Plytký phunnel - plochodrážnice s výkonem

Dnes vám představím jeden z mých nejoblíbenějších typů korunek - plytké phunnely s plochým dnem. Jsou vzácné jako čínské nudle bez azbestu a získali si mě téměř okamžitě. Nabíjení je snadné, využitelné pro tmavé i světlé tabáky. Žádné hluboké veledílo tedy nečekejte, dnes to bude plytké!

Trend to ještě není, ale mohl by být, protože je to po čertech multifunkční. Během posledního roku jsem vyhmátl hned tři zajímavé korunky, z nichž už jsem jednu stihl rozflákat (do dnes ze spaní vykřikuji zmučeně její jméno, spolubydlící si zvykli). Na testování jsem měl spoustu času a podařilo se mi získat potřebná data. Dnes bude řeč o phunnelech Lule Ephesus, Dschinni Phunnel a pouze nostalgicky o Hoop Bowl.

Cool, jo? A proč?

Položte mi jednu otázku, odpovím vám jenom 3. V asi tolika bodech bodech vám nastíním, proč jsem z nich nadšený jako Maďar z čabajky. Plytké phunnely s plochým dnem láskuju, protože se...

JEDNODUŠE NABÍJEJÍ

Je zajímavé, že v těchto plochodrážních korunkách najde svůj smysl téměř každé nabití. Světlé tabáky se mi nejvíce osvědčily na fluffy pack (nadrobím, mognol) a semi-dense pack (nadrobím-uplácám / uplácám-nadrobím). Z ní to trochu jako Vaříme s Mírou, heh. Černota si nejvíce rozumí s dense packem (utlačit) a semi-dense packem.

ROVNOMĚRNĚ PROHŘÍVAJÍ

Yummy
Rovné dno zajišťuje stejnou úroveň tabáku napříč korunkou. Ehh, cože? Klídek, nemluvíme o společenské úrovni, ani o levlování ve WoWku. K čemu to? Tabák se propálí mnohem rovnoměrněji, než je to tomu u svažujících se korunek (trychtýř stajl), protože teplo snáze dosáhne na dno korunky, která není hluboká jako Macocha, a prohřeje vše až na pomyslnou dřeň. Příklad: Tabák ve vrstvě o mocnosti 1 cm, v 1,5cm vzdálenosti od uhlíků/HMS se prohřeje lépe než tabák o vrstvě 3 cm umístěný v korunce až v 4cm hloubce. Dává to alespoň trochu smysl? Zkrátka nedochází k vyšším tepelným ztrátám! Třeba u takové Smokelab Mummy máte problém propálit veškerý tabák, protože až na dno se teplo z uhlíků prostě nedostane.

CHOVAJÍ SLUŠNĚ K HMS I ALOBALU

Můžete si hrát dle libosti, oprašte třeba Kazacha, Flavor Saver, Scalli mód. S alobalem fungují výborně, doporučuji 4 kokosáky na kraje a postupně měnit jejich polohu a ubírat kusy dle potřeby. Na všechny tyto korunky sedí skvěle HMS, Hoop Bowl a Lule mají dokonce ploché hrany, takže heat managementy nemají tendenci klouzat.

Nejsou však bez chyby, vytýkám jim proto následující neřest, a tou je vysoká spotřeba tabáku. Ty korunky spasou průměrně 20 g tabáku a více. Při nabíjení na dense pack a semi-dense pack klidně těch 30 g. To se pak divíte, když v půlce měsíce vyškrabáváte imaginární zbytky tabáku z prázdných krabiček.

Lule Ephesus
(zdroj: 5starhookah.com)
Srovnání korunek

Lule Ephesus

Tohle je korunka od Dia a Herkula. Vzhledem připomíná dórský sloup a dýchá z ní vznešenost. Dostupná je v několika barevných provedeních, avšak čirá mi přišla nejhezčí. Materiálem je pyrex, což je steroidy napumpované borosilikátové sklo, které vede teplo lépe, než je u skleněnek běžné. Ručně dělaná, díky materiálu postrádající ghosting (vsakování a udržení chuti/vůně předešlých tabáků) a překvapivě snadno čistitelná. Vezme si 25-30 g tabáku. Cena cca 30€ za čirou a 33€ za barevnou variantu.

Dschinni Phunnel

Za málo peněz hodně muziky. Phunnel od Dschinni je ztělesněním toho rčení. Za 8-10€ obdržíte krásně glazovanou korunku, žádné vetché ořezávátko, ale pořádný kus hlíny. Komín má trochu užší než by bylo vhodné, ale ničemu to zde nevadí, překvapivě. Oproti Lule Ephesus má menší plochu kotle, zde si nabijete příjemnou dýmku i s 15 g. Opět multifunkční legrácka, vřele doporučuju.
Dschinni Phunnel
(zdroj: shishaholics.de)

Hoop Bowl

Bludný Holanďan. Vlastně Španěl. Nebo Brazilec? Čert to vem. Tento skrytý poklad jsem objevil na Shisha Messe. Malý stánek, legrační obsluha (brala žhavý Lotus do prstů - prvotní respekt přehlušil až slečnin vřískot) a dvoubarevné korunky. Z 15€ jsme uhádali na 10€. Světe div se, byla to nejlepší korunka, kterou jsem v roce 2016 měl. Plytká, široká, s plochými kraji, širokým komínkem, tlustou nohou, v krásné černo-červené kombinaci. Problém č. 1 - rozmlátil jsem ji, respektive Odumánek. Problém č. 2 - ta firma už neexistuje!!! Hledal jsem přes obchodní rejstříky, obchody, bazary, darkweb, nic nepřineslo kýžený výsledek. Truchlím tedy, protože byla ze všech zmíněných korunek opravdu nejlepší.


Hoop Bowl, tehdy ještě v jednom kuse!
Výkon

1) Lule Ephesus - klidná session



2) Lule Ephesus - performance


3) Dschinni Phunnel - klidná session




4) Dschinni Phunnel - performance



Hoop Bowl data bohužel nemám, naučil jsem se je sbírat až po jejím rozflákání :(.

Jakub Kopáček

4 komentáře :

  1. ahoj, co používáš za program/appku pro tu statistiku ? děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, jmenuje se to Manapipes a poslední rok to vyvíjí vývojář z ČR. Trochu mu do toho kecám a tento rok to bude pro všechny online. Mrkni na app.manapipes.com :)

      Vymazat
  2. Ahoj Kubo, dnes jsem si pořídil na můj vkus až moc plochý phunnel Vintage Glass Alien Flat. Natlačil černotu a myslel jsem že mě to vystřelí do vesmíru. Tabák hned spálený... Používám kaloud Lotus a jsem zvyklý na 3 kokosáky. V tomto případě asi moc?! Nějaké rady... Díky za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, to byl dobrý odpal s KL a třemi uhlíky! Podívej, hodně ploché phunnely s černotou buď nabij na touch (pořádně nahřej, sundej třetí uhlík a nadále s teplem spíš šetři), nebo dej na alobal. Můžeš využít namísto klasických kostek půlky, dáš třeba 3 nebo 4 půlky. Uvidíš, co ti bude lépe vyhovovat.

      Vymazat

Instagram