Dýmkař v USA #2 - Americká dýmkařská kultura

Na svých cestách jsem se neubránil zvědavosti a začal se šťourat v místních dýmkařských poměrech. Nevezu domů indiána ani vlastní rapové CD, nýbrž sesbírané dýmkařské zkušenosti ze 7 států, 3 podniků, 8 trafik a 1 Libanonce. Také 1500 fotek, 2 600 g tabáku a sušeného aligátora navíc. Jdeme na to!

'Murrica
Hned na úvod chci zmínit, že dýmkaření ve všech zemích podmiňují určité základní faktory. Mezi ně patří historický kontext (Turecko má asi bohatší dýmkařskou historii než třeba Grónsko), legislativa (daně, regulace a buzerace), počet i kvalita výrobců, prodejců a dovozců dýmkařského zboží, místní komunita a dýmkařské zvyklosti i tradice spolu s obecnou představou o vodních dýmkách v dané společnosti. Zdaleka jsem nezmínil všechny, protože spoustu z nich si neuvědomuji ani já sám. Také si nerad hraji na vědmu, protože bych Yolandě kradl práci. Tak jací jsou teda američtí dýmkaři?

Fakta o místní dýmkařské kultuře

Je to těžké zobecnit, more! Reprezentativní vzorek by se natáhl na desítky tisíc dýmkařů. Já vycházím z vlastních i přejatých zkušeností, takže to berte jako takový výlet do amerického dýmkaření ala Borat. Jen bez těch plavek. Ledaže?..

Historie

Kdybych to srovnal s českou dýmkařskou tradicí, ta americká opravdu nevychází z čajoven. Podniky tohoto typu tam lze najít, ale specializují se opravdu spíš na čaje jednotlivých světových kultur. Nenajdete tam náš čínsko-arabsko-indický miš maš. Takže odkud vodní dýmky do USA přišly? Inu, stalo se tak prostřednictvím základního stavebního kamene této země. Imigranti spolu s uzlíčkem oblečení a vidinou amerického snu přivezli i vodní dýmky. Arméni, Libanonci, Arabové a mnoho dalších tak položili základ dýmkaření v USA. Reálně až ve 20. století.

V rámci svých komunit vodní dýmky využívali ke kouření travky, hašiše a Mu‘assel. To poslední není song z arabské hitparády, ale náš melasovaný tabák do vodní dýmky, jak jej známe dnes. Používali uhlíky z citronového dřeva a často si připálili směs jen tak zapíkem. Ach, ty osmdesátky. Na přelomu tisíciletí vznikaly první „hookah café“ – kavárny východního stylu s nabídkou vodních dýmek. V první dekádě nového století došlo k rozšíření nabídky tabáků, bůh žehnej Nakhle a Al Fakheru. V roce 2005 vznikl nám známý Starbuzz. Khalil Mamoon a další tradiční výrobci dýmek zaplavili trh svými výrobky a nová éra dýmkaření byla na světě.

Dnes Americe, z dýmkařského hlediska, můžeme závidět spoustu tabákových značek s ohromnou nabídkou a cenami, že nejednomu ukápne melasa. Dále mnoho zajímavých dýmek, širokou recenzentskou základnu a to je tak nějak vše.

Americký dýmkař

VODNÍ DÝMKY

Jednu věc obecně kváknout můžu, a to je láska Američanů k tradičním dýmkám. No, láska. Jak se to vezme. Uvažme, že tyto dýmky se zde dovážejí nejdéle. K sehnání jsou za dobré peníze (60–120 USD). Tyto dýmky naleznete v shisha barech, hookah lounges (české slovo lóoooože mi nějak nejde přes prsty) a ve sbírce mnoha místních dýmkařů. Tím nechci říct, že na jiné dýmky hážou hot dog. Právě naopak! Sami produkují spoustu moderních dýmek a příslušenství. Také objevují zahraniční skvosty, třeba německé a ruské produkty zde rapidně nabírají na popularitě.

Vybral jsem pro vás zajímavé kousky z amerického trhu, pojďme se na ně mrknout:

(Zdroj: b2hookah.com)
(Zdroj: hookahjohn.com)
(Zdroj: 5starhookah.com)
(Zdroj: hookah-shisha.com)
(Zdroj: b2hookah.com)
(Zdroj: saharasmoke.com)
(Zdroj: hookahjunkie.com)
Fuuuj
(Zdroj: shishamart.ca)
Ehh
(Zdroj: hookah-shisha.com)
(Zdroj: fumodesign.com)
OBCHODY

Obecně mají zdejší dýmkaři z čeho vybírat. Pod názvy water pipe a hookah (výraz šíííša u nich zastupuje hlavně tabák) se dýmky vyskytují v šílené spoustě trafik. Jejich trafika nese název smoke shop a najdete tam vodní dýmky, bonga, fajfky, vapy, cigára a jiné šílenosti. Ruku na šlauch (:O), povětšinou je kvalita dýmek mizerná. Čína, kopie, RZU, papírové šlauchy a Pumpkin na sto způsobů. Na druhou stranu se tam vyskytují i Khalil Mamoon, Starbuzz a další klasické značky. Po tabákové stránce už je to lepší, i v zaprděném smoke shopu v Montaně seženete Starbuzz, Social Smoke, Fumari, Al Fakher, Haze, Fantasii atd. Lepší dýmky i tabák už potom hledejte ve specializovaných obchodech a na netu. Taky se to liší stát od státu, protože některé mají opravdu oslí regulace.

Klasické kombo
Meh, Čína
Normální trafika #1
Normální trafika #2
 Mezi moje oblíbené obchody patří Juicy MistHookah Džbán, 5starhookah a Hookah & Shisha.

TABÁK

Nejrozšířenější je zde Al Fakher, jak jste mohli předvídat. Dvojité jablko, máta, prostě všechny klasiky. To mi připomnělo jednu prasárnu od Starbuzzu. Věděli jste, že si na území USA registrovali název Double Apple (a co na to Apple?) a veškeré výrobce se stejným názvem žaluje? Tímhle přístupem tam zeslonili už hromadu jiných věcí. Třeba HeavenLeaf, který vyrábí směsi do dýmky z čajových listů. Starbuzz si zaregistroval svoje Teasha a jinou alternativu na trhu nepřipustil. Prásk, žaloba. Byznysově asi super, ale lidsko-dýmařsky na hovno.

Máme jim v tomto ohledu, co závidět? Nehledě na výšku, ze které vidí svět, jsou to tyto skvosty:

  • Trifecta
    • Levander Mint, Enigma, Twice the Ice, Huckleberry atd.
(Zdroj: shishabucks.com)
(Zdroj: shopify.com)
  • Ugly Tobacco
    • Pomegranate, Orange Keef, Hit Me, Sargent Huckleberry, Roller Coaster atd.
(Zdroj: uglyhookah.com)
  • Alchemist Blend
    • KFC Old Country Lime, KFC Moonshine Mint, Original Bourbon Barrel Berry, Original Nectar of the Gods, Stout Stone Mint, Straight Guava, Original Professor Gumbledore, Original Cinnamon Bun atd.
(Zdroj: thehookahstore.com)
  • Tangiers
    • Noir Cane Mint, New Lime, Pear, Kashmir Guajava, Orange Soda, Kashmir Cherry, Maraschino Cherry, Kashmir Plum atd.
(Zdroj: hookahcompany.com)
  • Haze
    • Cucumberita, Ultimint, Carnival Nights, Chaitastic, Pumpkin Pleasure, CH&CH Hey Man, Trash Can Punch, 5 Cents a Cup, What a Mint atd.
(Zdroj: southsmoke.com)
  • Social Smoke
    • Japanese Yuzu, Cucumber Chill, Pear Chill, Absolute Zero, Pistachio Breeze, Voltage, Horchata Cajeta, Cali Peach, Pink Lemonade, Hong Kong Milk Tea atd.
(Zdroj: primehookah.com)
  • Starbuzz
    • Blue Mist, Citrus Mist, Code 69, Pirate's Cave, Coco Jumbo, Flower Power, Lebanese Bombshell, Blue Surfer, Fuzzy Naval, Pomegranate, Pumpkin Pie, Safari Melon Dew, White Peach, Brownie atd.
    • Bold Geisha, Irish Peach, Queen of Sex (:O), Purple Savior, White Chai atd.
    • Vintage White Mist, Peach Spice, Morning Breeze, Indian Spiced Apple, Fresh Lime, Orange Chocolate, Delhi Tea, Spice Me Red atd.
    • grhhh Serpent, zkoušel jsem jen King's Tea a nebylo špatné
(Zdroj: hookah-shisha.com)
  • Fantasia
    • Cactus Breeze, Adios Motherfucker, Black Mamba atd.
    • Castro's Cuban Dark Mango Lassi atd.
(Zdroj: juicymist.com)
  • Hookafina
    • Coconut, Apricot, Guava, Pink Grapefruit atd.
    • Blak Toasted Coconut, Blak Pink Grapefruit atd.
(Zdroj: thehookah.com)
  • Zomo
    • Wild Africa, Swiss Alps, Miami Nights, Tropical Amazon atd.
    • Strong Blue, Lime, Mint, Mango, Orange atd.
    • Splash Lime. Splash Tanger atd.
    • Guava, Passion Fruit, White Choco Berry atd.
(Zdroj: hookahmarketplace.com)
  • Black Lava
    • neměl jseeeeeem, ale prý to je zajímavý černý kousek
(Zdroj: hookahmarketplace.com)
  • Lavoo
    • Southern Peach, Viceroy Chai, Russian Tea, Spiced Nectarine atd.
(Zdroj: lavoo.com)

Mají tohle všechno a ještě více. Zábavné je to, že se jim zalíbily i přespolní tabáky. Takový Kismet či Darkside u nich teď dost frčí.

VYBAVENÍ A STYL

Dost subjektivní, heh. Jak jsem již psal, Amíci se zhlédli v klasických dýmkách. Dále se to už tříští. Trendy ze zámoří vytvořili nové skupiny, například soustružníky s německými dýmkami či gopniky s ruskými kouřostroji. Dále tu máme zaryté vlastence, kteří podporují domácí dýmkařské produkty. Dýmkami to však nekončí.

Co se týče šlauchů a korunek, mají spoustu kvalitních řešení! Američané používají jednorázové hadice, silikonky s D-Hose, Narbish, SB Maximus a v poslední době nahajpované koncovky Tymber. Mezi užívané korunky patří Apple On Top spolu s Provostem, který velmi často pokládají i s táckem na jiné korunky s alobalem. Dále Alpaca Bowl, Sahara Smoke Vortex, Mason Bowls, korunky od Hookah Johna, Tangiers Bowl, Samsaris Vitria, GoodFella, Fudge, OG Bowls, egyptské hliněné korunky a mnohé další.

K nabíjení mám jenom tolik, že to to tam pěchují vidličkou. Samozřejmě ne všichni, stále se najdou srdcaři se zaprasenýma pazourama. V Hookah Place mi třeba řekli, že prostě nechtějí v korunce kusy kůže a zlámané nehty, heh. Takový Hookah John používá metodu „Just throw it in there“, u které se nezabývá žádnými fluffy-dense-kdovíjakými packy a jednoduše naláduje cca 30 g tabáku, na alobal střelí Flavor Saver, 4 uhlíky a nazdar. Mnozí dýmkaři nedají dopustit na klasiku v podobě egyptských korunek. Jednoduchost zde opravdu převládá nad dýmkařskou alchymií. Což však neznamená, že tu žádní kumštýři nejsou, ba naopak.

KAM NA DÝMKU

Už tak je to dlouhé jako koktejlové brčko, takže nebudu vypisovat zajímavé podniky stát po státu. To bych tu byl do března. Popíšu vám, bando, dva zajímavé podniky, které jsem navštívil v Las Vegas a Los Angeles!

OASIS HOOKAH LOUNGE

Pokud budete mít dost prostitutek a naháněčů na Stripu, je pravý čas na dýmku! Hromadná doprava stojí ve Vegas klasicky za zlámanou grešli, doporučuji proto vzít si Uber či Lyft, popřípadě vlastní káru. Dýmkárna se nachází v trochu zastrčené lokalitě, avšak hned vedle benzínky a fast foodu, kde můžete doplnit kalorie.

Interiér tvoří jeden otevřený prostor s boxy, biliárem a promítacím plátnem. Obsluha je rychlá, doporučuji se poptat po Mikovi nebo Jackovi. Jsou to vlastníci Oasis a pokud nejste úplný křupan, rádi se s vámi pobaví o dýmkách a americké dýmkařské kultuře. Nabízejí KMky, CNC Hookah a Regal. V nabídce jsou Al Fakhery a Starbuzz, nebojte se však optat na další značky. Mají Tangiers, SB Vintage, Alchemist, Lavoo, Zomo, Ugly a Trifectu. Nechal jsem si nabít Tangiers Noir Maraschino Cherry s Cane Mintem do Tangiers Pico Phunnelu. Uff, trošku to se mnou zacvičilo! Ceny 15-30 USD za dýmku. K pití pouze nealko limonády, balené čaje atd.

Za mě velká spokojenost!

HOOKAH PLACE LOS ANGELES

Sympatické místo uvnitř špinavého Los Angeles. Nachází se v Downtownu, což je jejich wannabe centrum. Ovšem i tak cestou narazíte na divnolidi všeho druhu, od slintajících bezdomovců přes hispánské kazatele.

Opět se jedná o jeden otevřený prostor, avšak nápadně modernější a stylově čistší než Oasis. Posezení na gaučích a kožených křesílcích využívaly především partičky Rusů a Číňanů k práci a občasnému hovoru. Zábavu poskytovala PS4. Výběr dýmek byl vskutku široký, například nové modely SB Made in USA, dále Otivana, VZ Hookah, RF Hookah a ART Hookah Aviator stemy. Z tabáků tady najdete Al Fakher, Nakhlu, Fumari, Lavoo, Black Lava, Tangiers a mnohé další. Nabíjejí do tureckých hliněných korunek s Lotusem a do silikonek.

Dal jsem si Lavoo Viceroy Chai a Southern Peach v mixu, to byla dobrota! Dýmky 12-35 USD. Pokud půjdete kolem, rozhodně se zastavte a nasajte atmosféru ruského shisha baru v srdci Města andělů.


SRAZY A VELETRHY

Místní srazy také vycházejí ze skupin na FB a vláken na Redditu a různých fórech. Dost aktivní je v tomto ohledu chicagská komunita, kde na týdenní bázi pořádá srazíky Mason, autor Mason Bowls. Také se sdružují v oblíbených podnicích. Na veřejných prostranstvích už je to horší.

Co se týče veletrhů, tak první zářez si připsal Hookah John se svým Hookah Expo Worldwide, které proběhlo v červenci 2017. Z komerčního hlediska nebylo moc úspěšné, přišlo „jen“ 500 návštěvníků a HJ skončil lehce v mínusu. Expo se konalo v Las Vegas, protože nevadské zákony jsou benevolentnější než v jiných státech. Právě proto jsem zvědav na prosinec, kdy si svou premiéru odbude i ShishaMesse. Koná se 16.-17.12 v New Yorku.

NA CESTÁCH

Pokud jste v USA na cestách, dýmku si nedáte jen tak někde. V národních parcích na vás budou pohlížet s nedůvěrou, nebo vás rovnou bací přes prsty. Můžete to udělat jako já, že si přivezete hořák a dokoupíte si plynovou bombu. Pokud se vám chce tahat se žhavičem do zásuvky, jistě využijete i ten. Na veřejných prostranstvích, jako jsou třeba parky, se mnohdy kouřit nemůže. Pohlídejte si tedy lokální legislativu.

ONLINE

I zde se dýmkaři houfují do online komunit. Mezi zajímavé zdroje informací patří stránky Hookah Enthusiast, Royal Hookah Forum, Hookah Pro, dýmkařské vlákno na Redditu. K počtení si můžete naložit i blogy Hookah Love, B2, Mason a Hookah Heroes. Mezi zajímavé recenzenty můžu zařadit SMOKEorPASS, Hookah Nuckah a také Dýmkařského Honzu.

Regulace a nesmysly

Ukázal jsem vám pár zajímavostí. Mm, ty tabáky a dýmky! Okamžitě objednávám, ALE:

  • Poštou můžete přijmout pouze 50 g tabáku, zbytek clíte. Osobně můžete převést pouze 250 g, heh. 
  • Poštovné vychází minimálně na 20 USD a více. Vše, co jde z USA, končí na celní poště. Pokud budete mít štěstí a balíček bude označený jako „Gift“, může projít bez větších zádrhelů. V tomto ohledu je však štěstěna vrtkavá.

DANĚ

Každý stát to má jiné. Například Kalifornie, obecně velmi drahá, má tabákové daně celkem brutální. V ostatních státech jsou rozdíly v jednotkách dolarů.

ZÁKAZY A OMEZENÍ

Být mladým dýmkařem v USA není úplně med. V jednom státě si legálně dýmíte již od 18, v jiných je to až od 21 let. Dokonce existují i variace uvnitř samotných států, v určitých městech od 18 a jinde až od 21. 

Když jsme u těch měst, místní samosprávy mají velkou sílu. New York a San Francisco zakázaly veškeré shisha bary a hookah café, kterým tvoří zisk z dýmek méně než polovinu celkového příjmu. Udělují se i speciální výjimky, které zohledňují tradici daného místa a také beztabákovou nabídku (šutry, pasty, blbosti). Je to důsledkem trendu zdravého životního stylu a boje proti kouříení, meh.

V dýmkařských podnicích se nepodává jídlo ani alkohol. Licence na alkohol se musí obnovovat každých 9–12 měsíců, mohou vám ji prakticky kdykoliv odebrat a stojí tisíce dolarů. Proto na to většina podniků dlabe a nabízí nealko. Podávání jídla je dovoleno pouze, pokud mají vyčleněný kuchyňský prostor. Se začouzenou dýmkárnou to asi neuhrají.

FDA REGULACE

Food and Drug Administration, zkráceně FDA, je místní americký federální úřad pro kontorlu potravin a léčiv. Říkáte si, co tihle mají společného s dýmkařením? V posledních měsících opravdu hodně.

O těchto regulacích jsem nevěděl zhola nic, proto jsem zpovídal každého, kdo by o nich mohl něco vědět. Následující informace jsou sesbírané od Hookah Johna, Angely z Alchemist Blend a Jacka Kassamaniana z Oasis Hookah Lounge.
  • Od srpna 2016 se FDA zaměřuje na vodní dýmky, tabák a uhlí. Do té doby je brala jako součásti balíku tabák/kouření.
  • Všechny dýmkařské produkty, které přišly na trh později než 15. 2. 2007, musí být schváleny FDA, aby mohly dále na trhu setrvat. Reálně se jedná o 90 % veškerých dýmkařských produktů na americkém trhu. Náklady na schválení jednoho produktu mohou být v řádech jednotek milionů (korun, ty Mongol).
  • Dále musí všechny produkty splňovat tzv. food grade kritéria. To znamená, že dýmky a příslušenství musí být z nezávadných materiálů. Výhodou toho je, že z trhu zmizí levné čínské dýmky, které tato kritéria nesplňují. Na druhou stranu to stopne import obrovské spousty značek, nejenom čínských dýmek. Na to již odpovídá místní trh, na kterém se tlačí nahoru americké produkty a spousta nových značek vstupuje na trh.
Závěr

Uff, konečně u konce. Jak vidíte, dýmkaření v USA má s tím naším mnoho společného. Až na ten tabák, grhh. Je mi ctí, že jste vydrželi číst až do konce. Berte to jako můj pohled na americké dýmkaření. Pokud pojedete na výzvědy i vy, může se leccos lišit. Pokud budete USA jen projíždět či zde strávíte pár měsíců, skočte si na dýmku a do obchodů. Osobní zkušenost je totiž ničím nenahraditelná. Good bye!

THE END
POKRAČOVÁNÍ PŘÍŠTĚ
DALŠÍ DÍL: DÝMKAŘ V USA #3 - HOOKAH JOHN

Jakub Kopáček

8 komentářů :

  1. Ahoj, dekuji moc za clanek. Nevis jak je to s nakupem vodni dymky v USA a pak dovozem do CR?. Pojedu letos do USA a rad bych si koupil pro sebe vodni dymu, kterou tady nikdo nenabizi, ale zase mi to nestoji za komplikace s celniky apod. Diky

    OdpovědětVymazat
  2. Nazdar, kterou dýmku by sis chtěl koupit? Je možné, že ji dokážu sehnat bez komplikací :) Jinak s dýmkou je to tak, že pokud ji provezeš bez originálního obalu v odbaveném kufru, tak by mělo být vše v pořádku.

    OdpovědětVymazat
  3. Diky moc za odpoved, jde o Mini Jar Portable, idealne v ty kovove krabicce ale klidne i bez ni.

    OdpovědětVymazat
  4. Poptám se ti :) V ČR jsou Fuma na vodnidymky.cz v široké nabídce, třeba by ji mohli dovézt.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, jak si dokázal přivést takové množství tabáku? :D Risknul si to? Mám možnost dovozu tabáku kamarádem co je v USA. Popřípadě kolik činí clo? Všude čtu jen, kolik člověk může vyvést, aby nemusel clít, ale nikde nepíší, kolik proclení stojí. A s tím DPH je to jak? To se platí až podle převáženého množství? Předem díky za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nazdar, já to tehdy risknul s tím, že jsme byli 4. Rozložil jsem to do všech báglů, takže každý člověk měl lehce nad limit. Clo činí 74,9 % z celní hodnoty (nákupní ceny), spotřebka je 2460 Kč/kg tabáku, DPH je 21 %.

      Balení Fumari, třeba. V Americe stojí cca 275 Kč. Clo máš nějakých 206 Kč, spotřebka 246 Kč (100 g balení), DPH 58 Kč. Teď neber v potaz, že kdybys objednal jeden kus, tak bys clo ani DPH neplatil, do 250 g je to osvobozeno. Celkově by tě takto jedno balení vyšlo na 579 Kč + doprava.

      Vymazat
    2. Páni, to pak ten tabák vyjde i na víc, než v ČR... Kdo ví, jak často tady tohle na letištích kontrolují nebo jak jde tabák v kufru vidět na rentgenu..

      Moc děkuji za odpověď :)

      Vymazat
    3. To je strašně namátkové, ale třeba ze zemí jako Rusko, Ukrajina, UAE, Egypt, Tunis, Turecko docela často :D Na cestě z USA jsem tu kontrolu zažil až Polsku a tam ani nevěděli, co to je, takže cajk. Rádo se stalo.

      Vymazat

Instagram