ShishaMesse 2016 + Aftermovie!

Měsíc duben rozetne akce, na kterou se těším už velmi dlouho. Frankfurt nad Mohanem obalí dým a vůně tabáku, ve dnech 15. - 17.4 se v prostorách výstaviště koná veletrh ShishaMesse/Hookahfair & Vaporfair. Na ten poslední sere Bílý tesák, nás zajímá hlavně dýmkaření. Tento článek budu průběžně doplňovat v o své postřehy, fotky a videa. Let's go!

Nejprve nějaká fakta, jak už bývá zvykem. Z počátku jsem čekal, že už to funguje nějaký ten pátek, jakože alespoň 5-6 let. Blonďák chyba (Rrrr)! První ShishaMesse bylo uspořádáno v roce 2013, čili letos nás čeká 4. ročník. Za tu dobu se několikrát rozrostl, dnes zabírá celou Halle 1, navíc bude o vaši pozornost soutěžit se simultánně probíhajícím Vaporfairem. Správný dýmkař má jasno!
Je to oficiální! Milují mě
Veletržíme

Woooooookah
Velcí hráči dýmkařského průmyslu se potkávají v zemi preclíků a fritzů, aby předvedli to nejlepší. Antipatie a výhrůžky ubití dýmkou jsou na denním pořádku, v ročníku 2015 se udála parádní bitka mezi zástupci e-shopu 4-Shisha.de a Da-Shisha.de (nebo to byli Shisha King?). Dýmky lítaly všude možně, takové to video, u kterého roníte slzy smutku a přitom se nedokážete přestat smát. Ne, neukážu vám to, video už smazali :(

Tento fesťák je vhodný také pro malé, začínající společnosti, aby se ukázaly světu. Odfláknout se to nevyplácí, protože při správné prezentaci a s určitou kvalitou výrobků se můžete katapultovat do příslovečné první ligy. Takovou vycházející hvězdou a příjemným překvapením byla Wookah, jež v minulém ročníku ukořistila titul Produkt roku. Do té doby by mě v životě nenapadlo, že z Polska přijde něco jiného než posypová sůl, papež či krówki. Úspěch, polský bratře!

Brány otevřeny
Skvrnou na tváři veletrhu je jeho samotná podstata. Rozumějte, tady se potkávají společnosti, sektor B2B (byznys tů byznys, mongol), dojednávají se smlouvy, pokrevní bratrství a mezifiremní výměna sekretářek na noc. Proto když sebevědomě nakráčíte ke stánku Social Smoke, že chcete koupit 1x Pear Chill a 2x Absolute Zero, pošlou vás do prdele. Koncový prodej se zde nevede, což je velká škoda. Nikdo však netvrdil, že se nedá domluvit podpultově. Dá!

Asi největší lákadlo se pro mě skrývá v Hookah Battle. Je to koncept akce, kde dýmkaři a týmy čajoven/shisha barů soutěží proti sobě v rámci tvorby té nejšílenější, nejbrutálnější a nejvíc kulervoucí (funkční) dýmky ever. Soutěží se také v nabíjení nejlepšího mixu atd. Je to barvité, psycho a všude lítají jednorožci. Z toho se pokusím zachytit nejvíce materiálu. Letos soutěží i tým z České republiky, takže posílám pozdravy týmu ústeckého podniku Sir Hookah a budu držet palce. Možná.

Socky sítě
Snapcode, bro
  • Snepčet
      • Budu postovat do My Story průběžně fotky a krátké záběry z průběhu veletrhu i Hookah Battle.
  • Insťagram
      • Následuj!
      • Fotky dýmek, německo-tureckého kebupu a backstage ze sprchy!
  • Fejsbůk
      • Lajkuj!
      • Takový hravý mix arašídů.
  • JůTůb
      • Odbírej a sleduj!
      • Tady prásknu až hotové video, menší aftermovie z celého veletrhu.

Tohle je základní část, jednotlivé dny budu doplňovat každý večer. Držte palce!

Den I.

Milý deníčku, den první.

Naplánovaný výjezd v 7 ráno se nám dle předpokladů nezdařil, takže jsme si dali ranní dýmkařskou snídani v iSmoke Store, za zvuku Danzel - Pump It Up jsme vyčkávali na příjezd transportu. Godfather si to dovalil z Poděbrad a mohli jsme konečně vyjet. Cesta byla bez příhod, ale deníčku, ty sýrové špecle v dálničním nonstopu mě správně naladili na německou vlnu.

Příjezd na Messe, krásné výstaviště ve středu města. Ono to město, deníčku, ten Frankfurt, to je ti město. V uších hrál Matafix - Big City Life a my jsme zaparkovali ve stínu mrakodrapů. Všude vlajky, vstup do veletržních prostor byl skvělý. Musím se ti přiznat, deníčku, že po příjmu business id jsem se začal cítit lehce důležitě. Ale ten den ho tam měl každý, takže no big deal.

Vstoupil jsem branou do dýmkařského ráje. Na obří ploše přímo zastavěné stánky a showroomy jsem se najednou cítil malý. Jako duševně, rozumíme si. Ehh. Rozběhl jsem se uličkou jako neteř k pedofilnímu strýci a nezastavoval. Tolik nového, tolik známého! Omamná vůně dýmek, kreténský pach cigaret, tělesného potu a tlustých Arabů.

Navštívil jsem asi 80 % stánků a bylo na co koukat. Jen ve zkratce: Kismet Noir, Alchemist Blend, Aurum Hookah, Wookah, Oduman, El Nefes, MIG, Social Smoke, Shisha Original a mnoho dalších. Dnes tam byla spousta lidí, zítra jich tam bude kvadrilion. Tož jsem rád, že jsem vyzkoušel téměř vše, co jsem chtěl. Nechám mluvit fotky!

Uskutečnil jsem i první pokus o livestream, mrknout můžete zde. Zítra bude další, stay tuned!

Instantní čínská rakovina
Nové provedení Kaloud Lotusu - matné, drsné a nehezké
Menší stánek Kaya Shisha
To jsme nakradli, jupí!
Dýmkařův koutek & iSmoke.cz & Hydrogen pipes
Den II.

Veličenstvo MIG
Milý deníčku, den druhý.

Vzbudil jsem se do mrdníku, který by nechtěla uklízet ani lotyšská domovnice. Všude dýmky, samply, ponožky a plastové lahve. No jo, my jsme včera ještě dýmkovali. Znáte to, nikomu se to nechce uklízet. Z ranní hybernace jsme volně přešli do Bäckerei, kde jsme znásilnili regály a za zvuku sténání plechových polic jsme zbaštili asi metrák šátečků. Tolik k přípravě na druhý den ShishaMesse. Jo, ještě jsme se sekli v dost nepovedené zácpě v centru Frankfurtu, tohle už teda prosím ne, deníčku.

Po příchodu do haly mě čekal menší šok. Ze včerejších stovek lidí byly dnes tisíce. Hodil bych uhlíkem a trefil bych snapback nebo bradku, fakt mordor. Jee, nový Kismet, chci ochutnat! Leda hovno, nejdřív jsem se musel protlačit mezi 260kg tureckého sádla k dýmce, kterou nějaký dobrák totálně vyplavil. Masovost téhle akce mě přinutila zamyslet se, jak vlastně malá jsme v ČR komunita. Co však nedotáhneme počty, to doženeme ryzím srdcem a nadšením. Hau!

Perníček taky soutěží!
Vzhůru na HůkahBetl. Pod velkým pódiem bylo neměstnáno asi 8 stolů, pro každý soutěžní tým jeden. Většinou se jednalo o normální dýmky s ovocnou, či barevnou modifikací. Překvapila mě Šikmá věž v Dýmu, což byla hodně povedená dýmka od nagelovaného panáka z Francie. Dále dýmka vyrobená ze starého bloku motoru, na kráse ji sice ubíraly dvě e-juice korunky (na liquid do el. cigaret a vapů), ale získala si mě. Vrcholem soutěže byla francouzská chick, tedy plastová ženská figurína, do které ti amatérští gynekologové zabudovali dýmku. Vidět tohle doktor Uzel, přepíše učebnice. Korunka trčí z hlavy, z rozkroku šlauch. Tohle spíš připomíná Bankok. Proti gustu...

Tubacoo - tabák německý recenzentů
Soutěžilo se v originalitě výrobku a kvalitě mixu v korunce, což třeba lejdy Chicha, jak jsem si ji provozně pojmenoval, splňovala do puntíku. Nabitý mix Fumari Tangelo, Fumari Orange Cream a Social Smoke Absolute Zero - bomba. Vše hodnotila pětičlenná porota a jednalo se o semifinále. Finále je v neděli. Vtipné bylo, že všichni soutěžící nabíjeli do Brohood Phoenix, který byl mimochodem na téměř 80 % všech dýmek v hale. Žádná invence, naházet to tam a nazdar. Kratší livestream proběhl zde, internet byl ale přetížený a spadlo to. Shame, shame, shame.

Potkali jsme se také s týmem Sir Hookah, což je taková trampská banda Čechů z Ústí nad Labem. Spali v autě, na první pohled unavení, lehce kyselí, zapomněli pár věcí doma. Nevadí, prodejte ledvinu a jde se nakupovat gear. Což se potom i stalo, koupili velkou Aurum Hookah. Budeme jim fandit a uvidíme, co v neděli vybalí.
Amazon Hookah
Mouthpieces
Dnes jsem měl recenzentské kolečko. Poznal jsem osobně několik velmi dobrých recenzentů, např. SK-Clan, BroContra Germany, Legga schmeckt anders, Shisha News, Narguitest a Sugarless Narguile. Vousatí, vychrtlí, brýlatí, kulatí, tmaví, světlí, všichni do jednoho nadšení. Dostal jsem nabídku přispívat do německého blogu SmokeVote, tohle si ještě nechám projít hlavou.

V reakci na jejich zkušenosti jsem včerejší fintu se samply zdarma trochu vylepšil, jsem přece recenzent, tak co pro mě máte? Opravdu, chodil jsem od stánku k stánku, oháněl se business id, vizitkami a svou promáchlou hubou. Světe div se, fungovalo to. Nebylo to 100%, ale téměř u každého stánku jsem dostal tabák, uhlí, korunku zdarma, dokonce i dvě dýmky - Hookah Concept Nemesis a Oduman Mini (pracovní název). Takže mám spoustu fajn věcí na zkoušku a recenze. Nic se nebojte, nebudu to syslit a vymyslím s tím nějakou soutěž/giveaway, abyste si taky narvali plíce něčím dobrým. Album s více fotkami mám na FB page Dýmkařova koutku, odkaz zde.

Už usínám deníčku, je hodně po půlnoci. Jsem zvědav, co nám přinese den poslední. Dobrou noc!

Den III.

Milý deníčku, den třetí a poslední.

Bohemian Glass <3
Po late night koštování Kismet Noir Black Mint a přemýšlení nad nesmrtelností chrousta jsme se probudili do nádherného dne. Vlastně, jak se to vezme. Na našich pokojích byl velký nápis Rauchen verboten! (kouření zakázáno, der Mongole). Ten zákaz, milý deníčku, jsme vyloženě znásilnili do prdele a nechali ležet u silnice. Přes vrstvu samplů, dýmek, popela a tabáku se téměř nedala najít podlaha. Marné pokusy uklízeček vniknout do našeho doupěte jsme blokovali visačkou Do Not Disturb, ale už to začínalo být vážně průhledné.

Dýmkařův koutek vs. BroContra Germany
Tiše a precizně jsme se vyplížili z hotelu, opravdu se mi nechtělo vysvětlovat, že ty hnědožluté fleky na bílých hotelových ručnících nejsou fekálie, ale zbytky tabákové melasy. Well, ani já si v podstatě nejsem jistý. Rychle pryč!

Po vydatném indickém brunchi (jedeme si zase cizí slovíčka) jsme již potřetí a naposled otevřeli brány ShishaMesse. Finále Hookah Battle, hromadné výprodeje zboží a poslední tažení za vzorky zdarma.

Dschinni Baba Crystalllll
Ve finále se sešlo 8 týmů, složení teď bylo pestřejší. Francouzi, Ukrajinci, Poláci, Němci a konečně, Sir Hookah z Ústí nad Labem. Pánové se už vyspali do růžova, takže jediné výhružky upálením z jejich úst(ííííí) putovaly na adresu organizátorů. Musím říct, že oprávněně. Týmům poskytly téměř nulové zázemí. Chceš rozpálené uhlíky? Si udělej. Místo na přípravu dýmky? Si najdi. Opravdu, kromě stolu a vody do vázy toho ze strany organizátorů moc nepřišlo. Ústečtí zaútočili kombem Aurum Hookah + dórský sloup korunka + alobal & Hydrogen H2O4 + Samsaris Vitria + Kaloud Lotus. Jejich sloupový mix mi chutnal jednoznačně nejvíc ze všech nabízených soutěžních mixů.

Poláci přivezli babiččin trojitý tác na cukroví dýmku, která vypadala, že každou chvíli chytne plamenem. Ukrajinci přivezli wannabe CWP Razor. Rus si rovnou donesl kytaru. Moc mu nehrála, ale dýmila slušně. Řízkovitý Frantík předvedl fůzi Eiffelovy věže a skleněné dýmky – byl to spokoš a měl baret, tím si mě získal. Proto měl můj hlas, i když to bylo vlastně omylem. Gentlemani z Ústí mi podali volební urnu, já vhodil hlas a pak jsme společně za mojeho smíchu a jejich sténání zjistili, že prohodili urny a já hlasoval pro Frantíka. Náhoda? Nemyslím si!
Sir Hookah!

Možná můj jeden hlas všechno změnil, protože byly 3 druhá místa a jedno první. Velká škoda, že Sir Hookah nedosáhl umístění, protože jejich snaha, výborný mix a poctivý výkon skrze ztížené podmínky si získali můj respekt. Frantík byl druhý a vyhrál to nějaký Ivan z Ukrajiny. Podmáznutééééé.

Hookah Battle mě natolik pohltila, že jsem další kolo Ahoj, já jsem recenzent neabsolvoval. Místo toho jsem vyrazil po výprodejích. Koupil jsem pár věcí pro vás, nechte se překvapit. Při hledání jsem narazil na legendární tabák Achi Tobacco – Sucuk & Minze. Tohle je, vážení, příchuť bavorských klobás s mátou. Když jsem se dosmál, tak jsem ho ze skomírající dýmky okoštoval. Představte si letní grilovačku, na grilu se ledabyle válejí chladnoucí klobásy. Kolem se motá váš opilý kamarád, pracovním názvem Milan. Milan zakopne o prodlužovačku, husarským hodem vyšle svoji třetinku Mojita obloukem ke grilu a to se roztříští o chladnoucí klobásy. Výsledná kombinace omastku, škvařící se máty a rozpouštějícího se ledu je pravá chuť tohoto tabáku. True story.
Anooo, gimme more!

Letem světem Frankfurtem

Milý deníčku, byla to naprostá paráda. Splnil jsem si sen a vydal se někam, kam by se měl jednou vydat každý zapálený dýmkař. Poznal jsem osobně spoustu ikon dýmkařského průmyslu, spoustu recenzentů a představitelů tabákových i dýmkařských společností. Vezu domů hromadu inspirace a další metrák energie do další práce. Velký dík putuje k mému otrokářovi Alexovi a jeho ženě Leře, protože bez nich by tohle nebylo a jejich podpora pro mě velmi mnoho znamená. Druhý velký dík putuje Majdě, sales manažerce Hydrogen pipes a mé velmi dobré přítelkyni. Její kontakty a drive mě spojili s mnoha dýmkaři napříč veletrhem a je to parťák do pohody i nepohody. Hau a dýmu zdar, příští rok zas!

CO SE NÁM LÍBILO?

  • Steamulation
  • Shisha Original
  • MIG
  • Emirates Hookah
  • Aurum Hookah & Alchemist Blend Tobacco
  • Kismet Noir a Tubacco
  • Hoop Bowls
  • Shisha Manufaktur
  • Hookah Battle

CO NÁS SRALO?
  • cigarety v hale
  • někdo prodával, někdo ne (Alchemist :()
  • sobotní a nedělní nehorázný nátřesk lidí
  • neměli Fantasii Cactus Breeze
  • Miss HookahFair nebyla pěkná
Videa, fotky? Ty mám!
Aftermovie



Jakub Kopáček

1 komentář :

Instagram