Dýmkařská bible #2: Korunky

Po delší (studijní :X) odmlce se vracím s náloží nového materiálu, mimo jiné i druhým vydáním Dýmkařské bible. V dnešním díle se podíváme na zoubek korunkám, mrknem na jejich typy, provedení, účinnost a použití. Osvěta pokračuje! 

Dneska vám představím svoji sbírku korunek, je už to pěkných pár kousků a prakticky na každou příležitost i volovinu mám tu správnou korunku. Každá z uvedených korunek se i trochu odlišně nabíjí, některé jsou lepší pro více vlhčí tabák, další zase vedou jinak teplo...no prostě spousta kravin a odlišností, ale já to pro vás napíšu do lehce stravitelných pár vět. Jdem na to :)

korunky vodní dýmka
Ultra boží sbírka? Tu mám!
Klasická korunka

Naprostým základem je klasická korunka. V mnoha podobách a provedeních se standardně dodává k většině novým dýmkám. Některé jsou plytké a úplně k hovnu, do jiných klidně narvete 50g tabáku jen to hvízdne (černá díra pro tabák  české výroby - korunka Salamander), ale zbytek se drží typického vzoru - 5 větších dírek na dně korunky.

syrská korunka vodní dýmka
Syrská paráda
Já začínal se syrskou korunkou. Vcelku vysoká, užší korunka, relativně plytká, 5 menších dírek, téměř nerozbitná (pád ze 3 m ji dorazil :/). Hodí se pro klasiku v podobě Al Fakheru, Nakhly, Jeff7Elements (nekupovat, děsná sračka :O) atd. Pro více melasovité tabáky není úplně vhodná, je tu stále možnost, že melasa unikne skrze dírky do vázy, dýmku zbytečně zalepí a ovlivní chuť. To chceš! (?)

Korunka v mojí sbírce však slouží nejlépe pod nádstavcem Badcha, což je bezalobalové řešení, které v jednu chvíli opravdu frčelo, dneska už většina znalých dýmkařů dává přednost Kaloud Lotusu, nástavci Birdhunter, nebo korunkám AoT.

Co je na hovno? Konkrétně u téhle hliněné korunky je to fakt, že mikropraskliny ve struktuře korunky umožní melase prosakovat skrze stěny korunky, ve finále to nic neovlivní, ale korunka je po nějakém čase děsně špinavá.

Stopy špíny v mikrodírkách na korunce
nástavec Badcha
Nástavec Badcha
nabíjení:
- tabák roztrhejte v ruce nad korunkou, bude do ní krásně padat
- ujistěte se, že tabák neucpává dírky
- pro normální nabití lehce udusejte dolní vrstvu, vrchní vrstvu tabáku naopak nečechrejte (zní to to debilně, já vím), mezi alobalem a tabákem nechte aspoň pár milimetrů místa (overpack až jindy)
- 4 vrstvy shit alobalu/1-2 vrstvy grilovacího, dírky podle uvážení (milion malých dírek? NE, 5 obřích děr? NE, krásný kruh dírek normálních rozměrů? Hell Yeah)

KDE KOUPIT: Turecká korunka + nástavec Badcha

Vortex

Vortexová korunka, to je druhý dýmkařský základ. Většina lidí si vystačí s kombinaci klasické a vortexové korunky, protože pro nenáročné dýmkaře to zkrátka stačí. Proč ten název zní jako část manuálu k japonskému videu? Vysvětlím!

Kaya Vortex korunka
Kaya Vortex
Název vortex se odvozuje od specifického proudění vzduchu v korunce. Korunka je typická svým vyčnívajícím ostrůvkem (totemem, bradavicí, výstupkem...podle fantazie) se čtyřmi dírkami, které se liší svým umístěním podle výrobce dané korunky (SS vortex má dírky položené hodně nízko, naopak Kaya vortex vcelku vysoko). Co se týče zmiňovaného proudění vzduchu, při potáhnutí vytváří vzduch spirálovitý efekt uvnitř downstemu, proto název Vortex (vír).

Korunka je famfárová v tom, že u tabáků s větším podílem melasy zabraňuje melase stéct do dýmky. Melasa zůstává v korunce a opětovně zvlhčuje tabák. Seems legit.

Klasická korunka i vortex jsou cenově dostupné korunky, obě se dají pořídit pod 200 Kč. Liší se materiálem (hlína, pyrex, sklo, kámen), výrobcem (SaharaSmoke, Kaya, Amy, Saphire...) a samozřejmě velikostí.

Vhodné pro melasovitější tabáky jako Starbuzz, Fumari, Al Waha Gold, UT atd.

Saphire Vortex
Saphire 4tex
nabíjení:
tabák roztrhejte v ruce nad korunkou, bude do ní krásně padat
- ujistěte se, že tabák neucpává dírky, kolem ostrůvku udělejte místo
- pro normální nabití lehce udusejte dolní vrstvu, vrchní vrstvu tabáku naopak nečechrejte (zní to to debilně, já vím), mezi alobalem a tabákem nechte aspoň pár milimetrů místa
- 4 vrstvy shit alobalu/1-2 vrstvy grilovacího, dírky podle uvážení (milion malých dírek? NE, 5 obřích děr? NE, krásný kruh dírek normálních rozměrů? Hell Yeah)
- Saphire 4tex můžete použít s Kaloudem, není pro něj úplně ideální, ale funguje dobře

KDE KOUPIT: Saphire Vortex

Phunnel

Korunka, ze které stříká radostí kdejaký Američan, jo, to je phunnel. Phunnel, Funnel, tunel? Výslovnost ponechám na vás. Spousta druhů, spousta možností nabití, velká variace materiálů i barevných provedení. Co na ní ti Amíci mají?

Tangiers Phunnel
Tangiers Pico Bowl
Phunnel se od vortexu liší v několika zásadních směrech, ale funkčnost je prakticky stejná. Ostrůvek vyplňuje jedna velká díra, na rozdíl od 4 malých na vortexu. Phunnely bývají vyšší, plocha korunky je menší a prodává se ve spoustě provedeních.

Ve své podstatě nenarazíte na plytký vortex, kdežto Alien Phunnel je extra plytký s ostrůvkem jasně vyčnívajícím nad zbytek korunky. Tangiers Phunnel zase sází na výšku, menší plochu korunky a relativní hloubku - ideální pro tabáky značky Tangiers. Phunnely Ceramica jsou zase velmi široké, obsahují přepážku napříč ostrůvkem a jsou vynikající pod Kaloud Lotus.

Kaloud Samsaris
Kaloud Samsaris
Posledním hitem je phunnel přímo od Kaloudu - Kaloud Samsaris. Korunka je silikonová, navržená tak, aby na ni Lotus držel jako přibitý, vnitřek korunky je rozdělen ve formě víru, celkem dizajnovka a fajnová věc.

nabíjení:
tabák roztrhejte v ruce nad korunkou, bude do ní krásně padat
- ujistěte se, že tabák neucpává dírky
- pro normální nabití lehce udusejte dolní vrstvu, vrchní vrstvu tabáku naopak nečechrejte (zní to to debilně, já vím), mezi alobalem a tabákem nechte aspoň pár milimetrů místa
- 4 vrstvy shit alobalu/1-2 vrstvy grilovacího, dírky podle uvážení (milion malých dírek? NE, 5 obřích děr? NE, krásný kruh dírek normálních rozměrů? Hell Yeah)
- nejlepší korunky pro kouření přes Kaloud Lotus, tak ho sakra používejte :)!

KDE KOUPIT: široký výběr phunnelů

Speciální korunky

Existuje spousta dalších korunek, které se liší a jsou svým originálním způsobem zajímavé a využitelné. Mrknem na pár "must have" věcí, i na pár vyložených nesmyslů.

Apple On Top


AoT je super korunka, jedná se v podstatě o vortex s pár úpravami. Korunka je kovová, obalená gumovou vrstvou ve tvaru jablka. Obsahuje tácek s dírkami a malým gumovým lístečkem (aby ses sakra nespálil!), který sedí na malém totemu vyčnívajícím z vortexového ostrůvku uprostřed korunky, může se proto otáčet. Fajn věc, uvidíte podrobněji v recenzi. Cenově lehce předražená.

Apple on Top
Apple On Top
KDE KOUPIT: Apple On Top

Saphire HotShot RT


Ideální korunka na košt nového tabáku v malém množství, skvělá k filmu, či na krátké podýmení. Korunka je vážně prťavá, vleze se do ní tak 5-10g tabáku. Série dvanácti dírek tabák opravdu solidně sežehne, zkrátka super věc na krátké seance.

Saphire Hot Shot RT
HotShot RT 

KDE KOUPIT: Hot Shot

Žrouti tabáku!

Sahara Smoke Goliath
Goliath Bowl
Na našem trhu existují dvě šílenosti, které rozhodně nejsou přátelé vaší peněženky. Nejde tak úplně o pořizovací cenu, ale spíš o fakt, že do nic narvete klidně přes 60g tabáku, to už je solidní střela! Jako první jde na řadu český zástupce vymetačů peněženek, korunka Salamander. Za sympatických 180 Kč se vám nabízí možnost upálit celou krabičku tabáku, no neber to.

Dalším zástupcem je sympatický kotel Goliáš (Vortex Goliath Bowl). Obří vortex s divnými výstupky na dně korunky, s divnými výstupky podél korunky, neuvěřitelný žrout. Platí pro něj stejná věc jako pro Salamandra - spolehlivě vyluxuje peněženku.


Kraviny

Existují samozřejmě i korunky, které si zdravě uvažující člověk nekoupí. Mini korunka s kovovou tarbuší? NE! Flip korunka s drakem, tabákem nahoře a uhlím vespod? NE! Čtyři korunky v jednom? NE! Tahle freakshow může pokračovat do nekonečna.

     
Ehm, k ničemu
  
Dračí řešení

THE END
POKRAČOVÁNÍ PŘÍŠTĚ
DALŠÍ DÍL: DÝMKAŘSKÁ BIBLE #3: TABÁKY

Jakub Kopáček

10 komentářů :

  1. ahoj, k čemu je dobra ta AoT korunka? :O

    OdpovědětVymazat
  2. Nazdar Vítku, AoT je vortex pro větší množství tabáku, nejlépe funguje s 20-30 g, 4 uhlíky a kouříš klidně přes 2h. Při normálním množství tabáku se chová jako obyčejný vortex, byť kovový a s lepším heat managementem. Je designově povedená, v mnoha barevných provedeních, snadno se čistí, cena je lehce nahoře. Koupíš ji u iSmoke.cz, nebo u spousty dalších eshopů.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj. Jenom dotaz - kolik uhliku davas na vortex? 1-2?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dávám 3, jeden neudělá nic, dva jsou základ, nabiju vortex pořádně a dám tři uhlíky, v průběhy kdyžtak jeden sundám.

      Vymazat
  4. Dračí korunku mají ve Zlíně v čajovně, a je to zatraceně dobrá vychytávka...

    OdpovědětVymazat
  5. Proč myslíš? Vidím zde opravdu řadu nevýhod.

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělé, s dýmkařením teprve začínám a musím říct, že takový web je pokladem ! :)
    Mockrát děkuji za informace.

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, chci se zeptat, co stojí za problémem, když dýmka jede cca hodinku a něco a pak už je cítit pouze chuť uhlí, přitom čtvrtka tabáku na dně korunky je čerstvý? Mám za to, že se jedná o spálenou vrchní vrstvu tabáku, která vytvoří nepropustnou krustu k dalšímu tabáku, ale při menším počtu uhlíků ( tepla) dýmka nevydává žádný kouř.. Jedná se tedy o to, že tam mám velké teplo? Můj setup je Solaris phunnel, turek, hms od Marvin heat control a obvykle jedu na dva uhlíky + jeden nahoře (není moc kouře) a později na tři. Je na to nějaké obecné pravidlo, proč tomu tak je? Dýmce se zatím snažím porozumět :) Děkuji za případnou reakci

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, phunnel od Solaris je uvnitř glazurovaný, navíc tlustostěnný. Nedivím se, že máš problém prohřát jej až dospod. Když do toho navíc dáš například světlý tabák, tak i když jedeš na tři uhlíky, spálí se ti jen vrchní vrstva a tepla se těžko probojovává až dolů. U phunnelu se to dá řešit plíškem scalli mod (https://www.svetdymek.cz/d-scalli-mod-kloboucek-na-korunky-typu-phunnel.html), který zabrání úniku tepla do dýmky a nutí horký vzduch procházet celou směsí. Případně kup i jednu neglazurovanou, klasickou korunku. Třeba FOX Tail (https://www.vodnidymky.cz/korunka-fox-tail/d-24704/).

      Vymazat

Instagram