ShishaMesse Berlín 2017

S preclíky v rukou vám přináším report z veletrhu. Letos už tady něco podobného viselo, není-liž pravda? Tohle je menší, nahuštěnější, trošku nudnější po stránce produktů, ale je to blíž, lidi jsou v chillu a jeli jsme s dobrou partou. Přesto jsem vyčmuchal pár zajímavostí, nos mi stále funguje (:O). A po roce téměř na Vánoce, vrací se Hookah Battle. Hör zu!

Berlín byl vždycky trochu jinde. Mezi dvěma světy, mezi Západem a Východem. No, dnešní Berlín bych zasadil spíše mezi svět hipsterů s nohavicemi pod koleny a říši nagelovaných Peršanů s bradkou. Jelikož nám ShishaMesse snědlo nějaký gainer, začíná dělat ramena a expandovat. Nejenom Frankfurt, dnes už i Berlín, New York a Španělsko (já vím, že Španělsko není město, oni jen prostě ještě neví, kde to tam upíchnou :D).

Nesmím chybět!
Nejjednodušší bude hned z kraje říct, v čem se berlínské ShishaMesse liší od svého staršího a naducanějšího bratříčka. Většinu věcí mají společných, ALE:

  • Berlín je menší, jak počtem vystavovatelů, tak i výstavní plochou. Brazilci, Španělé a mnoho jiných bastlířů na to hodilo bobek. Jejich smůla, více místa pro stánky s občerstvením a kvalitní masážní koutek!
  • Jeden den pro obchodní návštěvníky a dva dny pro širokou veřejnost. Tohle budiž zaběhnutá praxe. Neee, Berlín to zase obrátil naruby jako trenky po dvou týdnech používání. Ze 3 dnů jsou dva a všechny jsou přístupné veřejnosti. Chcete řady a mraky swagu? Visitors days!
  • Nemusíte se táhnout skoro na druhý konec Německa. Berlín je dostupnější, a to se podepsalo i na skladbě návštěvníků. Češi, Slováci, bylo nás tu jako mravenců na odhozeném lízátku. 
Minulé reporty byly den po dni, ale v Berlíně toho nebylo tolik a vskutku jen pár zajímavostí. A co udělá slimák, když na něj nasypete sůl? Smrskne se. Stejně jako můj report z Messe!

Československá výprava

Mokai
Trocha bulváru napřed, fakta potom níže. Posádka auta čítala stárnoucího pojišťováka, introvertního právníka, mojí maličkost a podomního prodejce časopisu Studenta. Inu, chyběl nám už jen kuchař, debil a věštec. Cesta proběhla v pořádku, až na moje ranní probuzení telefonem od zbytku posádky, která již čekala dole. Eh, slepené oči, nic zabalené. Dobře, dýmku, tabák, trencle, sprcháč, triko Dýmkařův šourek, vizitky a lepící pásku se sáčkem pro boj s požárními hlásiči. Připomínám, že jedu na veletrh, a ne na setkání BDSM dýmkařského hnutí. I když... 

V autě mi byl zakázán můj nablýskaný oldies playlist (2000-2010, ano, i tohle už jsou oldies!) a na můj dotaz ohledně puštění písničky Svalnatec od Leoše Mareše mi odpovědělo pouze dlouhé mlčení. To je tak, když jedete s introvertními krtky! Teď mě asi kuchnou ve spánku, ale oni ví, že to tak nemyslím a dělám si legraci, že jo?

Na veletrhu jsme se také spojili s mnoha parťáky z domova. Odpoledne, večer a v brzkých ranních hodinách jsme to táhli s klukama z CHC, kteří měli naspáno nula nula nic, ale stejně dýmili jako komín od Titaniku. Na veletrhu jsme potkali mnohem více československého dýmkařského lidu, díky za prima setkání! Mimochodem, pokud budete v Berlíně, tak sborově doporučujeme Mokai Lounge! Všude MIG, dýmka připravená do 10 minut, pravidelný servis a ceny 10–12 € za dýmku. Tabáky Adalya, Social Smoke včetně vlastních mixů jako Rafaello.

Tak trochu jiné ShishaMesse

Komerční Češi a Slováci jedou vykrást veletrh...
Vraťme se k samotnému veletrhu. Co přinesly celé dva návštěvnické dny? Všude se mačkáte, nic pořádně nevyzkoušíte a když už vám desátý perský swagíř hodí nedopalek od cigára pod nohy, pomýšlíte na džihád. ShishaMesse je komerční veletrh. Kdo čekal, že mu tam vyvalí červený koberec a přednostně provedou celým veletrhem, byl na omylu. Dýmkaři tam jezdí nakupovat a okouknout vše možné a jelikož měli přístup po oba dny, tak si byznys návštěvníci nemohli vychutnat ten komfort klidu a lepšího přístupu. Tak třeba příště.

