Kam na dýmku #4 - Smokehouse vs. Smokeberry

Východní shisha bary rostou v Praze jako houby po dešti. Recenzovat je po jednom mi však přijde zdlouhavé a výsledné čtení by ukrátilo čas snad jen důchodcům ve starobinci. Ale! Mám dva kandidáty na recenzi, to je svízel. Tak proč je nepostavit proti sobě? Matrjošky vybalit, frčíme do Ruska!

Pravidelně se mě lidi ptají, zda navštěvuji pražské dýmkařské podniky. Ono to je trochu složitější. Když je pěkné počasí, tak radši vyrazím s dýmkou do přírody, obvykle však pokuřuju doma, v práci, na festivalech, oslavách, kremacích, dražbách a demonstracích. No, kouřím vlastně všude. Je to věta spíš do gay seznamky, ale vcelku pravdivá. Když počasí nepřeje, kamarádi pobízí a spolubydlící hartusí, že skrze dým nevidí na palec u nohy, hledám si dočasná útočiště. V okruhu pěti kilometrů od mého brlohu je spousta dýmkařských podniků, většinou se však jedná o nepálské meditační čajovny nebo pochybné pajzly s dýmkou a čajem z Tesca navrch. Narazil jsem zde ale na dva podniky, jejichž názvy si neustále pletu, a postupně jsem oba navštívil. Často jsem je srovnával, až jsem zjistil, že to nejlépe vyřeším pomocí článku. Co jsou vlastně zač?

SMOKEHOUSE
  • kde: Italská 25, Praha 2 - Vinohrady
  • do čeho jdu: prostory do tvaru písmene L, světlé a decentní, dojem pohodlí
  • cena dýmky: 219 - 289 Kč
  • web a FB: zde a tady
SMOKEBERRY
  • kde: Slovenská 19, Praha 2 - Vinohrady
  • do čeho jdu: tmavé klubové prostory v suterénu, dojem luxusu
  • cena dýmky: 249 - 990 Kč
  • web a FB: zde a tady
Prostředí

Křesla!
SMOKEHOUSE

Vejdete a ocitnete se na křižovatce. Vlevo menší nudle, vypadá to na VIP chill, naproti bar, který ve mně, z nějakého důvodu, vyvolává obrovskou chuť na zmrzlinu. Nevím, možná to bude tou skleněnou vitrínou, pod kterou si představuji chlaďáky Häagen-Dazs. Ach, zase nic. Každopádně tam se připravují dýmky.
Vpravo je delší nudle s normálním barem, kmotrovskými křesílky, plátnem (jako na promítání, mongol) a stoly podél zdi. Barvy jsou decentní, spíš tmavé, prostředí je čisté a ta křesla jsou epicky pohodlná. Avšak nepřipomíná mi to ani bar, ani čajovnu, natož klubovnu, hanbinec, bowling (může to svádět), či kavárnu. Tolik k mému přísně analytickému rozboru.
8/10

SMOKEBERRY

Kdo se bojí, nesmí do sklepa.
Tak tam nechoďte.
Nebo se nebojte.
Tak!
                  - Dýmkařův koutek

Like a boss?
V krátké minutce poezie jsem vám naznačil, jaký prostor vás čeká. Popsal bych to jako schody do pekla, s krátkou zastávkou v nebi. Podzemní prostory jsou to tmavé, spoře osvětlené, s občas nepředvídatelnými schůdky (rozbil jsem si čumák při první návštěvě, při druhé skoro taky). Podnik má dva oddělené prostory - jeden větší a světlejší, druhý s VIPkem je menší a tmavší. Převládá kombinace šedé a fialové. Gauče, kam se podíváte. To by se mi nechtělo čistit. Prostor je narvaný všemi rádoby cool doplňky, které si můžete v ruském podniku vymyslet - umělý krb, svítící nápisy na zdech, herní konzole atd.

