Z veder ven

Meteorologové se pro jednou výrazně nespletli – venku je vedro na chcípnutí! V zimě vytoužené období plné venkovních dýmek, táboráků, vody a zpocených podpaží je tady. Avšak v posledních týdnech je to taková brutalitka, že lze na okenních parapetech za dne opékat buřty. Jak v těchto vedrech dýmkařit a přežít?


Zachraň se, kdo můžeš!
Jako jo, léto je super. V tramvajích a jiných dopravních prostředcích bez klimy to smrdí jako v pavilonu orangutanů, nanuk se rozteče ihned po vynesení z obchodu a internetoví kamarádi spamují sociální sítě fotkami z dovolené. Na těch jsou zásadně otočeni zády vstříc zdi, baráku, moři nebo fontáně. Dýmkaři mají léto obzvláště v oblibě, protože vyrážejí se svými kouřostroji za dobrodružstvím. Čekáme na to celou zimu. Každopádně nám vedra posledních týdnů příliš nepomáhají. Nabízím sérii jednoduchých opatření, které ti dýmkaření v této výhni zpříjemní!

Sluneční štít

Sluníčko svítí na dýmku. Je to ideální čas k pořízení blyštivé fotky s dýmkou vrhající stín, avšak to je asi celé. Prudký svit zvyšuje teplotu vody ve váze i celé dýmky jako takové, což se negativně podepisuje na výsledné chuti i dráždivosti dýmu. Za předpokladu, že se i tvoje maličkost nachází pod přímými slunečními paprsky, musíš zaštítit i sebe. V opačném případě dostaneš úpal, úžeh nebo výrazně rudé opálení. Indiáni takovou kůži mají odjakživa, ale tobě bych ji zrovna nedoporučoval. Vyhledej pro sebe i dýmku vhodné přístřeší!

Začni od hlavy, na kterou si narvi slamák, kšiltku nebo pirátský šátek. Popřípadě zalez pod deštník, vhodný strom nebo cokoliv většího, co vrhá stín. Na dýmku ten šátek napasuješ docela složitě, proto ji zbuduj přístřeší. Takový malý slunečník by mohl stačit. Posouvej se podle toho, jak stín cestuje. Nenech ty ošklivé paprsky, aby olizovaly tvoji drahocennou dýmku i tebe samotného.

No, asi nějak takto.

Ledový dotek

Jsi ve stínu, což je cool. Tvoje dýmka však může být cool ještě více! Na scénu nastupuje mráz. Ten v létě nalezneš docela obtížně, pokud zrovna nebydlíš vedle tajícího ledovce. Existuje několik způsobů, jakým propašuješ chladivý efekt do své dýmky. Tady je několik z nich.

KÝBL

Štípni mámě kýbl na vytírání, to je první krok. V druhém kroku vyzkoušej, jestli se ti do něj dýmka vleze. Poté se ujisti, že do něj napasuješ i hadici, protože mnohé konektory ti takovou legraci neumožní. Dále potřebuješ velkou porci ledu. Vytvoř si ji v mražáku v klasických formách nebo v sáčcích, popřípadě skoč na benzínku a kup si velký pytel ledu. Umísti dýmku do kýble, obsypej ji ledem a vychutnej si příjemně chladivou dýmku.

Good old times s Kayou <3
Některé dýmky jsou vybaveny tzv. ice-potem. Většinou se jedná o tradiční dýmky, které mají pod táckem umístěný kyblík. Ten slouží právě k pojmutí ledu, který ochlazuje dým přímo u zdroje. Pokud takovou dýmku vlastníš, sypej to tam!

Led přímo do vázy nedoporučuji z jednoho prostého důvodu. Jakmile se led začne rozpouštět, uvolní do vázy mikroskopické krystalky, které nasáváš společně s kouřem. Voda na plicích není cool. Pokud to můžeš udělat jinak, led do vázy radši nedávej.

Další možností je rozložení dýmky na nanočástice, které umístíš do mrazáku. Tělo, váza i náustek jsou u ledu a vytáhneš je přesně v momentě potřeby. Jo a do vázy přilij vodu o podobné teplotě, jinak by se ti po ní mohl rozlézat pavouk z čeledi prasklinovitých.

CHLADÍCÍ NÁUSTEK

Takové náustky se stále povalují ve skladech některých dýmkařských e-shopů. V ČR známe hlavně náustky Ice-Bazooka, které disponují buď velkou chladící kapslí nebo sérií těch malých. Doporučuji spíše to první řešení, protože příliš neomezí tah. Kapsli patřičně namrazíš, zašroubuješ do plastového obalu, nahradíš jí tvůj běžně používaný náustek a jedeš. Chlazení vydrží zhruba 45 minut. K zakoupení zde.

Ideální!

Na trhu můžeš narazit také na speciální hadice Mystique, chladící náustek SOGUK a jiná řešení.

MÁTA

Jižní Amerika nám ukazuje cestu. Například paraguayské Zomo, které do svých tabáků rve mátu jako urvané ze řetězu. Až 80 % jejich nabídky obsahuje v tabákové směsi mátu, což vytváří občas bizarní kombinace jako mátové kafe atd. Jejich největším odběratelem je Brazilie, a tam je panečku pořádné horko!

Chladivého efektu můžeš dosáhnout přidáním mátového tabáku, což se hodí. Mezi klasiky patří 7Days Cold Death, Darkside Supernova, Tangiers Cane Mint, Pure Tobacco FML, Zomo Strong Mint i Al Fakher Máta. Chop se jich a zmraž se.

Nikdy nezklame!
Síla větru

Pokud kouříš v této výhni povětšinou doma, vezmi útokem e-shopy s větráky. Od malých stolních přes ty větší tyčové až po regulérní klimatizaci. U dýmky se přeci nechceš potit jako před poslední zkouškou semestru. Ideálním řešením je nastavit větrák tak, aby tě profouknul, ale nenarušil linii vycházejícího dýmu. Větrák směrem k uhlíkům není nic moc, protože snižuje jejich životnost a rozfoukává do okolí popel.

V přírodě se můžeš vybavit USB větráčkem, který zapojíš do power banky nebo s patřičnou redukcí i do mobilu. Na trhu se vyskytují i legrační kšiltovky s větrákem na obličej, avšak ty by si s dýmem příliš nerozuměly.

Oujé
Kouřící hlava

Všechno tě bolí, hlava se drolí. Dýmkaření na přímém slunci s vydatnou porcí vedra tě velmi rychle zrakví. V boji proti bolesti hlavy, závratím a blackoutům využij především stínu. Dále povolej do zbraně tekutiny. Chlazené pivko, víno či cider jsou sice skvělé, ale v období veder ti k dýmce příliš nesednou. Prolévej se radši vodou a nealkem s velkým množstvím cukru. Cukr ti pomůže – ovoce, hroznový cukr a jiné zdroje rychlého cukru tvůj stav zlepší.

Nedopadni jako tenhleten!
Začíná noc! Drž hubu...

Ve dne je to mor. Pokud jsem zpocený a dehydratovaný, tak si tu dýmku příliš neužiju. Proto začínám dýmkařsky existovat především v pozdních večerních hodinách. Včera jsem takto seděl s kamarády na náměstí. Pokuřujeme dýmku, pijeme pivo (eh, vlastně nealko s vysokým podílem cukru) a je nám fajn. Přimotal se k nám nahnědlý obyvatel Bohumína s tvrzením, že by jsme mu měli dát potáhnout (v jazyce jeho kmene čambáro). To se nám příliš nechtělo, tak přišel až k nám, vytáhl z kapsy magnet (!!!), přitiskl ho k dýmce a konstatoval, že to je kvalitní nerez. Měli jsme co dělat, abychom se nerozprskli smíchy. Po chvilce naštěstí odešel.

Tímto chci říct, aby ses nebál večerních dýmkařských dobrodružství! Může z nich vzniknout skvělý, ačkoliv lehce podivný zážitek.

Porníčko!
Přežij

Dávej si majzla, dýmkaření v těchto vedrech není úplně nejlepší volba pro tvé zdraví. Pokud se inspiruješ výše zmíněnými opatřeními, bude ti famfárově. Nabízí se také návštěva dobře klimatizovaného dýmkařského podniku. Každopádně jakmile ucítíš, že s tebou něco není v pořádku (nevztahuje se na průjem ze včerejší večeře), dej si pauzu.

Pozor si dej i na rozdělávání uhlíků v přírodě, kraje teď mají spoustu vyhlášek, které to zakazují. Nezapal sebe ani své okolí! Tuhle výheň přežijeme a v příjemnějších časech zahalíme tuhle republiku dýmem. Hau a dýmu zdar!

Jakub Kopáček

4 komentáře :

  1. Přesně, je třeba si dobře ochladit dýmku na dobré pokouřeníčko. Já mám třeba osobně Cloud Micro a vždycky si ho hodím do mrazáčku. Opět chválím za skvělý článek :)

    OdpovědětVymazat
  2. se mi z toho vedra vypařily aj peníze na tabáky :D

    OdpovědětVymazat
  3. Části dýmek do mražáku jsou taky super nápad! Díky za milá slova :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mi se to stává v každém ročním období -_-

    OdpovědětVymazat

Instagram