Zachraňte ochucený tabák do dýmek

Opět musíme zabojovat, bando. Zvedají se hlasy pro zákaz ochucených tabáků v Evropě, a to je pro naše milované dýmkařské řemeslo likvidační. EU nyní spustila veřejné konzultace k úpravě této legislativy a náš hlas musí být slyšet! Ukážu vám, jak na to.

Zachraňte ochucený tabák do dýmek
Pomozte ochránit vodní dýmky!
Tak dobrá, řvát členům Evropské komise do ksichtu asi není řešením. Alespoň ne pro nás, prosté občany EU. To mají na starost organizace jako ESCA (European Shisha Community Alliance), se kterou spolupracuji, dále lobbisté a zástupci společností dýmkařského průmyslu. My budeme klikat a psát krátké pasáže obhajoby. Stvořil jsem pro vás neprůstřelný návod, díky kterému s tím budete za 15 min hotovi a přispějete k záchraně ochuceného tabáku. Pusťme se do toho!

Vyplňovat můžete do 16. května 2023, tak nemeškejte a přesvědčte co nejvíce lidí z vašeho okolí, aby se zapojilo a dotazník vyplnilo. Děkuji 💙

Vyplňte ZDE

I. První krůčky

Výborně, kliknuli jste. Zobrazí se stránka s názvem Hodnocení legislativního rámce pro kontrolu tabáku. Cool, můžete sjet dolů a kliknout na Odpovězte na dotazník.

Zachraňte ochucený tabák do dýmek
Klikej na dotazník!
Poté budete vyzváni k vytvoření účtu, směle do toho (bez něj to nefachá). Nahoře si to přepněte do češtiny. Vyplňte v sekci O sobě a uveďte, že jste občanem EU. Poté budete přesměrováni zpátky na dotazník.

II. Začínáme s dotazníkem

Dotazník tvoří 21 otázek, pokud jej budete vyplňovat jako občan EU. Jestli vyplňujete jako organizace či jiný subjekt, bude otázek i potřebných informací k uvedení více. Krok za krokem si projdeme celý dotazník s nabízenými odpověďmi.

Zachraňte ochucený tabák do dýmek
Přivítá vás tohle
ZÁKLADNÍ INFORMACE

První nutné údaje se týkají obecných prkotin. Takže zadejte jako jazyk češtinu, dále se konzultace zúčastněte jako občan EU. Vyplňte vaše celé jméno a mailovou adresu. Zvolte svou zemi původu a rozhodněte se, jestli své odpovědi ponecháte v anonymitě, nebo budou veřejně k nahlédnutí. Zaklikněte souhlas se zpracováním osobních údajů. A je to, pokračujme dále.

PROFILOVÁNÍ TÉMAT

Zde odpovězte podle pravdy, nebo si vymyslete, co chcete. Já to vyplnil takto.

Zachraňte ochucený tabák do dýmek
Jaký jste uživatel?!
INFORMOVANOST

U této části již nabízím ideální možnost vyplnění, vyplňte to stejně.

Zachraňte ochucený tabák do dýmek
Takto, prosím!
III. Vyplňujem!

Následující část bude hodně o obrázcích, na kterých jsou vyznačeny správné odpovědi. Prosím, vyplňte je podle mého návodu, abychom dosáhli ideálních argumentů pro podporu naší věci. Následující část dotazníku se jmenuje Posouzení rámce pro kontrolu tabáku.

ČÁST I.: SMĚRNICE O TABÁKOVÝCH VÝROBCÍCH

Zachraňte ochucený tabák do dýmek
První část
Zachraňte ochucený tabák do dýmek
Druhá část, tady akorát nezaklikávejte tradiční tabákové výrobky, jinak podle uvážení či nejlépe nevím

ČÁST II.: SMĚRNICE O REKLAMĚ NA TABÁKOVÉ VÝROBKY

Zachraňte ochucený tabák do dýmek
Prosím takto
Zachraňte ochucený tabák do dýmek
Pokračujeme
Zachraňte ochucený tabák do dýmek
Jedeme dále
ČÁST III.: DALŠÍ PŘÍSLUŠNÉ POLITIKY

Zachraňte ochucený tabák do dýmek
Ověřování a kanály, oujé
Zachraňte ochucený tabák do dýmek
Neeee
Zachraňte ochucený tabák do dýmek
Tady nevíme, jo?
Zachraňte ochucený tabák do dýmek
Už jsme skoro na konci!
Zachraňte ochucený tabák do dýmek
Hoďte tam poslední modré kuličky

IV. Hezky jim to napište!

Poslední část obsahuje možnost přidat komentář k dotazníku, jedná se o jednu z těch NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH částí. Můžete zvolit buď komentář do 500 znaků, nebo přiložit soubor (Word/PDF/Txt) s delším komentářem

Ukážu vám, co jsem napsal a přiložil ve formě wordového dokumentu (uloženého jako PDF, to nemusíte, klasický doc to přelouská). K tomu vám nabízím několik vhodných odpovědí do komentáře, které můžete jen zkopírovat a vložit, případně do výše limitu kombinovat podle libosti.

Zachraňte ochucený tabák do dýmek
Takhle to vypadá a jak vidíte, já jsem to vyřešil přiloženým souborem (moc kecám)
VYJÁDŘENÍ PRO VÁS
  • Ochucené tabáky jsou zásadní pro fungování sektoru vodních dýmek, jejich zákazem se průmysl tohoto sektoru zhroutí.
  • Zákaz ochuceného tabáku by byl stejný jako zákaz ochuceného alkoholu – diskriminační zásah do tradiční výroby a konzumace produktu.
  • Vodní dýmky jsou konzumovány občasně, frekvence užívání vůči cigaretám, zahřívaným tabákovým výrobkům a elektronickým cigaretám je násobně nižší.
  • Vodní dýmka je unikátní kulturní produkt, který se vyvíjel staletí. Musí k ní být náležitě přistupováno a je potřeba vodní dýmky jako kulturní dědictví chránit.
  • Vodní dýmky jsou konzumovány velkou skupinou obyvatel původně cizí národnosti, tedy s migrantskými kořeny. Vodní dýmky jim pomáhají udržet si část své kultury v Evropské unii a napomáhají k asimilaci obyvatel, je tedy kontraproduktivní zasahovat do jejich kulturního dědictví.
  • Vodní dýmka je sociální záležitost, lidem přináší cenné sociální interakce, navozuje pocit klidu a v rámci podnikatelské sféry zajišťuje desítky tisíc pracovních míst.
  • Pro občany, kteří z náboženských důvodů nekonzumují alkohol, je vodní dýmka prostředkem sociální interakce a nabízí jim možnost úlevy a úniku. Podobně, jako v západní kultuře alkohol.
  • Restrikce v oblasti ochuceného tabáku do vodních dýmek přivodí růst černého trhu a také neprofesionálně, nelegálně vyráběného, ochuceného tabáku.
  • Zákaz ochuceného tabáku do vodních dýmek zničí celý HoReCa sektor v tomto odvětví a rovněž tradiční a mnohdy i rodinné podniky dýmkařského průmyslu. Lidé přijdou o práci, členské státy vyberou méně na spotřebních a jiných daních.
MOJE VYJÁDŘENÍ

Jsem zcela proti zákazu ochuceného tabáku, primárně u tabáku do vodních dýmek. Jejich ochucování je prováděno po staletí a v posledních 40 letech je základem všech produktů v této oblasti – je to prvek kulturní a zcela klíčový pro charakter tabáků do vodních dýmek.

Vodní dýmky jsou sociální i kulturní záležitostí, musí být takto vnímány a dále chráněny. Jejich kouření je občasné. Pro mnohé tvoří alternativu ke konzumaci alkoholu, hlavně v arabských komunitách. Pro ně konkrétně jsou rovněž součástí kulturního dědictví. Od konzumace tradičních tabákových výrobků se liší ve všech ohledech. Ochucené tabáky jsou jejich nezbytným a rozlišovacím znakem. Jejich zákaz přivodí strmý růst černého trhu, přivede konzumenty k nelegální výrobě ochucených směsí, zničí celý HoReCa sektor v tomto odvětví a rovněž tradiční a mnohdy i rodinné podniky dýmkařského průmyslu. Lidé přijdou o práci, státy vyberou méně na spotřebních a jiných daních.

Ochucování alkoholu je povoleno, přitom jeho konzumace je mezi občany EU násobně vyšší než v případě užívání vodních dýmek. Není tedy žádný důvod ani smysl u tabáků do vodních dýmek příchutě zakazovat, bylo by to mimo jiné silně diskriminační.

Děkuji, že jste dotazník vyplnili a připojili se tak k boji za záchranu vodních dýmek, jak je známe, kouříme a milujeme!

Jakub Kopáček

7 komentářů :

  1. Peckovní článek! DÍKY Kubo! Před časem jsem právě přes hookahweek narazil na odkaz, ale bylo to celé anglicky a tu je to krásně ponašymu a ještě k tomu tvůj článek, jak to vysvětluješ polopaticky!

    OdpovědětVymazat
  2. Díky. Tohle mě šokovalo. Zítra se na to podívám podrobně.

    OdpovědětVymazat
  3. Odesláno :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den,
    zrovna čtu novinky o schválení zákazu ochucených nahřívacích tabáku.
    Tak jak to s námi bude? 😵‍💫

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, tohle se nás naštěstí, zatím, netýká. Je to jiná kategorie, než do které patří tabák do vodních dýmek :)

      Vymazat

Instagram