Kam na dýmku #6 - Istanbul

Zakopl jsem na ranveji a napálil to do letadla. Dovolenka v knižním shonu přijde vhod, a proto jsem na palubě zůstal a doletěl až do Istanbulu. Při této příležitosti jsem se rozhodl proklepnout místní dýmkařskou scénu!


Istanbul Cartel
Brána Orientu je skutečně skvostná. Nějakým způsobem se tu nahustilo 15 milionů lidí a dvakrát tolik potulných koček. Na ulicích působí organizované armády prodavačů kaštanů, kníratých zmrzlinářů a žebrajících beznožek. Vzduch je cítit mořem a baklavou, pětkrát denně vyhrává z minaretů islámský jukebox a spotřeba čaje se zde počítá na hektolitry. Tolik ke krásám Istanbulu. Nás ale zajímají především dýmky.

Z ulic se line omamná vůně tabáku. Starci posedávají u dýmek, popíjejí Rize, hrají Vrchcáby a rokují o každodenních záležitostech. Jak přirozené. Dívám se na celou scénu a cítím se skvěle. Turecko je jednou z kolébek dýmkaření a je krásné, že místní dýmkařská kultura stále přežívá v srdcích i plicích místních. Ti také k dýmce nepijí alkohol, v istanbulských dýmkařských podnicích se nepodává. Počítejte také s tím, že angličtině sice Turci rozumí, ale většina dýmkáren poskytuje menu pouze v turečtině. Luštit tu jejich hatmatilku je zážitek.

Podniky

Istanbul je vymazlenou dýmkařskou destinací, ve které si téměř každý dýmkař najde to své. Od turistických pastí přes moderní lounge až po skryté klenoty tradičního dýmkaření. Od každého jsem nakousnul něco, moje návštěva byla velice barvitá. Vzhůru na věc!

HŘBITOVNÍ KLENOT

Poblíž Grand Bazaaru se nachází jedno z nejautentičtějších dýmkařských míst, na které moje hnáty kdy vkročily. Z ulice uvidíte pouze kamennou zeď proťatou obloukem. Za zdí se nachází náhrobní kameny. První dojem z tohoto místa je vskutku podivný. Cesta sem vede přes mrtvoly, a to doslova. No nic, projděte obloukem a mašírujte dovnitř.

Nebojácně kupředu!
Rozprostře se před vámi skutečná nádhera. Dýmkařská zahrada pod širým nebem se spoustou míst k sezení. Sedačky, křesílka, podprdelníky – usadit se lze naprosto všude. Z ochozů visí orientální lampy, prostor naplňují desítky dýmek, čajů a voňavého pečiva. Tohle jsem ještě nikdy a nikde nezahlédl. A tak jsem objevil dýmkárnu Çorlulu Alipaşa Madrasa.

Má to své kouzlo <3!
Obsluhu tvoří obstarožní dědečkové, kteří tomu šéfují se stoickým klidem a precizností. Jakmile jsem složil zadnici na nejbližší lavici, v ten moment u mě byl děda a přijímal objednávku. Na výběr je 7 klasických příchutí tabáku a tombak. To vše za 30₺. Turecká lira v době mé návštěvy padala jako Perseidy, takže to bylo opravdu levné. Dále čaje a pochutiny za pakatel. Všechny dýmky byly mosazné a samičího typu. Vnadnou dýmkařskou samičku poznáte podle zápusti v místě, kde by se měl obvykle nacházet konektor na korunku. Je to zkrátka proto, že Turci mají v oblibě korunky s již zabudovaným konektorem. Ty se pak jednoduše zasunou do dýmky a kouří se.

Tombak
Sáhl jsem po Tombaku. Eh, cože to je? Tombak je smotek z tabákových listů. Listy se nechají naložené ve vodě několik hodin, pak se usuší a jak jsou vláčné, tak se začnou motat do takového velkého doutníku kolem hliněné minikorunky. Nesmí to být moc těsné, aby se vůbec dalo tahat. Nahoru se položí uhlí z citronového dřeva. Chutná to jako doutník. Dýmu není příliš, protože zde žádný glycerin a jiné látky podporující dým nejsou. Je to taková orientální chuťovka, kterou určitě doporučuju vyzkoušet. Jen bacha, je to trochu silné.

Tohle místo nesmíte minout!

TŘI PATRA ROZKOŠE

Pokud máte tradici v paži, dozajista uvítáte něco kapku modernějšího. Co byste řekli na široký výběr zahraničního tabáku, dýmky MIG a stylové prostředí? Desarj Karaköy se nachází kousek od moře poblíž obrovského baklavářství, které si určitě dejte při cestě. Dýmkařský podnik je umístěn v třípatrové budově, která nabízí v každém podlaží odlišný typ posezení včetně venkovní zahrádky. Bohužel je celý tento harém umístěný hned vedle rušné silnice, což mě celkem štvalo.

Vyber si
Nabídka je rozmanitá, na své si přijdou i Černokněžníci. Čo bych vypichol, tak to je místní ledový čaj. Po všem tom Rize to byla chladivá změna. Servis pravidelný, dýmky MIG, Mr. Wood a tradiční, nabití bylo jakž takž, ceny příjemné! Mohu směle doporučit. Až na to nabití Tanže pod Badchu, z toho mi ukápla slzička.

Ach, ta Badcha -_-
STŘECHA ISTANBULU

Vyhlídka na město ze střechy, dýmka u ruky, kulervoucí jídlo, drinky a precizní obsluha? Lulu Hookah Lounge! Instagramový spam byl mocný, takže jsem se těšil. Vyjeli jsme s kamarádem do 7 patra a vstoupili jsme. Jeden z vlajkových podniků značky Fumo se nachází na střeše vysoké budovy a působí spíše jako moderní restaurace. Sezení u vysokých stolů, precizně vyvedená meníčka, vyfiknutá obsluha a nádherný výhled. Zaujala mě kombinace dýmek a chutně vypadajícího jídla, takže jsem si objednal nějakou flákotu a Fumo Jar s ovocem. Nabito AF Kiwi s mátou. Jinou značku tam ostatně nemají, ale v tom nevidím problém.

Může být!
Z jídla jsem si cvrnknul do trikotu, dýmka byla nadprůměrná chuťově i výdrží, hrála příjemná hudba, výhled na Bospor a Hagia Sofia byl boží. Co na to říct, istanbulská moderna jménem Lulu mi učarovala. Ceny trochu vyšší, ale stojí to rozhodně za to. Ve večerních hodinách doporučuju rezervaci, sedli jsme si jen tak tak.

Baštaaaa
Závěr

Dýmkařská dovolená v Istanbulu se vyplatí. Lira klesá, město je nádherné, dýmkařsky si tu vyhrajete do sytosti. Nabídka tabáků ke koupi stojí za nic – fejky Al Fakheru a hnusná Antalya. Zajímavější nákup lze uskutečnit přes @tangierstr. V dýmkařských krámech se objevuje spousta čínských kopírek a nezajímavých hybridů, avšak poctivých mosazek je tam dostatek. Takže žhavte vyhledávače letenek a udělejte si výlet, bando!

Rizeee

Jakub Kopáček

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram