Dýmkaři pomáhají

My dýmkaři zdravotní problémy způsobené kouřením bagatelizujeme, protože, hm... žádné nejsou? Argumentů máme spousty. Faktem ale je, že vodní dýmky opravdu poškozují zdraví a jedním z nepříjemných následků je i rakovina, což je dost na (d)raka! Rozhodl jsem se podpořit dobrou věc za sebe i ostatní dýmkaře, kteří taky nemají rádi raky. Dýmkaři pomáhají!


Dýmem a knírem za dobrou věc
„Počkej, jak jako pomáhají? Budeme sbírat víčka?!“ Ne tak docela. Chci vás seznámit s novým projektem, který se mi pekl v hlavě již nějaký ten měsíc. Často přemýšlím nad tím, jaký dopad má moje činnost na dýmkařskou komunitu. Těch pozitivních věcí je celá řada – trapné fórky, záchodové články, kouření Farmáře (:O) a tak dále. Najde se samozřejmě i několik negativních věcí a arcivévodou mezi nimi je prostý fakt, že usnadňuji začínajícím dýmkařům vstup do našeho světa dýmek a kouře.

„Na tom přece není nic špatného, ne, vole?“ Nenechte se zmást, blogování pro vás mě neskutečně baví, pomáhat vám jakbysmet. Pravdou však je, že svými články usnadňuji lidem přístup k dýmkaření, které je sice kvalitnější a bezpečnější než ta sprostota z trafik, ale to na tom nic nemění – zdraví jim to ničí dál. Začal jsem přemýšlet nad tím, co bych mohl do komunity přinést navíc. A tohle je výsledek.

S knírem na věčné časy

Jakmile mi v hlavě vyrašil nápad na dýmkařskou charitu, prozkoumával jsem různé možnosti. Původní plán bylo najít dýmkaře v nesnázích a komunitně přispět na jeho léčbu. No jo, ale kde takového dýmkaře najít? Druhým nápadem bylo podpořit plicní oddělení různých nemocnic, avšak to by bylo netransparentní a po několika jednáních jsem i tuto možnost zavrhl. A když už jsem byl s nápady v koncích, narazil jsem na kníratý Movember.

Jelikož Dýmkařův koutek i Movember jedou na podobné, neformální a odlehčené vlně, rozhodl jsem se projekt dýmkařské charity spojit právě s ním. Movember nabízí transparentní systém příspěvků, možnost registrovaného dárcovství a co je nejzajímavější – tvorbu dárcovských týmů. Založil jsem tým Dýmkaři pomáhají. Součástí tohoto týmu se může stát každý, kluci i holky, dýmkařské podniky, e-shopy i recenzenti. Funguje to na následujícím principu:

Dárce týmu Dýmkaři pomáhají

  • Jedná se o milou dýmkařskou duši, která se rozhodne přispět na dobrou věc. Stanoví si osobní cíl vyjádřený částkou, kterou chce nashromáždit, popíše svou motivaci a zvesela daruje. Odměnou ji budiž povznášející pocit z dobročinnosti a prémie za aktivní dárcovství.
  • Každý jednotlivý dárce se může stát členem týmu Dýmkaři pomáhají. Stále může sledovat svůj osobní cíl a zároveň se podílet na dosažení kolektivního cíle. V rámci týmu jsou k dispozici seznamy dárců (členů i nečlenů týmu), přehledy o nejštědřejších dárcích, příspěvková zeď ala Facebook a popis motivace týmu a jejich členů.
  • Členy se mohou stát jednotlivci, firmy a různá další uskupení. Například Franta Opička, Elwano.de či Dobrá čajovna.

Jestli chceš, přispěj též

Tento projekt není jen spásnou myšlenkou jednoho blogera. Chci tímto oslovit celou československou dýmkařskou komunitu. Věřím, že jsme parta přátelských lidí, kterou může dobročinnost semknout ještě pevněji než dosud. Odložme naše vnitřní sváry a spojme se nad projektem, který může reálně někomu pomoci. Napadá mě spousta zajímavých možností!

Mým příspěvkem budiž vytvoření této platformy, péče o její fungování a pravidelné příspěvky. Jako jednotlivci můžete ukázat, že vám zdraví těch méně šťastných není lhostejné. Můžete plnit své osobní cíle či pomoci jiným dárcům/týmům k jejich dosažení.

Dýmkařské podniky, e-shopy i jiné firmy mohou kolektivně darovat na dobrou věc. Například stanovením vlastního cíle a přispěvatelům, kteří budou nejaktivnější, mohou pak za odměnu věnovat produkty, poukazy či slevy (to je ta prémie, o které jsem psal výše). Podniky darují například procento z každé prodané dýmky, firmy a e-shopy mají možnost vytvořit unikátní merchandising, z jehož prodeje darují určitou částku atd. Také je zde možnost uspořádat akce, srazy a různé sportovní aktivity pod hlavičkou Movember Move a zapotit se pro dobrou věc.

S některými lidmi i firmami jsem to již probíral a světe div se, zaujalo je to. Cool, těším na jejich přínos celému projektu! Možností je spousta a je už na vás, jak se jich chopíte a využijete je. Ukažme lidem, kteří nás mají za odredované hašišáře, že jsme komunita lidí, kterým záleží na zdraví nás všech. To je však druhotná věc, hlavním motorem týmu Dýmkaři pomáhají je pomoc lidem v boji proti rakům a jiným zákeřným prevítům!

Pokud byste se chtěli zúčastnit a nevíte jakým způsobem, klidně mi napište a něco vymyslíme!

Proč právě Movember?

Je možné, že většina z vás zná Movember jako nadaci bojující proti rakovině prostaty, avšak pole působnosti má daleko širší. Movember bojuje proti rakovině, ale také pomáhá šířit osvětu v oblasti duševních nemocí a celkově zvyšuje povědomí o zdraví mužů. V České republice je projekt zastřešen nadací Muži proti rakovině.

„Co to má ale společného s dýmkařením?“ Náš koníček nám přináší potěšení ruku v ruce se zdravotními problémy, které mohou v budoucnu natropit pořádnou neplechu. Jedním z nepříjemných následků je rakovina jazyka, plic a jiných orgánů, ale i astma a různé respirační problémy. Dokud to není náš problém, nezajímáme se. A to chci změnit.
Je škoda, že se Movember zaměřuje jednostranně na muže. V našich řadách působí mnoho laskavých dýmkařek, nicméně věřím tomu, že i je může tento projekt oslovit.

Jak začít?

  • Mrkněte na oficiální stránky nadace Movember – odkaz je ZDE. Pokud byste se rádi stali součástí tohoto projektu, registrujte se. V průběhu registrace si můžete vybrat, jestli se připojíte k naší partě (Dýmkaři pomáhají) nebo darujete na vlastní pěst.
Registrace! Klídek, jde o dobročinnost.
  • Jakmile vše dokončíte, zobrazí se vám osobní profil. Ten si vyšperkujte dle libosti, vyplňte vše potřebné a vzhůru do akce! V horní liště naleznete záložky , Tým a Výzvy
  • jsi ty. Tým jsme my. Výzvy jsou pro sporťáky. Easy, že?
Tvůj profil, Habibi.
  • Zde si plníte svůj stanovený cíl. Cílem je částka, kterou chcete vybrat na dobročinné účely. K plnění osobního cíle vám však mohou pomoci i ostatní, třeba rodinné a kamarádské kníry.
  • Když překliknete na tým, ukážete se v plné parádě mezi jeho členy. Můžete psát příspěvky, prohlédnout si seznam dárců a pomoci při plnění kolektivního cíle.
Lepší srdíčko jsem nenašel, Habibi.
Jak darovat?

  • Klikněte ZDE a budete přesměrování na stránku příspěvku. Další kroky jsou krásně popsány přímo uvnitř.

Na této stránce zvolíte darovanou částku, vyplníte příslušné údaje a vyberete si z možností publikace.
Po zaslání daru vám přijde potvrzení na e-mail, ve kterém naleznete i stvrzenku/fakturu. Ta se hodí firmám pro případnou daňovou úlevu.

Slovo závěrem

No a je to. Věřím, že se nám podaří vybrat zajímavé částky za účelem pomoci, se kterými budeme atakovat TOP 10 dárcovských týmů Movemberu v České republice. Stejně furt utrácíme za dýmky a tabák, pojďme to hodit tam, kde to někomu pomůže. Jdu si na to dát dýmku! Hau.

Jakub Kopáček

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram