Recenze: Wookah Mini

Už řadu let k nám z Polska proudí nejen kuřata kořeněná posypovou solí, ale také jedny z nejoblíbenějších dýmek Evropy. Nekecej, Sherlocku! Řeč je samozřejmě o Wookah – elegantní dýmce s dřevěným pláštěm. Po neskutečných 7 (!!!) letech představili novou dýmku a musím říct, že se nemohli nadřít méně. Bulvy připravit, mrkneme se na Wookah Mini!

Wookah Mini
„Jsem nějaká malá, děsivé!“
Charakteristická, nepřehlédnutelná. Oblíbená, až nadužívaná. Relativně drahá. A takto bych mohl pokračovat dále, až byste měli před očima iPhone, nikoliv dýmku od Wookah. Uběhlo mnoho zim a my jsme trpělivě čekali. V mezidobí jsme se od Wookah dočkali rozšíření nabídky dřev, bleskového designu, zlatého dekoru, podivných korunek a výměny závitů a těsnění za systém QLS (krátký bajonet na spoji vázy a těla) a zábrusové konektory. Nová dýmka stále v nedohlednu. Dočkali jsme se až v listopadu 2022 a co jsme dostali, well, jsme vskutku nečekali.

Polský bober
    Jaký zase bober, more? To video znát musíte a určitě víte, že není dobré dráždit bobra v centru miasta (i když to byl k*rva jež!). Wookah jsou takoví polští bobříci. V roce 2015 vyhryzali ze dřeva dýmku, která nás uchvátila. Čímpak? Elegantními tvary, závitovým spojením, zpracováním dřeva, nádhernými vázami, využitím kůže u hadic i náustků a neotřelým designem. Nadčasová věcička s prémiovou, avšak stále přijatelnou cenovkou. Ocenění Produkt roku 2015 od ShishaMesse nezískali náhodou.

    Wookah
    Bober roku!
    V průběhu sedmi let jste na ně mohli narazit prakticky všude. Dýmkárny všeho druhu si v nich libovaly, přeci jen vysoká, stabilní, závitově (později bajonetově) spojená a luxusně vypadající dýmka zákazníky i personál těšila. I když, ha. Personál chytil Wookah pod táckem a tančil s ní podnikem, dokonce velmi energicky v případě, když na tácku bylo odložené uhlí a ruka držící dýmku na konci těla se o rozžhavený tácek začala škvařit. Hupsík. Doma ji má či měla i velká část komunity, zkrátka prodejní úspěch a legenda na poli evropských dýmek.

    Wookah
    Stále pěkné, jen už trochu okoukané
    (zdroj: Wookah)
    Přirozeně, vše se jednou okouká, zevšední a začne nás nudit. A byť Wookah žhavila mozkové závity a dopovala se krówkama, přidávala dekory, exotická dřeva, nové designy váz atd. – zevšedněla i tato dřevěná dýmka. Mr. Wood, bývalý distributor Wookah, který její model okopčil, se posunul dále. Původní model inspiraci nezapřel, džízis, ksicht lehce odlišný, ale dále už jasná shoda. Tak i tihle vydali nové modely, například dýmka Antique je kulervoucí. Wookah na to léta dlabalo, až konečně v jejich zasedačce zaznělo: „Szukamy nowej fajki wodnej!“

    Mr. Wood
    Vlevo model Antique, vpravo původní model Mr. Wood kopírující Wookah
    (zdroj: Mr. Wood)
    Wookah Mini Smooth Oak

    Ve Wookah mě asi mají rádi, zřejmě proto, že se vyskytli v knížce a na veletrzích jsme vždy dobře pokecali. Jejich bývalá manažerka, která se ve volných chvílích věnuje profi tanečkům u tyče, mě obdarovávala krówkami vždy, když jsem se zastavil na stánek. Milé. A tak jsem během let dostal darem Wookah NOX a nyní mi před vydáním poslali i Mini, abych jim poskytl zpětnou vazbu.

    Wookah Mini
    Prcek vhodný i na domácí dýmení
    A že ji dostali! Podělím se tedy i s vámi o poznatky z několika týdnů hrátek s Wookah Mini. Aktuálně ji servírují pouze v provedení Oak, snad se objeví i v jiných variantách známých z klasického modelu. Jaký je tento dřevěný trpaslík? 

    BALENÍ

    Dýmka přilétla v pevné lepenkové krabici s černým potiskem, který mi, víc než dřevo, nevím proč připomíná zebru. I kdyby s krabicí na depu hráli speditéři volejbal, dýmka by zůstala neporušená. Je totiž ofačovaná v cca 2 km bublinkové fólie – kdo ji rád praská, ten má na dlouhé zimní večery o zábavu postaráno.

    Wookah Mini
    A to už půlka bublinek chybí!
    Wookah Mini přichází složená, krabice samotná nemá žádný rafinovaný systém uložení komponent, takže se té bublinkovky ještě nezbavujte. Balení je uzavíratelné, ale mé oblíbené očko či jiná úchopová oblast zase chybí, meh. Co je podstatnější, v základní verzi je dýmka oholená na kost.

    Wookah Mini
    Dým, dřevo či zebra?
    V Polsku je termín nezbytné příslušenství asi sprosté slovo (niezbędne akcesoria, hmm, spíš než jako nadávka to vypadá na označení kolonky v polském internetovém sexshopu), protože jinak mi neleze do hlavy, proč u dýmky za téměř 6,5 k není alespoň základní hadice, náustek nebo těsnění na korunku. Na vlastním e-shopu prodávají full verzi s hadicí, náustkem a korunkou... ehm, za devět a půl. V balení k nám dovážené verze tedy naleznete pouze dýmku, tácek, vázu a zpětný ventil + konektor na hadici. Netuším, zda to bylo jen v balení pro blogery, ale našel jsem tam ještě krabičku s dřevěnou zmenšeninu Wookah k zavěšení na klíče. Více bych ocenil to těsnění, abych byl upřímný! Popoplujem.

    MATROŠ, DESIGN A PROPORCE

    Prcek má vnitřnosti, tácek a konektory z nerezové V2A oceli, plášť z dubu. Uvnitř srdce je silikonový o-kroužek pro lepší těsnění a ze stejného materiálu jsou také podložky na podstavě vázy, kterých je celkem osm. Váza neklouže a rychle si na to zvyknete! Mini je modulární, lehce odšroubujete downstem, konektor na korunku, sundáte tácek a vyndáte konektor na hadici i zpětňák – jsou na zábrus. 

    Wookah Mini
    Podložky na váze jsou takové simply clever řešení
    Vzhledově je to čistá a neposkvrněná kopie větší sestřičky, což je celkem cute. Nemůžu se ale zbavit pachuti toho, že spousta kopírek stihla zmenšeninu Wookah vyrobit do roku dvou od příchodu na trh a když se na Mini dneska podívám, v hlavě mi tančí dvě opice řvouc: „To už si někde viděl, jen z eloxu a za líťo!“

    Pokud bádáte nad tím, jestli se dýmka vleze do přesně vyměřeného místa u telky, zde máte rozměry Wookah Mini: 34 cm výška těla (41 cm s vázou), 18 cm výška vázy a 14 cm šířka podstavy, pouhých 3,3 cm průměr hrdla vázy (i ta štětka se při průchodu zapotí), 18 cm průměr tácku, 14,5 cm délka downstemu, 1,3 kg váha bez vody a 2 kg včetně vody ve váze. 

    TĚLO DÝMKY

    Vezmeme to z vrchu, konektor na korunku potěší jen krátkým závitem a běžnou výškou i šířkou. Vtipně působí tácek, který pochází z klasické Wookah a v poměru k průměrem menší váze Mini doslova řve: „To jest nieproporcjonalne!“ Krátké tělo s pevně lepeným dubovým klackem je kromě délky beze změny, já bych to vypimpil třeba kovovým plíškem na styku klacku a tácku – melasa ráda zatéká přes závit konektoru na tělo, které barví a znehodnocuje. Lajdáci, tohle mohli pořešit!

    Wookah Mini
    Srovnat do řady! Marš.
    Wookah Mini
    Tenký plíšek by stačil a tělo by zůstalo čisté jako po vyprání v Perwollu
    Srdce dýmky má konektor i zpětný ventil opět ve sklonu 70°, takže měkčí hadice bez pružinky či opletu zalamuje. I zde si můžete udělat z dýmky chobotnici, namísto ventilu dokoupíte druhý konektor a můžete ve dvojko vysát s dýmem i vodu ve váze – zpětný ventil musíte oželet, ledaže byste druhému kumpánovi foukali do ksichtu. Plus musíte palcem krýt konec náustku, když kumpán tahá. Kovové logo bych ještě tak o cenťák zvětšil. Bajonetový systém QLS (quick lock system) mezi vázou a tělem funguje opět skvěle.

    Wookah Mini
    Tenká hadice bez pružinky nemá šanci, pokud Mini leží výš, než sedíte
    Zpětný ventil funguje překvapivě dobře navzdory otevřené komoře srdce, lehce změnili konstrukci a pomáhá tomu i menší objem vázy. U Wookah zlepšení, v porovnání s nasazovacími dýmkami klasicky o něco méně efektivní.

    Wookah Mini
    Srdíčko otevřené
    Wookah Mini
    Odventilujte se
    Downstem končí asi ve dvou třetinách vázy, potřebujete necelý litr vody pro efektivní ponoření tyčky. Posun nastal u difuzoru, který má u Wookah premiéru! Osm vyvrtaných děr, nic extra sofistikovaného. Je to ale zřejmě největší rozdíl a také posun oproti velkým sourozencům – dýmka je opravdu tichá, tah velmi příjemný. K Netflixu, tedy i na doma hned lépe využitelná dýmka! No, trvalo to jenom 7 let 😅.

    Wookah Mini
    Difuzor, uuu
    VÁZA

    Když papnete vázu do dlaně, budete se cítit spíše jako alchymista než dýmkař/ka. Úzké hrdlo a široká baňka tomu nahrávají. Podstava je dovnitř lehce vypouklá a ke zbytku vázy hezky navazuje, líbí se mi to. A jak už jsem zmínil, silikonové podložky zabrání klouzání po stole. Que bueno! U čištění štětkou volte užší varianty, ne všechny uzoučkým vstupem prorvete. Při rozbalení je ověšená lístečky s certifikátem pravosti.

    Wookah Mini
    Ověšená jako věštkyně z maringotky
    Wookah Mini
    Inu, nedivím se potvrzování pravosti, když po trhá běhá tolik kopií
    POCIT Z KUŘBY

    Jelikož mám doma jako uhel černou Nox, nabízí se srovnání. Když jsem nabil, postavil dýmky vedle sebe a zavřel oči, tak mi tahově i zvukem více vyhovovala právě Mini. Na to člověk nemusí být žádný ezosumec, aby vycítil danou změnu. Zvuk tlumený, tah velmi lehký. Díky trpasličím rozměrům se také snáze čistí, tedy mimo vázy, pokud ji penetrujete tlustší štětkou (:O). Stabilita vysoké i nízké verze je dost podobná, což je plus směrem k Mini.

    Wookah Mini
    Mini vs. Nox
    Když si náhodou kýchnete směrem do náustku, můžete Mini na pohodu vytopit. Tak to nedělejte, aneb profukujte citlivě. Dýmka se nepřehřívá, tělo skoro netopí ani s phunnelem. Mini je skladné, ale doporučuju při přenosu zabalit třeba do bublinek, abyste předešli škrábancům.

    Wookah Mini pořídíte na Shanti!

    Verdikt

    Polští bobříci sice pozdě, ale přece představili novou dýmku. Akorát že vůbec. Wookah Mini je lehce inovovaná, avšak jen zmenšená edice klasické verze. Jako sorry, ale po 7 letech jsem čekal větší nářez než trpaslíka stejného vzhledu. Funkčně není dýmce příliš co vytknout, stále působí prémiově a moderní interiéry stylově doplní. Je to dýmka pro všechny fanoušky Wookah, kteří chtějí tišší dýmku, lehčí tah a možnost s tímto klackem cestovat. Pokud máte k Wookah své výhrady a sebevědomá cenovka vám kroutí chlupy na zádech, na trhu naleznete spoustu alternativ. Čím je tedy Wookah Mini? Evoluční změnou, která si dala na čas, ale rozhodně žádnou revolucí v portfoliu polského výrobce.

    CENA6 390 Kč (Oak)

    + kompaktní rozměry při zachování stability
    + velmi tichá s příjemným tahem
    + kvalitní materiály
    + navzdory své velikosti se nepřehřívá

    žádná větší inovace po 7 letech na trhu 
    lze celkem snadno vytopit 
    obtížnější čištění vázy (štětkou) 
    vysoká cena za dýmku bez příslušenství 

    Wookah Mini
    Zmatená Wookah na závěr!

    Jakub Kopáček

    Žádné komentáře:

    Okomentovat

    Instagram