Dýmkař online #1

Tak pojď ven! Docela to sedí, protože dýmkařská scéna je vlastně virtuální. Potkat se někde u dýmky je super, ale stejně jsme většinou zalezlí u kompu nebo s mobilem v ruce. V prostředí internetu se říká, že za monitorem je každý hrdina. Rozhodl jsem se udělat přehled udatných i podivných dýmkařských hrdinů, na které můžete v různých komunitách, skupinách a fórech narazit!

Dnes trochu odlehčím před tím kotlem recenzí, který mě po státnicích čeká. Navazuji na článek My, dýmkou posedlí, ve kterém jsem pomocí obrázků a krátkých vymazlených (no jistěěě) popisů představil tvora jménem dýmkař. K článku mě inspirovaly všechny dýmkařské skupiny, ve kterých jsem aktivně či pasivně zapojen. Tak nějak je tam furt to samé a časem se krásně vyprofilovali jejich typičtí členové. Takže usedněte na mísu (nebo kdekoliv jinde) k rychlému leporelu, přeji příjemnou zábavu, hordo.

Psychologický profil: Dýmkař online

Na internetu můžete nalézt tohle:

Attention whore

Koupilo si to novou dýmku? Online. Dává si to zajímavou příchuť? Online! Píše, co to mělo k večeři, co k tomu poslouchá, co má nabito, kde, v čem, jak, kolik je venku stupňů, a to 3x denně v 7 různých skupinách? Online!!! Jop, někteří lidi musí všem, dnes a denně, dokazovat, že se jim dýmí prostě nejlíp. Každý z nás to dělá, ale u někoho už je to nemoc.


Šalamounovo hovno

Ale samozřejmě, že ti rád poradím. Tohle, tohle a tohle děláš na hovno. Udělej to takhle. Eh, proč? No, protože to tak dělám já a je to nejlepší! Ale někde jinde psali, že...Ne, to jsou ptákoviny! Speciální schopností Šalamounů je vyjádřit se ke všemu, nesouhlasit s nikým a razit svoji pravdu na úkor faktů (tie fakty, mongol), názoru jiných lidí a oprávněné kritice.

(zdroj: idnes.cz)
Arogantní osina

Většinou jsou v komunitě už dlouho. Světaznalí, nebo jen velmi otrávení z neustálého opakování základních dotazů. Nemají moc trpělivosti vůči novým členům. Nervíky rupnou a už to jede. Se svým názorem jsou ztotožnění a nepřipouští jiné eventuality. Já mám pravdu a ty se mnou budeš souhlasit, nebo jsi nabil svůj poslední vortex. Jsou často otravní, buď vědí prd nebo jsou dýmkařskou knihovnou, která se otevírá jen vybraným jedincům.


Mám v paži a jen si to čtu

Takových dýmkařů je většina. Nemají snahu ani chuť se aktivně zapojovat, proto jen sosají informace, pracují na svých dýmkách a v poklidu sledují vývoj. Jsou to spokoši, kteří sem tam něco lajknou či zeptají se na pár otázek. Jinak jsou tiší jako dlužník po třetí upomínce.


Družník

Sraz, sraz? Bude nějaký sraz?! Společenští tvorové, kteří se rádi druží a vyhledávají k dýmce společnost. A proč mít jednoho k dýmce, když jich můžeš mít 80? Nadšení jim vydrží do první zmínky o organizaci takové akce. Stejně se vždy najde ten dobrý dýmkař, který to spáchá a všichni jsou spokojení. Vlastně ne, tomu vadí prostor, dalšímu nevyhovuje počasí a poslední nemá rád toho či onoho.
(zdroj: ta hodná paní, co nám to v Queenu fotila)
Podomní prodejce

Dýmkařské skupiny jsou výhodným blešákem, kde udáte i plechovou dýmku s kilem RZU navrch. Je to přirozený koloběh, ve kterém věci napříč skupinami mění majitele. Podomní prodejci nabízejí dýmky, tabák, sestry, vázy a příslušenství za většinou nereálné ceny. Komunita to však sklepne dolů. Nebo potrollí. Vyberte si!


