Z českých luhů a hájů – Klaudlex Tobacco

Po menší zimní hibernaci ometám prach z klávesnice, vypínám záložky s vánočním pornem a pouštím se do akce! Nový rok bych odpíchl menším rozhovorem s Alexejem Belyaevem – autorem tabákového projektu Klaudlex. Dáte si doutníkovou malinu nebo Tuareg v korunce?

Tak nažhav uhle!

Klaud-what?

Po delší době si někdo nechal narůst koule a rozvířil relativně stojaté vody české tabákové produkce. Po Medité a slavném nepodarku Al Shankeer přichází Klaudlex Tobacco. Ten by neměl být žádnou směskou sušeného oregána s Jeff7Elements melasou, proto vzbudil mou pozornost. Alexeje znám osobně něco málo přes rok, v Brně je to však známá dýmkařská postavička. A tak jsem 22. listopadu vzal náustek a vydal se na košt Alexejových směsí do pražské Omerty. To je trochu mafioso dýmkařský podnik s hvězdičkovým stropem, abyste byli v obraze, bando.

Degustace nabídla 3 druhy směsí – čajové, tabákové čisté a tabákové ochucené. Chlapec na nás vybalil následující příchutě:

  • Yogi, Tuareg, mléčný Oolong a zelený japonský čaj za čajové směsi,
  • bezinka, fruity loops, malina, lískový oříšek za ochucené tabáky,
  • směs nikaragujských doutníkových listů a směs s dokhou za čisté tabáky.
Ideální na 10 dkg pochoutkového salátu i skladování tabáku
Nabíjel do phunnelů a klasik, pod HMS i alobal. Všechny korunky nechal alespoň 5–10 minut rozehřát. Co se týče vlastností, zaujal mě jemný cut, relativně řídká melasa a kulervoucí aroma. U většiny směsí se vůně dokonce věrně odrazila i v chuti, jiné byly trochu pizděc. Výdrž příliš hodnotit nelze, protože se po hodině přebíjelo a do té doby vše vydrželo.

  • Čajové směsi zabodovaly chuťovou přirozeností, takový Tuareg byl opravdu věrný, Yogi vlastně taky, jen nadmíru kořeněný. Zkrátka jako bych to popíjel, což mi přišlo celkem psycho. Zelený čaj i Oolong bylo takové prázdné nic, příliš jemné na mě. #nejsemžádnáprincezna
  • Ochucené tabáky mi často připomínaly příchutě jiných značek černoty, což není na škodu. Lískový oříšek mi připomněl tlamu plnou Nutelly, fruity loops zase bonbónové náramky na ruku a konzumní podprdy. Hvězdou byla bezinka, což byl zřejmě Alexův zatím nejlepší pokus o sladko-kyselou příchuť. Byl jsem z toho úplně načatý.
  • Čisté tabáky mi zaškrtily průdušky takovým způsobem, že jsem kašlal jako malá frnda. Je to ten typ černoty, který nejde první hodinu tahat déle než dvě sekundy. Opravdu síla. Pro gurmány dokonalé, pro mě ideální základ na DH. #jsemsakraprincezna

A teď už na slíbené interview!


Pokec s míchačkou

Čau Alexi, představíš nám prosím sebe a svůj projekt?
Ahoj, jsem Alex, pocházím z Ruska a v Čechách žiju 6 let. Dýmky kouřím od září 2010, momentálně pracuji jako šéfbarman v brněnském Queen Luxury Hookah Club. Od té doby, co tu bydlím, jsem přišel na to, že mi tu určité tabákové výrobky strašně chybí. Můj projekt, který se jmenuje Klaudlex, představuje kombinaci tabáku do vodní dýmky z doutníkových listů a čajové směsi do vodní dýmky.

To zní slibně! Jaký by měl být tvůj tabák?
Na českém trhu postrádám tabáky, u kterých jde cítit ten správný tabákový podtón – tedy chuť samotných listů. Jasně, téměř všude se přidávají různá aromata, ale tabákový list nevyniká v žádném tabáku na českém trhu. To je první point.

Druhý point je, že potřebuji nějaký silnější tabákový list, který tady vyloženě není. A co se týče těch čajových věcí, čaje mám strašně rád. Pro sebe i pro zákazníky je připravuji už 3 roky. Z čaje se dají vytvořit zajímavé směsi do vodní dýmky, což tady opět postrádám. Strašně mě to zajímá!

Jaký byl tvůj první krůček následující po rozhodnutí, že budeš vyrábět vlastní tabák?
Abys měl všechny informace, tak studuji chemickou školu. Je důležité mít představu a pochopit všechny chemické procesy, které se u přípravy i kouření tabáku vyskytují. Je to vlastně docela jednoduché. Mám tedy drobnou výhodu v tom, že studuji vhodný obor.

Prvním krokem byla koupě glycerinu a pokus o tvorbu melasy. Dále jsem hledal vhodné tabákové listy a přišel jsem na to, že mi strašně chutnají ty doutníkové. Ten první pokus proběhl v roce 2017 a nebyl to úplný průser, tak jsem se rozhodl pokračovat v experimentech. Každopádně produkce mi trvá celkem dlouho, protože jsem línej.

Jak obtížné je začít vyrábět tabák v ČR? Dostupnost surovin bude asi peklo.
No, dívej, v ČR je dostupný jenom glycerin. Pro výrobu tabáku potřebuješ 3 základní suroviny – tabákový list, glycerin a melasu, cukrový sirup, whatever. Dobrý glycerin se vyrábí u nás v Brně (značka Fichema), je mega kvalitní a je to jediná věc, kterou kupuji v České republice. Další věc, kterou už si vyloženě vyrábím sám, je ta melasa. Když studuješ chemii, snadno přijdeš na všechny potřebné složky. Co se týče tabákových listů, tak to je problém u nás i v celé Evropě. Je pouze několik zemí v Evropě, které vůbec povolují prodej tabákových listů. Stojí to strašnou pálku, prodávají se hlavně velké objemy a investice je to veliká. Pokud si chcete rozjet vlastní kraftový tabák a nemáte investici alespoň mega či dvě, tak je to no, nic moc. Aromata objednávám z Německa, na to jsou nejlepší.

Kde jsi vlastně pro svůj tabák hledal inspiraci? Oblíbené značky, vlastnosti, příchutě atd.
Jednou jsem se dozvěděl o značce Total Flame, která nabízí směsi doutníkových listů do vodní dýmky. Jelikož jsem předtím doutníky kouřil, tak jsem po ochutnání TF v dýmce řekl: „Týýýjo“. Majitel, co vypadá jako biker, dělá vlastní tabáky do vodní dýmky a v takové kvalitě. To mě zaujalo.

K čajovým směsím do vodní dýmky jsem přišel bez nějaké inspirace či vlivu. Pak jsem se porozhlédl kolem a zjistil jsem, že už to někdo dělá. Tak nejsem inovátor, no, sakra! Obecně se inspiruji spíš mými požadavky na samotné provedení a kvalitu tabákové směsi. A když na trhu takové směsi nejsou, tak je musím udělat.

Tak paráda, na jakých příchutích teď konkrétně pracuješ? 
No, dívej, jak pracuji s doutníkovým listem, tak víceméně všechny mají podtón čokolády, skořice či vanilky. Některé jsou sladší. Když to zjistíš, tak s tím můžeš pracovat a jít třeba do dezertových nebo ovocných věcí. Já se teď soustředím na ty sladké, ovocné. Například různé bobule, tropické ovoce a také kořeněné věci.

Co se týče čajových směsí, tak tam lze přidat prakticky cokoliv. Nejsem však v experimentech ještě tak daleko, proto nechávám vyniknout přirozenou chuť a aroma čajových listů. Mým vrcholem, kterého chci dosáhnout, jsou věrohodné kyselé příchutě. Na trhu jich je spousta, ale většina vůbec neodráží tu správnou chuť a nejsou vůbec kyselé. Tak třeba k tomu bych se chtěl přiblížit, aby ta chuť byla víceméně věrná předloze.

Když jsme u té věrohodnosti, můžeš se s námi podělit o to, proč je podle tebe složité dosáhnout té správné chuti? Třeba takový jahodový tabák.
Když si nabiješ jahodový tabák a začneš ho kouřit, vždycky tam máš podtón té sladké melasy. I když jsou listy tisíckrát promyté, i jejich chuť se do celkové směsi promítne, třeba jen trošičku. Plus aromata se dělí na několik druhů. Máš esence, ty jsou nejdražší a nejkvalitnější, to nikdo nebude dávat do tabáku. Dělají se z čerstvého ovoce, je to koncentrát, který stojí jako nové auto. Takže přicházíme k aromatům, ty se vyrábějí chemickým způsobem. Jsou to molekuly, které obsahují něco přibližně stejného či podobného, jako jsou přírodní chuťové složky v ovoci. Konkrétně jahoda se tedy nedá udělat věrně chemickým způsobem, buď je to příliš drahé, nebo nekompletní a věrohodné jen částečně. A takových příchutí je více.

Začínáš v České republice. Jaké jsou tvé další plány na rozvoj Klaudlexu?
Zatím jsem to dělal pro sebe, své kamarády a kolegy. Co se týče nějaké expanze, tak hlavně český trh. Je tu zatím pouze jediný výrobce tabáku a je to škoda. Jasně, můžeš si koupit jakýkoliv tabák od pašeráků, ale není český, nedělá se u nás. Tak proč ne! Když tady bydlím už 6 let, tak bych to chtěl rozjet tady. Na Slovensko taky, proč ne. Expandovat do Ruska nebo dalších zemí zatím v plánu nemám.

Cením si tvého nadšení! Jo a proč Klaudlex, Alexi?
Moje snoubenka se jmenuje Klaudie a já jsem Alex, takže je to kombinace jejího jména a mého. Když z toho vzniklo slovo klaud, tak proč to nevyužít, je to super!

Poslední otázka na odlehčení – co tě na dnešním dýmkaření těší a co tě naopak opravdu štve?
Velice mě těší, že ten progress dýmkařské úrovně v ČR tady letí strašně rychle. Je to těmi produkty, které se dovážej, a také lidmi, kteří se o dýmkaření zajímaj. Dva tři roky dozadu tady bylo tak pětinásobně míň dýmkařů a kde jsme dnes, to je super. Každý měsíc něco nového – produkty, podniky, akce, noví lidé v průmyslu. Opravdu se dá říct, že už je to svébytný průmysl.

Štvou mě žabomyší války mezi dýmkaři, mezi podniky, obchody, zkrátka něco v tomhle stylu. Také se zde netahá tolik zajímavých produktů, které bych tu rád viděl. To je asi vše, je mnohem víc věcí, co mě těší.

Díky za rozhovor, Alexi. Ať se ti daří!

To je ten vlevo s tričkem #tangiersclub :)

Jakub Kopáček

2 komentáře :

  1. Ahoj Kubo, tady Kuba :)

    Měl bych jeden dotaz, který mi v interview lehce chyběl :)

    Je "Klaudlex" možné někde zakoupit?
    A pokud ne, za jak dlouho by jsme se na něj mohli těšit?

    Díky,

    Kuba

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Kubo, tady Kuba! Díky za dotaz, tehdy ještě nebylo jasné, jak a vůbec jestli bude probíhat prodej. Doporučuji ti napsat přímo Alexovi, s prodejem nebude problém :)
      https://www.facebook.com/klaudlex.tobacco.9

      Vymazat

Instagram