Recenze: Daily Hookah

Transsibiřskou magistrálou před časem dorazil malý poklad. Doufal jsem v kvalitní třešňový kompot či teplákovku Adidas, ale marně. Že by tabák? Bingo! Jelikož řada z vás na mě praktikovala voodoo, abych opět napsal nějakou tu tabákovou recenzi, vybral jsem 4 kousky různých značek dostupných v Rusku. Začínáme s Daily Hookah!
Soudruzi umí!

Jako první z celé várky jsem sáhl po Daily Hookah, protože jsem jej dosud kouřil jen v podnicích a prsty už se třásly. Stále relativně nová značka (únor 2017) si našla na ruském trhu srdce mnoha místních dýmkařů a jak hlásá její jméno, nezbývá mi asi nic jiného, než kouřit každý den. Má to něco do sebe, protože tento tabák není silný a každý si nechce denně bombardovat plíce černotou. Když trochu zabořím nos do kontextu, Daily Hookah vyrábí stejný výrobce jako Darkside, D-Gastro a D-Mini. Je to tedy vhodné doplnění portfolia. Ta firma se jmenuje D-Tobacco, ach, jak příznačné. V první fázi vývoje je testováno až 30 příchutí, prozatím se to hýbe okolo 16 a jejich počet narůstá.

Příchutě tvoří dvě řady, a to Formula a Element, což můžeme chápat jako vzorec a prvek. Já si pod tím představím úzkou spolupráci chemika a babky kořenářky. Formula jsou klasicky namíchané příchutě, mezi kterými najdeme chuťovky typu chuťově věrného energeťáku (č. 12), vyvážené exotické ovoce (č. 22) či indický pikantní dezert (č. 00). No, po tomhle výčtu mám chuť znásilnit lednici tak, až ji upadnou dvířka.

Řada Element je vyloženě „chuťovka“. Abych to vysvětlil, Daily Hookah si hraje s chuťovým diagramem, který má 4 chuťové póly. Příchutě se značí jako sladké, svěží, kořeněné a kyselé. No a na těchto chuťových prvcích je postavená také čtveřice příchutí, které znázorňují maxima diagramu pro jednotlivé chutě. Složitěji už jsem to nevymyslel, sorry. Přijde mi to jako skvělý nápad do mixů, máte prostě příchuť vyloženě kyselou nebo sladkou a k tomu mícháte další tabák podle chuti a bizarních představ.

Vytuněný diagram
Seznam příchutí

Element Lm - Citrón (Лимоний) - zní fajn
Element Kl - Klikva (Клюквиум) - zní divně
Element Ng - Nugát (Нугатий) - zvědavost over 9000
Element T - Mandarinka (Танжеринус) - omnomnom

Formula 00 - Indický dezert (Индийский Десерт) - chci!
Formula 08 - Jahodový dort (Клубничный Мильфей) - odzkoušeno, prima (tv)
Formula 11 - Máta s mlékem (Мята и Молоко) - eh, what?
Formula 12 - Energetický nápoj (Энергетический Напиток) - dle pověstí vynikající
Formula 17 - Rybízový koláč s drobenkou (Черничный Крамбл) - tady úřadovala babuška
Formula 20 - Hroznové želé (Виноградное Желе) - smrdí z toho molekulární kuchyně
Formula 21 - Mentolové bonbóny (Ментоловые Леденцы) - zajímavé
Formula 22 - Exotické ovoce (Экзотические Фрукты) - to mají všudeeee
Formula 43 - Mátové pastilky (Мятная Пастилка) - v kombu s mentolovými bonbóny k nezastavení
Formula 52 - Smetanový krém (ливочный Крем) - pro pány i dámy
Formula 92 - Citrónový koláč (Лимонный Пай) - z toho voní čízký dort
Formula 93 - Cuba Libre (Свободная Куба) - que bueno!

... a další.

Pro své experimenty jsem zvolil jahodovou příchuť, protože věrná jahoda je těžko k nalezení. Příchuť nese název Клубничный мильфей, což je zatracená hatmatilka, kterou jsem zkrátil na prostý jahodový dort. Má to být jahodové mille-feuilles, což nás přivádí k hatmatilce číslo dvě. Dort z několika vrstev listového těsta, krému a kupou jahod. Tak. Je tato jahoda věrná jeptiška nebo nevěrná poběhlice?

Balení

Kolek included
Je vyřešeno podobně jako třeba u Darkside, avšak s drobným vylepšením. Papírová placka, na rozdíl DS je znovu uzaviratelná, ve které se nachází zatavený plastový obal s tabákem. Na obalu je znát ještě jedno vylepšení, a to zmíněný chuťový diagram. Grafici dostávají pravděpodobně plat v dolarech, protože grafická podoba obalů a obrazové ztělesnění příchutí jsou na jedničku. Daily Hookah se prodává v nízké gramáži, u takového tabáku bych chtěl klidně i více než 40 g. Reálně je to však kolem 50 g (40 g kvůli levnějšímu kolku). I tak, dvakrát nabiji a je to v řiti. No, tam vlastně ne.

Cut a melasa
Vlhké jako bulharská striptérka

Tabák je nasekaný na větší lístky s trochou stonků. Jedná se o světlou Virginii, tabák je promývaný. V melase se vyloženě narodil. Ano, koupe se v ní jako strýček Skrblík ve zlaťácích. Melasa je oranžovo-žlutá. Součástí melasy je i med a soudruzi se pyšní tím, že to dává příchutím větší chuťovou stabilitu.

Nabíjení

Fluff me, baby.
Jelikož s tím asi budete chtít šetřit, nebude to zrovna tabák pro hlubokou korunku. Osvědčilo se mi nabíjení do plytkého phunnelu (HJ Alien, Werkbund Deep, Rosh Chunky atp.) a klasiky (UPG Standard ideálně, Smokelab v2 je tak na celé balení). Do klasiky na fluffy pack (nadrobit) a do phunnelu na fluffy a semi-dense pack (první vrstvu lehce udusat, nad ní nadrobit. V klasice mi to ale dost chcalo do dýmky, protože nemám chytač melasy. Shame!

Chuť a výdrž

Testoval jsem Formula 08 - Jahodový dort. Jemná chuť jahody, která má blíže k plantážním jahodám než k těm lesním. Svěží ocas dobře doplňuje celkovou chuť. Sladkost jahody je optimální, opravdu jemná. Za mě tedy věrná jeptiška a má nová oblíbená jahoda! Tabák má vysokou tepelnou odolnost, takže tomu můžete přitavit. Buzz z něj nevytáhnete, tabák je to slabý. Údaje o použitém vybavení, nabíjení a průběhu session naleznete zde, bando.

Verdikt

Daily Hookah celkově překvapil! Mrzet může trochu vyšší cena za nízkou gramáž, která činí zhruba 150 Kč. V porovnání například se Serbetli či Adalyi je jeho cena trojnásobná a gramáž o 10 g nižší. Výrobce to připisuje exkluzivitě a novým daním. Eh, jasně. Klasicky jej seženete na východě, Rusko, Ukrajina atd. Můžete objednat do 50 g z ČR, ale na ruskou poštu bacha. Abyste to nedostali za rok. K zakoupení zde a tady.

super balení
chuťový diagram
široká paleta příchutí a dvě oddělené produktové řady
+ tepelná odolnost

nevýhodná cena
- možná až příliš melasy
dostupnost (pro ČR)
nízká gramáž
8/10 
(Jahodový dort)

Jakub Kopáček

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram