Kam na dýmku #9 - Uhelna

Jel jsem to po delší době vytěžit domů, kde se otevírá jedna lounge za druhou. Hledal jsem něco spešl, dýmkařské místo, které má útulné podprdelníky, prima dýmky a třeba i něco na zub. Idálně tak, abych se tam nemusel vymzdít (čti utratit celou výplatu za dýmku). Něco jsem našel. Tam v Ostravě, dole v dole – Uhelna, vole.


Kytky, mňamky
Do tohoto uhelného skladu mě pozval Pavlík Šidla, který se lehce přeorientoval. A teď ne v duhovém rytmu, nýbrž profesně (i když 20cm žehličku na košile, kterou nosí v tašce, jsem jaktěživ u chlapa neviděl). Dříve fotil traktory, svatby a také celou řadu skvělých fotek do Dýmkařské bichle. Fotí sice nadále, ale přihodil k tomu dýmkárnu. No dobře jako, ale takový podnik má dneska každý druhý kovboj.

V centru Ostravy je to přepal, dýmkáren jsou mraky a sousedí relativně blízko sebe. Jak si vyhrát svého zákazníka? Chce to nabídnout něco zajímavého, šíleného, fact cool. Jsme totiž přemlsaní fluktuanti, že jo. Podniky nás rychle znudí, a tak se klasicky dostáváme ke konverzaci s našim dýmkařským já ve stylu: „Tak kam se dneska pošlu na dýmku? Meh, tam jsem už byl. Tuhle zase nemají černotu. Tady není klimatizace, si tam propotím prdel až k lopatkám. To je dilema!“  Je v Uhelně něco spešl?

Základní informace
  • kde: Tyršova 19, 70200 Ostrava
  • do čeho jdu: ultimátní dýmkařské cukrářství
  • otevíračka: 15:00–23:00 all week long
  • cena dýmky: 210/280 Kč světlota, 380 Kč temnota, extra hovadiny za příplatek
  • platba: na dřevo i kartou
  • FB: zde
Prostředí a služby

Uhelna je zakopaná na pomyslné dýmkařské přímce, která protíná Czech Hookah Club a INNpoint. Z hlavní ulice jsem ji neviděl, to bych musel mít oči na klacku (vchod kryjou prdelně postavené schody do patra). Dobrým check-pointem jsou stojany na kola před samotných vchodem, překvapivě se tam stále drží, i když jsou z kovu a na první pohled nepřikurtované k zemi (do sběru ideální). Tak už šup po schodech do uhelné dýmkárny, očekávám špínu, temnotu a pološero!

Co se to tam vlevo schovává?
Skutečnost je na hony vzdálená temné uhelné sluji. Celý prostor je prosvětlený, všude bílá, černá a dřevo. Bar s posezením, vysoké stoly, židle, lavice, gauč a křesílka k uprdelení. Nejvíce mi to připomíná pražský CloudRoom! Vedle každého stolu zástrčka, takže ideální na dýmoffice. Tomu bohužel odporuje otevíračka, protože pracovat od 3 už se nikomu nechce. Tady by to chtělo začít makat dřív! Uhelna má velkou místnost s barem a boční pokojík s PSkem, gaučem a křesílky. Není to přeplácané, design mě bere a hornické obrazy na stěnách tomu dávají cool vibe. V létě tu je příjemně, propocená záda nehrozí.

Původně ty balónky měli i venku, ale prý tam přišel nějaký cigoš a upálil je zapalovačem
Jelikož jsem mlsná huba, zaujaly mě kopce dezertů. Vtipné je, že přímo v Uhelně se nachází dílna Pečworku, což je ultimátní pekařsko-cukrářský projekt Pavlovy přítelkyně Kačky. Boží je, že peče přímo i pro Uhelnu, a ne jen tak ledajaké čízké dorty či Krtkáče. K dýmce si tak můžete dopřát cupcakes, brownies, fudge, dorty a jiné dezerty za přijatelné ceny. Za mě parádní spojení s dýmkama!

Dál už to je klasika – alkoholy, čaje, limonády, kafe. Z řady vybočují drinky na bázi čajů, které nejsou nijak extra napálené a třeba taková Duna z Tuaregu s ginem mi na jazyku tančila arabský tanec vítězství – hodně povedené.

Gimme!
Dýmky & tabáky

Co dáme do plic? Tabáková nabídka je z českého dovozu, takže Haze, Fumari, 7Days, Adalya a Zomo. Pokud umíte kulit oči jako Kocour ve Shrekovi, dostane se vám i černého pohlazení. Z dýmek jsou na výběr Agach, Karma, Japona, Steamulation a Lite od Soft Smoku. Nabíjí do květináčů, V2, UPG a RS Mushroom, HMS samozřejmostí. Poctivá nabídka, která extrémně neoslní, ale nezklame.

Zkontrolovali jsme to s Majdou!
Servis se houpe v závislosti na vytížení podniku, když je málo lidí, vše je rychlé a pravidelné. Jelikož je zde pouze jeden dýmkař v normální dny, tak při nahuštěném podniku to může trochu skřípat. Každopádně nic hrozného, seppuku z nedostatku uhlí páchat nemusíte. Nabíjet umí, sílu odladí na požádání a mixování se také nebojí.

Dal jsem si WTO Guavu a Colu v mixu s Orange Sodou od Tangiers, pěkně do Softu a do Houby na jemný dotek. Dodání dýmky trvalo delší dobu, i když jsem tam byl sám, ajtakrajta. Ze začátku to přebíjela guava, ale pak se příslovečná Fanta přihlásila o slovo a session se táhla v poklidu 2 hodiny. Síla pro mě ideální. Přihodil jsem k tomu ještě brownies a Dunu, odcházel jsem jistým krokem a spokojený.

Verdikt

Pro všechny znuděné Ostraváky i okolní náplavu je Uhelna příjemným doplňkem ke stávající nabídce čajoven, dýmkáren a barů. Na rande, na kafčo a dezert s babčou, na dýmku k práci nebo chill u konzole s dýmkou a drinkem – Uhelna toho nabízí dost pro každého. Vytknul bych otevírací dobu, která dost limituje využití podniku dopoledními pracanty. Jinak jde na Pavlíkovi, Kačce a zbytku lidí vidět velký zápal a snaha, se kterými budou ten podnik tunit až do nesmyslu. Držím jim palce, tohle byla příjemná návštěva!

Cool k práci i odpočinku
Ostrava ART #1
Mňamka #1
Boční kutloch s posezením
Všechno nabijeme!
Ostrava ART #2
Nevyžádaný hajzl ART
Mňamka #2

Jakub Kopáček

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram