MEGArecenze: Starbuzz Vintage

Po letech Starbuzz překvapuje! Ne, nezměnil Blue Mist zpět do původní must-have lahůdky, ani nevydal novou edici vonných svíček (které fakt dělá, mi věř). Američtí alchymisté se tentokrát vydali na Temnou stranu...tabáku. Pro jistotu přidali ''dřevo'' a retro feeling. Mami, tati, představuji vám Starbuzz Vintage.

Tuto novou řadu teasovali už zhruba před rokem, postupem času unikaly první příchutě a na řadu přišla i informace nejdůležitější - tohle dítko bude tmavé. Zařadí se tak mezi Tangiers a Kismet Noir, což jsou obojí tabáky z tmavých tabákových listů. Starbuzz povedenou marketingovou akcí rozdal první stovce lidí, kteří sdíleli jeho příspěvek na sociálních sítích, random příchuť z nové řady Vintage. V těchto dnech se tabák konečně dostává i k nám na starý kontinent. Deset nových příchutí, nové balení a spousta očekávání. Tak já vám to nějak shrnu, že jste to vy.
Vintage family (zdroj: starbuzz.com)
Balení

Za mě jednoznačně povedené. Pixla se od starbuzzovské klasiky podstatně liší, není již z kovu, nýbrž z plastu. Je světle hnědá a z dálky připomíná dřevo. Rozumím, že kdyby ji skutečně udělali ze dřeva, cena by šla markantně hore. Každopádně by to byla pecka (z Řecka...no, nuzný vtip). Tabák je balený v klasickém dvojím bílém sáčku. Nic nepřetéká, vše vakuově uzavřeno.Víčko je na závit, což je rozhodně lepší řešení než ta pitomá hebla na oddělávaní, z toho by se jeden občas posral, když mezi víčkem a krabičkou přischne melasa, to někdy ani Stallone nesundá!

Cut, výdrž a nabíjení

Cut je kupodivu velmi jemný, nicméně klasické haluze se často objevují. Příchutě jsou velmi aromatické, většina příjemně. Tmavé nepromývané listy poskytují vyvážený buzzzzzzz efekt a do každé příchutě vkládají nezaměnitelně lehkou tabákovou chuť, taková tradiční session. Tentokráte to jsou 200g, 50g jim plantážníci někde ulili.

Tmavý tabák obecně snese menší sopečnou erupci, takže se nebojte tomu pořádně přižhavit. Výdrž má velmi dobrou, vše se potom odvíjí od nabití.

Nabíjet se dá velmi univerzálně, podle zážitku, který si chcete dopřát. Fluffy pack použijte za předpokladu, že chcete menší buzz a o trochu delší výdrž. Pokud se chcete příjemně odpálit, nabijte dense pack. Testoval jsem to pod Lotusem, v AoTu i v klasice. Funguje všude velmi dobře, s Flavour Saverem si taky tyká.

Příchutě

DARK MIST

Chceš Blue Mist? Kup si. Chceš Blue Mist na steroidech? Kup si Dark Mist. Tohle je totiž revival. Borůvka a ostružinou jdou výborně k sobě, buzz jako kráva (velká), přitom dokonale svěží. Provoní celou místnost, urve hlavu. Pár superlativ, každopádně je to velmi dobrá alternativa za klasický Blue Mist a tabákový podtón je tu na místě. Po čase to však ztrácí výrazně chuť, fuck.

Dark Mist (zdroj: starbuzz.com)
7/10

DARK VANILLA

Výborná mixovací příchuť, hodí se ke všem ostatním Vintage. Samotná mi až tak nejela, je to hodně silná vanilka se silným tabákovým ocasem. Zbytek však doplňuje skvěle, třeba Orange Chocolate a Indian Spiced Apple. Ze všech ostatních také nejdéle udrží chuť.

Dark Vanilla (zdroj: starbuzz.com)
6/10

FRESH LIME

Voní to lehce jako osvěžovač na hajlz, každopádně ta limetka urve kouli. Vyvážená chuť, s lehkým tabákovým podtónem. Limetka je správně kyselá, avšak není to vůbec invazivní, právě naopak. Velmi fresh záležitost, úplně vyčkává na léto. Voní to mnohem hůř, než ve skutečnosti chutná.

Fresh Lime (zdroj: starbuzz.com)
7/10

SPICE ME RED

Jahodový čaj, ne, to je malinový! Tyhle hádky vás minou, tohle žádný TESCO čaj není. Je to sladké, je to fresh. Velmi výrazná malina s lehkým nádechem lesních jahod, výraznější chuť samotného tabáku = to chceš. Chuť výrazná po celou dobu session, mraky mocné. Příjemné na zimu i léto (tato zima vyjde skoro na stejno, whatever).

Spice Me Red (zdroj: starbuzz.com)
9/10

SWEET CIGAR

Tady pozor. Očekával jsem nějaký lehký doutník s ovocným ocasem, ale dostal jsem nějaký divný mix tabáku, střevního průjmu a kašle. Za mě tohle rozhodně doporučit nemůžu, celé to bylo strašně těžké, dost to škrábalo (nabíjel jsem několikrát) a plíce málem vylezli a řekly Dobrý den. Voní to však zajímavě, další případ tabáku, který lépe voní a ztroskotá v chuti.

Sweet Cigar (zdroj: starbuzz.com)
3/10

WHITE MIST

Vyhrazuji si prostor pro nadšení. Juch! Tohle jsem ještě nikdy nekouřil, nekecám, bílá čokoláda s trochou vanilky a karamelu. Sladký ohňostroj s mírně potlačenou chutí samotného tabáku. Tohle není ani tak zimní příchuť, je to vyloženě příjemné pohlazení (no homo). Tohle určitě musíte vyzkoušet.

White Mist (zdroj: starbuzz.com)
10/10

INDIAN SPICED APPLE

Máte rádi dvojité jablko? Máte. Rádi byste ho vylepšené o další zajímavé chutě? Hell yeah. Tak tady to máte, jedno z nejpovedenějších dvojitých jablek, co jsem kdy měl. Tradiční lékořicový ocas je potlačen na minimum, do popředí jde jablko a skořice, vše doplněné trochou máty. Kouří se to velmi příjemně, chuť tabáku leze na povrch jen mírně.

Indian Spiced Apple (zdroj: starbuzz.com)
9/10

ORANGE CHOCOLATE

Přesně, jako bych baštil tu čokoládu od Lindt. Příjemně těžší příchuť, hodně koření a výrazný pomeranč. Není to na každý den, trošku mě z toho bolela hlava, buzz mi urval i tu druhou kouli. V kombinaci s nějakým dobrým jídlem je to však zaručený večerní kundolap. Zkus i TY!

Orange Chocolate (zdroj: starbuzz.com)
8/10

PEACH SPICE

Další z řady výborně vonících, avšak krutě nevyvážených tabáků. Chuť tabáku vystupuje pěkně do popředí, broskev je z počátku velmi fresh a má lehce nádech kardamonu. Průser je, že chuťově pak propadne v prošlý broskvový kompot s típnutým cigárem uvnitř. Z počátku nadějné, potom zklamání.

Peach Spice (zdroj: starbuzz.com)
5/10

TIRAMISU

Měl jsem problém, abych tu krabičku nesnědl. Jen poprášit kávou a s vidličkou směle do toho. Voní to naprosto věrně a chutná jakbysmet. Po čase však chuť začala slábnout do té míry, až z toho bylo kávovo-smetanové něco. Velká škoda, jen nezapomenout zmínit, že tady je chuť tabáku také velmi potlačena.

Tiramisu (zdroj: starbuzz.com)
8/10

Verdikt

Tohle byl od kluků ze Starbuzz správný krok. Příchutě rozličné a vesměs povedené, drží si chuť a dýmí to mocně. Nade všechny vypichuju White Mist a Spice Me Red, to jsou moji noví oblíbenci. S cenovkou 32e za 200 g to sice lehce přepálili, každopádně stojí za tu investici. Místy je ta chuť tabáku vyloženě na obtíž, jindy vhodně doplňuje příchuť. Nesmím zapomenout, že všechny popisy a hodnocení jsou čistě subjektivní, názory na příchutě se tedy mohou lišit. Pokud jste Starbuzz dlouho neměli, či vlastně vůbec, tohle je dobrá volba. Peace!

Jakub Kopáček

4 komentáře :

  1. Díky za přínosnou recenzi! Miluju tvůj blog, takové v našich končinách chybí. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Prosim kde sa da objednať Starbuzz vintage?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, v Německu teď dlouhou dobu nebyl, posledních pár kusů jedné příchuti by mělo být na Elwano.de. Jinak největší výběr je teď ve Španělsku.

      Vymazat

Instagram