7/10

Detaily

SMOKEHOUSE
  • web - Zasloužil by revizi, je to k pokukání. Stránka je postavená na WordPressu a spousta prvků nefunguje. Položka O nás? No, moc si nepočtete. Při kliknutí na Nápojový lístek vás to pošle na kontaktní formulář. Ehh, what? V položce Shisha zase vidím jen korunku s uhlíky, jak mám tedy vědět, které dýmky nabízejí? 
  • platba - Karty nepřijímají, to zamrzí.
  • obsluha - Ach, ta je krásná. Dvě pěkné slečny na baru, práce jim odsýpá, chodí se často ptát na vaše pohodlí. Na dýmkách to frčí obdobně.
  • hudba - Sem tam ruský hip-hop, ale dá se. Hlasitost je v pořádku.
  • otevíračka - 15:00 - 00:00/2:00
  • rezervace - Rychlá, funguje na Instagramu, FB, Yelpu i telefonicky.
  • jiné - Na pánských záchodech mi odpadla klika od hajzlu, dostat se ven byla bojovka. Chybí mi něco na zakousnutí (jídlo, myslím).
6/10
SMOKEBERRY
  • web - Tady taky nefunguje vše, jak má. Web je náročnější, celé pozadí je permanentně zahulené (uvidíte, co tím myslím) a na rozdíl od Smokehouse není web v češtině, pouze v angličtině. Český zákazník má smůlu. Musím ocenit kvalitní galerii, kde je zásoba fotek různého charakteru (chicks and drinks included). Ovšem prokliky na hlavní stránce jim nefungují.
  • platba - Karty berou, yes!
  • obsluha - Vstřícná, rychlá, většinou usměvavá.
  • hudba - Ta mě celkem dráždí, samé playlisty zaručeně hitové EDM muziky v trapových remixech mi řvou do uší tak, že neslyším ani kamaráda na druhém konci stolečku. A to jsem nepřišel v žádnou party hodinu. Ztište to, prosím!
  • otevíračka - 17:00 - 00:00/3:00
  • rezervace - Opět rychlá, funguje na Instagramu, FB, VK i telefonicky.
  • jiné - VIPko s PS4 je v přístupné části a občasné nadšení hostů při hraní FIFY může někoho až děsit. Smokeberry dává prostor různým stand-up vystoupením a slam poetry, za to palec hore.
7/10
Dýmky a tabáky

SMOKEHOUSE

Dobře servírovaná klasika
Nabídka strojů je zde omezená, ale ničemu to nevadí. Značku AMY jsem tu několikrát trhal i velebil, modely ve Smokehouse však nabízejí dobrou kuřáckou kvalitu, slušný tah a jednoduché dlouhé náustky. Korunky jsou značky Dumok, jedná se o široké phunnely, něco ve stylu HJ Harmony. Jede se tady alobalová klasika, s ohrádkou okolo.

K tabákům uvedu, že se jedná o různorodou nabídku, která je společná téměř všem ruským podnikům. Najdete zde hodně značek, o kterých jsem na Dýmkařově koutku psal, dokonce nějakou černotu. Určitě si pochutnáte. Je to u mě nezvyklé, že? Taková tajemství. Jako ta třetí bradavka, kterou (ne)mám. Zeptejte se obsluhy (na tu bradavku ne), rádi vám něco namíchají a řeknou vám, co doopravdy nabízejí.

Měl jsem zde 7 dýmek, z toho dvě mi nesedly. Mixologii tedy celkem ovládají, vždy jsem si objednal na základě konzultace s obsluhou, chtěl jsem, ať mi namíchají věci podle nálady, značky, ovocné kombinace atd. Jo, jsem ten obsluhou nejmilovanější druh zákazníka!
8/10
SMOKEBERRY

Grilovaný ananas se vším všudy
Tady to je o poznání pestřejší (a mastnější). Další AMY, ARTky, černě přestříkané Khalil Mamoon. Cenově je to odškálované, nicméně z menu se nedovíte nic o tom, jakou dýmku dostanete. Jen klasika, vole, mléko, pomeranč a alkohol do vázy. Ach jo. Každopádně se dostáváme k trochu zajímavějším způsobům nabití, používají HMS, korunky Smokelab v3 a hodně dělají freshky (dýmka částečně/celá z ovoce). Náustky mají od ARTky, ale opět přestříkané na černo s vlastním logem. Dost dobré!

Tabáky podobné jako ve Smokehouse, najdete zde výběr z Německa i Ruska/Ukrajiny. Míchají si i vlastní tabák, který byl velmi zajímavý, avšak po vyzkoušení doporučuju vychytat aromatizátory.

