Chcete čistou vázu? Zkuste MGNT!

Špinavá váza je prokletím, které trápí všechny dýmkaře bez rozdílu. Stačí si z dýmky několikrát zakouřit, aby se vnitřek vázy zanesl nečistotami. Čištění vázy nikoho nebaví. Dosud jsme využívali štětky, rýži a různé chemikálie – je to pracné a výsledek není vždy 100%. A tak jsem ve spolupráci s Shanti vytvořil pomůcku, díky které vázu bez námahy vyčistíte – magnetickou stěrku mgnt.

magnetická stěrka mgnt
🧲
Před mnoha lety jsem se zamiloval do specifické metody čištění, po které se však slehla zem. Běžně se používá v akvaristice, jedná se o magnetickou stěrku, díky které přes sklo vidíte na rybky a rybky na vás. Existovala jedna, který se dala využít pro vázy vodních dýmek. Nebyla dotažená, ale fungovala. Bohužel se vypařila v nenávratnu a já smutnil. V závěru roku 2022 jsem se rozhodl, že to tak nenechám. A jelikož už léta v partnerství s Shanti tvořím obsah, rozhodli jsme se společně začít tvořit i produkty. Tohle je naše první, magnetické dítko.

Stěrky v akvaristice jsou pro vázy příliš velké, jejich magnetická síla je nízká. Hm, je nutno zachovat koncept, ale pozměnit parametry. Stěrku jsme zmenšili, osadili brutálně silnými magnety, vybavili šetrnou textilií a vybarvili do černo-modra. Trvalo měsíce, než jsme našli to správné, funkční řešení. Přesto máme ještě moře nápadů, jak stěrku do budoucna vylepšit. Nyní je ovšem čas vypustit stěrku do světa, ať si s ní kromě nás hraje i dýmkařská komunita. Vaše zpětná vazba je pro nás to nejcennější, rádi stěrku vylepšíme na základě vašich poznatků z použití. Proč zrovna mgnt?

Magnetická stěrka. Magnet. MGNT. Ubrali jsme pár samohlásek a zachovali nosnou myšlenku, protože o magnetické síle to celé je.

magnetická stěrka mgnt
Magnetky na sněhu

Co to je?

Představuji vám mgnt magnetickou stěrku, která snadno a efektivně odstraňuje plak, šmouhy a usazeniny z vašich váz. Stěrka se skládá ze dvou dílů, které jsou vybaveny silnými magnety a šetrnou textilií. Poradí si s jakýmkoliv typem váz vč. broušených (do 1,5 cm tloušťky), je kompaktní a jednoduše přenosná. Vázu mechanicky čistí uvnitř i vně a zbaví ji nečistot tam, kde štětky a jiné metody selhávají. Textilní vložka je odolná a zároveň jemná, vázu nepoškrábe ani nijak nepoškodí. V první verzi stěrky není vyměnitelná, v budoucnu je to naším cílem.

magnetická stěrka mgnt
Modrák
Stěrka je dodávána ve spojeném stavu, umístěná v papírové krabičce. Uvnitř krabičky je QR kód, který vás dovede k návodu k použití.

Magnetickou stěrku mgnt

Magnetická stěrka mgnt je určena k čištění váz vodních dýmek, neasi. Komu tedy poslouží nejlíp? Všem domácím dýmkařům a dýmkařkám, co nechtějí pěstovat chemickou zahrádku ve váze. Pro ty, kteří se nechtějí dovnitř vázy dívat skrz zahnědlý povlak. Potěší vás, kdo chcete mít do minuty čistou vázu. Zároveň mgnt ocení i kdejaká dýmkárna, čajovna či lounge! Čištění pomocí magnetické síly je silně návykové, jak na to?

Jak vyčistit vázu?

magnetická stěrka mgnt
Tady to máte bílé na zeleném
Čištění vázy nebylo nikdy snazší. Ukážu vám, jak s pomocí mgnt docílit perfektně vyčištěné vázy.

  1. Do vázy vstříkněte porci mýdla nebo běžně používaného detergentu (JAR atd.). Napusťte vázu vodou zhruba do třetiny jejího objemu.
  2. Zakryjte hrdlo vázy dlaní a zatřeste s ní. Tímto vytvoříte uvnitř vázy pěnu a mydliny, které jsou důležitou součástí čistícího procesu. Poté vodu z vázy vylijte, aby uvnitř zůstaly pouze mydliny.
  3. Rozdělte mgnt na dvě části. Drží pevně u sebe, proto doporučuji vrchním dílem nejprve otočit do strany a teprve poté jej oddělit. Část stěrky bez loga vložte do vázy a druhou k ní přiložte zvenku – mgnt se spojí a můžete čistit.
  4. Mechanicky setřete nečistoty ze dna vázy a pokračujte nahoru až k jejímu hrdlu. Jakmile budete se stavem vázy spokojeni, opět ji napusťte vodou. S vázou zatřeste a odpadní vodu vylijte. Opakujte do doby, než bude váza bez mydlin a vody.
  5. Vyjeďte stěrkou nahoru po váze a odeberte díl uvnitř. Z tohoto dílu vymáčkněte vodu pomocí tlaku palce na textilní vložku. Začněte v horní části a pokračujte až dolů, z textilie by mělo vytéct několik kapek vody.
  6. Oba díly stěrky nechte vyschnout, a to stranou s textilní vložkou nahoru. Poté mgnt umístěte zpět do krabičky.
Nečistoty vám zmizí před očima a během minuty péče je váza opět křišťálově čistá a jako nová. Takové čištění vás bude bavit. Dopřejte si čistý chuťový zážitek bez zdraví ohrožujících nečistot, s mgnt je to hračka!

magnetická stěrka mgnt
Čištění vázy pomocí mgnt. Jen jsem popletl postup, jajks. Část bez loga jde dovnitř!

Tipy k použití

Upozornění: Ty magnety jsou velmi silné. Části stěrky k sobě mohou přiskočit i na velkou vzdálenost. Když si nedáte bacha, může dojít k zaseknutí kůže či prstů mezi kusy stěrky, což může způsobit podlitiny, pohmožděniny i zlomeniny. Myslete na to a buďte opatrní! Další bezpečností pokyny naleznete v návodu k použití.

Specifické vázy: Na trhu je spousta váz, od hranatých přes baňaté až k těm s různě fouknutými tvary. Stěrka je malá, avšak ne vždy zajede až do neostřejších hran. Pokud v zákrutech najdete i přesto nečistoty, u takto specifických váz (třeba Steamulation) můžete čištění pomocí mgnt doplnit o klasickou štětku, rýži či ložiskové kuličky.

Broušené vázy: Pomocí stěrky vyčistíte i broušené vázy s nerovnostmi na povrchu. Pravidelné přejíždění po těchto plochách nicméně snižuje životnost textilie třením o nerovný povrch. Proces čištění doporučuji provést pomalu.

Vázy s ornamenty: Tradiční vázy s vystouplými ornamenty lze taktéž čistit pomocí stěrky, postupujte ovšem se zvýšenou opatrností. Nešetrné pohyby stěrky po vnější straně vázy mohou způsobit poškození těchto ornamentů.

Údržba: Dbejte na to, aby stěrka nebyla ponořena do vody – sníží se tím životnost textilie i stěrky. Šasi čistěte suchým hadříkem. Nevkládejte do myčky! Více naleznete v návodu k použití.

Jakub Kopáček

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram