. V dalším článku, sami uvádí, že se nejedná o světlý tabák :)

      Vymazat

Instagram