Zajímavá byla i skladba vystavovatelů. Klasicky jsou to výrobci dýmek, tabáků, stánky e-shopů, mini lounge, prodejci suchého tabáku a pak nějaký ten bizárek. V Berlíně bylo například mnohem více výrobců a distributorů tabáku nežli výrobců dýmek. Nebývá tomu tak vždy, zvláštní. Dobře pro ty, kteří jedou na loupežnou výpravu za tabákem.

„Inovace“

Oduman Blob 
Za půl roku se toho od minulého veletrhu moc neudálo. Tím chci říct, že Berlín nepřetékal revolučními produkty a nekonvenčními designy, ale dá se říct, že několik vystavovaných produktů prošlo evolucí a představilo se také pár dílčích změn a vylepšení. Wookah zase natřelo svoje klacky na jinou barvu a hotovo. Máme z toho skákat do stropu? Evidentně ano, když to máme navíc s celou 10% slevou! Uff. Klasicky mě dopálil Starbuzz. Já už fakt nevím, jestli víc trollí ostatní nebo sebe. Vyskládaných 30 Serpentů, Vintage atd. Zkusil jsem to znova, tentokrát s nadějí, že po půl roce získali trochu rozum. To víte, že ne! Neprodali ani lístek. Já už ten Serpent snad ani nechci.

Oduman Blob Spider Edition
V Odumanu vyměnili drogy a s novou inspirací tentokrát vytvořili blob. A pavoučí blob. No, podívejte se sami. Výrobci tabáků chtějí zase vytěžit z úspěchu Tingle Tangle od Maridanu. V praxi jde o soutěž, jak vymyslet pitomější opisný název a co nejvíce upravit recepturu (při zachování stejných chuťových složek) tak, aby je Maridan nežaloval.

Trefa do černého!

Kupuj, dokud jsou!
Jiní výrobci se naopak blýskli. A když jsme u černé, tak za zmínku stojí třeba BlackCoco. Parádní uhlíky, ale nedokáží dodat své produkty včas, čeká se měsíce, a proto v ČR momentálně žádné nejsou. Na veletrhu se zachovali skvěle a prodávali tam 4kg balení za 12 €. U nás koupíte 1 kg za zhruba 140 Kč, ale v tomto balení vycházelo jedno kilo cca na 75 Kč! Oujééé, to víte, že jsem nakoupil půl vlečky do zásoby.

Potom třeba Nameless. Je to výrobce tabáku, na trhu nejsou ještě ani rok a produkují průměrné až velmi dobré příchutě. Na veletrhu letos představili produkt, který vznikl ze spolupráce se značkou ShishaOfen, a to vlastní HMS. Asi si řeknete, to přece dnes dělá každý jouda, ne? Zařízení je děláno na klasickou tureckou korunku, která je v Německu safra oblíbená. Celý systém má 4 modifikace, základem je však kovová ploška, prostor pro 1 uhlík a obal s úchylným ksichtíkem po stranách. Je to opravdu titěrné, ale funguje to zajímavě. Co vám budu povídat, zíral jsem na to očima přejeté srny tak dlouho, až mi dali kousek na recenzi. Tak uvidíme, co z toho vymáčkneme!

Kuk!
Tabáková překvapení

Překvapila mě Adalya, která se dušovala, že opravdu pozměnila recepturu a vybrala jiné tabákové listy. Pro jednou nekecali, ochutnal jsem několik příchutí a musím říct, že mě překvapily. Není to ten starý dobrý old school, ale jsou mu již blízko! Skvělá byla rovněž Angela z Alchemistu. Srazila cenu 200g balení pod 20 €, měla i KFC Line a my ji obrazně a téměř i doslova utrhli ruce. 

Helga mě v Zomo představila velkým šéfům. Překvapili mě tím, že všichni četli můj článek a bavily je ty příchutě s penisy a vagínami, prý to jen neumí vyrobit. Zomo však nemělo úplně vydařený vstup do veletrhu. Několik tun tabáku jim zabavily úřady, protože nějaký chytrák vybral špatnou směs vosku a z balení jim padaly kolky. Brečel jsem jak želva (téměř), když mi řekla, že pro ně bylo levnějších těch několik tun zničit, než poslat zpátky do Paraguaye na úpravy. Důležité informace? Zomo bude do konce roku v Německu s cenovkami 50 g za 4,9 € a 200 g za 16,9 €!

Helgo, ach Helgo. Díky za všechen tabák a skvělou spolupráci
Dýmkařská bitva

Těšil jsem se na ni. Od té poslední uplynul v Německu déle než rok. Osobně jsem ale trochu zklamán, protože úroveň výtvorů zdaleka nedosáhla minulých let. Dýmky byly prosté a když už nějaká kreativita prosákla na povrch, zabil to mix v korunce. Letošním velkým zvířetem v porotě byl John Calliano, tak doufám, že to nedal těm borcům s dýmící palmou v květináči. Kde jsou ty kreativní hlavy s dýmkařskou figurínou, které z cecku lezl zpětný ventil :( ? Samozřejmě, je to jen můj osobní názor, jiným to mohlo připadat po čertech kvalitní.

Eh, může být!
Recenzenteris

Skvělí byli recenzenti. Už jezdím nějaký ten pátek a od prvních veletrhů a akcí, kde jsem mával vizitkami a skákal 3 metry, aby se na mě nějaký známější recenzent vůbec podíval, jsem trochu pokročil. Je zvláštní a skvělé, jak jsou všichni propojeni. Například BroContra. Jsou to dva vousatí bráchové a němečtí recenzenti. Velcí pohodáři se smyslem pro humor. Letos si mě vzali pod svá křídla a udělali se mnou kolečko. Adalya, Badcha, AEON Hookah, Diamond Hookah a mnohé další značky. Všude mě představili, propojili a pochválili. Tohle byla opravdu čest a další ujištění, že to, co pro vás dělám, má nějaký dopad a smysl. Oni a Hookahaze mi pak vysvětlovali, jak to na jejich recenzentské scéně chodí a jak navazují vztahy se značkami. Celé to bylo velmi poučné.

Hej, ty! Pojď jsem a já tě představím.
Shrnutí

1) Dostupnější, chudší a menší verze klasického ShishaMesse. I tak tam naleznete recenzenty, klasické i nové značky, spoustu produktů k nákupu a jedinečný zážitek, pokud jste ještě dýmkařský veletrh nikdy nenavštívili. Komfort a osobitý přístup však bez byznys visačky najdete jen zřídka.

2) Spousta značek se točí v kruhu. Nové produkty nejsou ani evolucí, je to prostě upravení tvaru na pár místech nebo přidání materiálů. Funkčnost zůstává stejná. To je třeba Oduman. Některé značky se zase drží svého prvního úspěchu, což jim trochu zavírá oči před budoucností. Taková Wookah sype pouze nové barvičky a druhy dřeva. Halooo, nějaká invence či jiné tvary? Druhou věcí je spirála kopírování produktů.

3) Byly zde i firmy, které se chopily příležitosti. Skvělý prodej BlackCoco, spousta soutěží a kol štěstí u tabákových firem, široký výběr u Social Smoke, házení na cíl s táckem od Diamond Hookah. Zábava, věci zdarma i skvělé cenové akce na berlínském ShishaMesse byly a nebylo jich málo, stačí trochu hledat.

4) Pokud chcete ShishaMesse zažít, nakoupit a nejet úplně do tramtárie, Berlín je vaší volbou. Pokud chcete dělat vidět více inovací, prožít klidnější atmosféru byznys dní, potkat tři tucty recenzentů a jiné dýmkařské hvězdičky a nakouknout více do luxusního segmentu, jeďte do Frankfurtu.

CO SE MI LÍBILO?
  • ShishaOfen, žhavič uhlíků HooTec
  • Alchemist a Milano za skvělé ceny
  • Možnost koupit všechny příchutě od Social Smoke
  • ruské dýmky Soft Smoke
  • berlínský shisha lounge Mokai
  • spousta československých návštěvníků!
  • přístup recenzentů
  • Zomo, BlackCoco

CO SE MI NELÍBILO?
  • přecpanost a malý prostor berlínského veletrhu
  • absence klidnějších byznys dnů
  • (v mých očích) nekvalitní Hookah Battle
  • stagnace klasických značek
  • menší zájem vystavovatelů, absence některých velkých hráčů
  • Starbuzz, trhněte si Maximusem!
Můžete se mnou zavzpomínat i na veletrhy předešlé, má hordo. Tady je Frankfurt 2017 a Frankfurt 2016!
Stream



Kluci z CHC a jejich pohled



Další fotky

Menší grilování nikdy neuškodí

Soft Somke krásky, avšak s ostrým táckem
Teleskopická legrace, to si pořídím na ty grázly do tramvaje!


Trochu skromněji, ale hezky prezentovaný MIG

JO!

Dýmkařský street art

Za dne ani za noci, nemůžem si pomoci

Tingle Tangle č. 23

Kreativita over 9000

Viva la what?

Jak vycvičit draka?

EH Hookah Design, aneb jak zužitkovat staré kola z Oktávky
Dřevěné náustky od El Nefes
Dřevěná El Nefes na íránský způsob

Moje kořist 

Jakub Kopáček

2 komentáře :

Instagram