ShishaMesse 2017

Rok uběhl jako voda a já už zase korzuju po Frankfurtu. V jiné sestavě, s jinými očekáváními, úkoly i plány. Účel cesty je však stejný jako minulý rok - zprostředkovat vám atmosféru dýmkařského veletrhu, ukázat nové produkty, ochutnat všemožné (bez zisku žloutenky či jiných nemocí) a dovézt kontejner vzorků, které vám s radostí rozdám. ShishaMesse 2017 začíná!

Jasně, eh, co je vlastně ShishaMesse? V rychlosti, letošní pátý ročník ShishaMesse (HookahFair in ingliš) je veletrh vodních dýmek, tabáku a příslušenství, který se koná v (ne)dalekém Frankfurtu nad Mohanem. Na několika tisících m² vystavují značky z celého světa, plochu si dělí se souběžně probíhajícím veletrhem VaporFair, který se věnuje elektronkám, vapu a dalším párotvorným blbostem. Koná se vždy určitý víkend v dubnu, pátek je určen pro big byznys, yoo. Sobota a neděle je otevřená všem návštěvníkům a věřte mi, je nás tam jako sinic v rybníku.

Podrobněji jsem se o povaze veletrhu rozpovídal minulý rok, jestli toužíte po více informacích o povaze ShishaMesse jako celku, tuž čitaj, ty mongol. Co je oproti minulému roku špatně? Budu sice znít jako čtrnáctka ve Starbucks nebo lovec Pokémonů v obchodním centru, ale BOHA, JE ZAHESLOVANÁ WI-FI! Je to velká komplikace, protože jsem vám chtěl streamovat a bez wi-fi bych si musel vzít na data Home Credit nebo vyloupit obchod s chlastem. Takže vám obsah budu servírovat ex post (latina působí světácky!). Smutnou zprávou je, že letos není Hookah Battle. Takže bude méně dýmek z figurín, kytar a podvozků od auta :( Ale nezoufejte, možná bude v Praze!

A teď to lepší, muhaha. Je toho samozřejmě více! Konkrétně ShishaMesse trochu nabobtnalo a urvalo více místa na úkor elektronek (winning). Dorazily komerční hvězdičky dýmkařského nebe (to fakt nemluvím o sobě), jsou tady recenzenti z Německa, USA, Ruska, Řecka a Španělska. Přijelo mnohem více zajímavých hráčů, třeba Starbuzz, Social Smoke, MIG, Wookah, Shisha Original, Meduse, Start Now, Nameless, BlackCoco, Mazaya, Tom Cococha, Ocean Hookah, Karma a mnohem více dalších i spousta nových projektů. Spousta tabákových značek zde testuje a prodává nové příchutě, je to hotový ráj. Loungí, kde si je možnost dát dýmku, je také jako lysohlávek po dešti.

Socky
  • Instááááž
    • Následuj!
    • Budu tam pohazovat různé fotky z veletrhu, podle toho, komu ukradu wi-fi!
  • Ksichtkniha
    • Lajkuj!
    • Trochu fotek, ale hlavně v sobotu večer a neděli ráno (anyone?) doplnění článku!
Zde končí obecná část, následují jednotlivé dny a shrnutí, má hordo!

Den nultý

Milý deníčku, den nultý.
Zákaz kouření. Jo.

Nemohl jsem dospat. Nekecám, šéfe, zabral jsem tak ve 4 a budík cvrlikal v 8. „Ber hlavně vizitky, tepláky, kartáček, trenky, svítící kšandy a Odumánka, ty vepřová hlavo!“ Tak jistě, že vizitek jsem si vzal jen půlku a trenek pro jistotu 6. Ještě před cestou jsem dostal naloženo něco z české dýmkařské tvorby se slovy - prodej to, prosím. Lol, takže dělám už i obchoďáka? Zkusím tedy své štěstí!

Vyrazili jsme poctivou Škodovkou ze Zličína a již po hodině se začaly ozývat prví hlasy, které volaly po jídle, pití, změně playlistu a McDonaldu. Lži, všechno to byly lži, protože jakmile jsme zastavili i Meka, tak první se tahala z kufru dýmka a já už pouštěl na plno plyn u dětského koutku. Nepraktikoval jsem žádnou genocidu, ale ty uhle se nějak rozpálit musí, dětem se navíc líbilo to prskání. Hodinová dýmkařská pauza za námi, směr Frankfurt!

Dojeli jsme těsně před 8., hotel pěkně v centru vedle nádraží, asi 15 minut pěsky na výstaviště. Pokoj má punkovou stříšku, detektor kouře jsme nebrali vážně a má CRT televizi (wuuu). Okej, nebudeme se tu zajebávat, jdeme to města. Ušli jsme 200 metru a dup, hookah bar. Na menu měli přívětivé ceny a pár osvědčených příchutí, ale nechali jsme to zatím plavat. Následovala procházka k místu dění, kde se z haly ozývaly četné nadávky a klení. No jo, když půlka vystavovatelů přijede pozdě a musí přes noc dotahovat zpoždění s vyhlídkou, že budou spát tak hodinu a jdou do foroty na veletrh, nadávkám se nedivím.
Příjemné eritrejské překvapení

Pak už klasických pár pivek a cesta na izbu okolo toho výše zmíněného shisha baru. Tohle prostě musím otestovat, takže nám to nedalo a šli jsem dovnitř. Potemnělé prostředí plné LED světel, černochů a bílých tenisek. Překvapivě tam nebylo moc swagu a majitelé byli moc příjemní - manželský pár z Eritreje (v klidu, taky jsem pár desítek sekund nevěděl, kde to sakra je). Dostali jsme jednu frézku a druhou Kayu, silikonové šlauchy, hliníkové náustky, hliněná korunka s alobalem. Rychlý servis, dýmky překvapivě chutné - dali jsme si Love 66 a nějaký jejich special mix. Trochu jsme se zakecali a já se zeptal, proč tu nedělají ovocné korunky. Tak prý, že to neumí. Zavětřil jsem, poprosil o propriety, nůž a ovoce. Dal jsem se do díla, radostí skákající Eritrejec si mě točil, fotil, volal manželku a dýmkaře na šichtě, ať se jdou podívat. No, byl jsem rudý jak spartakiádní trencle. Dýmku jsme dostali s výraznou slevou, předali si kontakty, týpci vůbec nevěděli, že se 10 minut od nich odehrává nějaký dýmkařský veletrh, tak jsem je tam nasměroval a tím jsme uzavřeli náš příjezd. Spát!

Relativní klid před bouří
Den první

Milý deníčku, den první.

Kyj jednoho jůtůbera - me gusta!
Páteční ráno bylo již o poznání lepší, po náročné cestě jsme usnuli jako pálkou střelení. Ranní bratwursty na snídani byly dobrý základ, o ja ja. Navlékl jsem na sebe svůj svítící kolotočářský obleček a vydali jsme se na veletrh. 

Znáte ten pocit, když dorazíte na párty jako první a je to taková trapná nuda? Zkuste si dorazit na veletrh jako první. Ach ano, stepovali jsme tam opravdu před začátkem a dovnitř jsme vlezli jako jedni z prvních. Jelikož půlka vystavovatelů ještě spala a ta druhá tahala z krabic poslední dýmky, dát si někde hotovou dýmku prostě nešlo. Trvalo nám to jedno celé kolečko než jsme si vůbec potáhli, ale u Social Smoke nás nezklamali - skvělý Cucumber Chill, Mango Habanero a Pear Chill. Jako dítě v hračkářství jsem se díval kolem a nevěděl, co zkusit dříve.

Skladba vystavovatelů byla klasická - stánky e-shopů s běžným zbožím, stánky tabákových značek, stánky značek s dýmkama a příslušenstvím, lounge značek tabáku a dýmek, stánky malých či nových projektů. Potom zde byly netradiční věci, jako pojízdný masérský salón (krk jsem měl hned volnější, vďaka), palačinkárna, několik parádu hrajících DJs a stánek recenzentů.

Desval Lounge - stojí jen pár tisíc euro...
Tento den byl pouze pro byznys návštěvníky, a přestože jich byly stovky, náporu víkendových dní se to nemůže zdaleka rovnat, proto jsem chtěl všechno důležité vyzkoušet dnes, kdy se nebudu muset k dýmkám prodírat přes 4 snapbacky a haldu kožených bund. 

Pomalý rozjezd se kolem poledne proměnil v čilý ruch, všechny dýmky jely (většinou hliněná korunka s Badchou, ale oproti minulému roku i spousta HMS), všude se fotilo, výrobci se předháněli v prezentacích. Nejvíce vám asi poví nálož fotek, které pro vás nafotil můj kamarád Pavel Šidla a bude v neděli v plné parádě online. To je ten čávo, který mě fotil tehdy s Hydrogenem, šikovný!

Také jsem potkal své dva vzory - Hookah Johna a Hookah Bosse. Oba dva toho pro dýmkařskou scénu udělali mnoho, jejich recenze, postřehy a zkušenosti mě vedou na mé vlastní dýmkařské cestě a cítil jsem se vedle nich jako vřískající fanynka. Oba dva byli úplně v pohodě, pokecali jsme si, daroval jsem každému náustek od OmniWorks a udělali si fotku. Snad jednou budu na jejich úrovni, moc bych si to přál!

První den mě nejvíce dostaly dvě věci - krásně vzorované Wookah a Starbuzz Serpent, což je nový tmavý tabák od Starbuzzu (silná, chuťově výborná černota). Zatím mi ho nemohli ani prodat, ale já se k němu nějak dostanu! Co přinese den druhý? Vzorky zdarmaaaaa, možná i nějakou dýmku a spoustu dalších poznatků a fotek. Stay tuned.

Dat Wookah, mm
SERPENT!
Hookah John
Hookah Boss


Den druhý

Shisha Original Mood
Milý deníčku, den druhý a pro naši výpravu poslední.

Po včerejším maratonu mě bolely nohy jako ďas, dopsal jsem článek a libě jsem hypnotizoval Odumánka, protože jsem chtěl vyzkoušet všechny ty dobroty. Ale prý ne, jdeme někam na večeři. Grhh, okej. Pak mi začaly simultánně volat a psát dvě české výpravy, které se mi neustále pletly. Nakonec jsem tu záhadu vyřešil - přijeli kluci z Marvin smoke a druhá parta dýmkařů z Ostravy. Kluci nezklamali: „Kaj si tu zajdeme na dýmku? Potkáme se někde? Dáme dýmku a pivko? Tak určitě, únavu si nechám na doma!
Tady, přesně tady mi praskl

Výsledek byl takový, že jsme skončili na hotelovém pokoji v 8 lidech, 3 dýmkách a s plným hrncem párků. Obrazně i doopravdy, prostě Ostraváci dovezou na veletrh pár kg Tingle Tangle, nakoupí párky, piva, zatáhnou detektor kouře šprckou a zvesela kouří, pijou a žerou jako by se nechumelilo. Asi to dělá více lidí, ale taková vepřovina mě, uprostřed moderního a fancy Frankfurtu, doslova dojala. 

Ráno nás vyaláhovali z hotelu (měli jsme stylové arabské ubytování - sprcha na chodbě, protékající hajzlík a rodinku s haranty v ceně) a šli jsme směr Messe. Dnešní den jsme měli naplánovaný na minuty, protože jsem již z minulého ročníku znal to kvantum lidí, které se tam v sobotu nahrne. A tež ja. Fronta měla desítky metrů a řada byla široká jako tunel Blanka. Složení řady - Arabáči z barber shopu, Arabáči-swagíři, tlustí Arabáči, classy Arabáči a němečtí teenageři. Nedívali se na nás vůbec pěkně, když jsme s byznys vstupem šmahem proletěli dovnitř.
Diamant sem, diamant tam

Dneska je nákupní den - sbal věci a vypadni, jinak tě ušlapou. První cesta vedla do Odumana, kde jsem jim ukázal svého naprasklého Frankieho a ptal se, co to je za moresy, že Odumany praskají jen tak. Marketingová manažerka si pamatovala moji recenzi, takže se jen usmála, řekla, že nemám míchat ledovou vodu s horkou vodou (no shit, Sherlock) a dala mi kompletně novou vázu! Juu, už mám dva Odumánky. Byl jsem trochu drzejší a prý, jestli mi dají na recenzi ten nový Oduman Tank, že bych to pak dal fanouškům. A plesk, mám ho :) Giveaway bude!

Stavil jsem se ještě za Zomo, Mazayou, Meduse, Start Now, Tom Cococha a několika novýma značkama tabáku, všude jsem něco dostal. Až na Social Smoke a Starbuzz. V Social Smoke byl strašný nátřesk, mé básnické prosby o vzorky na recenzi byly přehlušeny řvaním toho tabáku chtivého davu. Ale Mango Habanero a Cucumber Chill jsem tam nemohl nechat, vysolil jsem přes 50 éček, zatlačil slzu a šel. Starbuzz, to je úplně jiná pohádka.

Byl jsem z ní vedle <3
U Starbuzzu byla nejdivnější sebranka na celém veletrhu. Stánek řídili Poláci a jeden tmavší vyhazovač. Jeden bohatě stačil, protože měl dva metry na výšku i šířku, pracky jako King Kong a tvářil se permanentně nasraně. Měli tam spoustu příslušenství, dýmek, tabáků Starbuzz, SB Bold a Vintage. Mým cílem však byl Starbuzz Serpent. Zkoušel jsem jej ukořistit všelijak - nejdřív jsem sliboval (nic), pak jsem chtěl ochutnat (2x2 potáhnutí ze dvou příchutí), koupit (neprodávají!!!), následně jsem prosil (nezájem) a ve finále jsem nenápadně odcizil otevřený sáček (vyhazovač měl na celou věc trochu jiný pohled, takže po jeho důrazném pohledu a zavrčení jsem to dal zpátky). Nemám Serpent, ochutnal jsem ho, byl vynikající, brečím.

Přišlo tam tak moc lidí, že dorazila hasičská jednotka a chtěla celý veletrh zavřít, protože několik tisíc funkčních dýmek v jedné hale nedělá moc dobrotu. K tomu si přičtěte 16 000 návštěvníků, kteří se musí dovnitř pouštět po 5, protože se tam ani všichni nevejdou. Organizátoři to nakonec uchlácholili, ale byl to masakr. V téhle atmosféře nás to táhlo domů, takže jsme pobrali všechny nákupy a rozjeli se zpátky domů. Co tedy ShishaMesse 2017 přineslo?

Shrnutí

1) Aktuálními trendy jsou a ještě dlouho budou dřevěné a frézované ocelové dýmky. Téměř všichni výrobci střední třídy zařadili do portfolia dýmky právě z těchto materiálů. Velmi častý je taky eloxovaný či anodizovaný hliník, ale letos byl kompletně převálcován dřevem a ocelí.

2) Spotřebitelé chtějí u svých dýmek stále větší customizaci. Trh s lapači melasy, barevnými hadicemi, náustky a držáky na šlauchy jede ve velkém. Tento trend proniká i k dýmkám samotným - barevná těla, různé motivy váz, dýmky ze starých motorů a popelnic, všude barvy a světla. Jednolitost a čistotu ve střední a vyšší třídě nahrazují barvy a modifikace.
Dvojité jablko, to je láska!

3) Světové tabáky migrují do Evropy. Oficiálně se začne dovážet Zomo, Doobacco se pokouší o návrat s novou řadou tabáku Oscars, jeden oblíbený zahraniční tabák se možná bude vyrábět v České republice. Opět se obnoví dovoz Social Smoke a Starbuzzu. Pro mě byla však novinkou informace, že velká většina našich oblíbených německých značek se vyrábí ve fabrikách v Polsku.

4) Ano, německé e-shopy vědí, že od nich nakupujeme a nejsme zdaleka zanedbatelné procento. Mluvil jsem se zástupci smoshi.de a hookahflow.de, ti znali Nákupy Německo velmi dobře, mám vám vzkázat, že děkují za všechny nákupy, které u nich děláme a mrzí je, že nemohou posílat tabák přímo.

5) Luxusní segment začíná být zajímavější. Letos byli přítomni zástupci Desvallu, Meduse, Shisha Original a Steamulation s Wookah měli také prémiové produkty. Je z čeho si vybírat, kvalita jde nahoru a základní ceny jsou už níže než bývaly.

6) Organizátoři tam měli letos opravdu bordel. Několikrát překročili kapacity, vystavovatelé nestíhali, nikdo nechtěl moc prodávat, wi-fi byla pouze placená (za 60e na den mi můžete políbit vortex).

7) Navázal jsem spoustu nových kontaktů, ze kterých by mohlo kápnout hodně dýmek na recenzi, spoustu tabáku na rozdání pro vás a dost zajímavých spoluprací do budoucna. HJ is lovely.

CO SE MI LÍBILO?
  • nové motivy Wookah
  • Shishabucks - povedená korunka s HMS a krásné dýmky
  • nové modely Karmy
  • Shisha Original Mood
  • překvapivě krab od Meduse
  • dřevěná střední třída od Nargilemu
  • výběr tabáků u Social Smoke
  • nové příchutě od Mazayi a dobrá prezentace tabáků Zomo

CO SE MI NELÍBILO?
  • nepřipravenost vystavovatelů a organizátorů
  • spousta vystavovatelů vůbec neprodávala
  • nedostupnost internetu
  • arogance Starbuzzu
  • neměli Hoop Bowl :( 
  • v sobotu totálně přeplněno
Aftermovie


Fotogalerie




















Autorem fotografií je Pavel Šidla - PIXELWRITERS.COM

Jakub Kopáček

4 komentáře :

Instagram