Měl jsem zde 12 dýmek a pouze ke třem jsme měl lehké výhrady. Zbytek mi velmi chutnal, ještě aby ne, za tu cenu! Opět jsem si nechal doporučit a několikrát mi nabili přímo boží mix, na který jsem se doptával zpětně obsluhy.
9/10
Servis

I na takovou obsluhu můžete natrefit
SMOKEHOUSE

Tohle mám na ruských podnicích rád, kvalitní servis je pro ně základ. Jak dýmkařský, tak nápojový servis je ve Smokehouse výborný. Domácí okurková limonáda do 3 minut? Sem s ní! Dýmka je kontrolovaná zhruba co 15 minut, následuje kompletní výměna uhlíků, profouknutí korunky, napolohování uhlíků zpět, zkouška kvality od obsluhy, navrácení šlauchu zpět a vyčkání na vaši reakci. Obsluha dodržuje dýmkařskou etiketu a nezapomíná na hygienické náustky. Vše rychle, efektivně a precizně. Hurá!

10/10
SMOKEBERRY

Obdobný servis naleznete i ve Smokeberry, úroveň barmanství je nadstandardní a i čaje mají příjemnou kvalitu a pestrost. Co se týče nápojů, tak je to trochu pomalejší, ale dýmkařský servis pěkně odsýpá. Kontrola je zhruba co 15-20 minut, následuje kompletní výměna uhlí, hrátky s HMS, korunku neprofukují (nezažil jsem) a opět s hygienickým náustkem v puse koštují správnou chuť. Často i chodí a samovolně se ptají, zdali je dýmka i pití v pořádku. Tohle si nechám líbit, ale mohli by mi dát kleště, když si o ně požádám. Ale taky hurá!
9/10
S přáteli

SMOKEHOUSE

Tohle místo rád využívám na schůzky s přáteli, čtenáři a obchodními partnery (lol). Při konverzaci se uslyšíte a pokud vám neupadne klika u záchodových dveří, jste v pohodě. Nabídka nealko nápojů je navíc pestřejší než ve Smokeberry. Celkovým vyzněním je to spíš formálnější, klidnější prostor.
RELAX
SMOKEBERRY

Do Smokeberry si naopak zajdu na dýmku i sám, a to velmi rád. Temnější prostředí mi sedí, dobře se mi zde přemýšlí. Což je v kontrastu s někdy až nesmyslně hlasitou hudbou. Byl jsem tady s větší bandou gentlemanů a byli jsme dost spokojeni! Je to trochu harty party zóna, žije to tady v páteční i sobotní večery.
PÁRTY
Na rande

SMOKEHOUSE

Tenhle podnik je na dýmkařské dostaveníčko ve dvou více než vhodný. Hudba zde není příliš hlasitá, takže se slyšíte. Pokud do ní/něj nechcete lít litry chlastu, je zde dobrý výběr nealka. Hlavně křesílka, ty jsou k tomu nejlepší. A jo, tady chybu neuděláte.
8/10
SMOKEBERRY

Tohle je podnik, kde bych třeba ženské nabalovat vyrazil, ale na rande se mi to moc neosvědčilo. Skrze hlasitou hudbu nejde moc slyšet, kromě dvou malých křesílek jsou tam jen ty gauče a celkově to na mě nepůsobí tím pravým dojmem. Ovšem pěkných slečen se tady potuluje dost, stačí oprášit znalosti ruského jazyka a vypadat, jako byste měli zlatý šlauch zaražený hluboko v zadnici.
6/10
Verdikt

Tak a máme to. Bylo to trochu delší, než jsem předpokládal, ale než já se vždycky vykecám, že jo. Oba podniky mám rád a navštěvuji je s jinými úmysly, náladou a společností. Spojuje je však dobrá dýmka a to je základ. Sečteno a podtrženo, vychází nám, že vítězem srovnávacího testu je Smokehouse! Bylo to těsné, ale výsledek 40:38 hovoří jasně. Vyzkoušejte tyto podniky, určitě nebudete zklamaní. A já dostal šmak na dýmku, jdu si něco dobrého nabít. Hau!

Zdroje fotografií: 

smokeberry.com
https://www.instagram.com/smokeberryloungebar/
smokehouseprague.com
https://www.instagram.com/smokehouseprague/

Jakub Kopáček

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram