Recenze: Minzari Crown (fake shit)

Znáte to, chcete iPhone (u mě nehrozí), ale nemáte škváru. Koupíte proto z Číny třeba uFoun, vzhledově podobný, 5x levnější a překvapivě, stojí za hovno. Tohle je přesně ten případ, protože Minzari Crown stojí okolo 1500 Kč a já radši vyhodil pár stovek za čínský šmejd. Sliboval podobnou funkčnost a vzhled. Byl jsem zase napálen!

S věcmi z Ali Expressu mám vesměs dobrou zkušenost, za pár dolarů se dostanete k silikonovým zadkům Hillary Clinton, k levným napodobeninám Kaloud Lotusu a vaflovačům ve tvaru Dartha Vadera. Je jasné, že dýmkařského materiálu tam bude přímo velehora, a tudíž spousta příležitostí k zajímavému nákupu/prodeji. Nakoupím tunu fake kaloudů, plastových šlauchů a skleněnek za pár dolarů, prodám v ČR za 500 000€! No nic, jdeme dál.

Přitom tak krásná a nevinná...
Korunka pro princeznu

Máme nabito! (originál)
Proč tu korunku tolik toužím vyzkoušet? Již pár let je Minzari Crown takovým lehkým symbolem luxusu (jsou toho plné instagramy, drahé šampaňské/bitches/chlebíčky atd.). Je narvaná snad na každé druhé ART Hookah, zlaté/stříbrné provedení, nejvíc yoloswag korunka na trhu. Mimoto, je konstrukčně velmi zajímavá.

Korunka pracuje na principu stoupání horkého vzduchu, to znamená, že uhlíky jsou netradičně umístěny pod tabákem na výškově regulovatelném tácku. Tabák se nachází korunce typu phunnel s dírami ve spodní části korunky, na vrch se přidá poklička s vystouplým logem Minzari a to je celé kouzlo. Originál je vyroben v USA z nerez oceli, potud dobré.

Kde soudruzi z Číny udělali chybu?

Jak jste již mohli vytušit z ladění tohoto článku, nejsem spokojený. Věřil jsem, že základní princip zůstane zachován i za cenu horšího materiálu a odlišného provedení - chyba lávky. Popíšu tedy základní nešvary této laciné kopie:

PROVEDENÍ

Nerez? Zapomeňte. Mám z té kopie pocit, jako by někdo vzal plechovou misku a zohýbal ji do podoby korunky. Místo zářezů, zdobí tácek na uhlíky stejné dírky, jako jsou na korunce, god knows why. Ten materiál vede teplo tak surově, že po nějakých 10 minutách v chodu nemáte šanci otočit táckem jinak, než za pomoc kleští (moje popálené ukazováčky vás zdraví). Vzhledem k tomu, že kov neobsahuje žádnou povrchovou úpravu, okamžitě se na něm usazuje vodní kámen a řeknu vám, že čistit vnitřek korunky je asi stejný očistec, jako sledování japonského análního divadla.

FUNKČNOST


Chuťovka
Jedna z nevýhod, kterou trpí i samotný originál, je obrácené postavení uhlíků a tabáku. Jelikož tabák je nahoře a v dolní části korunky jsou díry pro vedení horkého vzduchu, může se lehce stát, že z korunky začne vytékat melasa, která uhlíky zhasne či poškodí. Proto bych tuto korunku, jak kopii, tak originál, doporučil spíše na sušší tabáky, zkrátka to není úplně na Fumari. Dá se tomu zabránit tak, že hned ze začátku pořádně přitápíte pod kotlem a spodní část tabáku jednoduše spálíte tak, že už přes něj melasa neprojde.
Nevím, jak je na tom originál, ale můj krásný fake tohle zacházení nerozdýchal. Ano, tabák se krásně dole připálil, ale tím způsobem, že jsem musel ožehlé zbytky sundávat zednickou lžící. Ty zbytky se tam drželi jako ebola ve středu Afriky (no offense). Tedy velmi houževnatě, ale postupně šly dolů.
Uhlíky jsem dával standardně 3, ovšem nasoukat je tam, to už je věc cviku. I přes otočení tácku do absolutně nejnižší polohy, stále se mi uhlí v prostoru tácku a korunky sekalo a jen mé vroucné modlitby k dýmkařskému bohu mi pomohly nasoukat tam všechny.

Korunka bez SWAGU

Rozdíl mezi kopií a originálem je zjevný
Po zkušenosti s touto korunkou jsem zjistil několik věcí. Buď mám v rukách nasráno a jednoduše neumím nabít tento typ korunky, i přes fakt, že jsem to několikrát zkoušel různými styly. Co je ale pravděpodobnější (zapnout ego), tato kopie je z odpadního materiálu, špatně vyvedená a postrádá něco, čím se originální Minzari může honosit. Co to je? Netuším, ale doufám, že jsou to věci jako heat management, kvalitní materiály, vyřešený odvod melasy atd.

Můj zájem o originál ještě vzrostl, poněvadž tohle opravdu nebyl ten zážitek, který jsem si sliboval. Kouřil jsem cca 6 dýmek, vyzkoušel jsem skleněnku, mosazku i nerez. Použil jsem Starbuzz, Fumari, Al Fakher, Nakhlu, Start Now a Adalyi. Nic nefungovalo tak, jak jsem zvyklý.

Stín originálu

Tato kopie byla jedním z těch horších rozhodnutí. Je s ní více starostí, než kvalitních dýmkařských zážitků. Nekvalitní materiály, špatné vedení tepla, nulová povrchová úprava, nedostatek místa mezi uhlíky a tabákem. Jen lehký výčet vlastností, které srážejí tento produkt k zemi. Záměrně všude uvádím, že se jedná o kopii, protože po tomto nemůžu odsoudit celou Minzari Crown. Je jisté, že originál je vychytanější, ale pokud toužíte po něčem na poličku, co vyzkoušíte párkrát do roka před kamarády jako raritku, tak budiž. Jestli toužíte po unikátní korunce, která vám dá minimálně stejný zážitek jako korunka s Kaloud Lotusem, jděte o dům (kontinent) dál.

3/10

Jakub Kopáček

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram