Kam na dýmku #7 - KINTE

Zzzzzeeeen. Při všem tom shonu kolem knihy jsem potřeboval trochu chillu, tak jsem vyrazil na dýmku. Překvapivě! Vytáhl jsem v Praze kyvadlo a nechal se nasměrovat k místu s trochou dýmu a pozitivní energie. Skončil jsem v ohradě s otroky. Vlastně v botanické zahradě. Nebo u hipstrů? 

Snažím se skrývat před intenzivními slunečními paprsky, hotový džihád na sítnice. Z nedaleké silnice se místy ozývá křik pneumatik, který místní atmosféru zajímavě doplňuje. Z reproduktoru tiše duní poklidná hudba a mě se překvapivě nechce spát. Hmm, kde jsem to zapadl? KINTE se to jmenuje, more.

Panáčci, bochánky a dýmky
Základní informace
  • kde: Masarykovo nábř. 238/20, 110 00 Praha 1
  • do čeho jdu: zenový podnik v moderním kabátu
  • otevíračka: 14:00–00:00
  • cena dýmky: 200 Kč světlota, 340 Kč černota
  • platba: na dřevo i kartou
  • FB: zde
Otrok budhismu

Jako v každém podniku jsem se doptával na tajemství jména, tady mne překvapili. KINTE ve mne vzbuzuje myšlenky na IKEA katalog, popřípadě na nějakou designovou svíčku. A ono ne. Jméno vychází z fiktivní postavy Kunta Kinte, což byl černý africký otrok z novely Kořeny. V suterénu podniku se nachází háky, řetězy a jiné BDSM legrácky, takže jsou alespoň částečně věrní předloze. Zbytek už jen zen.

Rozhodně bych nečekal takovou zašívárnu poblíž Mánesu, to vám povím. Na první pohled mě zaujal koncept. Všude je spousta malých detailů – sošky, vystřižené postavičky, obrazy a spousta zeleně. Není to ten typ zeleně, co se dá zkouřit, spíše taková botanická zahrada. V přední části je bar a vysoké stoly, menší Dýmkařův koutek a cihlová zeď plná zelí. Vzadu je křesílková zašívárna s parádním přítmím, lampami a divnými žárovkami. Své si tu najdou baroví povaleči, vyhořelí studenti i zamilované hrdličky. V BDSM sklepě potom i sexuální predátoři.

Všude nějaké to zelí
Potřeboval jsem si trochu srovnat dojmy, proto jsem se vydal tam, kde i královna chodí sama. No a málem jsem vešel do Narnie. Dveře na hajzlík vypadají jako vytržené ze secesního sklepa. Posedával jsem tedy na míse v Narnii a najednou vše zhaslo. Klasická záchodová panika! No nic, jdu na dýmku.

Papu, piju, dýmkuju, vlastně spíše chilluju

Vyzkoušet se má všechno – až na soulož se psem. Tato myšlenka ve mně zahnízdila před 7 lety, když u nás ve škole protidrogová centrála poeticky vysvětlovala, jak jsou drogy špatné, áááno. Jal jsem se tedy vyzkoušet nějaké špeky z místní nabídky. Třeba takový Cococain. Tato divná břečka obsahovala matchu, kokosové mléko a nějaké tajné ingredience – výborná záležitost! Podávají tu kafe (bleh), spoustu čajů, limonády a dokonce i nějaký ten škopek. Z jídel croissanty, zapékané židovské vejce a dokonce i kuskus, me gusta. Po stránce cateringu tedy very fajné, ceny příjemné.

Chutný břečkoid s ledem
Nastal čas na dýmkobraní. Z dýmek jsou tu k mání AMY, Dschinni a Karma. Nabíjejí pod alobal i Lotus do UPG, RS Bowls a klasických turků. Na výběr je široká nabídka světloty (200 Kč), na své si tu přijdou i černokněžníci (340 Kč). Servis zde probíhá, ke každé dýmce také přidávají kleště, což je fajn. Dal jsem si Darkside Mango Lassi spolu s trochou Tangiers Peach Iced Tea a Serbetli Bodrum Tangerine. Mix se dýmkaři povedl, silově průměr, kouřil jsem skoro 2,5 h. Spokojenost.

A zrovna já jsem dostal Ignis :/
Verdikt

Hravý mix kavárny, mučírny a dýmek si mě vcelku získal. Je to rozhodně zajímavý počin, jeden z mála v Praze bez ruského rapu, herní konzole a halasné atmosféry. Má to velmi blízko čajovně, ale klasická čajovna to není. Jídlo, pití, servis i dýmky jsou nadprůměrné. Občasný hluk ze silnice může někoho srát, mi to nevadí. Tohle určitě nebyla má poslední návštěva!

9/10

Co tam ta paní s dráty dělá?
Ideální lampa na výslechy!
Dveře do Narnie, tedy na mísu
Příjemné prostředí!

Jakub Kopáček

2 komentáře :

  1. tvá averze na kafe mi připomněla ten film jak tam Jet Li vyplivnul ten nápoj s tím, že ten čaj chutná odporně :D

    OdpovědětVymazat

Instagram