Veksláci a špekulanti

Nakoupím Lotusy z Číny za kilčo a prodám je na skupině za litr. No jéje, takových na skupinách je. Levně nakoupit, draze prodat - to je jejich heslem. Není to jen příslušenství, s tabákem se taky dělají čáry. V Egyptě toho splaším kontejner a doma mi za to urvou šlauch. Nedej bože, když jim někdo pošle odkaz, kde je to za třetinovou cenu (tam to většinou nakoupili, heh). Vekslák bije hlavou do stolu.

Neználci

Kvalitní dýmkou nepolíbení, takových je požehnaně. Nerozeznají vázu od pohřební urny. Jsou to začátečníci, ale to z nich nedělá něco míň. Každý jsme začínali! Nevadí, zaučíme. Pokud je to neználek v kombinaci s arogantní osinou/Šalamounovým hovnem, je z toho vždycky bitva přes půl obrazovky.


„Experti“

Do vázy kečup, korunka z ryby a tabák prolitý čajem. Různé metody čištění dýmek od kyselin po oheň. Kouření s plynovou maskou. What else?

(majitel jednoho ostravského shisha baru, heh)
Recenzenteris

Žádná komunita by nefungovala bez recenzentů! Čím víc názorů, tím lépe. Proto i já si rád čtu postřehy jiných lidí. Většinou jsme pohodáři, ale udělat objektivní recku není jen tak. Dost často se to zvrhne v ultimátní hejt nebo přehnanou chválu. 8/10, čtyři hvězdy, pro a proti  - to je náš denní chléb.


Trollové

A že jich je celá armáda! Jejich revírem jsou skupiny Vodní dýmky BAZAR a Fajčiči, jejich tempo je vražedné. Jejich protivníci jsou mongolové, iq fighteři, samozvaní experti, veksláci, neználci a citlivky. Jejich kolegové jsou fakta, jízlivý humor, vykonstruované rady, falešná upřímnost a naivita jejich obětí. Trollové operují ve dne v noci!

Neumím hledat

Sběrači vědění. Své informace chtějí hned, ale hledat je? Pff,  jsou líní jak Halina po šesti dortech. Google, tlačítko Hledat ve skupinách, blogy, videorecenze - moc zdlouhavé. Zeptám se za 3,2,1... ono to občas leze fakt na nervy. Každý den se opakují stejná témata, která jsou už dávno dobře popsaná a vysvětlená.


Vím, že to sem nepatří, ale nechcete koupit bongo?

A nechceš k té dýmce i kontokorent? Ha, vždycky se najde někdo, kdo mele úplně mimo mísu. Většinou jde jenom o mírné odchylky, jde například o dotazy na vapení, cigára nebo čaje. Ovšem někteří experti plácají o drogách, náboženství, levném pojištění nebo prodávají rotoped. Fráze Vím, že to sem nepatří je jejich identifikačním znakem.


Konstruktéři


Domácí kutilové, kterým není rovno. Nebo ti, kteří se ještě svými vynálezy nezabili. Vyrábějí ovocné korunky, dýmky různých tvarů, velikostí a z krutopřísných materiálů, vlastní náustky, světýlka, podložky. Zdatní alchymisté si připravují vlastní tabák, jejich hrátky s melasou, glycerinem a aromatizátory je poučné sledovat. Naučíte se většinou, jak se to dělat nemá. Ale jsou i výjimky!

(zdroj: Rhookah VM/Robert Indrak)
Drama queen

Ó, ano. Píší dlouhá pojednání o lidské blbosti, svých názorech a většinou v reakci na probíhající dění ve skupině. Dále tu máme princezničky, které nechápou trochu jízlivější humor a cítí se dotčeny. Jsou v centru dění všech internetových bitev, zakládají skupiny pro své favority a proti svým oponentům, vždy přispěchají připojit svoji blitku do probíhající online žumpy. Lajky, srdíčka a parády se jen sypou. Světla, kamera, akce!


Egomaniaci

Jak častá vada u dýmkařů. Časem máte spoustu zkušeností. Lidé váš názor vyhledávají a inspirujete je. Pak nastane moment, kdy si to uvědomíte. Má to obvykle dva scénáře. Buď to přijmete a pomáháte, nebo vás to zkazí. Ten druhý případ je fakt na draka. Jste přeci dýmkařští bohové, legendy! Celý svět se kolem vás točí a dělá vám to dobře. Dojeb.

Velký vztek na egomaniaka! Takhle končí zlatá éra Dýmkařů.
Pašeráci

Jsou již tradiční součástí naší dýmkařské scény. Dříve se vyznačovali diskrétností, sofistikovanou dodávkou a kvalitním tabákem. Dnes jsou to mladí cápci, kteří vše dělají veřejně, pořádají soutěže, zakládají skupiny, aplikují marketing a postují svůj tovar na Instagram. Jakože, děkujeme za tabáky, pánové. Děláte službu pro lidi, kteří se k němu nedostanou. Ale děláte to tak neskutečně hloupě, že po vás za chvíli skočí celníci. Nenechte se zmást, oni velmi dobře ví, kdo jste.


Rychlokvašky

Jsou na skupině měsíc i s cestou. Přečetli dva statusy, viděli jedno video, byli někde posedět na dýmce. BOOOM! Jsou odborníci a rozumí všemu od černoty, přes čištění, legislativu, ruský rap, aklimatizaci tabáku, až po všechny myslitelné metody nabíjení. Za tabák jsou s každým kamarádi. Ono je jednoduché začínat ve skupině zkušených lidí, ale myslet si, že po tak krátké době rozumím dýmkaření do hloubky? LOL!


E-shopaři

V zahraničních skupinách je dobrým zvykem, aby byli majitelé a personál různých obchodů součástí dýmkařských skupin. Funguje to obvykle velmi dobře, obchod poskytuje členům skupiny slevy a promo kódy. U nás to funguje trochu jinak. Slevy jsou minimální a lidé si skupiny často pletou s helpdeskem e-shopů. Dobré je, že již více e-shopů dováží produkty na přání komunity! Sem tam nějaká soutěž a trochu marketingu.


Sdíleči-baviči

V komentářích odpovídají memy, sdílí videa a fotky z různých stránek jako na běžícím páse. Jsou to taktici, tudíž jejich obsah většinou pobaví. Soutěž o dýmku? Lajk, koment, označí 40 přátel a zkříží šlauchy pro štěstí.

Pravidelná porce dýmkařské zábavy
Bohatýři

Podnikatelé, vataři, povoláním synové/dcery či obchodníci s kokainem. Většina z nich je v klídku, prostě rozšiřují svoje sbírky o zajímavé dýmky a nakupují vymazlený tabák. Pak jsou to ti, kteří to musí neustále všem otírat o hlavu. Všichni oči na mě, koupil jsem si dýmku, na kterou vy mít nikdy nebudete! Časté kombo s attention whores, egomaniaky a arogantními osinami.

(zdroj: Andreas Constantinides)
Budoucí vězni

Kdyby to bylo jednoduché, dělal by to každý, borci! Nakoupím levně tabák a budu ho prodávat s přirážkou do čajoven? Safra, vždyť vyděláme balík. Budeme to vozit v kamionech, nikdo na nic nepřijde. Ne? NE?!

- Zápisky dýmkařského věžně

Fuck Tha Police
Dýmkaři-děti

Začínají brzy, policajti jim nedovolí ani sedět ve předu na koni. V podnicích mají problém dýmku vůbec dostat. Většinou jsou v partě 6 lidí na jednu dýmku. Do vázy mlíčko, do korunky travku. A můžu si ten tabák objednat, když mi nebylo 18? Napište tam mámino jméno a adresu!


Dýmkařští turisté

Kudy jezdí, tam nakupují! Letiště, bazary, trafiky, to je jejich rajón. Jejich dotazy směřují právě na ta místa, kde mohou sehnat nejlepší tovar. Poté si svou kořist buď nechají, nebo se z nich stávají podomní prodejci či špekulanti.

(zdroj: Celní správa ČR)
Myčky

Vždy vymyslí geniální způsob, jak si zasrat dýmku, vázu, stůl a domácí mazlíčky. Puf, tak jak to vyčistit? Zeptáme se komunity! Je to hodně pestré - opravy podlah, čištění vázy od chlastu, mytí dýmek parním čističem, saponáty a leštěnkou na okna.


Prokouřím víc, než vydělám

Nikdo nechce vědět, kolik ve skutečnosti v dýmkaření utopí chechtáků. U některých jedinců nastává i taková situace, že měsíčně prokouří více než vydělají. No a když nejsou love, tak v extrémním případě prokouří i peníze cizích lidí. Jajks.


Výrobci

Vždy je fajn mít na skupině výrobce. Jsou terčem našich zbožných přání i mastné kritiky, když se něco pokazí. Sledují trh a nákupní trendy. V lepším případě tyto poznatky aplikují na vlastních výrobcích.

Co na trhu chybí? Vodní cígo!
Cizinci

Obzvlášť u nás je to vtipné. Píšou v cizím jazyce, ptají se na zvláštní věci. Snaha socializovat se počítá. I když, většinou postují fakt irelevantní hnůj.


Černí

ČERNOTA!!! Jedině, protože jiný tabák pro ně neexistuje. Moc slabé, špatně nabité, malé klaudy a chuť na draka. Černota je nejlepší a pokud ji nekouříš, jsi hovno dýmkař, ty péro.


Pojmíci-profíci

Jak to máš nabito? Na ultra semi-fluffy pack, tabák vyžehlený, nahoře hít menežment. Pojmíci mluví v termínech, které jsou, hlavně pro začátečníky, naprosto nesrozumitelné. Hlavně mějte molaskečr, zjemňovač dýmu, buzzík a žádný ghosting!



Before it was cool

Všechno zkoušeli a používali dávno předtím, než to začalo být populární. Vyvolávají dojem, že jsou vždy o krok napřed. Nebo se o to alespoň snaží. Model dýmkařského hipstra.


Velekněz

Taková dýmkařská ikona. Jsou jich po celém světe desítky, mají své ovečky a káží dýmkařskou doktrínu. Jejich názor chcete znát, protože tomu doopravdy rozumí. Nebo si to jen myslí a ve skutečnosti neumí nabíjet, všechno tahají z obrázkové dýmkařské encyklopedie a užívají si víru svých věřících. Že by to byl...hm!



V dalším díle pokračujeme s přehledem skupin, stránek a aplikací, díky kterým budete v obraze!

Jakub Kopáček

6 komentářů :

  1. Už aby bylo pokračování!
    Dost jsem se pobavil :D , ale asi nenašel. To mi spíš musí říct jiní.
    Jen nevím z čeho budeš čerpat, když tohle bylo dost obsáhlé..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokračování bude o všech místech, kde tyto hrdiny najít a něčemu se přiučit :D

      Vymazat
  2. Na začátku jsem si myslel že to bude tak 4-5 typů lidí ale fakt jsi se rozjel Kubo :D skvělá práce :D

    OdpovědětVymazat
  3. Nečekala jsem že se najdu, opak je pravdou. :D - "It's meeeeeeeeeeeeeeeeem, not MEY MEY"

    OdpovědětVymazat

Instagram